Pages - Menu

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Τι θα κρίνει την παραχώρηση των αεροδρομίων στη Fraport

Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια θα είναι, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η πρώτη ιδιωτικοποίηση που θα φέρει σε πέρας η "φρέσκια” κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εντός του αμέσως προσεχούς διαστήματος......


Τον Αύγουστο η κυβέρνηση είχε σημειώσει ότι ολοκλήρωση της συγκεκριμένης ιδιωτικοποίησης, "χωρίς μεταβολή των όρων που είχαν συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, αποτελούσε ρητό όρο της συμφωνίας που προέκυψε από τη Σύνοδο της 12ης Ιουλίου”. Στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, στις 13 Αυγούστου η κυβέρνηση ενέκρινε την απόφαση που "ξεκλειδώνει” την ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Εγγυήσεις

Ωστόσο, η σημαντική καθυστέρηση που επέδειξε η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -που προστίθεται στην ολιγωρία της προηγούμενης κυβέρνησης- σε συνδυασμό με τις παλινωδίες που υπήρξαν, φαίνεται ότι έχουν δημιουργήσει δεύτερες σκέψεις στη γερμανική πλευρά σχετικά με την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης. Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, οι δεύτερες αυτές σκέψεις δεν πρόκειται να οδηγήσουν στην ακύρωση της συμφωνίας, με τίμημα ύψους 1,2 δισ.ευρώ, αλλά περισσότερο σε διασφαλίσεις που ζητεί η Fraport (ελέγχει με ποσοστό άνω του 65% στην κοινοπραξία).

Ουσιαστικά, οι ζητούμενες εγγυήσεις καλής εκτέλεσης σχετίζονται με τη διασφάλιση ενός σταθερού θεσμικού και φορολογικού πλαισίου, με δεδομένο ότι οι οικονομικές συνθήκες σήμερα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2014 (οπότε η κοινοπραξία Fraport-Slentel ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής) έχουν αλλάξει σημαντικά. Σχετίζονται ακόμη και με το αντάρτικο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με χαρακτηριστική περίπτωση τη φερόμενη ως ειλημμένη απόφαση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων να διενεργήσει δημοψήφισμα για τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Πάντως, η κυβέρνηση όπως και η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ παραμένουν, σύμφωνα με πληροφορίες, σταθερά προσανατολισμένοι στην ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης που ανήκει στα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και κατ'επέκταση την εκταμίευση της πρώτης δόσης.

Οι όροι της συγκεκριμένης παραχώρησης, διάρκειας 40 ετών (με δικαίωμα παράτασης 10 ετών), είναι ιδιαίτερα ευνοϊκοί, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. Και αυτό επειδή προβλέπεται εκτός από το εφάπαξ τίμημα 1,2 δισ. ευρώ, η απόκτηση από το Δημόσιο του 28,5% των ebitda, όπως και ετήσιο μίσθωμα 23 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που συμπεριλαμβάνεται στο προσάρτημα του μνημονίου, τη σύμβαση παραχώρησης θα πρέπει να εγκρίνει το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο το Νοέμβριο του 2015 και να την ψηφίσει τον Ιανουάριο του 2016 η ελληνική Βουλή. Η έναρξη της περιόδου παραχώρησης τοποθετείται τον Μάρτιο του 2016.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου