Pages - Menu

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Επανεγγραφή «αιωνίων» στα ΑΕΙ με προσωπικές συνεντεύξεις

..

Επανεγγραφή «αιωνίων» στα ΑΕΙ με προσωπικές συνεντεύξεις.Ανέκδοτα άρχισαν να κυκλοφορούν χθες μεταξύ των πανεπιστημιακών, οι οποίοι ενημερώθηκαν για την απόφαση του νέου υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά για γενική πρόσκληση προς τους «αιωνίους» φοιτητές να επιστρέψουν στο πανεπιστήμιό τους, καθώς και για προσωπική συνέντευξη με καθένα ξεχωριστά, στην οποία θα εξηγούν τους λόγους για τους οποίους καθυστέρησαν να πάρουν πτυχίο. Ποιοι θα κάνουν τη συνέντευξη με τον κάθε «αιώνιο» ξεχωριστά; Οι πανεπιστημιακοί ή το διοικητικό προσωπικό των ΑΕΙ/ΤΕΙ; Το υπουργείο Παιδείας εντόπισε συνολικά 152.819 «αιώνιους» φοιτητές που δεν έχουν δώσει σημεία ζωής την τελευταία διετία. «Οι δηλώσεις του κ. Μπαλτά κλονίζουν την πεποίθηση ότι ο νέος υπουργός είναι καλός γνώστης της τρέχουσας πανεπιστημιακής πραγματικότητας» δήλωσε κομψά, μιλώντας χθες στην «Κ», μέλος της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ, πριν γυρίσει την κουβέντα στους πιθανούς τρόπους με τους οποίους θα γίνει η... audition των «αιωνίων». Από την άλλη, ο κ. Μπαλτάς δεν δείχνει να ακολουθεί σε όλα τα θέματα την οδό της καθαρής ρήξης με την προηγούμενη κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά, μιλά για λιγοστές μετεγγραφές και για νέα μορφή Συμβουλίων στα ΑΕΙ. Παράλληλα, ανακοίνωσε τη διάσπαση των Προτύπων Πειραματικών Σχολείων σε πρότυπα και σε πειραματικά. Η εισαγωγή στα πρώτα θα γίνεται με εξετάσεις και στα δεύτερα με κλήρωση.

Ειδικότερα, ο κ. Μπαλτάς δήλωσε χθες (ΣΚΑΪ TV) ότι «είναι αδύνατον να μιλήσουμε σοβαρά μαζί με όποιον λέει ότι θα επανεγγράψουμε μαζικά τους "αιώνιους" φοιτητές». Αντίθετα, πιστεύει ότι χωρεί σοβαρή συζήτηση επί της πρότασης: «Με γενική πρόσκληση προς τους "αιώνιους" θα προσπαθήσουμε να βρούμε όσους διαγράφτηκαν αδίκως».

Και για όποιο μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας δεν επείσθη, ο κ. Μπαλτάς ξεκαθάρισε: «Ει δυνατόν έναν-έναν, και ει δυνατόν με προσωπική συνέντευξη να δούμε το πρόβλημα και τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει ο επανεγγραφόμενος για να ολοκληρώσει τις σπουδές του». Ετσι, ο κ. Μπαλτάς είναι ο πέμπτος υπουργός που απευθύνει πρόσκληση στους «αιωνίους», και ελπίζει να εισακουσθεί. Οι προηγούμενοι -Μαριέττα Γιαννάκου, Αννα Διαμαντοπούλου, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος- μάλλον απέτυχαν αν κρίνουμε από το ότι συνολικά 152.819 φοιτητές δεν έχουν δώσει σημεία ενδιαφέροντος για τις σπουδές τους την τελευταία διετία.

Πάντως, παρόλο που από το βήμα της Βουλής κατσάδιασε τους προηγούμενους υπουργούς για αποφάσεις τους, ο κ. Μπαλτάς δεν δείχνει να έχει τελείως αντίθετες ιδέες. Ενδεικτικά:

• Θα καταργήσει μεν τα Συμβούλια των ΑΕΙ με την υπάρχουσα μορφή τους, αλλά θα δημιουργήσει κάτι αντίστοιχο. «Συμφωνούμε πλήρως με τη λογοδοσία, αλλά η λογοδοσία δεν πρέπει να γίνεται τιμωρητικά μέσω κάποιου Συμβουλίου. Πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος θεσμός μέσα στον οποίο θα μπορεί να γίνει διάλογος για τα καλά και τα κακά στο πανεπιστήμιο. Θα προσπαθήσουμε να νομοθετήσουμε το αντίστοιχο Συμβούλιο κατά ουσιαστικότερο τρόπο απ’ ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα» είπε.

• Θα κάνει μετεγγραφές αλλά με... μέτρο. «Δεν θα κάνουμε εύκολες μετεγγραφές. Διότι δεν μπορούν όλοι να έρθουν στην Αθήνα και να εξαφανιστούν τα περιφερειακά πανεπιστήμια ούτε τα πανεπιστήμια του κέντρου μπορούν να απορροφήσουν τόσους πολλούς φοιτητές. Είναι παράλογο γιατί καταστρέφονται και τα δύο ταυτόχρονα» ανέφερε.

• Για το πανεπιστημιακό άσυλο, η θολή του απάντηση λέει πολύ περισσότερα: «Θα προσπαθήσουμε να ξαναθέσουμε το ερώτημα του ασύλου. Να το βάλουμε σε πολύ πιο λογικούς όρους κι επειδή πιστεύω ότι η νέα κυβέρνηση είναι μια άλλου είδους κυβέρνηση, φαινόμενα σαν αυτά που οδήγησαν κάποιους να βάλουν το άσυλο ως το κεντρικό πρόβλημα του πανεπιστημίου θα μειωθούν στο ελάχιστο, αν δεν εξαφανιστούν τελείως».

Συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ παρουσία φοιτητών

«Σήμερα, εσύ μας έχεις ζαλίσει πολύ...»! Αυτό εκστόμισε φοιτητής προς καθηγήτρια που του ζήτησε να σταματήσει το κάπνισμα στην αίθουσα, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ, μετά την αποχώρηση από τον πρυτανικό θώκο για τη Βουλή του Θ. Φορτσάκη.

Συγκεκριμένα, φοιτητές από την περασμένη Πέμπτη είχαν προειδοποιήσει ότι θα παραστούν στη συνεδρίαση της Συγκλήτου της επομένης, Παρασκευής 6/2, παρότι δεν προβλέπεται από τον νόμο η συμμετοχή φοιτητών. Τελικά, προς αποφυγή της έντασης, οι συγκλητικοί επέτρεψαν σε 40 φοιτητές να μείνουν στη συνεδρίαση και «τους έδωσαν τη δυνατότητα της διατύπωσης αιτημάτων και απόψεων εκτός της τυπικής διαδικασίας», όπως λέει η χθεσινή ανακοίνωση της Πρυτανείας.

Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι φοιτητές όχι μόνο είπαν τις θέσεις τους, αλλά και τις υπαγόρευσαν σε συγκλητικούς, σε κείμενο που συντάχθηκε για το θέμα της μη διαγραφής των «αιωνίων» φοιτητών. Χαρακτηριστικά, η ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών αναφέρει ότι «προβλήθηκε η ανάγκη παροχής, σε όσους φοιτητές το επιθυμούν, της δυνατότητας να μην υποστούν τις συνέπειες των πρόσφατων διατάξεων περί χρονικών ορίων φοίτησης». Μάλιστα, οι πρυτανικές αρχές δήλωσαν ότι η «συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε χωρίς καμία αστυνομική παρουσία»...
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου