Pages - Menu

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΚΟΣΜΑΔΑΚΗΣ - Ανάγκη ενός άλλου μοντέλου ανάπτυξης για την Πιερία μας · Κοινωνική και χωρική συνοχή·Προστασία και αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος· Ενίσχυση της εξωστρέφειας της τοπικής οικονομίας · Να μάθουμε να συζητάμε όλοι μαζί

Οι ακτές μας , ο Όλυμπος, τα Πιέρια, οι υγροβιότοποι, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα βυζαντινά μνημεία, οι παραδοσιακοί οικισμοί, οι Αλυκές, οι περιοχές ΝΑΤΟURΑ, και η γεωργία-κτηνοτροφία αποτελούν το σημαντικότερο κεφάλαιο για τον πολιτισμό και τον τουρισμό και κατ΄ επέκταση την οικονομία της Πιερίας.
Καμία όμως ουσιαστική....
πρωτοβουλία και κανένα στρατηγικό σχέδιο δεν  αναπτύχθηκε στον τομέα αυτό.
Χωρίς θέση και παρέμβαση ακόμα και στο κλείσιμο των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων τα απογεύματα, τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Χωρίς θέση και παρέμβαση όταν μπαίνουν εμπόδια με διόδια -γέφυρες-κατολισθήσεις χειμώνα-καλοκαίρι.

Απουσιάζει το  στρατηγικό σχέδιο και η αναπτυξιακή προοπτική.                                                                                 
Μερικοί μάλιστα διοικούντες, περιφερειακά και τοπικά, αρκούνται στη διάγνωση και την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, χωρίς να επιχειρούν καμία δημιουργική παρέμβαση.

Αναφέρονται στα υπάρχοντα φυσικά και επίκτητα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της περιφέρειας, χωρίς να αναπτύσσουν πολιτικές αξιοποίησης τους.
Αιτιολογούν την απουσία έργου, με την στενότητα πράγματι διαθέσιμων πόρων,  χωρίς να αξιοποιούν όμως τους διαθέσιμους πόρους του ΕΣΠΑ και σήμερα του ΣΕΣ (Στρατηγικό Επιχειρησιακό Σχέδιο).

Η Πιερία όμως, βρίσκεται κάτω από το μέσο εθνικό επίπεδο ανάπτυξης και ακόμα χαμηλότερα. Κάποτε ήταν νομός πρότυπο, με τον καπνό, με τα ακτινίδια, με τις φράουλες, τα κεράσια, και πολλά άλλα προιόντα.

Ο στόχος για ταχύτερη αναπτυξιακή σύγκλιση, ώστε η Πιερία να φτάσει τουλάχιστον το μέσο εθνικό επίπεδο ανάπτυξης όχι μόνο δεν επιτεύχθηκε, θα έλεγα πως απομακρύνθηκε πολύ. Πόσο κάτω θα πάμε ακόμα ; 
                                                                                                                                                              
Επομένως, εξακολουθεί  να είναι στόχος και πρώτιστο μέλημα της τοπικής μας αναπτυξιακής πολιτικής, η λειτουργία της παραγωγικής μηχανής με υψηλότερους ρυθμούς, για να καλύψει το κενό που χωρίζει τον πολίτη της Πιερίας από το μέσο Έλληνα.
Να δώσουμε ευκαιρία στην καινοτομία, στις καλές πρακτικές, στην αποτελεσματικότητα της τοπικής μηχανής.

ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ ΜΑΣ
Παράλληλα με την οικονομική σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα, η Πιερία θα πρέπει να θέσει ως σημαντικούς στόχους την κοινωνική και χωρική της συνοχή.  

Η κοινωνική συνοχή για να επιτευχθεί χρειάζεται δράσεις που θα αποσκοπούν στην απασχόληση και τη μείωση της ανεργίας. Η Πιερία αναφέρεται σήμερα μεταξύ των περιοχών, με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας.
Η μείωση της ανεργίας, αποτελεί βέβαια στόχο δύσκολο στις μέρες μας,  εδώ όμως βρίσκεται η αξία του αναπτυξιακού σχεδιασμού. Να προτείνει μέτρα και δράσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν τη συμμετοχή περισσότερων κοινωνικών και οικονομικών ομάδων στα οφέλη της ανάπτυξης. Τέτοιες πρωτοβουλίες και εκ του αποτελέσματος, προκύπτει πως δεν υπήρξαν.
Οι ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι ηλικιωμένοι, αλλά και όλοι όσοι σήμερα πλήττονται από την οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται χρειάζονται υποστήριξη και ενίσχυση.
Η πρόνοια πρέπει να είναι άμεσα δίπλα τους. Πρακτικά όχι θεωρητικά και με πολλά «θα».

H Υγεία στη Πιερίας μας συρρικνώνεται κάθε μέρα. Στα πλαίσια της συγχώνευσης και αναδιάρθρωσης κάθε μέρα τελευταία αγωνιούν οι πολίτες για το αν θα έχουν γιατρό, φάρμακα, πρόνοια, ΠΕΔΥ, Ψυχική Υγεία. Μπορεί να έκανα θαύματα με τους εργαζόμενους στο Ψυχιατρείο, αλλά σήμερα όλη η Ψυχιατρική μεταρρύθμιση είναι μετέωρη. Εύχομαι να μη έχει τη τύχη της ΕΡΤ.

Ταυτόχρονα, σημαντικός στόχος είναι η ενίσχυση της χωρικής συνοχής της Πιερίας, με την βελτίωση αναπτυξιακών προοπτικών του βορείου ορεινού και ημιορεινού τμήματός της, στα Πιέρια, και τα περάσματα στη Δυτική Μακεδονία.

Με δεδομένη την εξειδίκευση του νότιου τμήματος , της παραλιακής δηλαδή ζώνης, στον τουρισμό, στο βόρειο τμήμα θα πρέπει να αναπτυχθεί η γεωργία, με ποιοτικά και πιστοποιημένα προϊόντα, με εναλλακτικές μορφές καλλιεργειών, με δράσεις στον οικοτουρισμό και αγροτουρισμό.

Βασικός επίσης στόχος της αναπτυξιακής στρατηγικής της Πιερίας είναι η προστασία και αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος .

Με εξαίρεση τη θεωρητική προς το παρόν διαβούλευση του νέου Προεδρικού Διατάγματος για τον Όλυμπο, μόνο αρνητικές εξελίξεις συνέβησαν στον τομέα αυτό.
Ο Όλυμπος είναι απροστάτευτος όσο ποτέ άλλοτε, γίναμε πρώτο θέμα με αρνητικές προεκτάσεις, σε μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Η αυθαιρεσία αντί να περιοριστεί, γίνεται ανεξέλεγκτη.
Την τελευταία στιγμή και μετά την σθεναρή αντίδραση των πολιτών, απετράπη το ενδεχόμενο της εναπόθεσης χημικών αποβλήτων στον Όλυμπο.
Η παράταξη του Μάρκου Μπόλαρη τοποθετήθηκε ξεκάθαρα από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το θέμα, ενώ η Αντιπεριφέρεια ευαισθητοποιήθηκε με καθυστέρηση.
Οι ακτές εξακολουθούν να υφίστανται  τις συνέπειες από την πλημμελή λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών.
Ενώ η διαχείριση των στερεών αποβλήτων παραμένει  προβληματική.                                                                                               

Η στάση μας απέναντι στο περιβάλλον, είναι μια κρίσιμη αναπτυξιακή επιλογή.
Το εξαιρετικής ποιότητας φυσικό περιβάλλον αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Πιερία.                                                                                                            

Αρνητική εξέλιξη με ποικίλες διαστάσεις αποτελεί η υπόθεση των διοδίων. Η λειτουργία πολλών και ακριβών διοδίων, εντός και επί των ορίων της Πιερίας, είναι άκρως καταστροφική για την οικονομία της.
Κάποιοι λειτούργησαν σαν αποικιοκράτες, σαν ολιγάρχες, και καταστρέφουν τη Πιερία μας.

Το θέμα του φυσικού αερίου, η καθυστέρηση καταρχήν σύνδεσης της Πιερίας με αυτό, αλλά και η διέλευση του αγωγού μέσω Πλαταμώνα,  δημιουργούν ανασταλτικό παράγοντα  στην ανάπτυξη του τουρισμού και γενικότερα της οικονομίας της Πιερίας.                                                             
Τα παραπάνω σοβαρά ζητήματα πρέπει άμεσα να επιλυθούν. Τώρα, όχι αύριο, τόσο επείγοντα είναι.

Τέλος, σημαντικός στόχος της αναπτυξιακής παρέμβασης, θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας της τοπικής οικονομίας.

Η διοργάνωση ημερίδων για το ιπποφαές, για το τσάι Ολύμπου, τα  ρόδια και τα σαλιγκάρια είναι βέβαια χρήσιμη, όπως η έκθεση για τα τοπικά κρασιά. Άλλων όμως φορέων είναι ευθύνη και άλλη εμβέλεια προώθησης και προβολής απαιτείται.                
Η περιφέρεια χαράζει πολιτικές, δίνει κατευθύνσεις, δημιουργεί υποδομές, προσφέρει  υπηρεσίες, ενεργοποιεί  παραγωγικές δυνάμεις.   
Πρακτικές και παραδείγματα όπως της δημόσιας αντιπαράθεσης Αντιπεριφέρειας και Επιμελητηρίου, εκτός της αρνητικής εικόνας, δημιουργούν και ειδικότερα προβλήματα  στην από κοινού αντιμετώπιση πολλών θεμάτων που αφορούν την οικονομία και γενικότερα την ανάπτυξη της Πιερίας.
Πρέπει να καθόμαστε όλοι σε ένα τραπέζι και να βρίσκουμε πάντα κοινά αποδεκτές λύσεις.

Κάποτε φυτεύανε όλοι Ακτινίδια, μετά φυτεύανε όλοι ελιές, τώρα «φυτεύουν» φωτοβολταικά, αύριο δεν ξέρουμε τι άλλο. Όλα θέλουν σχέδιο, να μην σπαταλούμε τους πόρους, οικονομικούς και ανθρώπινους. Να μην οδηγούμε τους πολίτες στην απόγνωση και το αδιέξοδο. Φτάνει πια.

ΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
Στα δυνατά επίσης πλεονεκτήματα της Πιερίας είναι  τα προϊόντα της, τα οποία μπορούν να ανταγωνιστούν στη διεθνή αγορά, με πολλαπλασιαστικές επιδράσεις στο εισόδημα και την απασχόληση. Να αποκτήσουν εξαγωγικό χαρακτήρα.
Θα πρέπει όμως οι επιχειρήσεις, οι συνεταιρισμοί, οι ομάδες παραγωγών, να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα, να γίνουν ευέλικτοι, σύγχρονοι και να καινοτομήσουν.

Να αποκτήσουμε αναπτυξιακή ταυτότητα
Η Πιερία, παρά τα πολλά της πλεονεκτήματα, στερείται αναπτυξιακής ταυτότητας.
Χρειάζεται μια νέα αναπτυξιακή ώθηση, η ύφεση που την διακρίνει τα τελευταία χρόνια,  παρά τις δύσκολες συγκυρίες, μπορεί και πρέπει να ανατραπεί.
Αυτό βέβαια είναι δύσκολο να συμβεί, αν δεν υπάρξει  γενικότερη αναπτυξιακή ώθηση στο σύνολο της περιφέρειας.
Πρόσφατα (2012) διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Πιερίας, το αναπτυξιακό συνέδριο, από το οποίο προέκυψαν χρήσιμα και σημαντικά συμπεράσματα.
Καμία όμως εφαρμογή και κανένα σημαντικό αποτέλεσμα δεν θα προκύψει, αν δεν υπάρξει ενιαία στρατηγική όλων καταρχήν των φορέων της Πιερίας και στη συνέχεια της Περιφέρειας. 

Εμείς ο συνδυασμός του Μάρκου Μπόλαρη έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση αναπτυξιακού μοντέλου για την Πιερία, σε συνάρτηση με το σύνολο της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.

Προσωπικά έχω καταθέσει σε ανύποπτο χρόνο πολλές φορές, σύγχρονες, καινοτόμες και πρωτοποριακές προτάσεις για το αναπτυξιακό μοντέλο της Πιερίας μας.
Πρώτη φορά το 1988-89 νέο-αφιχθείς στη Κατερίνη στο πρώτο συνέδριο αποδήμων της Πιερίας με το Ν.1262 τότε.
Στη συνέχεια όταν ετοιμαζόταν το Πακέτο Σαντέρ για την Πιερία.
Μεταγενέστερα με το φίλο, Δασάρχη τότε, Νίκο Πασχαλούδη και μια επιτελική ομάδα, επί νομαρχίας Μπροφίδη.
Αργότερα από τις διάφορες επιτελικές θέσεις που είχα κατά περίπτωση στην επαγγελματική μου δραστηριότητα και στο δημόσιο λόγο μου.

Πολλές φορές στο παρελθόν μίλησα δημόσια για την ανάγκη ενός άλλου μοντέλου ανάπτυξης. Στη Λεπτοκαρυά και το Λιτόχωρο από το 1992-1994 με τις γυναίκες.
Στο Κολινδρό με την ΤΕΔΚ επί δημαρχίας πρώτης Βαγγέλη Πολύζου.
Στο συνέδριο αγροτών επί υπουργίας Μαρίας Αρσένη στο ΔΙΟΝ ΠΑΛΛΑΣ.
Με τον αείμνηστο Δημήτρη Μυλωνέρο είχαμε οράματα για τον τόπο μας.
Ακόμα και σε μικροεπίπεδο σε διημερίδα-συνέδριο στον Άγιο Δημήτριο πριν από χρόνια.

Ακόμα και τα πρόσφατα χρόνια με τα πολλά σχέδια δράσης νέων επενδύσεων που έχω εκπονήσει σε επιχειρηματίες που με άκουσαν και δημιούργησαν επιχειρηματικότητα και πέτυχαν.

Αλλά και με τις καινοτόμες ιδέες που έκανα πράξη όσο καιρό εργάζομαι στην Αυτοδιοίκηση, στο Δήμο Κατερίνης.

Και τελευταία στη Διοίκηση του ΨΝΠΟ.

Χρειαζόμαστε Ποιότητα σε ότι κάνουμε. Χρειαζόμαστε σχέδιο. Χρειαζόμαστε τους ειδικούς, τους τεχνοκράτες. Όλους τους χρειαζόμαστε.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τον απλό πολίτη της Πιερίας;

Μαζί με μια ομάδα ανθρώπων, εξειδικευμένους στο τομέα τους ο καθένας, σχεδιάσαμε και δημιουργήσαμε το ολοκληρωμένο σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης της Πιερίας μας και της Περιφέρειάς μας, της Κεντρικής Μακεδονίας.

Όλοι μαζί μπορούμε, καινοτόμα, διορατικά και με σχέδιο, με εξειδίκευση μετά από διάλογο μπορούμε να πάμε τον τόπο μας την Πιερία μας, την Περιφέρεια μπροστά. Συμμετέχουμε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου