Pages - Menu

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Καμία ανησυχία για τις Τράπεζες διαμηνύει η κυβέρνηση παρά το μήνυμα της ΕΚΤ

...

Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη με τον Γερμανό ομόλογό του κ. Β. Σόιμπλε η ΕΚΤ έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στην Αθήνα με την απόφασή της να σταματήσει να κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Στην Αθήνα μεταφράζουν την κίνηση αυτή ως πολιτική πίεση προς όλες τις πλευρές για να υπάρξει συμφωνία άμεσα ενώ έχουν επιδοθεί σε μία προσπάθεια εφησυχασμού για να μην επικρατήσει κάποια μαζική φυγή κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα (bank run). Μάλιστα ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι η απόφαση δεν επηρεάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας.
Πάντως η ΕΚΤ με την χθεσινή της απόφαση και ανακοίνωση ξεκαθάρισε ότι σταματά να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο γιατί δεν διαφαίνεται ότι θα κλείσει εγκαίρως ο έλεγχος της τρόικας.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις γερμανικές θέσεις που έγιναν χθες γνωστές σχετικά με το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα (πιστή εφαρμογή του μνημονίου), αποτελούν μια ισχυρή πίεση προς την Αθήνα ενόψει τόσο της σημερινής συνάντησης των κ. κ. Βαρουφάκη – Σόιμπλε όσο και των προγραμματικών δηλώσεων που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες.
Μάλιστα στελέχη με γνώση των συζητήσεων θεωρούν ότι η απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο από τις 11 Φεβρουαρίου έχει έναν ισχυρό συμβολισμό καθώς είναι μια ημέρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, όπου ο κ. Τσίπρας θα κληθεί να παρουσιάσει τις θέσεις του στους Ευρωπαίους ομολόγους.
Γ. Σακελλαρίδης: Πολιτική η πίεση της ΕΚΤ
Ψυχραιμία συνέστησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μετά την απόφαση της ΕΚΤ, να μην αποδέχεται από τις 11 Φεβρουαρίου τα ελληνικά ομόλογα. Τόνισε ότι το τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο, κάτι που, όπως είπε, ανέφερε και ο κ. Ντράγκι στη χθεσινή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Έχουμε καλή θέληση τόνισε αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις και σημείωσε πως όλοι στις συζητήσεις συμφώνησαν ότι πρέπει να μας δοθεί ο χρόνος. Υπάρχει κοινό έδαφος που γνωρίζει ο κ. Σόιμπλε, επισήμανε ο κ. Σακελλαρίδης και πρόσθεσε: «Προσερχόμαστε στον διάλογο με διάθεση συναντίληψης. Η Ελλάδα δεν εκβιάζει,ούτε εκβιάζεται.'Εχει βούληση και αποφασιστικότητα για αμοιβαία επωφελή λύση».
Σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως η απόφαση της ΕΚΤ ενεργοποιείται στις 11 Φεβρουαρίου, παραμονή της Συνόδου Κορυφής, οπότε δεν αποκλείεται να συγκληθεί το Γιούρογκρουπ, εκτιμώντας ότι η πίεση της ΕΚΤ ειναι πολιτική και ασκείται προς όλα τα μέρη να βρεθεί σύντομα συμφωνία. Αυτή η πίεση μπορεί να οδηγήσει σε αμοιβαία επωφελή λύση που δεν θα παραβιάζει την κόκκινη γραμμη που πήρε ως εντολή, απο τον ελληνικό λαό, η κυβέρνηση, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ανέφερε πως «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού υπαρχει η χρηματοδότηση από τον ELA», ενώ εκτίμησε ότι «υπάρχουν δυο γραμμές στους εταίρους: Εμμονή στα προηγούμενα ή μια συμφωνία μεταβατική χωρίς το πιστόλι στον κρόταφο ώστε να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λυση».
Ο στόχος είναι έως το τέλος Μαΐου να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, αφού υπάρξει μια συμφωνία γέφυρα. Στις προγραμματικές δηλώσεις θα αποσαφηνιστούν οι θέσεις και τα χρονοδιαγράμματα και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης με βάση και την εξέλιξη των διαπραγματέυσεων, είπε ο κ. Σακελλαρίδης, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση σέβεται τη λαϊκή εντολή.
Δεν μας έχουν ζητήσει γραπτές διαβεβαιώσεις, υποστήριξε ο κ. Σακελλαρίδης ενώ στην ερώτηση αν η κυβέρνηση δεσμεύεται από τις αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, απάντησε είπε ότι το κράτος έχει συνέχεια, αλλά όχι και η παράλογη πολιτική. Πάντως επανέλαβε οτι δεν βοηθά την διαπραγμάτευση το πιστόλι στον κρόταφο.
Τέλος, εκτός από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο καθησυχαστικό εμφανίστηκε με ανακοίνωσή του το βράδυ της Τετάρτης και το υπουργείο Οικονομικών, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «η απόφαση της ΕΚΤ δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου