Pages - Menu

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Ευθύνες στην αδυναμία πρόβλεψης της απειλής του ISIS

 
Ευθύνες στην αδυναμία πρόβλεψης της απειλής του ISIS.Εναέριος ανεφοδιασμός μαχητικού F-22 Raptor, πριν κατευθυνθεί στη Συρία.
Την επέλαση των σουνιτών εξτρεμιστών σε Συρία και Ιράκ είχαν προβλέψει με ακρίβεια οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, από τα τέλη του 2013, χωρίς ωστόσο οι εκθέσεις τους αυτές να προκαλέσουν το ενδιαφέρον του Λευκού Οίκου, που καλούνταν να διαχειρισθεί άλλες κρίσεις.

Πρόκληση οργής

Παρότι η ομάδα του προέδρου Ομπάμα διαψεύδει ότι διήλθε περίοδο απραξίας και αβεβαιότητας, η παραδοχή του Μπαράκ Ομπάμα, στη συνέντευξη το Σαββατοκύριακο, ότι οι μυστικές υπηρεσίες δεν εκτίμησαν σωστά τον κίνδυνο του «Ισλαμικού Κράτους», πυροδότησε εκ νέου τη συζήτηση.

Η άρνηση του προέδρου να ασκήσει την παραμικρή αυτοκριτική, προκάλεσε την οργή των στελεχών υπηρεσιών πληροφοριών, που εκτιμούν ότι καλούνται να παίξουν τον ρόλο των αποδιοπομπαίων τράγων. «Δεν πρόκειται για αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών, αλλά για αποτυχία της πολιτικής ηγεσίας να αντιμετωπίσει την υπαρκτή απειλή», λέει ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής, επικεφαλής της Επιτροπής Αντικατασκοπείας της Βουλής, Μάικ Ρότζερς.

Ακόμη, όμως, και την ώρα που οι μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» περνούσαν τα σύνορα του Ιράκ στις αρχές του χρόνου, καταλαμβάνοντας τη Φαλούτζα και τμήματα της Ραμάντι, ο Λευκός Οίκος θεωρούσε το πρόβλημα «διαχειρίσιμο». Τα αιτήματα του Ιρακινού πρωθυπουργού Μαλικί για εξοπλισμό του στρατού με αμερικανικά όπλα δεν εισακούσθηκαν από τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο.

«Για όποιον παρακολουθούσε τις εξελίξεις στο Ιράκ μετά το 2010, η άνοδος του “Ισλαμικού Κράτους” έπρεπε να είναι ολοφάνερη. Η οργάνωση ακολουθούσε σαφή, τμηματική στρατηγική ενίσχυσης και εδαφικής εξάπλωσης», υποστηρίζει ο αναλυτής του ινστιτούτου Brookings, Τσαρλς Λίστερ.
Την Πρωτοχρονιά, πομπή φορτηγών με μαύρες σημαίες του «Ισλαμικού Κράτους» και οπλισμένα με βαριά πυροβόλα εισέβαλαν στις πόλεις Φαλούτζα και Ραμάντι. Οι επιτυχίες αυτές πάγωσαν το αίμα των Αμερικανών επιτελών. «Φαλούτζα και Ραμάντι, που έχουν μεγάλη συναισθηματική απήχηση στους βετεράνους μας, έπεφταν στα χέρια των ισλαμιστών», λέει ανώτατος αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Παρά την προέλαση του «Ισλαμικού Κράτους», οι ΗΠΑ παρέμειναν τότε άπραγες. Η πτώση της Μοσούλης, όμως, στις αρχές Ιουνίου, έπεισε τον Λευκό Οίκο για την ανάγκη ανάληψης δράσης.

«Κλειδί» ήταν η Μοσούλη

Η κατάληψη της Μοσούλης, δεύτερης σε πληθυσμό πόλης του Ιράκ, στις 10 Ιουνίου, αποδείχθηκε η κρίσιμη στιγμή για τον πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος άρχισε να εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής Αμερικανών στρατιωτών, για την ενίσχυση της άμυνας της Βαγδάτης.

«Δεν είμαι βέβαιος εάν ο Ομπάμα έχει πεισθεί για την ανάγκη επέμβασης. Μπορώ να πω, όμως, ότι αναγκάστηκε να μεταβάλει ριζικά τη στάση του», λέει ο ειδικός της Συρίας στο Ινστιτούτο Washington Institute for Near East Policy, Αντριου Τέιμπλερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου