Pages - Menu

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

FT: Εάν ο Σόιμπλε μπλοφάρει, κάνει εξαιρετική δουλειά!

 
..

FT: Εάν ο Σόιμπλε μπλοφάρει, κάνει εξαιρετική δουλειά!
Εάν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μπλοφάρει, κάνει εξαιρετική δουλειά. Η σκληρή αντίδραση του Γερμανού υπουργού Οικονομιών στην τελευταία προσφορά της Αθήνας ήταν ωμή και εύστοχη, γράφει στους Financial Times ο αρθρογράφος Stefan Wagstyl.

«Η επιστολή από την Αθήνα δεν είναι μία ουσιώδης πρόταση για λύση» δήλωσε ο εκπρόσωπός του με μία ανακοίνωση μόλις 34 λέξεων. Με την Αθήνα να επιμένει ότι δεν θα αλλάξει το σχέδιό της, έχει στηθεί η σκηνή μίας κλιμακούμενης τελικής αναμέτρησης στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Τα χρονικά περιθώρια είναι στενά αφού το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και η ρευστότητα της κυβέρνησης εξαντλείται γρήγορα.

Ο κ. Σόιμπλε προσφέρει παράταση, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η νέα ριζοσπαστική κυβέρνηση της Ελλάδας θα αποδεχθεί το πακέτο μεταρρυθμίσεων που είχαν συμφωνήσει οι συντηρητικοί προκάτοχοί της - κάτι που η Αθήνα απορρίπτει. Και οι δύο πλευρές καταλαβαίνουν ότι η ρήξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε Grexit – δηλαδή σε αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Είναι όμως έτοιμο το Βερολίνο να αφήσει την Ελλάδα να φύγει; Ο κ. Σόιμπλε μπορεί να μη συζητά δημοσίως για το Grexit, αλλά έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι η Ελλάδα μπορεί να επιλέξει να αποχωρήσει από το πρόγραμμα χρηματοδότησης - όσα αυτό συνεπάγεται.

«Είμαι έτοιμος για οποιαδήποτε βοήθεια, αλλά εάν δεν ζητείται η βοήθειά μου, δεν πειράζει» δήλωσε πρόσφατα, όπως σημειώνει στο άρθρο του ο Stefan Wagstyl.

Πίσω από τον 72χρονο υπουργό Οικονομικών βρίσκεται η καγκελάριος Μέρκελ – μία ισχυρότερη αλλά και πιο διαλλακτική δύναμη. Τώρα είναι απασχολημένη με την κρίση στην Ουκρανία, αλλά παρακολουθεί επίσης τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Το μεγάλο ερώτημα από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα είναι εάν μπορεί να παρέμβει για να μαλακώσει τη σκληροπυρηνική προσέγγιση του Β. Σόιμπλε.

Για τη Γερμανία, το διακύβευμα είναι υψηλό. Είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας καθώς έχει συνεισφέρει περίπου 65 δισ. ευρώ από τη στήριξη των 270 δισ. Η κρίση επίσης δοκιμάζει τη σταθερότητα της ευρωζώνης, αλλά και την οικονομική ηγεσία του Βερολίνου στην Ε.Ε. των 28 μελών.

Η πιο σκληρή πτέρυγα των Γερμανών αξιωματούχων δέχεται αυτό που αποκαλείται «θεωρία του ακρωτηριασμένου ποδιού» βάσει της οποίας η Ελλάδα θα πρέπει να αποκοπεί ως άκρο με γάγγραινα για να σωθεί το υπόλοιπο σώμα της ευρωζώνης. Η πιο συμφιλιωτική πτέρυγα των αξιωματούχων συζητά τη «θεωρία του ντόμινο», που αναφέρει ότι εάν η Ελλάδα συντριβεί εκτός ευρωζώνης τότε θα ακολουθήσουν και άλλες ευάλωτες οικονομίες, καταστρέφοντας τη νομισματική ένωση.

Το σκληρό υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι η ευρωζώνη βρίσκεται σε καλύτερη θέση τώρα από ό,τι ήταν το 2012 για να επιβιώσει από πιθανό Grexit. Έκτοτε έχει δημιουργήσει νέους θεσμούς, εκ των οποίων και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και έχει στηρίξει τις αδύναμες τράπεζες.

«Είμαστε πολύ πιο σταθεροί τώρα» δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος και συμπλήρωσε: «Δεν θέλουμε διάσπαση, αλλά πλέον ο φόβος της διάσπασης δεν μας ωθεί σε κάποια κατεύθυνση».

Ο κ. Σόιμπλε λέει πως το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας είναι ζωτικό για την οικονομική της ανάκαμψη. Επίσης, όπως αναφέρει και ένας από τους αξιωματούχους του, η χαλάρωση των όρων για την Ελλάδα θα υπονομεύσει τη γερμανική εκστρατεία για μεταρρυθμίσεις στις οικονομίες της ευρωζώνης.

«Αν προχωρήσουμε πιο βαθιά τη συζήτηση για το κούρεμα, δεν θα υπάρξουν άλλες μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη. Θα υπάρξουν μόνο εορταστικοί πανηγυρισμοί στα Ιλίσια Πεδία, πιθανότατα και στη Ρώμη εάν ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο».

Τέλος, υπάρχει ο παράγοντας της πολιτικής, όπως σημειώνει ο αρθρογράφος Stefan Wagstyl στους FT. Ο κ. Σόιμπλε ανησυχεί για την απειλή που θέτει στο κυβερνών κόμμα CDU το ευρωσκεπτικιστικό AfD, το οποίο την Κυριακή εξασφάλισε την πρώτη του έδρα σε τοπικό κοινοβούλιο στην πόλη-ομόσπονδο κρατίδιο του Αμβούργου. Οι ανησυχίες του κ. Σόιμπλε αφορούν και τις άλλες χώρες της ευρωζώνης όπου καταγράφεται άνοδος των λαϊκιστικών δυνάμεων, κυρίως στην Ισπανία και τη Γαλλία.

Η Α. Μέρκελ, όπως πάντα, κρατά κλειστά τα χαρτιά της. Έχει αποκλείσει την πρόταση για νέο κούρεμα – που είναι ταμπού για τους Γερμανούς ψηφοφόρους – και θεωρεί ότι η τρέχουσα συμφωνία είναι «η βάση για οποιαδήποτε συζήτηση έχουμε». Έχει όμως, επίσης δηλώσει: «Η Ευρώπη φαίνεται πως πάντα βρίσκει έναν συμβιβασμό».

Απέκλεισε το ενδεχόμενο Grexit το 2012, στο αποκορύφωμα της ελληνικής κρίσης, παρακάμπτοντας τον κ. Σόιμπλε. Αξιωματούχοι λένε ότι ακόμη κι αν το υπουργείο Οικονομικών της υποστηρίζει ότι η ευρωζώνη δεν κινδυνεύει, η ίδια μπορεί και πάλι να παρέμβει, δεδομένης της ανάγκης για ενότητα στην Ε.Ε. εν όψει μιας ακόμη μεγαλύτερης απειλής: της ουκρανικής κρίσης. Όπως αναφέρει ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας «η καγκελάριος αποφεύγει τον κίνδυνο».

Ο αξιωματούχος της καγκελαρίας επιμένει – όπως και το υπουργείο Οικονομικών – ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα μπορεί να έρθει μόνο «στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος». Παρ' όλα αυτά, δείχνει ότι οι συμβιβασμοί είναι εφικτοί. «Το πλαίσιο του προγράμματος έχει πολλές δυνατότητες. Υπάρχουν περιθώρια ελιγμών».

Η γερμανική κοινή γνώμη είναι διχασμένη: το 51% α δηλώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ και το 41% διαφωνεί, σύμφωνα με δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου ARD. Αυτό σίγουρα δεν είναι ηχηρή υποστήριξη, αλλά είναι πιο θετική για την Αθήνα από ό,τι ήταν προ τριετίας, όταν το 65% των Γερμανών ήθελαν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης. Ακόμη κι αν αποφασιστεί την Παρασκευή παράταση της στήριξης, θα πρέπει να ψηφιστεί από την Bundestag την επόμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση της 28ης Φεβρουαρίου, σημειώνει στο άρθρο του ο Stefan Wagstyl.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr/http://www.real.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου