Pages - Menu

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

«Ένα γρήγορο κούρεμα συμφέρει όλους»

 
«Ένα γρήγορο κούρεμα συμφέρει όλους», εκτιμά η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit στη διαδικτυακή της έκδοση. Όπως επισημαίνεται, «και στη Γερμανία συζητείται..
ολοένα πιο ανοιχτά αυτό που ήταν μέχρι τώρα αδιανόητο: ένα νέο κούρεμα χρέους. Και αυτό συνεπάγεται απώλεια δισεκατομμυρίων για τους γερμανούς φορολογούμενους». Το αίτημα για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν υποστηρίζεται πλέον μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει η εφημερίδα και υπογραμμίζει: «Ο Τσίπρας έχει διάσημους υποστηρικτές, μάλιστα και στη Γερμανία. Αυτές τις ημέρες του Ιανουαρίου δημιουργούνται ασυνήθιστες συμμαχίες». Το δημοσίευμα αναφέρει ενδεικτικά τις τοποθετήσεις του επικεφαλής του Ινστιτούτου IfO του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν και του Μαρσέλ Φράτσερ, επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (DIW). Αμφότεροι τάχθηκαν τις προηγούμενες μέρες υπέρ ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Η εφημερίδα επισημαίνει τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των δανείων βρίσκεται πλέον στις «πλάτες» του επίσημου τομέα. «Τα φθηνά δάνεια δεν αποτελούν διαρκή λύση», εκτιμά η εφημερίδα, διευκρινίζοντας ότι «σημαντικό μέρος των δανείων -όπως τα δισεκατομμύρια από τον μηχανισμό σταθερότητας EFSF- μπορεί να είναι τώρα εξαιρετικά φθηνά. Ωστόσο, τα δάνεια είναι συνδεδεμένα βάση συμφωνιών με το διατραπεζικό επιτόκιο Euribor». Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, σε περίπτωση που αυξηθούν και πάλι τα -εξαιρετικά χαμηλά αυτό το διάστημα- επιτόκια, η ελληνική οικονομία θα απειληθεί σοβαρά. «Ειδικοί επιμένουν σε νέα απομείωση του χρέους και επειδή η αβεβαιότητα θα μπορούσε να ακινητοποιήσει για χρόνια την Ελλάδα. (…) Το κούρεμα θα μπορούσε να τερματίσει αυτή τη δυσχερή διαδικασία», σημειώνει κλείνοντας η Zeit.

Aποδείξεις για μίζες και στα Leopard 2

Η Süddeutsche Zeitung επανέρχεται στο σκάνδαλο των μιζών που καταβλήθηκαν από γερμανικές εταιρείες στο πλαίσιο ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, «γερμανοί και έλληνες ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρξαν δωροδοκίες και στην πώληση των Leopard 2. Επιπλέον εντόπισαν ένα περίπλοκο σύστημα πληρωμών». Η εφημερίδα του Μονάχου σημειώνει ότι όλες οι πληρωμές γίνονταν μέσω ενός και μόνο μεσάζοντα. Πρόκειται για τον Παναγιώτη Ευσταθίου, τον πρώην αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος δρούσε στην Αθήνα ως μεσάζοντας πολλών γερμανικών αμυντικών βιομηχανιών. Η εφημερίδα σημειώνει ότι «για άρματα μάχης, πυραύλους και υποβρύχια ‘Made in Germany' δίνονταν μεγάλες μίζες σε στελέχη υπουργείων και στρατιωτικούς στην Αθήνα. Στο σύστημα αυτό, όπως δείχνουν έρευνες της SZ, του NDR (Βορειογερμανική Ραδιοφωνία) και του WDR (Δυτικογερμανική Ραδιοφωνία), ήταν όλα οργανωμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια». Το δημοσίευμα αναφέρει ότι σύμφωνα με τις ερευνητικές αρχές, πρόσφατα αποδείχθηκε ότι «πραγματοποιήθηκαν 165 πληρωμές σε 14 αξιωματούχους στην Ελλάδα» στις συμφωνίες για τα Leopard 2, το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Asrad και σε μια παραγγελία υποβρυχίων. Η SZ σημειώνει ότι ο Π. Ευσταθίου εισέπραξε 42 εκατομμύρια ευρώ από τους γερμανούς συνέταιρούς τους στο διάστημα 2001-2011. Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η γερμανική εταιρεία Rheinmetall ομολόγησε τις ευθύνες της στο σκάνδαλο δωροδοκιών κατά την πώληση του συστήματος Asrad, για το οποίο της επιβλήθηκε πρόστιμο 40 εκατομ. ευρώ. «Αντιθέτως, οι ερευνητικές αρχές δεν επιβάλλουν κυρώσεις στη συμφωνία των Leopard 2, επειδή η υπόθεση του Asrad ήταν αισθητά μεγαλύτερη και η Rheinmetall συνέβαλε στη διαλεύκανση», σημειώνει τέλος το δημοσίευμα.

Τσίπρας: «Γεννιέται μία ευκαιρία για την Ευρώπη»

Άρθρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ φιλοξενεί το σημερινό φύλλο της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. Ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνεται στους αναγνώστες της εφημερίδας, καλώντας τους να διαβάσουν το κείμενο όσο το δυνατόν χωρίς προκαταλήψεις. Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «από το 2010 το ελληνικό κράτος δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος του. Δυστυχώς αποφασίστηκε από ευρωπαϊκής πλευράς να προσποιηθεί κανείς ότι αυτό το πρόβλημα μπορούσε να ξεπεραστεί με το μεγαλύτερο δάνειο στην ανθρώπινη ιστορία υπό τον όρο δημοσιονομικών μέτρων, που με μαθηματική ακρίβεια θα συρρίκνωναν το εθνικό εισόδημα, από το οποίο θα έπρεπε να αποπληρωθούν τόσο τα νέα όσο και τα παλαιότερα δάνεια. Ένα πρόβλημα χρεοκοπίας αντιμετωπίστηκε σαν να ήταν πρόβλημα ρευστότητας».

Ο κ. Τσίπρας αμφισβητεί την άποψη ορισμένων παρατηρητών που κάνουν λόγο για σταθεροποίηση της Ελλάδας και σημειώνει: «Δεν χρειαζόταν παρά κοινός νους για να δει κανείς ότι η εφαρμογή μίας στρατηγικής ‘extend and pretend' («επέκτεινε και προσποιήσου») θα έριχνε απλά λάδι στη φωτιά αντί να λειτουργεί σταθεροποιητικά».

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «στόχος μας είναι, στο πλαίσιο της ευρωζώνης, να φτάσουμε σε μια νέα συμφωνία, με την οποία να μπορεί και ο ελληνικός λαός να αναπνεύσει, να δημιουργήσει, να ζει με αξιοπρέπεια. Με χρέος κοινωνικά βιώσιμο και έξοδο από την ύφεση με χρηματοδότηση της ανάπτυξης. Με ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Με περισσότερη αλληλεγγύη και δημοκρατία. Στις 25 Ιανουαρίου στην Ελλάδα γεννιέται μια ευκαιρία για την Ευρώπη. Ας μην την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη».
Deutsche Welle/Άρης Καλτιριμτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου