Pages - Menu

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Στη Συρία μεταφέρονται ρωσικά όπλα

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τους ομολόγους του από το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν, στη Μόσχα....

Η Ρωσία παραδέχθηκε χθες ότι μεταφέρει στη Δαμασκό όχι μόνο ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και τον ήδη συμπεφωνημένο στρατιωτικό εξοπλισμό, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της Ουάσιγκτον ότι ενισχύει επιπλέον τη στρατιωτική της παρουσία στη Συρία.

«Τα αεροπλάνα που στέλνει η Ρωσία στη Συρία μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό, σύμφωνα με τα υπάρχοντα συμβόλαια (που έχουν υπογραφεί με τη Δαμασκό) και ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μόσχα. Η Βουλγαρία απαγόρευσε πρόσφατα τη διέλευση των εν λόγω αεροσκαφών από τον εναέριο χώρο της, προκαλώντας δυσφορία στη ρωσική πλευρά.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας προσέθεσε ότι η χώρα του δεν έχει λάβει κανένα «έκτακτο μέτρο» για την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της στη Συρία. «Ρώσοι στρατιωτικοί ειδικοί εργάζονται στη Συρία, βοηθώντας τον συριακό στρατό να μάθει να χρησιμοποιεί τα όπλα μας», διευκρίνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ», στα ρωσικά όπλα που παραδίδονται στη Συρία περιλαμβάνονται αρματαγωγά πλοία, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, ρουκέτες, ελαφρά όπλα και φορτηγά του στρατού.

Διεθνή πρακτορεία, τα οποία επικαλούνταν ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους, ανέφεραν τις προηγούμενες ημέρες ότι η Ρωσία έχει ήδη στείλει περιορισμένο αριθμό στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία. Την ίδια εικόνα έδωσε χθες ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μοσέ Γιααλόν, σύμφωνα με τον οποίο, οι Ρώσοι έχουν στείλει στρατιωτικούς ειδικούς, καθώς επίσης και μια μικρή μάχιμη δύναμη, με κύριο στόχο να στήσουν μια αεροπορική βάση στη Λαττάκεια και να προστατεύσουν τη ναυτική τους βάση στην Ταρτούς.

Τις εν λόγω πληροφορίες είχε αρνηθεί να σχολιάσει, λίγο νωρίτερα από τη συνέντευξη Λαβρόφ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ. Ο στενός συνεργάτης του προέδρου Πούτιν τόνισε ότι «η απειλή που προέρχεται από το "Ισλαμικό Κράτος" είναι προφανής» και ότι «η μόνη δύναμη που μπορεί να αντισταθεί (στους τζιχαντιστές) είναι οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας». Προσέθεσε δε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα θέσει το συριακό πρόβλημα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου θα μιλήσει εντός των ερχόμενων ημερών, αν και δεν προβλέπεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης στη Νέα Υόρκη.

Στο μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, φέρεται έτοιμος να προτείνει στους Δυτικούς εταίρους του, αλλά και στη Ρωσία, σχέδιο για την επίλυση του συριακού προβλήματος με δύο πυλώνες: ενίσχυση της δράσης για τη συντριβή του «Ισλαμικού Κράτους» στο στρατιωτικό επίπεδο, παράλληλα με συντονισμένες προσπάθειες για πολιτική λύση, με άμεσο στόχο τον σχηματισμό κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Συρία. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian, ο Βρετανός πρωθυπουργός προτείνει την παραμονή του Ασαντ στην προεδρία για μια μεταβατική περίοδο έξι μηνών, με απαράβατη προϋπόθεση τη διάλυση του κατασταλτικού μηχανισμού του, η οποία στρέφεται εναντίον της αντιπολίτευσης. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Ρωσία, αλλά και το Ιράν –το οποίο βρίσκεται σε τροχιά εξομάλυνσης των σχέσεών του με τη Δύση, ύστερα από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης– μπορούν να ασκήσουν πίεση στον πρόεδρο Ασαντ, ώστε να εξασφαλίσουν τη δρομολόγηση μιας παρόμοιας πολιτικής λύσης.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου