Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης παρουσίασαν τη λίστα με τα προτεινόμενα μέτρα, αλλά αυτά «δεν ανταποκρίνονται σε αποδεκτό βαθμό στο πρόγραμμα», όπως αναφέρουν στελέχη με γνώση των συζητήσεων που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες στην πρωτεύουσα του Βελγίου. Όπως προσθέτουν, άλλοι παράγοντες, η συζήτηση στις Βρυξέλλες είναι όντως εποικοδομητική, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών και η ελληνική θα πρέπει να στοιχειοθετήσει καλύτερα τις προτάσεις της και τις εκτιμήσεις της. Μάλιστα, σημειώνουν ότι αυτή τη στιγμή οι δανειστές αναμένουν το αν θα παρουσιάσει κι άλλα μέτρα η κυβέρνηση ή όχι.
Ωστόσο, από την ελληνική πλευρά, στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι δεν υπάρχει η «απόσταση» αυτή που υποστηρίζουν παράγοντες των θεσμών. Σημειώνουν, δε, πώς στις 17 σελίδες της ελληνικής πρότασης και στις 35 σελίδες ανάλυσης που την συνοδεύουν περιλαμβάνονται καλά κοστολογημένα μέτρα, ορισμένα εκ των οποίων θα εφαρμοστούν φέτος, αλλά θα έχουν απόδοση από το επόμενο έτος και κάποια θα έχουν μακροπρόθεσμη ισχύ. Και προσθέτουν ότι όλα αυτά εξετάζονται αυτές τις ημέρες ένα προς ένα από τις δύο ομάδες που δουλεύουν στις Βρυξέλλες.
Παρόλα αυτά, κρίθηκε απαραίτητο να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις και σε τεχνικό επίπεδο σήμερα στην Αθήνα, ενώ δεν αποκλείεται να συνεχιστούν και μέσα στην εβδομάδα. Άλλωστε, οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας έχουν εκφράσει εδώ και ημέρες τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι οι τεχνικές συζητήσεις δεν έχουν την πρόοδο που θα έπρεπε και κατ’ επέκταση θα είναι δύσκολο να υπάρξει θετική έκβαση και των συζητήσεων στις Βρυξέλλες. Όπως σημειώνουν παράγοντες των θεσμών, στην Αθήνα δεν υπήρξαν ουσιώδης συνομιλίες τις προηγούμενες ημέρες, ενώ πολύ συχνά η ελληνική πλευρά ακύρωνε τα προκαθορισμένα ραντεβού με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν καν συζητήσεις.
Η κυβέρνηση επιδιώκει από εδώ και στο εξής να υπάρξει σύγκλιση των δύο πλευρών τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη. Πάντως, από την πλευρά των δανειστών εκτιμάται ότι δύσκολα θα υπάρξει κάποια απόφαση αυτή την εβδομάδα, δεδομένου ότι από την Πέμπτη ξεκινά και η αργία του Πάσχα για τους Καθολικούς. Στο πλαίσιο αυτό, το ορόσημο της 8ης Απριλίου που αναμένεται να υπάρξει ταμειακό πρόβλημα, γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό. Πάντως, παράγοντες των δανειστών της χώρας δεν μπορούσαν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια απόφαση σε πολιτικό επίπεδο για την Ελλάδα, καθώς ξεκαθάριζαν ότι σε τεχνικό επίπεδο είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί σύγκλιση άμεσα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου