Pages - Menu

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

"Χαμόγελο" για τη μικρή Μαρία. Κρίθηκε οριστικά η επιμέλειά της

Η Μαρία είναι 5,5 ετών και νιώθει ασφάλεια μέσα στη μεγάλη ζεστή αγκαλιά του Χαμόγελου του Παιδιού. Φιλοξενείται σε ένα από τα 13.. σπίτια του οργανισμού, μιλάει καλά ελληνικά και ετοιμάζεται να πάει στο νηπιαγωγείο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Η απόφαση του Πρωτοδικείου Λάρισας, που αναθέτει οριστικά στο «Χαμόγελο» την επιμέλειά της, κλείνει μια τραυματική για την ίδια εκκρεμότητα 7 μηνών και της ανοίγει το δρόμο για μια όσο το δυνατό πιο ομαλή πορεία προς την ενηλικίωση.
Είτε ως μέλος της διευρυμένης οικογένειας που τη φιλοξενεί από τον περασμένο Οκτώβριο, είτε στην αγκαλιά μιας ανάδοχης οικογένειας που θα την υιοθετήσει για να της δώσει τη μητρική και πατρική αγάπη που έχει στερηθεί.
Το ξανθό κορίτσι που απασχόλησε την ελληνική και τη διεθνή κοινή γνώμη το φθινόπωρο του 2013, όταν βρέθηκε στα χέρια ενός ζευγαριού αθιγγάνων στον καταυλισμό των Φαρσάλων, δείχνει χαρούμενο και δεν εκδηλώνει συχνά συμπεριφορές που να παραπέμπουν σε κάποιο ψυχικό τραύμα.
«Είναι ζωηρή, χαμογελαστή, αλλά και δυναμική και διεκδικητική. Νιώθει οικεία μένοντας στο ίδιο δωμάτιο με ένα κοριτσάκι που είχε παρόμοια μοίρα με τη δική του, είναι κοινωνική και συνεργάσιμη με τους παιδαγωγούς, παίζει με τα παιχνίδια της και δίνει αγάπη εκεί που επιλέγει, όπως κάθε ένα από τα 356 παιδιά που φιλοξενούνται στα 13 σπίτια του Χαμόγελου», ανέφερε στο «Έθνος» άνθρωπος του οργανισμού.
Μόνο μια φορά στους επτά μήνες, οι παιδαγωγοί του «Χαμόγελου» την άκουσαν να φωνάζει τη λέξη «μαμά», αναζητώντας βοήθεια σε μια δύσκολη κατάσταση, ενώ μια άλλη φορά είχε μια στάση με διττή ερμηνεία: «Έπρεπε να τη μεταφέρουμε στο γιατρό για εξετάσεις, αλλά δεν ήθελε να φύγει. Κάθισε στο πάτωμα του δωματίου και έκλαιγε. Πείστηκε να σηκωθεί μόνο όταν της δώσαμε στο χέρι τα κλειδιά του δωματίου για να της δείξουμε ότι θα επιστρέψει», ανέφερε η ίδια πηγή.
Η συγκεκριμένη στάση φανερώνει πως νιώθει ασφάλεια και ζεστασιά στο νέο της σπίτι, αλλά και ότι φοβάται πως κάθε της μετακίνηση μπορεί να σημάνει άλλη μια αλλαγή περιβάλλοντος. Αυτό είναι και το σκεπτικό, πάνω στο οποίο κινήθηκε η απόφαση του Τμήματος Εκούσιας Δικαιοδοσίας του Πρωτοδικείου της Λάρισας, το οποίο απέρριψε την παρέμβαση της Κρατικής Υπηρεσίας του Παιδιού της Βουλγαρίας, που διεκδικούσε την επιμέλεια του παιδιού, με δεδομένο ότι οι βιολογικοί του γονείς είναι Βούλγαροι υπήκοοι.
«Δεν κρίνεται υπέρτερο του συμφέροντος του ανηλίκου, να μη διαταραχθεί η ψυχοσωματική του ανάπτυξη, με την εκ νέου αλλαγή περιβάλλοντος, δεδομένης δε της ηλικίας του (πέντε ετών), το οποίο θα του δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια και ένταση, καθώς θα κληθεί να εκπαιδευτεί σε μια άλλη γλώσσα και να ενταχθεί σε διαφορετικές κοινωνικές δομές», αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου, και προστίθεται πως δεν συντρέχει περίπτωση συνένωσης της μικρής με τους βιολογικούς τους γονείς, καθώς οι τελευταίοι δεν έχουν προβεί σε καμία ενέργεια επικοινωνίας ή αναζήτησης της ανήλικης Μαρίας από τη γέννησή της ακόμα.
Με την απόφαση αφαιρείται η επιμέλεια του παιδιού από το ζευγάρι των αθιγγάνων στα Φάρσαλα που εμφανίζονταν ως γονείς του, και πρόσφατα αποφυλακίστηκαν με όρους, αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες της αρπαγής, της απάτης, της πλαστογραφίας και υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης. Η φερόμενη ως μητέρα με δηλώσεις της επέμεινε πως θα συνεχίσει να διεκδικεί πίσω τη Μαρία, μέσω της διαδικασίας της νόμιμης υιοθεσίας.
«Αποδεχόμαστε την απόφαση του δικαστηρίου και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε στη Μαρία τη φροντίδα που προσφέρουμε σε κάθε ένα από τα παιδιά που φιλοξενούμε. Δεν μπορεί το κράτος να επιβραβεύει την παρανομία», είπε στο «Έθνος» ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος.
Υπενθυμίζεται πως τους πρώτους μήνες από την αποκάλυψη της περιπέτειας του ανήλικου κοριτσιού υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από υποψήφιες ανάδοχες οικογένειες για την υιοθεσία της. Σημειώνεται, ωστόσο, πως το «Χαμόγελο» δεν έχει αρμοδιότητα στη συγκεκριμένη διαδικασία, παρά μόνο αυτή της τελικής έγκρισης, ως υπεύθυνο για την επιμέλεια του παιδιού. Η όποια διαδικασία θα κινηθεί από τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες.
Μπαλόνια στον ουρανό για τα χαμένα παιδιά
Μαθητές της Θεσσαλονίκης θα απελευθερώσουν εκατοντάδες μπαλόνια στον ουρανό της πόλης, σήμερα το πρωί στην πλατεία Αριστοτέλους, στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης στα εξαφανισμένα παιδιά όλου του κόσμου και στους γονείς της.
Η ξεχωριστή δράση διοργανώνεται από το «Χαμόγελο του Παιδιού», σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα Εξαφανισμένα και Θύματα Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιά, Missing Children Europe (MCE), στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Εξαφανισμένα Παιδιά.
Κάθε χρόνο σε διάφορες πόλεις του κόσμου, περισσότερα από 10.000 μπαλόνια απελευθερώνονται, ως συμβολική κίνηση αλληλεγγύης, από παιδιά που στέλνουν το μήνυμα «βοηθήστε τα να βρουν το δρόμο για το σπίτι».
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου