Pages - Menu

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Τσίπρας: «Η εξουσία που μας ανατέθηκε δεν μας ανήκει»

Τσίπρας: «Η εξουσία που μας ανατέθηκε δεν μας ανήκει»Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλάει στο Υπουργικό Συμβούλιο ενώ παρακολουθούν ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης (αριστερά) και ο υπουργός Εσωτερικών - Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης. 
Τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης έθεσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του Υπουργικού.. Συμβουλίου.

Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η στήριξη της οικονομίας, η διαπραγμάτευση για το χρέος και η αντιμετώπιση της ανεργίας είναι οι τέσσερις προτεραιότητες που έθεσε ο Πρωθυπουργός.

Υποστήριξε ότι θα επιδιώξει ευρύτατες συναινέσεις καθώς, όπως είπε, «δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων»

Διεμήνυσε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει άλλες εξαρτήσεις ούτε άλλα αφεντικά πέρα από τους ίδιους τους πολίτες» και πρόσθεσε ότι «σε αυτούς λογοδοτούμε για κάθε μας κίνηση».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «ερχόμαστε να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο που ασκείται η διοίκηση στην χώρα», δηλώνοντας ότι «ερχόμαστε με συγκεκριμένους κανόνες και ρυθμίσεις να βάλουμε τέλος στο καθεστώς διαπλοκής και να κάνουμε παρελθόν το πελατειακό κράτος».

Όπως είπε, «η εξουσία που μας ανατέθηκε δεν μας ανήκει, ανήκει σε αυτούς που μας την ανέθεσαν για να τη διαχειριστούμε», προσθέτοντας ότι θα επιδείξουμε μηδενική ανοχή σε φαινόμενα αλαζονείας.

«Δεν υπάρχει περιθώριο για καθυστερήσεις, λάθη, αστοχίες και παραλείψεις», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας το νέο κυβερνητικό σχήμα ως μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας  η οποία έχει να αναμετρηθεί με μια ιδιαίτερα σκληρή πραγματικότητα.

Αναφερόμενος στο νέο κυβερνητικό σχήμα, είπε ότι περιλαμβάνει μόνο 10 υπουργεία έναντι 18 της προηγούμενης κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι «θέλουμε ένα κράτος αποτελεσματικό με συντονισμό των υπηρεσιών του με έλεγχο και διαφάνεια παντού».

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση του χρέους μίλησε «για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, ώστε να βγει η χώρα από την υπερχρέωση και την ύφεση».

Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνηση είναι έτοιμη με σχέδιο και ρεαλιστικές προτάσεις για τη διαπραγμάτευση.

Ανέφερε ότι υπάρχει τετραετές σχέδιο πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, αλλά χωρίς υποχρέωση εξοντωτικών και ανέφικτων πλεονασμάτων, με ρεαλιστικές προτάσεις για το χρέος και πολιτική επενδύσεων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. «Μέσω αυτών, η χώρα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της» σημείωσε και επανέλαβε: «Θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες. Δεν θα έρθουμε σε ρήξη, αλλά ούτε θα είμαστε υποτελείς».

Απευθυνόμενος προς τους υπουργούς τόνισε ότι η κυβέρνηση θα είναι αδικαιολόγητη αν δεν δικαιώσει τις προσδοκίες της κοινωνίας τονίζοντας ότι «η ευθύνη είναι  βαριά. Ολες και όλοι  την αντιλαμβάνεστε».

«Προχωράμε χτίζοντας ένας νέο υπόδειγμα διακυβέρνησης και δημιουργώντας μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Θα ακολουθήσουν οι τελετές παράδοσης - παραλαβής σε όσα υπουργεία η διαδικασία δεν έγινε την Τρίτη.

Όπως έγινε γνωστό, πέρα από τις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, κάθε εβδομάδα θα συνεδριάζει υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού το Κυβερνητικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τους 13 υπουργούς.


Συνάντηση την Πέμπτη με Σουλτς

Την Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος -στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ- σημείωσε πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να βοηθήσει σε μια «αμοιβαία αποδεκτή βιώσιμη λύση», χαρακτηρίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα «πραγματιστή».

«Θα πρέπει να βρει έναν συμβιβασμό με τους ευρωπαίους εταίρους του και πιστεύω πως το γνωρίζει» είπε χαρακτηριστικά.

Η συνάντηση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένων των επιδιώξεων του Σουλτς ως προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και στελέχους της SPD, και του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικώς σε ό,τι αφορά το ρόλο της τρόικας.

Η κυβέρνηση θεωρεί τη συνάντηση καθοριστική -έστω και σε επικοινωνιακό επίπεδο- ως προς τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν θα συνομιλήσει με την τρόικα».

Στο πεδίο αυτό εκτιμάται ότι συναντώνται οι επιδιώξεις, καθώς ο Σουλτς ως πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου διεκδικεί από την πλευρά του μία κίνηση που θα την πιστωθεί ως αναβάθμιση του θεσμού. Επιπλέον, ως στέλεχος του SPD ανήκει στην ομάδα εκείνη που τάσσεται υπέρ του σταδιακού απεγκλωβισμού των Σοσιαλδημοκρατών από τον εναγκαλισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Μία εκδοχή για την έκβαση της συνάντησης, η οποία πάντως δεν αναμένεται σε αυτή τη φάση να έχει άμεσα αποτελέσματα, αλλά κυρίως να διαμορφώσει κλίμα, είναι να υπάρξει μία τοποθέτηση του Μάρτιν Σουλτς υπέρ της ανάγκης αναδιάρθρωσης της τρόικας -κάποιοι χρησιμοποιούν τον όρο «rebranding». Κάτι τέτοιο θα γινόταν δεκτό με ενθουσιασμό από την νέα ελληνική κυβέρνηση.

Την Παρασκευή στην Αθήνα ο  Ντεϊσελμπλούμ

Επίσης, την Παρασκευή θα βρεθεί στην Αθήνα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, ο οποίος ήδη είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Το ενδιαφέρον, πάντως, είναι στραμμένο στη συνάντηση που θα έχει ο Τσίπρας με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, στις 12 Φεβρουαρίου, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Εκεί θα γίνει και η πρώτη «αναγνωριστική» συνάντηση με τους ευρωπαίους ηγέτες, υποδηλωτική του κλίματος που επικρατεί στην Ευρώπη μετά την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου