Pages - Menu

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Θετική η Αθήνα στο κάλεσμα Μόσχας για αναπτυξιακή τράπεζα


..

Τη χρήση του ρωσικού ρουβλίου στις πληρωμές για αγαθά και υπηρεσίες από Ρώσους εμπόρους ή τουρίστες στις συναλλαγές τους στην Ελλάδα, πρότεινε ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας και εκπρόσωπος της νέας αναπτυξιακής τράπεζας Σεργκέι Στόρτσακ.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ–ΜΠΕ, στην οποία ο κ. Στόρτσακ απηύθυνε πρόσκληση προς την Ελλάδα να συμμετάσχει ως μέλος στην υπό διαμόρφωση νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, υποστήριξε ότι οι «δυο λαοί μπορούν να συνεργασθούν και να προβλέψουν τη χρήση του εθνικού νομίσματος, τουλάχιστον στην περίπτωση της Ρωσίας, με τη χρήση του ρωσικού ρουβλίου στις πληρωμές για αγαθά και υπηρεσίες». Για παράδειγμα εξήγησε ο κ. Στόρτσακ, «μπορώ να φαντασθώ ότι οι δύο χώρες θα θεωρήσουν αμοιβαία επωφελή τη χρήση του ρουβλίου όσον αφορά την ανάπτυξη του τουρισμού. Οι Ρώσοι πολίτες, που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα κυρίως την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού που δεν έχει τόσο ζέστη, είναι ευαίσθητοι στην αλλαγή των ρουβλίων σε άλλο νόμισμα» σημείωσε. «Πιθανότατα, το επόμενο βήμα αυτού του είδους των συναλλαγών θα μπορούσε να είναι η χρησιμοποίηση του ρουβλίου ως τρόπου πληρωμής διαφόρων ελληνικών προϊόντων που πωλούνται επί ρωσικού εδάφους» κατέληξε ο κ. Στόρτσακ. Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Στόρτσακ εκτίμησε επίσης ότι μόλις ξεπεραστούν οι οικονομικές δυσκολίες και με δεδομένο το πολιτικό περιβάλλον των δύο χωρών, «περισσότεροι Ρώσοι και ιδιωτικές εταιρείες θα είναι πρόθυμοι να επενδύσουν στην Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντικό για εσάς και για εμάς. Ολοι ψάχνουμε για άμεσες ξένες επενδύσεις. Και δεν είναι μόνον τα προϊόντα, αλλά και οι επενδύσεις», σημείωσε.
Επικοινωνία με Αλέξη Τσίπρα
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών με τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας, ευχαρίστησε τον κ. Στόρτσακ για την πρόσκληση να συμμετάσχει η Ελλάδα ως μέλος στην υπό διαμόρφωση νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα που δημιουργούν οι χώρες BRICS (Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Ν. Αφρική). Ο πρωθυπουργός εξέφρασε μάλιστα «τη θετική έκπληξη για την πρόσκληση να γίνει η Ελλάδα το 6ο μέλος στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS». Εξέφρασε το ενδιαφέρον της Ελλάδος και τη δέσμευση να εξετάσει την πρόταση την οποία και θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει διεξοδικά με τους ηγέτες, των κρατών των BRICS στην Αγία Πετρούπολη, την οποία θα επισκεφτεί προκειμένου να συμμετάσχει στο Οικονομικό Φόρουμ που διοργανώνεται 18 με 20 Ιουνίου.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Στόρτσακ υποστήριξε πως η συμμετοχή της Ελλάδας στη νέα αναπτυξιακή τράπεζα θα της επέτρεπε να χρηματοδοτήσει μια σειρά αναπτυξιακά έργα, σε μια περίοδο που το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας παραμένει οξύ και αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές της. Ο ρόλος αυτού του νέου θεσμικού οργάνου είναι να δημιουργηθεί μια αναπτυξιακή τράπεζα, που θα στηρίξει μεγάλα κατασκευαστικά σχέδια. «Γνωρίζουμε ότι εδώ και χρόνια ο ρόλος της Παγκόσμιας Τράπεζας στην υλοποίηση σχεδίων υποδομών συνεχώς αποδυναμώνεται αντί να ισχυροποιείται. Γι’ αυτό, εμείς τα πέντε ιδρυτικά κράτη-μέλη συμφωνήσαμε ώστε τα αναπτυξιακά σχέδια να αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο των δραστηριοτήτων μας. Η Τράπεζα δεν θα λειτουργήσει με γνώμονα το κέρδος» ανέφερε ο Ρώσος αξιωματούχος.
Εκτίμησε επίσης πως είναι πολύ μικρή η πιθανότητα να δημιουργηθούν προβλήματα στις σχέσεις της Ελλάδας με την Ε.Ε., σε περίπτωση που η χώρα ζητήσει οικονομική βοήθεια από την Τράπεζα.
«Δεν θα υπάρξουν προβλήματα»
«Η πιθανότητα να δημιουργηθούν προβλήματα με την Ε.Ε,, επειδή η Ελλάδα θα γίνει μέλος των θεσμών των BRICS, είναι πολύ μικρή, επειδή πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν αποφασίσει να προσχωρήσουν σε κάποιον άλλον αναπτυξιακό θεσμό. Για παράδειγμα, υπάρχει η πρόταση της κυβέρνησης της Κίνας για την Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων (Asian Infrastructure Investment Bank -AIIB), όπου το 25% του κεφαλαίου της θα διατεθεί σε μη ασιατικά κράτη. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία -όλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.- έχουν αποφασίσει να συνεργασθούν με άλλα κράτη στο πλαίσιο της Ασιατικής Τράπεζας. Οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα, ούτε τίθεται ζήτημα κριτικής. Μέχρι τώρα, οι αναφορές που έχω διαβάσει είναι αρκετά θετικές», τόνισε.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου