Pages - Menu

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Στο χέρι της ΕΚΤ η τύχη των τραπεζών, κρίσιμες αποφάσεις για ELA

..

Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες δίνουν μάχη με το χρόνο για να καταφέρουν να μείνουν «ζωντανές», από τη λαίλαπα των συνεχιζόμενων εκροών αλλά χωρίς τη στήριξη της ΕΚΤ, που έχει παγώσει τον ELA. Η επόμενη μέρα των τραπεζών κρίνεται εν πολλοίς από τις αποφάσεις που θα λάβει η ΕΚΤ στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Η αγορά δεν αναμένει κάποια αλλαγή στο όριο του ELA. Αυτό όμως που συγκεντρώνει το περισσότερο ενδιαφέρον είναι το τι θα αποφασίσει ο Μάριο Ντράγκι όσον αφορά στο ποσοστό κουρέματος των ελληνικών ενεχύρων.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ δε θα διακόψει τον ELA και ενδεχομένως θα περιμένει πάλι τις πολιτικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ. Οι αποφάσεις αυτές και οι επόμενες κινήσεις της πολιτικής ηγεσίας της Ευρωζώνης αναμένεται να αρχίσουν να ξεδιπλώνονται από σήμερα το βράδυ, μετά την συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι. 
Επί της ουσίας, οι διεργασίες στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος αρχίζουν από σήμερα, λίγες ώρες μετά το δημοψήφισμα με το οποίο 6 στους 10 Έλληνες πολίτες είπαν «όχι» στην συμφωνία για οικονομική διάσωση της Ελλάδας με βάση την πρόταση των δανειστών. 
 
Η επιβίωση των τραπεζών είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την αποκατάσταση της πρόσβασης στον ESM και εν συνεχεία στο ευρωσύστημα. Ωστόσο, για να λάβει η ελληνική κυβέρνηση την τελική έγκριση για τη διετή χρηματοδοτική στήριξη από τον ευρωπαϊκό Μηχανισμό απαιτούνται -το λιγότερο- δυο εβδομάδες. Διάστημα κατά το οποίο όπως είναι αναμενόμενο οι τράπεζες θα παραμένουν κλειστές.
Σε πρώτη φάση, αφού επιτευχθεί συμφωνία απαιτείται προέγκριση από τη γερμανική βουλή (Bundestag). Στη συνέχεια η Bundestag θα ανοίξει το δρομο για την έναρξη των τεχνικών διαβουλεύσεων για να ακολουθήσει η έγκριση από την ελληνική Βουλή και εν συνεχεία από τα εθνικά Κοινοβούλια των υπόλοιπων χωρών. Εάν η Ελλάδα εξασφαλίσει τις απαιτούμενες εγκρίσεις τότε θα συναφθεί το τελικό Μνημόνιο με τον ESM.
Εάν η ΕΚΤ δεν μειώσει τον ELA και δεν μεταβάλλει την αξιολόγηση των collaterals, οι τράπεζες συνεχίζουν να λειτουργούν υπό το τωρινό καθεστώς της τραπεζικής αργίας και με capital controls για να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι εκροές. Εάν η ΕΚΤ -υπό την προϋπόθεση συμφωνίας- αυξήσει τον ELA, θα δοθεί ανάσα ζωτικής σημασίας στις τράπεζες, καθώς θα ανεφοδιαστούν τα ΑΤΜ και θα ομαλοποιηθεί σταδιακά η λειτουργία τους. Σε αυτό το σενάριο οι κεφαλαιακές ανάγκες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα καλυφθούν και το ενδεχόμενο κουρέματος των καταθέσεων θα είναι περιορισμένο.
Στην περίπτωση που η ΕΚΤ αυξήσει το κούρεμα στα collaterals, η επόμενη μέρα των τραπεζών θα είναι δύσκολη. Διότι «κούρεμα» στις εγγυήσεις θα είχε ως συνέπεια οι ελληνικές τράπεζες να μην μπορούν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους μέσω των ATM. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αλληλοϋποστηρίζονται, και ανταλλάσσουν μεταξύ τους ενέχυρα, προκειμένου να μπορούν όλες να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες τους.
Υπό αυτό το πρίσμα οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές επ' αόριστόν και είτε τα ΑΤΜ θα στραγγίξουν από ρευστό, είτε το όριο για τις αναλήψεις θα περιοριστεί στα 20 ευρώ την ημέρα. Και σε αυτό το σενάριο οι τράπεζες θα ξεκινήσουν να αποσυνδέονται από το Διατραπεζικό Σύστημα ΔΙΑΣ, προκειμένου να επιβραδυνθούν οι εκροές. 
Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ τα σενάρια για κούρεμα τουλάχιστον 30% σε καταθέσεις άνω των 8.000
Για εκπόνηση σχεδίων εκτάκτου ανάγκης προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, κάνει λόγο η εφημερίδα Financial Times, δημοσιοποιώντας πληροφορίες για επικείμενο «κούρεμα» τουλάχιστον 30% σε καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ. «Προβοκάτσια» χαρακτηρίζει το δημοσίευμα των FT, το υπουργείο Οικονομικών.
 
Το δημοσίευμα των FT, επικαλούμενο τραπεζίτες και επιχειρηματίες «με γνώση των μέτρων», αναφέρει ότι εν μέσω φόβων οικονομικής κατάρρευσης της χώρας, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επιχειρούν να θωρακιστούν, εκπονώντας σχέδιο το οποίο θα μοιάζει με το πλάνο που εφαρμόστηκε το 2013 στην Κύπρο και φέρεται να περιλαμβάνει κούρεμα τουλάχιστον 30% για καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ.
 
Το εν λόγω σχέδιο προβλέπεται ότι θα εφαρμοστεί στα πλαίσια ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που θα συμφωνηθεί με τους δανειστές, ενώ είναι πολύ πιθανό να υλοποιηθεί τουλάχιστον από μια τράπεζα, σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας.
Τα έκτακτα μέτρα αναμένεται να αποτελέσουν τμήμα της ευρύτερης αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα από την στιγμή που η Ελλάδα θα μπει ξανά σε πρόγραμμα διάσωσης, «αλλά δεν θα επιβληθούν άμεσα», δηλώνει ένας από τους ανθρώπους που μίλησαν στους FT.
 
Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ
Το υπουργείο Οικονομικών ζητεί από τους FT «να ανακαλέσουν το ψευδέστατο δημοσίευμα», επισημαίνοντας ότι η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, έχει ήδη διαψεύσει κατηγορηματικά «αυτή τη νοσηρή είδηση».
Για «κακόβουλες φήμες» που έχουν ήδη διαψευσθεί από την Λ. Κατσέλη, κάνει λόγο σε μήνυμά του στο twitter και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης. Μιλώντας στο Mega, η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης τραπεζών, χαρακτήρισε «πλήρως ανυπόστατο» το δημοσίευμα των FT συνιστώντας να μην προχωρούμε σε «σενάρια καταστροφολογίας».
 
Σημείωσε επίσης ότι το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι τράπεζες θα καθοριστεί λεπτομερώς τη Δευτέρα αφού ληφθούν υπόψη οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που συνεδριάζει την ίδια μέρα και με βάση τη ρευστότητα που θα είναι διαθέσιμη από το πρωί της Τρίτης, θα καθοριστούν τα όρια των αναλήψεων.
 
Το δημοσίευμα διέψευσε με τη σειρά του και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (European Banking Authority). Οπρόεδρός της Andrea Enria, δήλωσε ότι «δεν είμαι ενήμερος για κάποιο σχέδιο για επιβολή "κουρέματος" στους καταθέτες λιανικής των ελληνικών τραπεζών, όπως αναφέρθηκε από μέσα ενημέρωσης σήμερα το πρωί.
 
«Πολύ αμφιβάλλω ότι κάποια αρχή ή δημόσιος φορέας σε επίπεδο ΕΕ ή κράτους μέλους θα μπορούσε να εξετάσει την επιλογή αυτή, καθώς αυτό θα ήταν αντίθετο προς το δίκαιο της ΕΕ. Σε αυτή την περίπτωση η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών θα εκκινήσει αμέσως τη διαδικασία εξέτασης παραβίασης της νομοθεσίας της ΕΕ», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου