Pages - Menu

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Μαρμάρινη θύρα στον τρίτο θάλαμο.Τα δύο θυρόφυλλα ..

http://www.sigmalive.com/application/cache/default/images/news/280x210/DOC.20141002_.1198157_.%CE%98%CE%A5%CE%A1%CE%9F%CE%A6%CE%A5%CE%9B%CE%9B%CE%91_460x450_.jpg 
Μαρμάρινη θύρα στον τρίτο θάλαμο.Τα δύο θυρόφυλλα είναι κατασκευασμένα από το γνωστό θασίτικο, λευκό μάρμαρο, έχουν πλάτος 1,5 μέτρο..
και πάχος 14 εκατοστά.Η πόρτα που βρέθηκε, ενισχύει την άποψη ότι πρόκειται για έναν τάφο.Την ίδια στιγμή καταρρίφθηκε ένα από τα βασικά επιχειρήματα των αρχαιολόγων που αμφισβητούν τη μακεδονική περιοδολόγηση του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη.

Με τις πρόσφατες ανακοινώσεις από την Αμφίπολη καταρρίφθηκε ένα από τα βασικά επιχειρήματα των αρχαιολόγων που αμφισβητούν τη μακεδονική περιοδολόγηση του Τύμβου Καστά: Τα μαρμάρινα θυρόφυλλα που αποκαλύφθηκαν κατά την αφαίρεση των επιχώσεων αποδεικνύουν ότι α) το μνημείο είναι ταφικό και β) χρονολογείται στον 4ο π.Χ. αιώνα και μπορεί να περιγραφεί ακόμη και ως «τυπική μορφή μακεδονικού τάφου».

Χαρακτηριστική είναι επ' αυτού η δήλωση της επικεφαλής ανασκαφέως, κυρίας Κατερίνας Περιστέρη: «Η πόρτα που βρήκαμε ενισχύει την άποψή μας ότι πρόκειται για έναν τάφο. Έχουμε ένα καταπληκτικό ταφικό συγκρότημα, που ανήκει στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα». Ωστόσο, τα θυρόφυλλα βρέθηκαν σπασμένα, κάτι που εγείρει νέα ερωτήματα ως προς τα αίτια της θραύσης τους. Πώς και γιατί έσπασαν; Μήπως πρόκειται για άλλη μια ένδειξη απόπειρας διείσδυσης από τους τυμβωρύχους; Και εάν αυτό ισχύει, έως πού έφτασαν αφού διέρρηξαν τις θύρες του τρίτου θαλάμου; Φυσικά, για την απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα απαιτείται μια αναπαράσταση του τύπου σφράγισης στον συγκεκριμένο τοίχο.

Από θασίτικο μάρμαρο
Πάντως, τα δύο θυρόφυλλα είναι κατασκευασμένα από το γνωστό θασίτικο, λευκό μάρμαρο, έχουν πλάτος 1,5 μέτρο και πάχος 14 εκατοστά. Ακριβώς σαν να ήταν ξύλινα, τα θυρόφυλλα φέρουν διακοσμητικές απομιμήσεις ήλων (εφηλίδες, δηλαδή τα «κεφάλια» των καρφιών). Στη δυτική πλευρά του θυρώματος βρέθηκε επίσης στροφέας, δηλαδή ένας από τους μηχανισμούς στήριξης («κρέμασης») της ανοιγόμενης θύρας - κοινώς μεντεσές. Το άνοιγμα του τρίτου θυρώματος, αυτού με το μαρμάρινο, ιωνικού ρυθμού περιθύρωμα, είναι κατά τι μικρότερο των δύο προηγουμένων (Σφίγγες, Καρυάτιδες) καθώς το άνοιγμά του είναι 1,5 μ. αντί του 1,67 μ. των πρώτων δύο.

Πίσω από τις Καρυάτιδες και ακριβώς εμπρός από τη θύρα ανευρέθησαν χάλκινα και σιδερένια καρφιά. Μολονότι ο άμεσος συνειρμός είναι «φέρετρο (φορείο) νεκρού», οι αρχαιολόγοι δεν βιάζονται να ταυτοποιήσουν τα καρφιά ως τέτοια. Επί του παρόντος, η προέλευση και η χρήση των ήλων παραμένει άγνωστη. Σχετικά με το ύψος του τρίτου και του τέταρτου θαλάμου, το οποίο κατά τις εικασίες των αρχαιολόγων και την απόπειρα βυθομέτρησης του ειδικού γεωλόγου, είναι μεγαλύτερο από αυτό των προηγουμένων χώρων, από τη χθεσινή ενημέρωση δεν προέκυψε κάποιο νέο τεκμήριο.

Παρόλ' αυτά, η εντύπωση ότι το μνημείο αναπτύσσεται προς τα κάτω ενισχύεται, καθώς η ομάδα των ειδικών εκτιμά ότι το δάπεδο του τέταρτου θαλάμου βρίσκεται περί τα δύο μέτρα βαθύτερα απ' ό,τι στους προηγούμενους. Όπως είναι αυτονόητο, μετά από το θύρωμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου θα πρέπει να υπάρχει κάποιου είδους διαμορφωμένη κατωφερής δίοδος πρόσβασης, με σκαλοπάτια ή κεκλιμένο επίπεδο (ράμπα).

«Η ανασκαφή θα απαντήσει»
Η Κατερίνα Περιστέρη απάντησε, μετά την ανακοίνωση, σειρά ερωτήσεων.
Ερώτηση: Γίνεται μεγάλη συζήτηση ότι το μνημείο ήταν γνωστό. Γιατί αποφασίσατε να σκάψετε ένα γνωστό μνημείο;
Απάντηση Κ. Περιστέρη: Μέγα λάθος. Ξεκινήσαμε το 2012 με την ανασκαφή του περιβόλου, ταυτίσαμε το λιοντάρι στην κορυφή του τύμβου και συνεχίσαμε με τον τάφο. Εμφανίζονται να μιλούν άνθρωποι που δούλευαν στην περιοχή σαράντα χρόνια και δεν είχαν ιδέα για το συγκεκριμένο μνημείο.

Ερώτηση: Υπάρχει χρονοδιάγραμμα από τη στιγμή που έχει αποκαλυφθεί μόνον το 5% του μνημείου;
Απάντηση Κ. Περιστέρη: Πολύ χονδρικά το βάζουμε. Η ανασκαφή θα απαντήσει.

Ερώτηση: Μετά τα νέα ευρήματα με τα καρφιά και τα κομμάτια της θύρας, ενισχύεται η χρονολόγηση;
Απάντηση Κ. Περιστέρη: Όταν εμείς χρονολογούμε το μνημείο στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα, είμαστε απόλυτα σίγουροι τόσο για τον περίβολο, όσο και για τα ευρήματά μας. Το να έρχονται συνάδελφοι, που από φωτογραφία χρονολογούν, δεν γίνεται. Τα καρφιά δεν εμπλουτίζουν την χρονολόγηση. Σας δίνουμε όλα τα στοιχεία για να έχετε σαφή εικόνα. Ωστόσο, δεν μπορεί όλο το υλικό να βγαίνει σε ένα δελτίο Τύπου.

Ερώτηση: Από τον Αύγουστο και μετά, έγιναν νέα γαιοσκαναρίσματα;
Απάντηση Κ. Περιστέρη: Δεν έχουν γίνει ποτέ εκεί που σκάβουμε τώρα. Εκεί είχε τα μπάζα Λαζαρίδη και ήταν αδύνατον να γίνει. Έχει γίνει στον φυσικό λόφο, όπου βρέθηκαν τάφοι εποχής σιδήρου και αρχαϊκών χρόνων.

Ερώτηση: Δεν έχει κάνει ανάλογη έρευνα η κυρία Κουκούλη;
Απάντηση Κ. Περιστέρη: Δεν ξέρω τι έχει κάνει. Δεν έχω στο αρχείο της Εφορείας τίποτε σχετικό. Αυτά που λέει ο κ. Πολυμενάκος δεν ευσταθούν. Είχε έρθει το 1992 και έκανε έρευνα στον τάφο της αλεπούς και στους γύρω μακεδονικούς τάφους.

Ερώτηση: Υπάρχουν δημοσιεύματα που λένε ότι μετέχετε σε διαδικασία πολιτικής εκμετάλλευσης.
Απάντηση Κ. Περιστέρη: Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Κάνω ανασκαφές πάνω από 30 χρόνια. Νιώθω λατρεία για τη δουλειά μου. Όλα αυτά είναι κακίες. Εκτός αν εννοούν τη στήριξη που μου παρέχει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΟΑ, στο οποίο υπηρετώ και ευχαριστώ γι' αυτό.

Ερώτηση: Έχουν μπει στον τάφο;
Απάντηση: Κ. Περιστέρη: Στα αρχαία χρόνια ίσως να είχαν μπεί τυμβωρύχοι. Αλλά θα ήταν δύσκολο να έχουν φτάσει μέσα.

Ερώτηση: Πότε θα είναι επισκέψιμος ο τύμβος; Ακούμε για υδροπλάνα;
Απάντηση: Κ. Περιστέρη: Θα είναι καλό να γίνει επισκέψιμος αλλά όταν θα έχουμε τελειώσει την εργασία μας. Χρειαζόμαστε χρόνο γιατί υπάρχουν πολλά στάδια.

ΠΗΓΗ: «Πρώτο Θέμα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου