..
Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μία ώρα και άπαντες εκφράστηκαν θετικά για το αποτέλεσμά της. Το νούμερο 2 της UEFA, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης, και ο υφυπουργός αθλητισμού επιβεβαίωσαν ότι επήλθε προφορική συμφωνία σχεδόν σε όλα τα "ανοιχτά" θέματα, εκτός από αυτό που αφορά τη δυνατότητα του υπουργού αθλητισμού να αποκλείει τις ελληνικές ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε περίπτωση που συντρέχουν σοβαροί λόγοι.
Η συνάντηση διεξήχθη στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το "παρών" έδωσε και ο νομικός εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας, Βασίλης Σαράκης, ο Πάτρικ Κομνηνός (UEFA), ο Τέρενς Κουίκ, ο Κώστας Κουκοδήμος (ΝΔ), ο Γιώργος Μαυρωτάς (ΠΟΤΑΜΙ), η Έφη Χριστοφιλοπούλου (ΠΑΣΟΚ), η Παναγιώτα Δριτσέλη (ΣΥΡΙΖΑ) και ο Γιάννης Γκιόκας (ΚΚΕ).
Ινφαντίνο: "Θετικό το αποτέλεσμα, αλλά..."
Ο γενικός γραμματέας της UEFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, εξερχόμενος από τη συνάντηση, έδωσε το στίγμα της, εξηγώντας πως έγινε ένα σημαντικό βήμα, αλλά δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία.
"Είχαμε μία συνάντηση με τους ανθρώπους του Υπουργείου Αθλητισμού. Νομίζω πως το κλίμα ήταν θετικό. Από την πλευρά μας, είπαμε πως το αυτοδιοίκητο είναι πολύ σημαντικό για την UEFA και δεν θα επιτρέψουμε να αλλάξει για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η προτεραιότητα δεν είναι να διώξουμε την ΕΠΟ και κατ' επέκταση την Ελλάδα, αλλά να βρούμε μία λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Το θέμα για την Ελλάδα δεν είναι να καταργηθεί το αυτοδιοίκητο αλλά να παταχθούν τα φαινόμενα βίας και διαφθοράς".
Σε ερώτηση αν υπήρχαν διαφωνίες: "Δεν υπάρχουν διαφωνίες. Είναι προτάσεις και συζητήσεις πάνω στους κανόνες της UEFA και στο νομοσχέδιο που κατατίθεται".
Για το θέμα της βίας στα γήπεδα:"Πρέπει να απαγορευτεί σε όσους κάνουν επεισόδια η είσοδος στο γήπεδο. Νομίζω πως μπορούμε να συνεργαστούμε με την ελληνική κυβέρνηση".
Κοντονής: "Μόνο σε ένα ζήτημα υπήρξε απόκλιση"
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη συνάντηση με τον Τζιάνι Ινφαντίνο, ενώ αποκάλυψε πως υπήρχε απόκλιση σε ένα ζήτημα που αφορά τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να αποκλείσει ομάδες από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του:
"Η συζήτηση ήταν ειλικρινής, εποικοδομητική και παραγωγική. Από την κυβέρνηση διευκρινίστηκε στον γενικό γραμματέα της UEFA πως για το θέμα του αυτοδιοίκητου ισχύει απολύτως η δήλωση που κατέθεσα προχθές στη Βουλή. Ο γενικός γραμματέας με ρώτησε αν μπορεί να συμπεριληφθεί μέσα στο νομοθετικό κείμενο. Του απάντησα πως αν εγκριθεί από τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης τότε εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να συμπεριληφθεί".
"Διευκρινίσαμε τη διαδικασία και τον τρόπο σχετικά με την κλήρωση τακτικών δικαστών για τη στελέχωση τακτικών οργάνων της ΕΠΟ. Το γεγονός ότι πρόκειται περί κληρώσεων και όχι ορισμού. Κάτι τέτοιο ισχύει και σε άλλες ομοσπονδίες όπως και στο μπάσκετ. Εκεί οι δικαστές στο πρώτο βαθμό είναι δικαστές και στο δεύτερο".
Ενώ αποκάλυψε πως υπήρχε απόκλιση σε ένα θέμα: "Σε ένα σημείο υπάρχει απόκλιση. Σχετικά με τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να μπορεί να αποκλείει ομάδες από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Εκφράστηκαν κάποιες ενστάσεις, όμως καταθέσαμε εναλλακτική πρόταση. Θα το συζητήσουμε μέχρι την ημέρα που θα γίνει η ολομέλεια".
"Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τη συζήτηση. Ευχαριστώ και τους εκπροσώπους των δημοκρατικών κομμάτων που έδωσαν το παρών και συνέβαλαν. Μπορεί και η UEFA και η FIFA να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι άκουσαν με αυθεντικό τρόπο της προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης".
"Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά γιατί σκέφτεται πρώτα την Εθνική ομάδα και όλους τους εργαζόμενους σε αυτόν τον κλάδο. Όχι μόνο τους Έλληνες παίκτες, αλλά και τους αλλοδοπούς. Να βρεθεί λύση αλλά να μην βγει ο βασικός πυρήνας του νομοθετήματος.
Εργαζόμαστε για να βρούμε λύση. Δηλαδή τα μέτρα που προτείναμε να είναι αποτελεσματικά. Τα μέτρα αυτά δεν θα κριθούν τώρα, αλλά στην εφαρμογή τους. Η εφαρμογή του νόμου θα είναι απόλυτη και προς πάσα κατεύθυνση. Ισονομία είναι γνώμονας άσκησης πολιτικής".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου