..
Pages - Menu
▼
Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015
Μπλοκ των τριών θεσμών απέναντι στην Ελλάδα
..
Ένα ολονύκτιο θρίλερ εξελισσόταν χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται μετά τα μεσάνυχτα.
Η δεύτερη, μεταμεσονύχτια συνεδρίαση του Αλέξη Τσίπρα με τους με τους προέδρους των Θεσμών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς και με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ αλλά και τον πρόεδρο του Eurogroupμ, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, χαρακτηρίστηκε άκαρπη δίνοντας νέα παράταση στο θρίλερ των διαπραγματεύσεων.
Η συνάντηση ξεκίνησε στις 00:25 τα μεσάνυχτα και ολοκληρώθηκε περίπου στις 2 το πρωί της Πέμπτης, ενώ όλες οι πλευρές αποχώρησαν από το κτίριο της Κομισιόν χωρίς να κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους.
Οι διαφορές παρέμεναν μεγάλες μεταξύ της ελληνικής πλευράς και αυτής των θεσμών έως χθες το απόγευμα, γι’ αυτό άλλωστε και το έκτακτο Eurogroup διεκόπη σε λιγότερο από δύο ώρες για να συνεχιστεί σήμερα στις 14.00 ώρα Ελλάδας.
Συγχρόνως, δόθηκε προθεσμία έως σήμερα το μεσημέρι στις 12:00 να κατατεθεί η συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς μαζί με τη λίστα προαπαιτούμενων, που θα πρέπει να ψηφιστούν πρώτα από το ελληνικό Κοινοβούλιο και μετά (Δευτέρα έως Τρίτη) να ψηφιστεί η συμφωνία από τα υπόλοιπα τέσσερα κοινοβούλια των κρατών-μελών.
Αυτό που φάνηκε από τις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι αν και το ΔΝΤ ανέλαβε το βάρος να γεμίσει με κόκκινες γραμμές την ελληνική πρόταση και να καταθέσει την αντιπρόταση, οι θεσμοί εμφανίζονται ενωμένοι απέναντι στην Ελλάδα και πιέζουν.
Πληροφορίες αναφέρουν σκλήρυνση της στάσης της κ. Λαγκάρντ, ενώ το Βερολίνο θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ την έγκριση της συμφωνίας από το ΔΝΤ.
© Sofokleousin.gr Μπλοκ των τριών θεσμών απέναντι στην Ελλάδα
Μάλιστα ο ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί κατά την έξοδό του, τόνισε ότι «οι θεσμοί έχουν απόλυτα κοινή θέση».
Μέχρι και χθες υπήρχε η αίσθηση ότι τουλάχιστον η Κομισιόν ήταν πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις, τις οποίες είχε χαρακτηρίσει ποιοτικές, ωστόσο αποδείχθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντάσσεται πλήρως με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.