Pages - Menu

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

ΣΚΛΗΡΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ «Εξάψαλμος» Σουλτς κατά της κυβέρνησης αλλά... έξω από το Μαξίμου

«Εξάψαλμος» Σουλτς κατά της κυβέρνησης αλλά... έξω από το Μαξίμου
 

Πολύ σκληρή γλώσσα, χρησιμοποίησε ο Μ. Σουλτς κατά της κυβέρνησης, αίροντας το κλίμα αισιοδοξίας που είχε προκύψει μετά τη..
συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα στο Μαξίμου. Η δίωρη συνεργασία τους και οι δηλώσεις που έκαναν έδωσαν την εντύπωση ότι υπήρχαν σημεία σύγκλισης και κάποιες διαφωνίες, όχι όμως, σύγκρουση.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου κράταγε την «ψυχρολουσία» για την κυβέρνηση αργότερα και τα μηνύματα που έστειλε ήταν εξαιρετικά σκληρά και δείχνουν ότι και η σημερινή συνάντηση με τον Γ. Ντάισελμπλουμ θα είναι πολύ δύσκολη για τον πρωθυπουργό.
Ο Μάρτιν Σουλτς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο σημείωσε με νόημα ότι «ειπώθηκαν προεκλογικά και επαναλαμβάνονται μετεκλογικά ψευδαισθήσεις και ανακρίβειες οι οποίες αυξάνουν τους κινδύνους είτε από λάθος είτε από ατύχημα».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι και ο ίδιος και ο κ Βενιζέλος εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, ενώ μετέφερε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε νωρίτερα, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Καταλήξαμε», πρόσθεσε «ότι πρέπει να αναζητήσουμε συμβιβασμούς και η ελληνική κυβέρνηση να δείξει υπευθυνότητα ώστε να επανέλθει η ανάπτυξη και η απασχόληση στην Ελλάδα».

Ευχαρίστησε δε τον Ευάγγελο Βενιζέλο ως αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον Αντώνη Σαμαρά ως πρωθυπουργό για τη σχέση εμπιστοσύνης και τη συνεργασία, που δεν ήταν πάντα εύκολη και γιατί «υπηρέτησαν τα ελληνικά συμφέροντα και την πατρίδα τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Μάλιστα, ο κ. Σουλτς σε αντίθεση με τον τρόπο που εμφανίστηκε μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρη γλώσσα για τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Όπως είπε, διαφώνησε σε πολλά σημεία στη σημερινή συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα.

Σημείωσε πως όλα τα κράτη της Ε.Ε έχουν εκχωρήσει αρμοδιότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που όπως σημείωσε ισχύει και για την Ελλάδα και για το Βερολίνο, και κατά συνέπεια για κανέναν δεν υπάρχει απόλυτη εθνική κυριαρχία.

Ο κ. Σουλτς σημείωσε πως υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για τις συντάξεις, τις επενδύσεις, τους δημοσίους υπαλλήλους, την τρόικα και το πρόγραμμα, ενώ σημείωσε με νόημα πως ο ίδιος δεν θέλει να εμπλακεί σε θέματα μονομερών πράξεων.

Μάλιστα, όπως προέβλεψε ο κ. Σουλτς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες θα έρθουν σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία περίοδο που δεν είναι καλό να έρθει σε αντιπαράθεση, ενώ επανέλαβε τγην προτίμησή του για έναν συνασπισμό με το Ποτάμι.

Παράλληλα, ο κ. Σουλτς στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως ο κ. Τσίπρας βρήκε χρόνο να δει τον ρώσο πρέσβη, ενώ σχολίασε και τις φιλορωσικές δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, ενώ έκανε γνωστό πως ο κ. Τσίπρας τον διαβεβαίωσε πως δεν επιθυμεί να συνεργαστεί η Ελλάδα περισσότερο με τη Ρωσία από ότι με την ΕυρωπαΪκή Ένωση.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε χαρακτηριστικά πως "υπάρχουν κράτη στην Ε.Ε. με χαμηλότερο ΑΕΠ από την Ελλάδα και οι πολίτες αυτών των κρατών θα μπορούσαν να διερωτηθούν γιατί να δώσουν χρήματα για να αυξηθούν οι ελληνικές συντάξεις και όχι οι δικές τους".

Εμφανίστηκε επιφυλαχτικός εάν οι ευρωπαίοι εταίροι θα κάνουν δεκτές τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα, αλλά σημείωσε ότι θα τις ακούσουν. Για άλλη μία φορά εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος στο ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος λέγοντας πως η απομείωση του χρέους δεν μπορεί να είναι η λύση που θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα που λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου.
Ερωτηθείς για την απόρριψη της τρόικας από την πλευρά της νέας κυβέρνησης ο κ. Σουλτς δήλωσε ότι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν ήταν ποτέ υπέρ της τρόικας, «η τρόικα είναι περιττή, εάν όλα λειτουργούν πάντα όπως πρέπει δεν είναι απαραίτητη».

«Στο ευρωκοινοβούλιο δεν ήμασταν υπέρ της τρόικας, είναι περιττή, εμείς θέλουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, βελτίωση εσόδων, αντιμετώπιση φοροδιαφυγής οι πλούσιοί σας έβγαλαν τα λεφτά έξω...» ανέφερε ακόμη.

Ακόμη ο αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν άλλες κυβερνήσεις να πείσουν τα κοινοβούλιά τους. «Υπάρχουν κράτη στην Ε.Ε. χαμηλότερο ΑΕΠ από την Ελλάδα» σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι οι πολίτες αυτών των κρατών θα μπορούσαν να διερωτηθούν για να δώσουν χρήματα για να αυξηθούν οι ελληνικές συντάξεις και όχι οι δικές τους.

Σχολιάζοντας την αλλαγή που θέλει να επιχειρήσει ο Α. Τσίπρας στο μίγμα πολιτικής δήλωσε ότι στην νομισματική ένωση δεν υπάρχει πλέον απόλυτη εθνική κυριαρχία – τα κράτη έχουν εκχωρήσει αρμοδιότητες στις Βρυξέλλες – αυτό ισχύει για τη Γερμανία, ισχύει για την Ελλάδα. «Δεν μπορεί ο καθένας να χαράζει το δικό του δρόμο».

Ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει τις προτάσεις τους και θα δούμε αν είναι πρόθυμοι να τις δεχθούν, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμη απέκλεισε το Grexit ως εναλλακτική και τόνισε ότι πρέπει να σταθεροποιηθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα κάνοντας αναφορά στο αναπτυξιακό πακέτο Juncker.

«Πρέπει να προσφέρουμε εργασία στους νέους, προτιμώ να συζητήσω για αυτό και όχι για Grexit, δεν υπάρχει Grexit. Πρέπει να δρομολογηθεί ανάπτυξη στην Ελλάδα, αν ζητήσει αυτό ο κ. Τσίπρας όλα θα πάνε καλά».

Τέλος αναφορικά με το ενδεχόμενο για ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους ο κ. Σουλτς το απέρριψε λέγοντας ότι «η απομείωση του χρέους δεν είναι λύση που θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα» που λήγει τέλη Φεβρουαρίου.

«Επ' αυτών πρέπει να καταλήξουμε σε μία λύση» και συμπλήρωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρει υποστήριξη για την ανάπτυξη, την απασχόληση και τη φοροδιαφυγή.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου