Pages - Menu

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Τσίπρας: Η Ελλάδα γέφυρα μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Newpost


''Ιστορική'' χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την τριμερή σύνοδο Ελλάδας - Ισραήλ -
 Κύπρου, στην οποία μάλιστα οι τρεις ηγέτες των χωρών συνυπέγραψαν την 
διακήρυξη της Λευκωσίας.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό:
Η τριμερής αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ελλάδος με σκοπό την ενίσχυση των δυνατοτήτων των χωρών μας προς όφελος της περιοχής. H Σύνοδος των τριών χωρών μας είναι ιστορική.Στέλνουμε μήνυμα σταθερότητας και ειρήνης.
Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου συνυπέγραψαν τη διακήρυξη της Λευκωσίας.
Προχώρησαν, δε, και στη σύσταση ειδικής Επιτροπής, σε επίπεδο ΥΠΕΞ, η οποία θα παρακολουθεί το τι έχει συμφωνηθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών, έτσι ώστε μέχρι την επόμενη συνάντηση -που τοποθετείται χρονικά στους επόμενους έξι μήνες- να υπάρξουν πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα, όπως αυτά θα αποφασιστούν σήμερα σε πολιτικό επίπεδο.
Όπως υπογράμμισε, επίσης, ο πρωθυπουργός:
Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, Κύπρου και Ισραήλ θα αξιοποιηθούν, ενώ η Eλλάδα θα αποτελέσει γέφυρα μεταφοράς προς την Ευρώπη. Η ενέργεια, οι μεταφορές και η καινοτομία είναι τομείς συνεργασίας που θα προάγουν τη σταθερότητα και θα αναδείξουν τα οφέλη της συνεργασίας.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι στόχος των τριών χωρών είναι η προώθηση της ειρήνης της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω ουσιαστ8ικής και πρακτικής ενίσχυσης σε όλους τους τομείς συνεργασίας.
«Πιστεύω πραγματικά ότι αυτή η συνάντηση έχει ιστορική σημασία» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου.  
Οπως επεσήμανε:
Ζούμε σε ένα ταραγμένο και ρευστό περιβάλλον και έχουμε μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για να προωθήσουμε τους κοινούς μας στόχους. Αν δουλέψουμε από κοινού θα προωθήσουμε πιο αποτελεσματικά αυτούς τους στόχους, παρά η κάθε χώρα ξεχωριστά.
Ο κ. Νετανιάχου ανέφερε ότι έγινε συζήτηση για κοινά έργα στον τομέα της ενέργειας, τονίζοντας ότι η δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου που θα ενώνει τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων Κύπρου – Ισραήλ και τα οποία διά μέσου της Ελλάδας θα μεταφέρονται στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Σύμφωνα, τέλος,  με τον κ. Νετανιάχου, η συνεργασία επεκτείνεται και σε άλλους τομείς, όπως η ασφάλεια και η διαχείριση υδάτινων πόρων
http://newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου