Pages - Menu

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Τσίπρας: Εμείς είμαστε έντιμοι άνθρωποι, θα τηρήσουμε τη συμφωνία


 Στον στόχο που έχει για την τετραετία αναφέρεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στο Euronews. "Σε τέσσερα χρόνια η χώρα θα είναι ..διαφορετική", αναφέρει ο Αλ. Τσίπρας εκφράζοντας την πεποίθηση πως "αυτή η παροδική ύφεση θα έχει τελειώσει το πρώτο εξάμηνο του 2016", "θα έχουμε ξεφύγει από τις επιπτώσεις των capital controls, θα είμαστε ξανά στην ανάπτυξη με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση για το χρέος".

"Νομίζω ότι είναι ένας εφικτός στόχος, αν όχι στο τέλος του 2016, στις αρχές του 2017, η χώρα να είναι ξανά στις αγορές και άρα να μην χρειαζόμαστε τα νέα δάνεια και την επιτροπεία", δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η διαπραγμάτευση και η συμφωνία, είναι τα ζητήματα για τα οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να υπογραμμίσει ότι πήρε δύσκολες αποφάσεις αλλά έχει τη συνείδησή του καθαρή, και δηλώνει βέβαιος ότι "ο ελληνικός λαός μπορεί να διακρίνει στο βλέμμα των πολιτικών ποιοι είναι αυτοί που τους κοροϊδεύουν και ποιοι είναι αυτοί που τους λένε την αλήθεια".
Αναφερόμενος στο χρέος, υπογραμμίζει ότι για πρώτη φορά συζητείται, όχι αν πρέπει, αλλά σε ποια έκταση και βάθος θα πρέπει να είναι η αναδιάρθρωση, απομείωση του χρέους. Στο σημείο αυτό υπογραμμίζει ότι "ο κ. Σαμαράς όχι μόνο δεν έβαλε το θέμα του χρέους στο τραπέζι αλλά έλεγε δεξιά και αριστερά ότι το χρέος είναι βιώσιμο". Για τη συμφωνία στην οποία τελικά κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης το χρηματοδοτικό σκέλος, καθώς όχι μόνο υπάρχει φρέσκο χρήμα αλλά καλύπτονται πλήρως οι χρηματοδοτικές ανάγκες μέχρι το 2019 και αυτό από μόνο του συνιστά μια ντε φάκτο μίνι αναδιάρθρωση του χρέους.
"Εμείς είμαστε έντιμοι άνθρωποι. Όταν έχουμε δεσμευτεί σε μια συμφωνία, θα την υλοποιήσουμε. Ζητάμε το ίδιο και από την άλλη πλευρά", αναφέρει και θυμίζει ότι η συμφωνία έχει αρνητικά σημεία, αλλά έχει σημεία όπως αυτά που αφορούν την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την παύση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, τη διατήρηση υπό δημόσιο έλεγχο της μικρής ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ. "Αυτά οι εταίροι μας πρέπει να τα τηρήσουν", γιατί αυτό σημαίνει έντιμη συμφωνία, επιμένει ο κ. Τσίπρας και υπογραμμίζει ότι πρέπει να αποφύγουμε τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για τους ανθρώπους που δεν έχουν να πληρώσουν.
Για τη σχέση του με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπογραμμίζει ότι έχουν διαφορετική κοσμοθεωρία, εντούτοις έχουν μια ειλικρινή σχέση. Για τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει πως "την πρώτη περίοδο της διαπραγμάτευσης έδωσε μια μεγάλη δυναμική. Μετά τη στοχοποίηση που έλαβε από τους περισσότερους εταίρους, σταμάτησαν να τον ακούνε, δεν μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί τους, έπρεπε να αλλάξει". "Νομίζω ότι χωρίσαμε σαν φίλοι", λέει ο κ. Τσίπρας για τον πρώην υπουργό.
Για την τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων αναφέρεται στην αντίδρασή του στην απαίτηση των δανειστών να υπάρξει Ταμείο έξω από τη χώρα με έδρα το Λουξεμβούργο: "Τους εξήγησα ότι αν θέλουν να βάλω στην Ακρόπολη πωλητήριο, τότε να μου το πούνε. Εγώ δεν θα φύγω από το τραπέζι, αλλά δεν υπογράφω. Με πιέσανε, με πιέσανε, φτάσαμε την άλλη μέρα. Κατάλαβαν ότι έπρεπε να υποχωρήσουν. Υποχώρησαν".
Ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζει "νίκη της επτάμηνης σκληρής διαπραγμάτευσης ότι αλλάξαμε το πρόσημο στην κοινή γνώμη της Ευρώπης για τον ελληνικό λαό", και προσθέτει ότι "το "κλειδί" που σήμερα είμαστε ζωντανοί και όρθιοι ήταν το δημοψήφισμα, διαφορετικά θα είχαμε πολύ σκληρά μέτρα χωρίς χρηματοδότηση, και άρα νέο αδιέξοδο σε 3 με 5 μήνες". Στο σημείο αυτό τονίζει πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει στις εκλογές, το μήνυμα θα είναι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει όρθια και διεκδικεί έναν άλλο δρόμο για την Ευρώπη.
Στο ερώτημα με ποιους θα συνεργαστεί αν οι ΑνΕλ δεν μπούνε στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει την πεποίθηση ότι είναι απολύτως εφικτός στόχος η απόλυτη πλειοψηφία, επισημαίνει δε: "Ακόμη και αν επιτευχθεί θα επιδιώξουμε συνεργασίες, αν δεν επιτευχθεί έχουμε το πρόγραμμά, έχουμε σχέδιο, υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις ή πρόσωπα στη Βουλή που δεν θα διακινδυνεύσουν μια νέα εκλογική αναμέτρηση και άρα είμαι σχεδόν βέβαιος ότι μετά τις 20 Σεπτεμβρίου, τις επόμενες ημέρες, θα υπάρξει κυβέρνηση που θα συνεχίσει την προσπάθεια που ξεκινήσαμε στις 25 Γενάρη".
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Euronews, στην δημοσιογράφο Έφη Κουτσοκώστα.
Έφη Κουτσοκώστα, Euronews: Πριν από 8 μήνες κέρδισε τις εκλογές στην Ελλάδα και προκάλεσε τριγμούς στην Ευρώπη. Ήθελε να αλλάξει τη Γηραιά Ήπειρο και τελικά υπέγραψε ένα τρίτο σκληρό μνημόνιο. Σήμερα οδηγεί τη χώρα και πάλι σε εκλογές. Δογματικός Αριστερός ή Ευρωπαίος ρεαλιστής;
Σημερινός καλεσμένος του Global Conversation ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Πριν από λίγους μήνες ο ελληνικός λαός σας ψήφισε γιατί του είπατε ότι θα σταματήσετε τη λιτότητα, ότι θα καταργήσετε τα μνημόνια και τελικά δεν τα καταφέρατε. Γιατί τώρα να σας εμπιστευτεί και πάλι;
Αλέξης Τσίπρας: Πριν από 7 μήνες δώσαμε μία υπόσχεση στον ελληνικό λαό, ότι θα δώσουμε μια σκληρή μάχη, ένα σκληρό αγώνα, ότι θα ματώσουμε προκειμένου να σταματήσει να ματώνει, και θα διεκδικήσουμε το δίκιο του, διεκδικώντας να αλλάξει ταυτόχρονα και η Ευρώπη. Διότι γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε στην ευρωπαϊκή οικογένεια και δεν μπορεί κάτι να αλλάξει μόνο για μια χώρα. Πρέπει η Ευρώπη να αλλάξει ρότα. Και αυτή την υπόσχεση την τηρήσαμε και ο ελληνικός λαός το γνωρίζει αυτό.
ΧΡΕΟΣ
Έφη Κουτσοκώστα, Euronews: Τώρα τι γίνεται;
Αλέξης Τσίπρας: Τώρα έχουμε μπροστά μας μία συμφωνία που εσείς χαρακτηρίσατε πριν σκληρό μνημόνιο, αλλά από την αρχή ξέραμε ότι κάθε συμβιβασμός θα έφερνε μία συμφωνία. Στόχος μας ήταν η συμφωνία, δεν ήταν στόχος μας η έξοδος από το ευρώ και η διάλυση της ευρωζώνης. Ανοιχτό παραμένει, και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους για πρώτη φορά για την Ελλάδα, το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, της απομείωσης του χρέους, που πλέον δε συζητείται αν πρέπει να γίνει, θα γίνει αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση, συζητείται σε τι έκταση και σε τι βάθος θα γίνει. Δεν μπορεί η Ελλάδα να βγει στις αγορές, να έχει προοπτική να γίνει ελκυστική στις αγορές όταν έχει ένα χρέος που πήγε από το 120 στο 180% μέσα σε 4 χρόνια εφαρμογής μιας αδιέξοδης πολιτικής λιτότητας.
Έφη Κουτσοκώστα, Euronews: Δεν είχε γίνει και το 2012; Δεν είχε αναφερθεί από το Eurogroup τότε ότι θα τεθεί το χρέος σε συζήτηση;
Αλέξης Τσίπρας: Ακριβώς αυτό. Είχε αναφερθεί χωρίς να υπάρχει καμία έμπρακτη εμπράγματη δέσμευση και είχε αναφερθεί μάλιστα ότι μόλις η Ελλάδα φτάσει πρωτογενή πλεονάσματα θα υπάρξουν αποφάσεις. Δεν υπήρξαν. Και η προηγούμενη κυβέρνηση, ο κύριος Σαμαράς όχι μόνο δεν έβαλε το θέμα στο τραπέζι αλλά έλεγε δεξιά και αριστερά ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Νομίζω ήταν μια λάθος στρατηγική. Πλέον έχουμε πολύ ισχυρούς συμμάχους ακόμα και το ίδιο το IMF μιλάει με πολύ μεγάλη καθαρότητα για το χρέος.
Έφη Κουτσοκώστα, Euronews: Εσείς τι θα θεωρούσατε επιτυχία σας εάν τελικά εκλεγείτε και σχηματίσετε κυβέρνηση σε σχέση με το χρέος; Το κούρεμα παραμένει στην ατζέντα σας;
Αλέξης Τσίπρας: Καταρχάς θεωρώ πολύ μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησής μας το σκέλος το χρηματοδοτικό, της συμφωνίας που φέραμε. Σας θυμίζω γιατί παρακολουθούσατε από κοντά, το κανάλι σας, όλες τις φάσεις της σκληρής διαπραγμάτευσης ότι οι χώρες του Βορρά, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, δεν ήθελαν καν να συζητήσουν για φρέσκο χρήμα για την Ελλάδα, και όχι μόνο υπάρχει φρέσκο χρήμα αλλά καλύπτονται πλήρως οι χρηματοδοτικές ανάγκες μέχρι το 2019. Και αυτό αποτελεί από μόνο του μία ντε φάκτο μίνι αναδιάρθρωση του χρέους, διότι αποπληρώνουμε ομόλογα που έχουμε μπροστά μας της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, τα οποία είχαν επιτόκιο 4,5% και 3,8%, και πλέον μπαίνοντας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης έχουμε επιτόκιο 1,5%, άρα έχουμε μία αναδιάρθρωση με απομείωση του κόστους δανεισμού. Έχουμε εξασφάλιση των τραπεζών, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό, μέσα από τη διαδικασία ανκεφαλαιοποίησης και μάλιστα μέσα από μια διαδικασία μέχρι τέλος του 2015, άρα προλαβαίνουμε το bail in, τα προγράμματα δηλ. που θα υπάρχουν από το 2016 και μετά, πράγμα που σημαίνει ότι διασφαλίζονται οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ- ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Έφη Κουτσοκώστα, Euronews: Τώρα έχετε στα χέρια σας ένα πρόγραμμα που μιλάει για μεταρρυθμίσεις. Καθώς η Ελλάδα και οι προηγούμενες κυβερνήσεις κατηγορούνται ότι δεν προχώρησαν σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Εσείς τι θεωρείτε μεταρρύθμιση; Μιλάτε την ίδια γλώσσα με τους Ευρωπαίους εταίρους σας; Είναι για σας για παράδειγμα μεταρρύθμιση οι ιδιωτικοποιήσεις, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων μεταρρύθμιση; Αυτά δηλαδή που ζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι από την ελληνική κυβέρνηση.
Αλέξης Τσίπρας: Κοιτάχτε. Νομίζω ότι το πρόβλημα με τον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής ηγεσίας σήμερα, είναι ότι διακατέχεται από μία σκληρή και δογματική νεοφιλελεύθερη πολιτική για τα πράγματα. Πράγματι η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις. Αλλά αν συζητάγαμε για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, εγώ δεν θα ξεκίναγα από τις κομμώτριες, θα ξεκίναγα από τους καναλάρχες. Αν μιλάγαμε για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, εγώ δεν θα έλεγα το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, αλλά θα έλεγα μεταρρύθμιση για το κράτος ώστε να είναι αποτελεσματικό και να βρίσκεται κοντά στον πολίτη. Για παράδειγμα, να σας πω, αν είχαμε προλάβει και δεν είχαμε κληρονομήσει το ΤΑΙΠΕΔ που είναι ένα κακό Ταμείο θα μπορούσαμε να σώσουμε περιουσιακά στοιχεία, για παράδειγμα τα αεροδρόμια. Τα 14 αεροδρόμια.
Έφη Κουτσοκώστα, Euronews: Θα προχωρήσει αυτή η σύμβαση;
Αλέξης Τσίπρας: ...που έχουν κέρδος 350 εκατ. το χρόνο. Σε βάθος 30ετίας θα 'χεις πολύ μεγαλύτερο κέρδος. Με ρωτάτε για τις ιδιωτικοποιήσεις.
Έφη Κουτσοκώστα, Euronews: Συγκεκριμένα για τα αεροδρόμια γιατί είναι αμφιλεγόμενο θέμα.
Αλέξης Τσίπρας: Δε θέλω να αποφύγω καμία ερώτησή σας. Κοιτάχτε. Καταλαβαίνετε ότι εδώ μπήκε ρητά ο όρος για τα αεροδρόμια. Δε θέλω να σχολιάσω το γιατί. Το καταλαβαίνετε όλοι σας, φαντάζομαι. Γιατί υπάρχουν ιδιαίτερα συμφέροντα. Παρόλα αυτά, εμείς είμαστε έντιμοι άνθρωποι. Όταν έχουμε δεσμευτεί σε μία συμφωνία θα την υλοποιήσουμε. Ζητάμε το ίδιο και από την άλλη πλευρά. Διότι η συμφωνία έχει αρνητικά σημεία, όπως αυτό για παράδειγμα, έχει όμως και ότι θα επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα και θα σταματήσουν οι ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα -πρέπει οι εταίροι μας να το τηρήσουν αυτό-, έχει ότι θα παραμείνει σε δημόσιο έλεγχο η ενέργεια, η μικρή ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ -πρέπει οι εταίροι μας να το τηρήσουν αυτό-, πρέπει να αποφύγουμε τους πλειστηρισμούς πρώτης κατοικίας για τους ανθρώπους που δεν έχουν να πληρώσουν τα δάνειά τους -πρέπει να το τηρήσουν οι εταίροι μας αυτό. Θα απαιτήσουμε οι εταίροι μας να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα και από την άλλη πλευρά θα αναγκαστούμε κι εμείς σε ζητήματα που διαφωνούμε να τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα γιατί αυτό σημαίνει μια έντιμη συμφωνία.
ΖΑΝ ΚΛΟΝΤ ΓΙΟΥΝΚΕΡ
Έφη Κουτσοκώστα, Euronews: Πολύ πρόσφατα ο κ. Γιούνκερ μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο αναφέρθηκε προσωπικά σε σας, και μάλιστα σε ένα περιστατικό που έγινε την περίοδο της διαπραγμάτευσης. Και είπε ότι εκείνος σας πρότεινε να φορολογήσετε τους Έλληνες εφοπλιστές και εσείς επιχειρηματολογούσατε κατά αυτού.
Αλέξης Τσίπρας: Γελάω, γιατί ο φίλος μου ο Ζαν Κλοντ βρέθηκε σε δύσκολη θέση, όταν το ΔΝΤ, αλλά και ο ίδιος, αρνήθηκε την αύξηση στη φορολογία των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων που είχαμε προτείνει. Μάλιστα, όταν είχαμε καταθέσει αυτή την πρόταση, γνωρίζω το παρασκήνιο, μεγάλοι Έλληνες επιχειρηματίες άσκησαν πολύ μεγάλες πιέσεις με τηλεφωνήματα και προς την Κομισιόν και προς το ΔΝΤ για να γλιτώσουν τη φορολογία. Και πράγματι τότε το ΔΝΤ μας είπε, η κ. Λαγκάρντ, θυμάμαι, ότι αυτή η πολιτική δε βοηθάει γιατί είναι αντιαναπτυξιακή. Ενώ το να κόβουμε μισθούς και συντάξεις είναι αναπτυξιακή πολιτική ως γνωστόν. Ενώ να παίρνουμε φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων είναι αντιαναπτυξιακό. Και νομίζω ότι για να γλιτώσει την κριτική ο Ζαν Κλοντ ως έμπειρος πολιτικός έβαλε στο τραπέζι ένα θέμα που γνώριζε εκ των προτέρων ότι είναι δύσκολο θέμα. Δεν το αρνηθήκαμε. Καθόλου δεν αρνηθήκαμε τη φορολογία στους εφοπλιστές. Ίσα-ίσα. Του εξηγήσαμε όμως ότι με βάση το θεσμικό πλαίσιο το συνταγματικό -και δεν μπορείς να αλλάξεις το Σύνταγμα από τη μια μέρα στην άλλη-, είναι εξαιρετικά δύσκολο να φορολογήσεις τους εφοπλιστές γιατί δεν έχουν έδρα την Ελλάδα, αλλά έχουν off shore επιχειρήσεις και άντε βρες τους. Και ότι για να μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί στη φορολόγηση του πλούτου που διαφεύγει ή του εφοπλιστικού πλούτου, πρέπει να αλλάξουμε το θεσμικό πλαίσιο σε όλη την Ευρώπη σε ό,τι αφορά τις off shore εταιρείες. Και αν θέλουμε να αλλάξουμε το πλαίσιο στην Ευρώπη, ε ας μη μιλήσουμε για την Ελλάδα, να μιλήσουμε για τη χώρα του κ. Γιούνκερ, το Λουξεμβούργο.
Έφη Κουτσοκώστα, Euronews: Μιας και μιλήσαμε για τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπατε ότι τον θεωρείτε φίλο σας.
Αλέξης Τσίπρας: Ναι, γιατί θεωρώ ότι τα αισθήματα για τον ελληνικό λαό είναι ειλικρινή, είναι θερμά.
Έφη Κουτσοκώστα, Euronews: Προσωπικά με σας; Γιατί σας είχε ασκήσει πολύ σκληρή κριτική, ειδικά προς το τέλος της διαπραγμάτευσης.
Αλέξης Τσίπρας: Όχι, νομίζω ότι είχαμε μια πολύ ειλικρινή σχέση. Κι εγώ του ασκούσα. Έχουμε μια διαφορετική κοσμοθεωρία. Αυτός είναι ένας δεξιός πολιτικός, εγώ ένας αριστερός πολιτικός. Εντούτοις έχουμε μία ειλικρινή σχέση.
ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ
Έφη Κουτσοκώστα, Euronews: Γυρνώντας λοιπόν στην περίοδο της διαπραγμάτευσης η οποία ξεκίνησε με βασικό πρόσωπο τον υπουργό Οικονομικών, τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος και έμεινε ως υπουργός Οικονομικών μέχρι και το δημοψήφισμα και δεν στήριξε τη συμφωνία την οποία εσείς φέρατε. Ήταν λάθος επιλογή σας ;
Αλέξης Τσίπρας: Θεωρώ ότι κάθε πρωθυπουργός έχει δικαίωμα να επιλέγει τον υπουργό που του φέρνει το καλύτερο αποτέλεσμα. Και όπως ένας προπονητής βλέπει έναν αθλητή, αν μιλάμε για ποδοσφαιρικό αγώνα, ότι κάποια στιγμή δεν αποδίδει και έχει δώσει το μεγαλύτερο της απόδοσής του, τον αλλάζει -όπως και έπραξα. Ο Βαρουφάκης την πρώτη περίοδο της διαπραγμάτευσης έδωσε μια μεγάλη δυναμική. Μετά τη στοχοποίηση του από τους περισσότερους εταίρους, σταμάτησαν να τον ακούνε, δεν μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί τους, έπρεπε να αλλάξει.
Έφη Κουτσοκώστα, Euronews: Άρα τον θυσιάσατε για αυτό το λόγο;
Αλέξης Τσίπρας: Δεν υπάρχει η έννοια της θυσίας, αλλά η έννοια της προσφοράς. Και αυτή ήταν η συνεννόηση που κάναμε μεταξύ μας. Δεν υπάρχει κάποια μονιμότητα. Και όταν είδα ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν μπορούσε να φέρει μια συμφωνία, δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους που έπρεπε να κάτσει στο τραπέζι για να φέρει τη συμφωνία του είπα "Γιάνη εσύ δεν μπορείς να φέρεις τη συμφωνία" και μου είπε "Ναι έχεις δίκιο, δεν μπορώ εγώ να φέρω συμφωνία". Νομίζω ότι χωρίσαμε σαν φίλοι.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ
Έφη Κουτσοκώστα, Euronews: Πάμε σε εκείνη τη δραματική νύχτα, τις 17 ώρες που μείνατε στην αίθουσα με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες για να βρεθεί η περίφημη λύση, η συμφωνία. Τότε γράφτηκε ότι σας υπέβαλαν οι εταίροι σας σε "εικονικό πνιγμό" και άλλοι μίλησαν ακόμα και για "σταύρωση". Εσείς αποδέχεστε αυτούς τους χαρακτηρισμούς; Νιώσατε έτσι μέσα σε αυτή την πορεία της διαπραγμάτευσης;
Αλέξης Τσίπρας: Αν είναι σταύρωση είναι καλά, γιατί μετά συνήθως έρχεται η Ανάσταση. Οπότε τώρα, νομίζω είναι η ώρα να μιλήσουμε για την ανάγκη ο ελληνικός λαός να αναστηθεί και η χώρα να αναστηθεί, γιατί έχει περάσει έναν γολγοθά πέντε χρόνια τώρα. Κοιτάχτε, ήταν μια σκληρή συνεδρίαση. Εγώ τους ξεκαθάρισα ότι δεν πρόκειται να φύγω εάν δεν υπάρξει ριζική αλλαγή μιας πρότασης άθλιας που είχε έρθει. Με ένα ταμείο έξω από τη χώρα, με έδρα το Λουξεμβούργο, το οποίο θα είχε στόχο να εκποιήσει μεμιάς και σε τιμές πάρα πολύ χαμηλές, διότι στην περίοδο της κρίσης έχεις πολύ χαμηλές τιμές, δημόσια περιουσία 50 δισ. ευρώ, δηλ. 25% του ΑΕΠ μας. Τους εξήγησα ότι αν θέλουν να βάλω στην Ακρόπολη πωλητήριο τότε να μου το πούνε. Εγώ δε θα φύγω από το τραπέζι, αλλά εγώ δεν υπογράφω. Με πιέσανε, με πιέσανε, φτάσαμε την άλλη μέρα το πρωί, κατάλαβαν ότι έπρεπε να υποχωρήσουν. Και υποχώρησαν. Και γιατί κάποιοι ξεκίνησαν με κακό mood απέναντί μου ακριβώς επειδή το δημοψήφισμα ανέδειξε το δημοκρατικό έλλειμμα της Ευρώπης και μου έλεγαν, εγώ τι να πω που δεν έκανα δημοψήφισμα στους ψηφοφόρους μου; Πρόβλημά σας τους είπα που δεν κάνατε δημοψήφισμα. Γιατί η δημοκρατία είναι υπέρτατη αξία στην Ευρώπη.
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ
Έφη Κουτσοκώστα, Euronews: Αν αντίστοιχα εκείνη την περίοδο που κάνατε εσείς δημοψήφισμα στην Ελλάδα έκαναν και άλλες κυβερνήσεις στις χώρες τους για το αν θα πρέπει τελικά η Ευρωζώνη να δανείσει στην Ελλάδα χρήματα; Ποιο πιστεύετε ότι θα ήταν το αποτέλεσμα και τι θα λέγατε εσείς στους ευρωπαϊκούς λαούς, στους Ευρωπαίους πολίτες για τα λεφτά τα οποία δανείζουν στην Ελλάδα; Γιατί πρέπει να τα δώσουν;
Αλέξης Τσίπρας: Αν πιστεύουμε ότι η δημοκρατία είναι το πλαίσιο πάνω στο οποίο πρέπει να οικοδομηθεί η Ευρώπη τότε εγώ θα έλεγα γιατί όχι; Να γίνουν παντού δημοψηφίσματα. Αλλά να γίνουν δημοψηφίσματα που δεν θα αφορούν μόνο μία χώρα αλλά την πορεία της Ευρώπης συνολικά. Να γίνει δημοψήφισμα στους λαούς αν αποδέχονται ότι είναι μονόδρομος η λιτότητα ή αν χρειάζονται εναλλακτικές πολιτικές. Η Ελλάδα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα. Δεν ευθύνονται οι Έλληνες πολίτες για αυτό. Και αν θέλετε, η μεγάλη νίκη της επτάμηνης σκληρής διαπραγμάτευσης και της σκληρής διακυβέρνησης είναι ότι αλλάξαμε το πρόσημο στην κοινή γνώμη της Ευρώπης για τον ελληνικό λαό. Διότι αυτό που κυριαρχούσε πριν ήταν οι τεμπέληδες Έλληνες που θέλουν να ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους, ενώ τώρα αυτό που κυριαρχεί είναι ότι ο ελληνικός λαός αδίκως βασανίστηκε πληρώνει τις κακές πολιτικές επιλογές, τα λάθη των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων και ότι τώρα χρειάζεται να προχωρήσουμε μπροστά κάνοντας μια μεγάλη τομή με το χθες.
Έφη Κουτσοκώστα, Euronews: Δε μετανιώσατε ποτέ που κάνατε το δημοψήφισμα τότε;
Αλέξης Τσίπρας: Όχι, κάθε άλλο. Αν ο λαός δεν έμπαινε σε αυτό το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα είχαμε πολύ σκληρά μέτρα χωρίς χρηματοδότηση και σε 3 μήνες, 5 μήνες αδιέξοδο. Άρα, το δημοψήφισμα ήταν το κλειδί που είμαστε τώρα ζωντανοί, που είμαστε όρθιοι και μπορούμε να διεκδικούμε, και είμαστε μια αναμμένη φλόγα, μια σπίθα και για τους άλλους λαούς της Ευρώπης. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει -και θα κερδίσει- και αν μάλιστα κερδίσει και με μεγάλη διαφορά, το μήνυμα στην Ευρώπη δεν θα είναι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε, αλλά ότι παραμένει όρθια και διεκδικεί έναν άλλο δρόμο για την Ευρώπη. Και αυτό το μήνυμα θα είναι πολύ ισχυρό.
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Έφη Κουτσοκώστα, Euronews: Μια άλλη κρίση στην οποία πρωταγωνιστεί και πάλι η Ελλάδα και συζητάει όλη η Ευρώπη, και η κ. Μέρκελ είπε ότι πρόκειται για ένα χειρότερο πρόβλημα από την ελληνική κρίση, είναι το προσφυγικό. Κύριε πρόεδρε, η κυβέρνησή σας είχε κατηγορηθεί ότι δεν έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει, ότι δε ζήτησε δηλαδή, ενεργοποίηση του μηχανισμού από την ΕΕ, η Κομισιόν το επιβεβαίωσε. Δέχεστε αυτή την κριτική;
Αλέξης Τσίπρας: Νομίζω ότι αυτή είναι μια επιχειρηματολογία που κάνει η αντιπολίτευση στο εσωτερικό, η οποία κρατάει μια απαράδεκτη στάση στο θέμα το προσφυγικό. Δεν θα αναφερθώ στα πόσα κάναμε ως κυβέρνηση γιατί βρήκαμε το απόλυτο μηδέν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Μας κατηγορούν ότι ανοίξαμε τα σύνορα και καλέσαμε τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Λες και ζουν σε γυάλα. Λες και δεν ξέρουν ότι στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή έχουν περάσει ήδη 800.000 πρόσφυγες. Λες και δεν καταλαβαίνουν ότι εδώ έχουν να κάνουν με παγκόσμιο πρόβλημα, το οποίο συνέπεσε βεβαίως με την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα. Αλλά δεν είμαστε εμείς αυτοί που καλέσαμε τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, ούτε η κ. Μέρκελ αυτή που τους κάλεσε στη Γερμανία, η οποία μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει κοντά 800.000 πρόσφυγες. Άρα, εδώ βλέπουμε μια πολύ βαθιά και μεγάλη υποκρισία από το συντηρητικό και λαϊκιστικό κομμάτι της πολιτικής του τόπου, και σε αυτό συμπεριλαμβάνω και τη ΝΔ και κόμματα που ανήκουν δυστυχώς -και λέω δυστυχώς, γιατί δεν είναι αυτή η αντίληψη των σοσιαλδημοκρατών στην Ευρώπη-, ανήκουν στη σοσιαλιστική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο. Και μέσα στην Ελλάδα, κυρίως το Ποτάμι έχει την πιο λαϊκιστική τοποθέτηση για ψηφοθηρικούς λόγους και ταυτίζεται με τις θέσεις της Χρυσής Αυγής σε αυτό το θέμα.
ΕΚΛΟΓΕΣ
Έφη Κουτσοκώστα, Euronews: Τώρα θα ήθελα να σας ρωτήσω, ερχόμενη στις εκλογές..., οι δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής σας δείχνουν πρώτο κόμμα αλλά χωρίς δυναμική αυτοδυναμίας. Με ποιους θα συνεργαστείτε και αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις που λένε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν μπαίνουν στη Βουλή;
Αλέξης Τσίπρας: Στις εκλογές της 25ης Γενάρη του 2015, μια μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων ήθελε να μας ψηφίσει αλλά δεν το τολμούσε γιατί φοβόταν την επιχειρηματολογία των αντιπάλων μας ότι έχουμε κρυφό σχέδιο και θέλουμε να βγάλουμε τη χώρα από το ευρώ. Και τελικά δεν πήραμε την αυτοδυναμία για 2 βουλευτές. Σήμερα, που δεν υπάρχει κανένας σε αυτή τη χώρα να μας κατηγορήσει ότι έχουμε κρυφό σχέδιο, διότι αποδείξαμε ότι στην κρίσιμη στιγμή πήραμε και το κόστος και την ευθύνη να διατηρήσουμε τη χώρα στην Ευρώπη και να μην οδηγήσουμε το λαό σε μία πολύ μεγάλη οικονομική καταστροφή, σήμερα που δεν υπάρχει αυτός ο φόβος οι 2 παραπάνω βουλευτές που ζητάμε είναι απολύτως εφικτός στόχος. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένο ότι θα είναι πρώτη πολιτική δύναμη, εγώ πιστεύω ότι είναι απολύτως εφικτός στόχος η απόλυτη πλειοψηφία. Ακόμα και αν επιτευχθεί θα επιδιώξουμε συνεργασίες, εάν δεν επιτευχθεί έχουμε το πρόγραμμά μας, έχουμε το σχέδιό μας, υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις ή πρόσωπα στη Βουλή που δεν θα διακινδυνεύσουν μια νέα εκλογική αναμέτρηση, και άρα είμαι βέβαιος σχεδόν ότι μετά τις 20 Σεπτεμβρίου, τις επόμενες ημέρες, θα υπάρξει κυβέρνηση που θα συνεχίσει τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε στις 25 Γενάρη.
ΣΤΟΧΟΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ
Έφη Κουτσοκώστα, Euronews: Ποιος είναι ο στόχος σας για τα επόμενα 4 χρόνια εάν σχηματίσετε τελικά κυβέρνηση; Τι θα έχετε κάνει, πού θα θέλατε να έχετε φτάσει τη χώρα και φυσικά ποιο είναι το όραμά σας για τα επόμενα 10 χρόνια; Πώς φαντάζεστε την Ελλάδα;
Αλέξης Τσίπρας: Σε τέσσερα χρόνια η χώρα θα είναι διαφορετική. Πιστεύω ότι αυτή η παροδική ύφεση θα έχει τελειώσει το πρώτο εξάμηνο του 2016. Θα έχουμε ξεφύγει από τις επιπτώσεις των capital controls, θα είμαστε ξανά στην ανάπτυξη, με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε πάρει και ένα θετικό αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση για το χρέος. Νομίζω ότι είναι ένας εφικτός στόχος, αν όχι στο τέλος του 2016, στις αρχές του 2017 η χώρα να είναι ξανά στις αγορές και άρα να μη χρειαζόμαστε τα δάνεια, τα νέα δάνεια, την επιτροπεία, όλη αυτή τη σκληρή κατάσταση που περάσαμε το προηγούμενο διάστημα. Και βεβαίως, είναι στο χέρι μας (να έχουμε πετύχει) τις μεγάλες τομές με το χθες, τη συρρίκνωση, όχι τη συρρίκνωση, τη σύγκρουση, τη διάλυση των θυλάκων της διαφθοράς και της διαπλοκής που μας κρατάν καθηλωμένους να τα πετύχουμε.
Έφη Κουτσοκώστα, Euronews: Τι σας απασχολεί τα βράδια που γυρνάτε σπίτι σας, μόνος σας με τον εαυτό σας και τις σκέψεις σας, τι είναι αυτό που μπορεί να σας κρατήσει ξάγρυπνο; Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Αλέξης Τσίπρας: Τώρα με βάζετε να σας πω τα ενδόμυχά μου. Διότι ήταν μεγάλες οι στιγμές της αγωνίας που περάσαμε. Έφτασα στο σημείο, πολλές φορές, να αγωνιώ αν την επόμενη μέρα θα μπορέσει να σταθεί η χώρα, η οικονομία, να σταθούν οι τράπεζες. Και πήρα δύσκολες αποφάσεις, με κόστος, αλλά πάντα έχοντας τη συνείδησή μου καθαρή. Και υπό αυτή την έννοια είμαι ευτυχής γιατί οι δυσκολίες που έχω να κοιμηθώ το βράδυ δεν είχαν να κάνουν με τη συνείδησή μου αλλά με τις αντικειμενικές δυσκολίες να πληρώσουμε τους μισθούς, να σταθεροποιήσουμε τις τράπεζες, να αποκαταστήσουμε την ισορροπία στην οικονομία και την κοινωνία. Και πιστεύω ότι αυτό το διακρίνουν οι Έλληνες. Ο ελληνικός λαός με πολύ μεγάλη ψυχραιμία και αξιοπρέπεια πέρασε τις δυσκολίες και μπορεί να διακρίνει στο βλέμμα των πολιτικών ποιοι είναι αυτοί που τους κοροϊδεύουν και ποιοι είναι αυτοί που τους λένε αλήθεια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου