Pages - Menu

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Κυβέρνηση: Ο “κουμπαράς” δεν είναι νέο μνημόνιο

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTsPQUAO2ShG1mgrVPie5aXCXFPyRX4Kj_FkXx3dSqK2mWPLf3ZEw 

Κυβέρνηση: Ο προληπτικός “κουμπαράς” δεν είναι νέο μνημόνιο.Την μετακίνηση από το «τέλος των μνημονίων» στην «προληπτική γραμμή..
στήριξης» θα προσπαθήσει να διαχειριστεί η κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας προκειμένου να μην επιβαρυνθεί με περαιτέρω πολιτικό κόστος.

Σε πρώτη φάση επιλέγει την τακτική «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση» - προς την αξιωματική αντιπολίτευση:

--- Πρώτον, αποδίδει την σφοδρή αντίδραση των αγορών στην δημοσκοπική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και στην εκλογική αβεβαιότητα που προκαλεί η άρνησή του να συμπράξει στην ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε αυτή τη γραμμή κινήθηκαν ήδη ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος με τις παρεμβάσεις τους στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε το βράδυ της «μαύρης Τετάρτης», όταν δηλαδή είχε συντελεστεί το χρηματιστηριακό κραχ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μάλιστα αρνήθηκε με ιδιαίτερη ένταση την εκτίμηση ότι οι αγορές (και οι δανειστές) αντέδρασαν στην κυβερνητική θέση «μνημόνια και ΔΝΤ τέλος, βγαίνουμε στις αγορές».

Το αδύνατο σημείο αυτής της «γραμμής» είναι... η χαλάρωση των αγορών την Παρασκευή, όταν επισημοποιήθηκε από τον πρωθυπουργό στο Μιλάνο η αποδοχή της προληπτικής γραμμής στήριξης, χωρίς να έχουν αλλάξει τα εγχώρια πολιτικά δεδομένα.

«Θα γίνει της παλαβής»

--- Δεύτερον, επιχειρεί προβολή στο μέλλον, στην περίπτωση δηλαδή που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές αντιπαρατεθεί με δανειστές-αγορές.

“Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ εάν υποβληθεί στις αγορές θα φουντάρουμε εκεί που τώρα με την υπόνοια ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ οι αγορές μας κάνουν αυτά που μας κάνουν. Εάν φανεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως εναλλακτική κυβέρνηση της χώρας πραγματικά «θα γίνει της παλαβής» εδώ”, ήταν η πιο χαρακτηριστική αναφορά επ΄αυτού από τον Νίκο Δένδια.

Δεν είναι νέο μνημόνιο...

Παράλληλα με τα παραπάνω, η κυβέρνηση θα επιμείνει στη θέση της “βγαίνουμε από τα μνημόνια”. Ήδη, τα στελέχη της διοχετεύουν την άποψη ότι η “προληπτική γραμμή στήριξης” δεν είναι νέο μνημόνιο με άλλον τίτλο ούτε νέο πρόγραμμα, αφού δεν θα περιλαμβάνει τις γνωστές δεσμεύσεις (conditionalities) και δεν θα συνοδεύεται από τον επίσης γνωστό ασφυκτικό έλεγχο. (Ως προς την… τύχη του ΔΝΤ στη χώρα δεν ρισκάρουν διαβεβαιώσεις, μέχρι στιγμής).

Μιλούν, προς τούτο, για έναν “κουμπαρά” με κεφάλαια έτοιμα να στηρίξουν την έξοδο της χώρας στις αγορές, χωρίς να είναι δεδομένη η άντλησή τους.

Η τρόικα ξανάρχεται

Αν όλα αυτά αφορούν την επικοινωνιακή διαχείριση της νέας κατάστασης, η μεγάλη αγωνία αφορά την κατάληξη της διαπραγμάτευσης, καθώς πλησιάζει η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα. Όλες οι πληροφορίες οδηγούν σε μερική κυβερνητική αναδίπλωση στο εργασιακό (στο lock out, ομαδικές απολύσεις, νέο συνδικαλιστικό νόμο) και σε “αντίσταση” σε αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

Η σπουδή του υπουργού Ανάπτυξης να προαναγγείλει ευνοϊκές ρυθμίσεις στα κόκκινα δάνεια (επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων) οφείλεται στην ανάγκη να “βγουν” καλές ειδήσεις που θα αμβλύνουν τις εντυπώσεις. Διότι, συν τοις άλλοις, οι φοροελαφρύνσεις παραμένουν στα χαρτιά και ουδείς από το οικονομικό επιτελείο είναι σε θέση να διαβεβαιώσει ότι θα γίνουν δεκτές στο σύνολό τους (και έτσι όπως αναγγέλθηκαν) από την τρόικα.
Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου