Δεν υπήρξε ομοφωνία για το ζήτημα της επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία κατά τη συνεδρία της επιτροπής των μόνιμων αντιπροσώπων το...
πρωί της Πέμπτης, πριν από την έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, και έτσι οι αποφάσεις παραπέμφθηκαν σε νέα συνεδρίαση.Πιέσεις για επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία άσκησαν κυρίως τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής, ωστόσο εκφράστηκαν αντιρρήσεις από χώρες μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ιταλία, οι οποίες προτείνουν την εξεύρεση λύσης μέσω της διπλωματικής οδού.
Υπενθυμίζεται πως το ζήτημα είχε προκαλέσει και την ενόχληση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ καθώς την Τρίτη δημοσιοποιήθηκε δήλωση “αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ” χωρίς να έχει ενημερωθεί η ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα χωρίς να έχει εξασφαλισθεί η συναίνεσή της.
Η εν λόγω δήλωση αναφερόταν στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. “Υπογραμμίζεται ότι η δήλωση αυτή δεν έχει τη συναίνεση της χώρας μας. Δυσαρέσκεια για τη μεθόδευση αυτή εκφράστηκε τόσο στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνομιλίας του Πρωθυπουργού με την ΥΕ/ΕΕ κα Mogherini, όσο και στο κατάλληλο επίπεδο, από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ”, ανέφερε η νέα κυβέρνηση.
Αρχική πρόθεση της ΕΕ ήταν να παρατείνει κατά έξι μήνες την ισχύ των κυρώσεων που επέβαλε στη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014 μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας, να επεκτείνει τον κατάλογο των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις και να προετοιμάσει νέα μέτρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου