Pages - Menu

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Θερμό επεισόδιο για το «σενάριο Κύπρου»

..
ΘΥΕΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΦΑΛΤΣΟ» ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ

Θερμό επεισόδιο για το «σενάριο Κύπρου»

«Θερμό επεισόδιο» προκλήθηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τις προκλητικές δηλώσεις και το φάλτσο του επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο σε περίπτωση μη συμφωνίας να εξεταστεί το μοντέλο της Κύπρου.

<p>Στα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου αναφέρθηκε ο Γ. Ντάισελμπλουμ αναφερόμενος στα σχέδια της ΕΕ σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα</p>
Στα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου αναφέρθηκε ο Γ. Ντάισελμπλουμ αναφερόμενος στα σχέδια της ΕΕ σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι η μόνη δυνατή εξέλιξη, υπογράμμισε ότι έχουν εξεταστεί εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που η χώρα μας δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ΕΕ, κάνοντας αναφορά σε μοντέλο Κύπρου.
Προειδοποίησε δε ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα ξεμένει από ρευστό και οφείλει να εργαστεί για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων αν θέλει περαιτέρω οικονομική βοήθεια. «Θα ήταν χρήσιμο για όλους ο κ. Ντάισελμπλουμ να σεβαστεί τη θεσμική του θέση στην Ευρωζώνη. Δεν αντιλαμβανόμαστε εύκολα τους λόγους που τον ωθούν να κάνει δηλώσεις που δεν ταιριάζουν στον ρόλο που του έχει ανατεθεί. Ολα τα υπόλοιπα είναι σενάρια φαντασίας. Θεωρούμε περιττό να του υπενθυμίσουμε ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζεται», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης.
Σημειώνεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση τη θεσμική θέση του επικεφαλής του Eurogroup. Μάλιστα κυβερνητικά στελέχη άφηναν να εννοηθεί ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ υπερέβη τα εσκαμμένα.
Σε συνέντευξή του στον ολλανδικό σταθμό BNR, ο επικεφαλής του Eurogroup υπενθύμισε ότι πρωταρχικός στόχος είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και η ενίσχυση της νομισματικής ένωσης, ωστόσο διευκρίνισε ότι έχουν εξεταστεί πιθανά σενάρια για τις προβληματικές χώρες:
«Αν μια χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα, δεν χρειάζεται αμέσως να ακολουθήσει μια έξοδος... Σκεφτείτε την Κύπρο. Οι τράπεζες εκεί περιόρισαν τις αναλήψεις για ένα μικρό διάστημα, οι εισροές και εκροές κεφαλαίων γίνονταν υπό όρους και έτσι όλα τα σενάρια είναι ακόμη ανοιχτά».
Ανέπαφη η Ευρωζώνη
Παράλληλα, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε: «Είναι επίσης σημαντικό να παραμείνει σε τροχιά η Ελλάδα. Η ανάκαμψη πήγε αξιοσημείωτα καλά, αλλά λόγω των πολιτικών αβεβαιοτήτων θα υπάρξουν εμπόδια. Η πολιτική μου δέσμευση είναι να μείνει ανέπαφη η Ευρωζώνη και να ενισχυθεί, και εκεί θα επικεντρωθώ».
Και συμπλήρωσε: «Οι πιο αυστηρές περικοπές στην ελληνική οικονομία αποτελούν ήδη παρελθόν. Υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα, συνεπώς μπορούν να αρχίσουν να αποπληρώνουν το χρέος τους. Το σημαντικό είναι να διατηρηθεί υπό έλεγχο ο προϋπολογισμός και να μην τον αφήσουν να εκτροχιαστεί».
Ο Ολλανδός επικεφαλής της Ευρωζώνης υπογράμμισε ότι η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και η εξυγίανση του φορολογικού συστήματος παραμένουν σημαντικές εκκρεμότητες για τη διευθέτηση των οποίων την αποκλειστική ευθύνη φέρει η χώρα μας.
Σε άλλη συνέντευξή του στον ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό RTL Nieuws δήλωσε: «Η πίεση προς την Ελλάδα αυξάνεται. Η ρευστότητα -τουλάχιστον αυτό μου λένε- μειώνεται μέρα με τη μέρα. Και πάλι, θα λάβουν έκτακτο δάνειο μόνο αν γίνουν ουσιαστικά βήματα, αν υπάρξει πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται».
ΕΘΝΟΣ/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ - ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΑΓΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου