Pages - Menu

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

«θρίλερ» έως την επιλογή Σαββαΐδου στη θέση Θεοχάρη

Διπλωματικό «θρίλερ» έως την επιλογή Σαββαΐδου στη θέση Θεοχάρη Από... 40 κύματα πέρασε τους υποψηφίους η Τρόικα.Διπλωματικό «θρίλερ» έως την επιλογή Σαββαΐδου στη θέση Θεοχάρη. Αυτή είναι.
η «διάδοχος» του Θεοχάρη.
Η Αικατερίνη Σαββαΐδου ήταν η μόνη γυναίκα στην «κούρσα» των υποψηφίων - «Δείγμα γραφής» αναμένουν κυβέρνηση, Τρόικα, αγορά και κοινωνία.Τυπική διαδικασία πρέπει να θεωρείται πλέον η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της πρότασης Χαρδούβελη για το πρόσωπο του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Από τη στιγμή που η αρμόδια πενταμελής επιτροπή υπό τον κύριο Χαρδούβελη κατέληξε ομόφωνα, μεταξύ 75 υποψηφίων, στην ανάδειξη ως επικρατέστερης και τελικής υποψηφίου, την κυρία Αικατερίνη Σαββαΐδου -χωρίς να προτείνει εναλλακτικά άλλο πρόσωπο ή μια λίστα υποψηφιοτήτων- τυχόν απόρριψη της εισηγήσεως από το Υπουργικό Συμβούλιο θα μπορούσε να εκληφθεί στο εξωτερικό ως ωμή πολιτική παρέμβαση στην «ανοικτή και διαφανή διαδικασία επιλογής» που είχε θέσει ως όρο το Eurogroup στον κύριο Χαρδούβελη.Διπλωματικό «θρίλερ» έως την επιλογή Σαββαΐδου στη θέση Θεοχάρη
 
Ένα τέτοιο «ατύχημα» θα μπορούσε να είχε οδυνηρές συνέπειες, ειδικά από τη στιγμή που της επιλογής είχε προηγηθεί ένα μίνι διπλωματικό «θρίλερ». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος της ΕΕ κύριος Pierre Lepetit που μετείχε στην 5μελή επιτροπή υπό τον κύριο Χαρδούβελη, πέρασε «από σαράντα κύματα» και τους 8 υποψήφιους που προκρίθηκαν για να περάσουν από συνέντευξη την Κυριακή το βράδυ. Έχοντας έναν μακρύ κατάλογο ερωτήσεων, ο Γενικός Επιθεωρητής του Υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας, «ακτινογραφούσε» κάθε υποψήφιο για να ενημερώσει τους ευρωπαίους, που ενδιαφέρονταν πολύ... ζωηρά για τον διάδοχο του κ. Χάρη Θεοχάρη στο πόστο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Από τους 8 υποψηφίους, προκρίθηκε τελικώς η μοναδική γυναίκα υποψήφιος που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη θέση. Μετά την ανακοίνωση του ονόματός της τη Δευτέρα το απόγευμα, η κυρία Σαββαΐδου επισκέφθηκε τον υπουργό Οικονομικών, κύριο Χαρδούβελη, και πλέον ετοιμάζεται για «εντατικά σεμινάρια» πριν αναλάβει και επισήμως καθήκοντα.
Τι αναλαμβάνει η κυρία Σαββαΐδου

Επί της ουσίας πάντως, η κυρία Σαββαΐδου βρίσκεται πλέον σε έναν χώρο που γνωρίζει καλά. Επελέγη γιατί συνδυάζει την επιστημονική κατάρτιση με την γνώση της ελληνικής αγοράς (επιτελικό στέλεχος στην ελεγκτική εταιρία PwC) ενώ έχει θητεύσει και δίπλα στον Αντώνη Μπέζα, όταν αυτός ήταν υφυπουργός Οικονομικών επί Αλογοσκούφη στην κυβέρνηση Καραμανλή.

Ως επικεφαλής της Φορολογικής Διοικήσεως, θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χαρδούβελη, αλλά ιδίως με τον υφυπουργό κ. Γιώργο Μαυραγάνη (με τον οποίο έχει παρόμοιες επιστημονικές και επαγγελματικές «καταβολές»).

Άμεσα θα πρέπει να φέρει σε πέρας το έργο της υποβολής και εκκαθάρισης των δηλώσεων Ε1 και ΕΝΦΙΑ, που πρέπει να πληρωθούν στις 31 Ιουλίου. Θα διοικεί έναν «στρατό» 11.000 εφοριακών, τελωνειακών και άλλων εργαζομένων του υπουργείου. Θα βρεθεί αντιμέτωπη με δύσκολες καταστάσεις, με κακοπληρωμένους υπαλλήλους, φορολογούμενους σε απόγνωση και επιχειρήσεις σε κρίση -ακόμη και με τις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών!

Μέγα ζητούμενο από τη νέα Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων είναι να ισορροπήσει ανάμεσα στην είσπραξη των φόρων, αλλά και στα αυξημένα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της χώρας, καθώς και να δώσει «δείγμα γραφής» για τον έλεγχο των πλουσίων φορολογουμένων.

Καρφωμένα επάνω της θα βρίσκονται διαρκώς τα βλέμματα της κυβέρνησης, των δανειστών, της αγοράς και ολόκληρης της κοινωνίας. Μαζί της, όμως, δοκιμάζεται και ο θεσμός του ανεξάρτητου γενικού Γραμματέα Εσόδων, που αποτελεί ένα «πείραμα» στην ελληνική δημόσια διοίκηση και έναν «κυματοθραύστη» ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία και τον κρατικό μηχανισμό.

Πώς έγινε η επιλογή

Προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης διαφάνεια στη διαδικασία επιλογής νέου ΓΓΔΕ, η ελληνική κυβέρνηση προκήρυξε στις 6 Ιουνίου 2014 ανοιχτή πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων, με ημερομηνία λήξης τη 15η Ιουνίου Για την εξέταση των υποψηφιοτήτων δημιουργήθηκε Επιτροπή Αξιολόγησης αποτελούμενη από τους κκ.: Α) Γκίκα Χαρδούβελη (Υπουργό Οικονομικών), Β) Δρ. Ιωάννη Τέντε (Εθνικό Συντονιστή Καταπολέμησης της Διαφθοράς), Γ) Μιχαήλ Σφακιανάκη (Καθηγητή Οργάνωσης και Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς), Δ) Εμμανουήλ Κονδύλη (Ομότιμο Καθηγητή Οργάνωσης και Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς), και Ε) Pierre Lepetit (Γενικό Επιθεωρητή του Υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας).

Η Επιτροπή Αξιολόγησης συνεδρίασε τρεις φορές (στις 17, 21 και 22 Ιουνίου). Με βάση τα κριτήρια επιλογής, στις συνεδριάσεις αξιολογήθηκαν οι 75 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί και τα μέλη κατέληξαν σε έναν κατάλογο υποψηφίων αποτελούμενο από 8 άτομα που κλήθηκαν σε προσωπική συνέντευξη την Κυριακή 22 Ιουνίου. Στη συνέχεια η Επιτροπή κατέληξε ομόφωνα στην επιλογή της Αικατερίνης Σαββαΐδου.

Ποια είναι η κυρία Σαββαΐδου

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΟΙΚ, η κυρία Σαββαΐδου, με εξειδίκευση στα φορολογικά θέματα, είναι επιτυχημένη δικηγόρος, ερευνήτρια και έμπειρη επαγγελματίας, με μακρά σταδιοδρομία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και Senior Manager στην εταιρία «PwC-Ελλάς», επικεφαλής μιας ομάδας περίπου 100 δικηγόρων και φοροτεχνικών συμβούλων. Είναι, επίσης, Knowledge Manager όλης της εταιρείας, που στελεχώνεται από περίπου 900 υπαλλήλους.

Είναι Λέκτωρ στο ΑΠΘ, δίδαξε στο ΕΚΠΑ και έχει πολυάριθμες δημοσιεύσεις σε νομικά έντυπα και οικονομικές εφημερίδες. Μεταξύ των δραστηριοτήτων της περιλαμβάνεται η συνεισφορά της στην ίδρυση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας του Υπουργείου Παιδείας (2006-2007).

Η κυρία Σαββαΐδου αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1995), έχει δίπλωμα Πανεπιστημιακών Γαλλικών Σπουδών (1994-1995), μεταπτυχιακό δίπλωμα Δημοσίου Δικαίου (1995-1996), μεταπτυχιακό δίπλωμα Δημοσιονομικού και Φορολογικού Δικαίου με έμφαση στο Δημοσιονομικό Δίκαιο (1996-1997) και διδακτορικό από το Université de Paris II, Assas, με τίτλο «Η αναγκαστική είσπραξη των φόρων στο γαλλικό και στο ελληνικό Δίκαιο» (1997-2003). Έχει εκπονήσει μεταδιδακτορική έρευνα στο γνωστικό  πεδίο του Φορολογικού Δικαίου, και συγκεκριμένα στη φορολογία επιχειρήσεων, στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ (2004-2006). Επίσης, έχει παρακολουθήσει μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Harvard University με θέμα «Συγκριτική φορολογική πολιτική και διοίκηση» (2008-2009).
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου