Pages - Menu

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτή τη συμφωνία θεωρούμε «έντιμη»


..

Η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει μνημονιακή συμφωνία, αναφέρει η απόφαση του πολιτικού οργάνου. Τι στοιχεία πρέπει να περιέχει ο συμβιβασμός με τους εταίρους. Καταψηφίστηκε η τροπολογία ... "σύγκρουσης" της Αριστερής Πλατφόρμας. Οι δηλώσεις των στελεχών.
Η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και αποτελεί, πλέον, την πολιτική απόφαση του οργάνου.
Στην ψηφοφορία που έγινε, η "τροπολογία" της Αριστερής Πλατφόρμας (την οποία στήριξαν οι άλλες δύο "αριστερές" ομάδες του Α.Νταβανέλου και του Ρ.Ρινάλντι) έλαβε 75 ψήφους.
Την καταψήφισαν 95 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ απουσίασαν από την ψηφοφορία 30 μέλη που, λόγω προχωρημένης ώρας (και... απουσία διακυβεύματος) αναχώρησαν νωρίς για τις πόλεις της περιφέρειας που εκπροσωπούν.
Το κεντρικό σημείο της πολιτικής απόφασης είναι ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία» αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επιδιώκουμε μία αμοιβαία επωφελή λύση».
Στην ουσία, η απόφαση αποτελεί περίληψη της χθεσινής εισήγησης του Αλέξη Τσίπρα, ενώ η «τροπολογία» που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα (υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη) έδειχνε μη συμφωνία και σύγκρουση, ενώ καλούσε την κυβέρνηση να αποφασίσει «στάση πληρωμών στους δανειστές εάν συνεχισθούν οι εκβιασμοί τους».
Η απόφαση έχει συνταχθεί σε άκρως επιθετικό ύφος, με τα βέλη να στρέφονται στο εξωτερικό και στο εξωτερικό. Μάλιστα, καλείται ο λαός «να βγει στους δρόμους» για να στηρίξει την κυβέρνηση στον αγώνα της.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμαινε από την αρχή ότι ο αγώνας ενάντια στην Ιερή Συμμαχία της Λιτότητας δεν θα είναι ευχάριστος περίπατος. Λέγαμε ότι η μάχη θα διαρκέσει πολύ και θα είναι σκληρή. Δυστυχώς η εξέλιξη των πραγμάτων μας δικαίωσε. Η Αριστερά όμως είναι για τα δύσκολα», επισημαίνεται στην αρχή του κειμένου.

Ο εχθρός εκτός...

Η κατηγορία που εκτοξεύεται σε «κύκλους των δανειστών» είναι ότι αναίρεσαν βασικά σημεία της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου «με σκοπό τη σταδιακή μετατροπή της 5ης αξιολόγησης σε σημείο αναφοράς της διαπραγμάτευσης». Κάτι που «δεν έγινε και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά».

... Και εντός

Σημειώνεται όμως ότι «ο αντίπαλος δεν είναι μόνο στο εξωτερικό αλλά και εντός των τειχών». Δηλαδή «η ολιγαρχία που ευνοήθηκε και ισχυροποιήθηκε την τελευταία 25ετία, που είδε την εξουσία της να αυξάνεται κατακόρυφα με την λιτότητα και την απορρίθμηση της αγοράς εργασίας στην μνημονιακή πενταετία».
Αρα, «από την έκβαση του αγώνα εναντίον της θα κριθεί τόσο η νέα κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ιδού ο έντιμος συμβιβασμός

Στη συνέχεια παρατίθενται τα σημεία «ενός αποδεκτού, από εμάς, συμβιβασμού».
Τα εξής:
- Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
- Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις.
- Αναδιάρθρωση του χρέους.
- Ισχυρό πακέτο για δημόσιες επενδύσεις, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.
Επιπλέον – όπως προστίθεται – «αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και η σταδιακή αύξηση του βασικού μισθού στα 751 ευρώ».
Επίσης, «είναι εξίσου απαραίτητο οι όποιες αλλαγές στη φορολογική πολιτική να προωθούν την κοινωνική δικαιοσύνη ελαφραίνοντας τους οικονομικά ασθενείς και υποχρεώνοντας επιτέλους να πληρώσουν οι έχοντες που συστηματικά φοροδιαφεύγουν».

Λαφαζάνης: Πού την είδατε τη συμφωνία;

Το στίγμα πάντως το έδωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης (και επικεφαλής της Πλατφόρμας) Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος μίλησε το μεσημέρι.
Αφού αμφισβήτησε την κυβερνητική αισιοδοξία ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία («από πού προκύπτει αυτό;») έθεσε, κατά τις πληροφορίες, τα ακόλουθα ρητορικά ερωτήματα:
- Από πού κι ως πού είναι τρομοκρατία να μην πληρωσουμε τη δόση του ΔΝΤ και δεν είναι τρομοκρατία οι εκβιασμοί των δανειστών;
- Γιατί είναι καταστροφή η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στο κοινό νόμισμα;
- Εχουμε συμφωνήσει στις νεοφιλελεύθερες επιλογές για ιδιωτικοποιησεις των λιμανιών, των σιδηροδρόμων και των ακινήτων-φιλέτων και των αεροδρομίων;
Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, χαρακτήρισε τον Β.Σόιμπλε "μαντρόσκυλο που επιτίθεται".

Κωνσταντοπούλου: Η Βουλή μπορεί να ζητήσει αναστολή πληρωμής χρέους

Η διαπραγμάτευση είναι ζήτημα Δημοκρατίας και όχι Οικονομίας, υπογράμμισε στην ομιλία της στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, προσθέτοντας με νόημα ότι «δεν υπάρχουν μονόδρομοι». 
Υπογράμμισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου της Βουλής μπορεί να ζητήσει αναστολή πληρωμής χρέους μέχρι να τελειώσει το έργο της.
Σε σχέση με το ζήτημα που έχει προκύψει με την ΕΡΤ, η κ. Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι δεν μπορεί να υποστηριχθεί η επιλογή του Λάμπη Ταγματάρχη για την ΕΡΤ κι αυτό το έχω ήδη πει στον πρωθυπουργό.
«Δεν συγκρούομαι ούτε με τον πρωθυπουργό ούτε με την κυβέρνηση. Πρέπει να είμαστε πιο συλλογικοί και να μη διαλέγουμε φθαρμένα πρόσωπα», εξήγησε. 

Τσακαλώτος: Τα πράγματα είναι σοβαρά

«Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά», φέρεται να είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Αφού τόνισε ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει γίνει σύμπτηξη ενδιάμεσης και μεγάλης συμφωνίας, αναφέρθηκε στη Ρίγα. Οτι ο Α.Τσίπρας έκανε ξεκάθαρο στους Μέρκελ-Ολάντ ότι πρέπει να υπάρχει μία ενιαία λίστα που θα ζητηθεί από την κυβέρνηση, ενώ ο πρωθυπουργός έβαλε στο τραπέζι το χρέος και ένα επενδυτικό πρόγραμμα.
Κατά τον κ.Τσακαλώτο, το κυριότερο κριτήριο είναι εάν αυτή η συμφωνία θα είναι οικονομικά και πολιτικά διαχειρίσιμη.
Αν είναι καλή – φέρεται να είπε – δεν πρέπει να πετάξουμε την μπάλα στην εξέδρα, διότι οι επενδυτές (ξένοι και εγχώριοι) ξέρουν πως ενα δεν γίνει Grexit επί ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει ποτέ.
Πρόσθεσε όμως – κατά τις πληροφορίες, πάντα – ότι πρέπει να υπάρξει σχέδιο για το τι θα κάνει η κυβέρνηση στην περίπτωση μη συμφωνίας «και όχι να ασχολούμαστε με το δίλημμα ρήξη ή συμφωνία».
Με την ηχηρή επισήμανση: «δεν θα μας δώσουν λύση, έστω και δύσκολη για μας, αν δεν τους προκαλέσουμε φόβο»...

Αντώνης Νταβανέλος: Πρέπει να υπάρξει σχεδιασμένη ρήξη

Πρέπει να αποκλείσουμε το σενάριο της αριστερής παρένθεσης ΣΥΡΙΖΑ ως το μοντέλο που ακολουθήθηκε με Πρόντι στην Ιταλία, τόνισε ο επικεφαλής της τάσης ΔΕΑ.
Υπογράμμισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η συμφωνία έχει ήδη περιγραφεί.
Η καλύτερη συμφωνία, σημείωσε, θα είναι να υπάρξουν μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα και να αφήσουμε το ασφαλιστικό για το άμεσο μέλλον.
«Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να κάνουμε εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη δουλειά. Η απάντησή μου είναι όχι», υπογράμμισε. Πρέπει να υπάρξει σχεδιασμένη ρήξη με αυτό που μας προτείνουν γιατί διαφορετικά θα θρυμματιστούμε και θα καταρρεύσουμε.
Πρέπει να αποφασίσουμε όλοι μαζί πώς θα βγούμε από την παγίδα που μας στήνουν και να θέσουμε το ερώτημα στον κόσμο, συμπλήρωσε.

Ρούντι Ρινάλντι: Η εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών θα μας φέρει σε ρήξη

Γιατί τόση επιμονή στην συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, διερωτήθηκε ο επικεφαλής της τάσης ΚΟΕ.
Πιστεύω, σημείωσε, ότι και η συνέχεια θα είναι ανάλογη αφού απομακρυνόμαστε από το πρόγραμμά μας και οδηγούμαστε σε μνημονιακή εμβάθυνση. Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής θα μας φέρει σε ρήξη με πλατιά λαϊκά στρώματα.
«Την ΠΝΠ, την πώληση του ΟΛΠ και των λιμανιών θα τα βρούμε μπροστά μας», τόνισε ο κ. Ρινάλντι.
Ρώτησε επίσης αν τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας λειτουργούν αυτόνομα (σ.σ. αναφερόμενος σε κινήσεις τελευταίων ημερών, οπως η πρόταση Καμένου για αεροπορική βάση σε νησί Αν.Αιγαίου)

Οι δέκα του Ρινάλντι

Δικό της κείμενο κατέθεσε η έτερη τάση, ΚΟΕ, υπό τον Ρούντι Ρινάλντι, το οποίο έχει τη μορφή «κοινής δήλωσης» των μελών της στην Κεντρική Επιτροπή και, προς το παρόν, δεν έχει ξεκαθαρισθεί εάν θα τεθεί σε ψηφοφορία.
Μεταξύ άλλων τονίζουν: «Πολιτικά έχουμε μια κυβέρνηση που υπό το πρόσχημα της «διαπραγμάτευσης» και του «έντιμου συμβιβασμού» διολισθαίνει και πιέζεται να περάσει μέτρα και συμφωνίες που δεν θα μπορούσε να επιβάλλει κανένα καθαρόαιμο μνημονιακό σχήμα».
Με τη φράση δε, «η πιο βαθιά κόκκινη γραμμή είναι μια Αριστερά που δεν θα είναι κεντροαριστερά» απαντούν στις "κυοφορούμενες πολιτικές εξελίξεις" με επίκεντρο την κεντροαριστερή ανασύνθεση.
Από τους δέκα υπογράφοντες οι τρεις είναι βουλευτές - ο Δημήτρης Κοδέλας, η Ελένη Σωρηρίου και ο Γιώργος Χατζηλάμπρου. 

Π.Σκουρλέτης: Μην κρίνετε την συμφωνία αλλά τους ορίζοντες της

Την εκτίμηση ότι δεν θα πρέπει να κριθεί η συμφωνία αλλά περισσότερο οι ορίζοντες που δίνει στη χώρα, εξέφρασε σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα εξήγησε ότι τα «σχήματα συμβιβασμού» πρέπει να συνδυάζονται με συγκεκριμένα πράγματα που η κυβέρνηση θεωρεί απαράβατα. «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε συνέχεια της πρότερης κατάστασης» είπε ο Πάνος Σκουρλέτης. 
Επιπλέον ανέφερε ότι το μήνυμα που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στον κόσμο «είναι καμιά φορά σχιζοφρενικό». «Πρέπει να δείξουμε ενότητα σε πολιτική βάση αν θέλουμε να προχωρήσουμε», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας. 

Λαπαβίτσας: H λύση θα μπορούσε να είναι η ρήξη

Τους τέσσερις άξονες στους οποίους θα πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση σε περίπτωση που έρθει σε ρήξη με τους δανειστές, παρουσίασε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Κώστας Λαπαβίτσας, μιλώντας στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ,τάχθηκε υπέρ της επιστροφής στην δραχμή και υποστήριξε ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δύσκολα θα υλοποιηθεί. «Άρα η μια λύση θα μπορούσε να είναι η ρήξη. Η ρήξη έχει 4 άξονες:
• Άρνηση πληρωμής
• Εθνικοποίηση τραπεζών με αναδιοργάνωση 
σε Αναπτυξιακή κατεύθυνση
• Τέλος στην λιτότητα
• Εξοδος από νομισματική ένωση»

Παπαδημούλης: Να μη φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων

Να αποφύγει την καταστροφική ρήξη που θα οδηγήσει σε χρεοκοπία κάλεσε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπαδημούλης.
«Να μη φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων. Η πιο βαθιά κόκκινη γραμμή είναι να κρατήσουμε την κυβέρνηση και κυρίως το λαό μας όρθιο και ζωντανό και τον ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο» φέρεται να είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Να αποφύγουμε την καταστροφική ρήξη που θα οδηγήσει σε χρεοκοπία, και τεράστια κοινωνική οπισθοδρόμηση και γρήγορη πτώση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης και εξήγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε αυτά τα ποσοστά και ο Αλέξης Τσίπρας έχει αυτή την απήχηση επειδή επιδιώκουν λύση εντός του ευρώ, όχι ρήξη, χρεοκοπία και δραχμή.
«Οι επιλογές είναι δυο: δύσκολος συμβιβασμός ή ρήξη και χρεοκοπία. Η χρεοκοπία είναι η πιο αντιλαϊκή επιλογή που θα πλήξει βάναυσα τη χώρα και ιδιαίτερα τα φτωχά και μεσαία στρώματα. Είναι αντίθετη με το πρόγραμμά μας και τη λαϊκή εντολή. Θα οδηγήσει την αριστερά 50 χρόνια πίσω» ανέφερε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.
Επιπλέον παραδέχθηκε ότι «πρέπει να έχουμε ειλικρίνεια μεταξύ μας και με τον κόσμο. Οι προεκλογικές μας υποσχέσεις ήταν περισσότερες από όσα μπορούμε να κάνουμε».

«Τροπολογία» από την Πλατφόρμα»

Με την «τροπολογία» της Αριστερής Πλατφόρμας καλούταν η κυβέρνηση «να αντικρούσει την προπαγάνδα των κυρίαρχων κύκλων οι οποίοι κατατρομοκρατούν το λαό με την απόλυτη καταστροφή που, υποτίθεται, θα επιφέρουν η διακοπή αποπληρωμής του χρέους και η ενδεχόμενη έξοδος από την ευρωζώνη».
Καλούταν ακόμη να δηλώσει από τώρα ότι δεν θα υποκύψει σε εκβιαστικές τακτικές και δεν θα αποπληρώσει την επόμενη δανειακή δόση στο ΔΝΤ.
Σημειώνεται πάντως ότι όπως έλεγαν στελέχη της Πλατφόρμας, η κίνηση (στην οποία συμμετέχει και η άλλη «αριστερή» τάση υπό τον Αντώνη Νταβανέλο, ΔΕΑ) δεν είναι «πολεμική προς την κυβέρνηση, αλλά, «υποστηρικτική της προσπάθειας που κάνει ο Τσίπρας».
Αλλωστε, την μη αποπληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου ζητουν και κορυφαία κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη, όπως ο Νίκος Βούτσης και ο Νίκος Φίλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου