Pages - Menu

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

«Ευρωπαίος» αλλά οξύς ο Τσίπρας στο ντιμπέιτ: «Στις Συνόδους οι ηγέτες συζητούν και στο τέλος γίνεται αυτό που θέλει η Μέρκελ»

«Ευρωπαίος» αλλά οξύς ο Τσίπρας στο ντιμπέιτ: «Στις Συνόδους οι ηγέτες συζητούν και στο τέλος γίνεται αυτό που θέλει η Μέρκελ»

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο επίκεντρο της τηλεμαχίας των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής



«Αν θέλουμε να σώσουμε την ΕΕ, πρέπει να τη σώσουμε αλλάζοντάς την» είπε ο.... υποψήφιος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και του Eurogroup, υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Μάρτιν Σουλτς, νυν πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ο Γκι Φέρχοφστατ, νυν επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων Δημοκρατών και υποψήφιος του ίδιου κόμματος, η Σκα Κέλερ συνπρόεδρος των Πράσινων και υποψήφια του Κόμματος των Πρασίνων και ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ανέπτυξαν τις θέσεις τους στην κεντρική τηλεμαχία για τις ευρωεκλογές, που διοργάνωσε η EBU και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
«Ευρωπαίος» αλλά οξύς ο Τσίπρας στο ντιμπέιτ: «Στις Συνόδους οι ηγέτες συζητούν και στο τέλος γίνεται αυτό που θέλει η Μέρκελ» Ο Αλέξης Τσίπρας στην εισαγωγική του τοποθέτηση, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις των προγραμμάτων λιτότητας στην Ελλάδα τονίζοντας ότι «τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής να μην τα ζήσει κανείς άλλος στην Ευρώπη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους άλλους υποψηφίους, ειδικότερα τους υποψηφίους που στηρίζονται από τα κόμματα που στηρίζουν αυτή την πολιτική ρωτώντας τους, «αν αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι ιστορία επιτυχίας ή τραγωδίας».

Ζήτησε ακόμα από τους Ευρωπαίους πολίτες «να στηρίξουν την Αριστερά προκειμένου να σταματήσει η λιτότητα και να ξαναβρούμε τις δημοκρατικές αξίες».

Για την αποχή στις ευρωεκλογές ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «το μεγαλύτερο έλλειμμα σήμερα στην ΕΕ , είναι το έλλειμμα δημοκρατίας».

«Οι πολίτες πρόσθεσε, απέχουν γιατί δεν πιστεύουν ότι η ψήφος τους μπορεί να συμβάλλει στην αλλαγή της πολιτικής». «Στις Συνόδους Κορυφής, είπε, οι ηγέτες συζητούν και στο τέλος γίνεται αυτό που θέλει η κ. Μέρκελ».

Απευθυνόμενος στους Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Μάρτιν Σουλτς, ο Αλέξης Τσίπρας τους ρώτησε «με ποιο δικαίωμα η ΕΕ συζητούσε παρασκηνιακά για την αντικατάσταση δύο πρωθυπουργών (Γ. Παπανδρέου και Σ. Μπερλουσκόνι) για να τοποθετηθούν τεχνοκράτες».

Επίσης ρώτησε «για ποιο λόγο η ΕΕ έπρεπε να επιβάλλει στην Ελλάδα, τι είδους δημοψήφισμα θα γίνονταν στην χώρα μας παραβιάζοντας τους συνταγματικούς κανόνες».

Για την λειτουργία των λόμπυ στις Βρυξέλλες και τη διαφθορά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «το φαινόμενο της διαφθοράς είναι δομικό, ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό νότο» και σημείωσε ότι «είναι υπόθεση της ΕΕ στο σύνολό της να την αντιμετωπίσει».

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να υπάρξει μία ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Στην παρατήρηση ότι αρκετοί πιστεύουν ότι κανείς από τους συμμετέχοντες στο ντιμπέιτ δεν θα είναι πρόεδρος της Επιτροπής, είπε ότι «είναι πολύ ενοχλητικό που η κ. Μέρκελ δημόσια λέει ότι μπορεί κανείς από εμάς να μην είναι πρόεδρος και αδίκως μαζευτήκαμε εδώ. Όλα αυτά, πρόσθεσε ενοχλούν τους πολίτες που γυρίζουν την πλάτη στην ΕΕ».

«Γι αυτό, σημείωσε, είναι δεδομένο ότι αυτό που φοβούνται είναι η Δημοκρατία. Όλα αυτά συντελούν στην αρνητική εικόνα της Ευρώπης» και κατέληξε επαναλαμβάνοντας την ερώτηση προς τον Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ ζητώντας να απαντήσει «αν πέτυχε το πρόγραμμα στην Ελλάδα». Όλα αυτά, είπε «συμβάλλουν στο να διαλυθεί το όραμα της ενωμένης Ευρώπης, δυστυχώς για όλους μας».

Στην ερώτηση γιατί να σας ψηφίσουν οι πολίτες, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε:

«Πρώτον γιατί θα αυξήσουμε τη δημοκρατία και τη συμμετοχή και οι πολίτες θα αποφασίζουν με δημοψηφίσματα και οι αποφάσεις δεν θα παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες.

»Δεύτερον , θα προσπαθήσουμε άμεσα να διώξουμε την Τρόικα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

»Τρίτον Θα επιδιώξουμε την πραγματοποίηση Διάσκεψης για το χρέος για να βγούμε από την κρίση με κοινωνική συνοχή και δημοκρατία».

Νωρίτερα, στην πρώτη ερώτηση που αφορούσε το καυτό πανευρωπαϊκό πρόβλημα της ανεργίας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «αν συνεχιστούν αυτές οι πολιτικές που εφαρμόζονται σήμερα, δεν θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα». «Εχουν δώσει», πρόσθεσε, «πάνω από 1 τρισ. για τράπεζες και μόνο 6 δισ. για την ανεργία».

Η λύση, σημείωσε ο υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, είναι «να προχωρήσουμε σε γενναίες αποφάσεις σε μια νέα συμφωνία για ανάπτυξη». «Μόνον έτσι θα αντιμετωπιστεί η ανεργία κυρίως των νέων που παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις στην ΕΕ», είπε.

Για την πολιτική λιτότητας, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, οι ιδέες του Γκι Φερχόφστατ, που είχε μιλήσει προηγουμένως για δημοσιονομική πειθαρχία, «είναι αυτές που μας οδήγησαν στην κρίση, στη φούσκα στις ΗΠΑ, που μέσα από διαχείριση κρίσης έχουν θέσει σε κίνδυνο την Ευρώπη». Ανάπτυξη και συνοχή είναι η λύση, διεμήνυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «προκειμένου να τονώσουμε τη ζήτηση και να σταματήσουμε την παράνοια του χρέους».

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την πρότασή του για διάσκεψη για το χρέος στο πρότυπο της Διάσκεψης του 1953 για τη Γερμανία, σημειώνοντας ότι «το πρόβλημα του χρέους, αν δεν αντιμετωπιστεί με λογική και αλληλεγγύη δεν θα ξεφύγουμε από την ύφεση και την καταστροφή».

Για την αντιμετώπιση της τραπεζικής κρίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι έχει μείνει «άναυδος» που ο συνυποψήφιός του, Γκι Φερχόφστατ, υπερασπίστηκε προγράμματα διάσωσης των τραπεζών που, όπως είπε, «θα πληρώνουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας». «Τώρα, λένε, ότι πρέπει να σηκώνουν το βάρος και οι καταθέτες, κάτι που συνιστά καταστροφική λογική», επισήμανε.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «είναι ανάγκη να υπάρξει συνολική λύση ελάφρυνσης του χρέους που θα επιτρέψει και στις τράπεζες να προχωρήσουν σε εξυγίανση», αλλιώς, υποστήριξε, «θα συνεχίσουμε να φορτώνουμε χρέη τους λαούς».

Σε παρατήρηση του Γκι Φερχόφστατ για τη λειτουργία των τραπεζών και τη χρηματοδότηση των κομμάτων στην Ελλάδα από αυτές, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «το πελατειακό κράτος που στήριζε τις τράπεζες, στηρίζονταν από τα μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα». Ωστόσο, πρόσθεσε, «ενώ στην αρχή το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα ήταν δημοσιονομικό, στην πορεία το φάρμακο έκανε χειρότερη την ασθένεια».

Για την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «αυτή έχει αιτία και η αιτία είναι η πολιτική αυτών που κυβερνούν την Ευρώπη, τα κόμματα που στηρίζουν τον κ. Σουλτς και τον κ. Γιούνκερ, που λένε -όπως σημείωσε- ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη λιτότητα, κάτι που κάνει αποκρουστική την ΕΕ».

«Αν θέλουμε να σώσουμε την ΕΕ, πρέπει να τη σώσουμε αλλάζοντάς την, γιατί τώρα αναδιανέμει φτώχεια και εξαθλίωση», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το μεταναστευτικό πρόβλημα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «είναι οξύμωρο η ΕΕ να θέλει να αντιμετωπίσει ένα παγκόσμιο πρόβλημα τη στιγμή που συμμετέχει σε πολεμικές επιχειρήσεις εκεί όπου δημιουργούνται εστίες μετανάστευσης, όπως στο Αφγανιστάν ή στη Λιβύη. Έτσι οι άνθρωποι, πρόσθεσε, που δεν έχουν άλλη προοπτική στη ζωή τους, επιλέγουν να φύγουν αναζητώντας καλύτερη ζωή».

Τόνισε ακόμη ότι «είναι απαράδεκτο να έχει μετατραπεί η Μεσόγειος σε νεκροταφείο», ενώ τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του Δουβλίνο ΙΙ και υπέρ της δίκαιης κατανομής των μεταναστών μεταξύ των κρατών-μελών.

Σε ό,τι αφορά τα θρησκευτικά σύμβολα στην Ευρώπη, αν πρέπει να τοποθετούνται στα δημόσια κτίρια ή αν οι γυναίκες μπορούν να φορούν μαντίλα, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «κάθε πολίτης που ζει σε μια χώρα-μέλος πρέπει να σέβεται τους συνταγματικούς κανόνες και κάθε κράτος να σέβεται τις πεποιθήσεις των πολιτών».

«Είναι επικίνδυνο -επισήμανε- να υπάρξει ένα κύμα αναχρονισμού και συντηρητισμού, κυρίως γύρω από θρησκευτικά θέματα», και ως παράδειγμα εξέφρασε την αντίθεσή του στην απαγόρευση των αμβλώσεων στην Ισπανία, κάτι που, όπως υποστήριξε, «πρέπει να αποτρέψουμε».

Για την κατάσταση στην Ουκρανία και την κρίση με τη Ρωσία, ο υποψήφιος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είπε ότι «η Ευρώπη πειραματίζεται ξανά με τα υλικά του ψυχρού πολέμου». Η πολιτική αυτή, πρόσθεσε, «ανοίγει μια πληγή που δεν μπορεί να κλείσει με κυρώσεις, αλλά με διπλωματία».

Επίσης, τόνισε ότι «δεν πρέπει να αποδεχθούμε και να αναγνωρίσουμε μια κυβέρνηση των νεοναζί στην Ουκρανία, και πως πρέπει να αποφασίσει μόνος του ο ουκρανικός λαός».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «είναι ανάγκη να υπάρξει διάλογος στον ΟΑΣΕ και να μην υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση ούτε του ΝΑΤΟ, ούτε της Ρωσίας, για να δώσουμε μια ευκαιρία στην ειρήνη».

Στην ερώτηση για τις κινήσεις αυτοδιάθεσης διάφορων λαών, όπως των Καταλανών ή των Σκωτσέζων, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Αριστερά σέβεται το δικαίωμα αυτοδιάθεσης», αλλά, επισήμανε, εθνικισμοί και εντάσεις δεν μπορούν να οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα. «Δεν πρέπει να προκρίνουμε ως ΕΕ την αλλαγή συνόρων», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «αλλά να σεβαστούμε θέσεις λαών, με μια λύση να είναι η ομοσπονδία στο πλαίσιο του κράτους».

Το ίδιο πρόσθεσε μπορεί να ισχύσει και με την Ουκρανία, που πρέπει να είναι γέφυρα μεταξύ Ρωσίας-ΕΕ με μια ομοσπονδιακή δομή.

Τι είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

«Δεν δέχομαι την κατηγορία ότι δεν είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα», δήλωσε ο υποψήφιος του ΕΛΚ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολούθησε η ευρωζώνη σχετικά με την Ελλάδα, και υπογράμμισε: «Επί σειρά ετών εργαζόμουν νυχθημερόν για να αποφευχθεί η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη».

Εξάλλου, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα των τραπεζών, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποστήριξε ότι οι τράπεζες έπρεπε να σωθούν για να προστατευθούν οι καταθέτες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που χρειάζονταν πιστώσεις και ρευστότητα.

«Η πραγματική οικονομία θα κατέρρεε, αν κατέρρεε το χρηματοπιστωτικό σύστημα», είπε και υπενθύμισε ότι στην αρχή της κρίσης επενδύθηκαν εκατομμύρια ευρώ κατά τρόπο συντονισμένο για να προστατευθεί η οικονομία. «Δεν κάναμε λάθη της δεκαετίας του 1930, δεν υπάρχει σύγκριση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπενθύμισε ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας προβλέπει πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να λάβει υπόψη του και να σεβαστεί τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών. «Αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ή κάποια μέλη του δεν το πράξουν αυτό, θα αποτελούσε ματαίωση της δημοκρατίας», ανέφερε ο υποψήφιος του ΕΛΚ, σχετικά με το ποιός θα ηγηθεί στην Κομισιόν την επόμενη περίοδο.

Τι είπε ο Γκι Φερχόφστατ

Από την πλευρά του ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφστατ αντεπιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα ήταν η πολιτική που ακολούθησε τις τελευταίες δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

«Οι δημόσιες τράπεζες χρηματοδοτούσαν τα πολιτικά κόμματα και τα χρηματοδοτούν ακόμα» είπε ο Γκι Φερχόφστατ και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Και το δικό σας κόμμα πήρε πρόσφατα δάνειο από ελληνικές τράπεζες».

Συνεχίζοντας ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων υποστήριξε ότι η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα θα ήταν καταστροφική για όλες τις οικονομίες της Ευρώπης, και για το βορρά και για το νότο.

«Ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό αν ξαναγυρίσουμε στη δραχμή ή στη λιρέτα;» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ποιος θα πληρώσει το τίμημα και τις συνέπειες των υποτιμήσεων των νομισμάτων; Ο απλός πολίτης που θα χάνει αγοραστική δύναμη και ο συνταξιούχος που θα χάνει μέρος των αποταμιεύσεών του. Αυτό δεν αποτελεί λύση», πρόσθεσε ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων.

Εξάλλου, ο Γκι Φερχόφστατ υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η έλλειψη ηγεσίας. «Η ηγεσία της Επιτροπής συμβουλεύεται πρώτα το Βερολίνο και το Παρίσι», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι ηγέτες και όχι γραμματείς.

Στο ερώτημα πόσες πιθανότητες υπάρχουν να γίνει Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένας εκ των πέντε υποψηφίων που συμμετέχουν στο ντιμπέιτ, ο Γκι Φερχόφστατ είπε ότι θεωρεί αδιανόητο να επιλεγεί κάποιος άλλος εκτός αυτών των πέντε.

«Μόνο κάποιος από εμάς μπορεί να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλιώς να κατεβάσουμε τα ρολά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στον επίλογό του ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται ηγετικές μορφές και όραμα για το μέλλον, ενώ τόνισε ότι το μήνυμά του για τα επόμενα πέντε χρόνια, αν αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα είναι: «δουλειές, δουλειές, δουλειές».

Τι είπε ο Μάρτιν Σούλτς

Ο υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς υπογράμμισε ότι επιθυμεί «να ανοίξει τις πόρτες και τα παράθυρα του ευρωπαϊκού οίκου βάζοντας στο προσκήνιο τον απλό πολίτη προκειμένου να αλλάξει η Ευρώπη, προσφέροντας ευημερία εργασία και καλύτερο μέλλον».

Ειδικότερα στα θέματα της οικονομίας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη καταπολέμησης της ανεργίας κυρίως των νέων που πλήττει 6 εκατ. πολίτες στην ΕΕ οι οποίοι «πληρώνουν για τα λάθη άλλων» ενώ επέμεινε στην ανάγκη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

Πρότεινε τη δημιουργία ειδικού πανευρωπαϊκού προγράμματος χορήγησης πιστώσεων προς όφελος των ΜΜΕ κυρίως στις περιοχές των χωρών που εμφανίζουν υψηλά επίπεδα ανεργίας.

Σε ότι αφορά τη συνταγή εξόδου από την κρίση που προωθήθηκε τα τελευταία χρόνια υποστήριξε το συνδυασμό δημοσιονομικής πειθαρχίας που ήταν αναπόφευκτη και στρατηγικών επενδύσεων προς όφελος της ανάπτυξης επισημαίνοντας πως η τραπεζική ενοποίηση είναι ένα πρώτο καθοριστικό βήμα ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ της κρίσης χρέους και των τραπεζικών κρίσεων.

Ο Μάρτιν Σουλτς υπογράμμισε πάντως ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος και αυξημένη ανάληψη ευθύνης ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών είπε ακόμη ότι οι ευρωπαίοι πολίτες αναμένουν μια άλλη Ευρώπη και ότι στοίχημα είναι η ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης.

Για το μείζον πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης υποστήριξε ότι απαιτείται ένα ευρωπαϊκό σύστημα για τη νόμιμη μετανάστευση, ένα σύστημα προσωρινής προστασίας αλλά και μεγαλύτερη προστασία για τους πολιτικούς πρόσφυγες.

Επεσήμανε ακόμη ότι η διαφθορά είναι ευρωπαϊκό φαινόμενο τονίζοντας ότι απαιτούνται πιο αυστηροί κανόνες για την αντιμετώπισή της με μεγαλύτερη διαφάνεια. Αποσαφήνισε επίσης πως θα ήταν αδιανόητο οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να επιλέξουν κάποιο άλλο πρόσωπο από τους πέντε επίσημους υποψηφίους καθώς πολύ απλά, όπως είπε, σε μια τέτοια περίπτωση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα συναινέσει.

Τι είπε η Σκα Κέλερ

Η υποψήφια των Πρασίνων Σκα Κέλερ τόνισε ότι θα εργαστεί για μια Ευρώπη που θα δίνει έμφαση στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, την κοινωνική προστασία και τις κλιματικές αλλαγές.

Για την οικονομία η Σκα Κέλερ είπε ότι επιθυμεί μια άλλη Ευρώπη που θα επικεντρώνεται στους πολίτες και όχι στις τράπεζες, μια κοινωνική Ευρώπη της αλληλεγγύης.

Πρώτη προτεραιότητα θα είναι η ανεργία των νέων είπε η υποψήφια των Πρασίνων η οποία υποστήριξε ότι απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη ρύθμιση του τραπεζικού τομέα.

Η Σκα Κέλερ απέδωσε το έως τώρα περιορισμένο ενδιαφέρον τον ευρωπαίων στις ευρωεκλογές (το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές του 2009 ήταν μόλις 43%) στην έλλειψη εμπιστοσύνης προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ που δεν αγγίζουν τον πολίτη και επεσήμανε ότι στόχος θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

Για τη διαφθορά στην Ευρώπη στάθηκε ιδιαίτερα στους λομπίστες οι οποίοι είναι υπεράριθμοι και αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΕΕ.


- Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Μόνικα Μαντζόνι διευθύντρια του ιταλικού δημόσιου σταθμού RAI News24.

Ηταν χωρισμένη σε τρία μέρη και κράτησε 90 λεπτά. Κάθε μέρος είχε διαφορετική θεματολογία και κάθε υποψήφιος είχε στη διάθεσή του μερικά λεπτά για να παρουσιάσει τις θέσεις του και στη συνέχεια είχε τη δυνατότητα (jocker), σε διάστημα ενός λεπτού να απαντήσει σε ερωτήσεις ή να σχολιάσει τις απαντήσεις των αντιπάλων του.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε μπροστά σε ακροατήριο, ενώ πολίτες από όλη την Ευρώπη σχολίαζαν, χρησιμοποιώντας τον κωδικό #tellEUROPE στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το κλίμα από τα σχόλιά τους, μετέφερε στη Μόνικα Μαντζόνι, ο συντονιστής συνεργάτης της. ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Αποπληξία
02:46
Πώς είναι Ευρωπαίος ένας Πολιτικός όταν είναι 40 χρονών, υποτίθεται νέος, χωρίς καμία ικανότητα να χειριστεί καμία ξένη γλώσσα, με παιδαριώδεις γνώσεις της Αγγλικής, της επίσημης γλώσσας της ένωσης; Πώς είναι ευρωπαίος ένας πολιτικός όταν μιλάει τη γλώσσα του Στάλιν; Πώς είναι ευρωπαίος ένας πολιτικός όταν θυμίζει πρόωρα γηρασμένο 60άρη με το περιεχόμενο και το ύφος των όσων λέει; Πώς είναι ευρωπαίος ένας πολιτικός όταν έχει μάθει να χρησιμοποιεί τις καταλήψεις και τις καταστροφές ως επιχειρήματα; Πώς είναι δυνατόν να λέγεται ευρωπαίος ενας πολιτικός που έχει πλήρη άγνοια της σύγχρονης ευρωπαικής εμπειρίας, που δεν έχει σπουδάσει σε ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού, που δεν έχει δουλέψει σε ευρωπαική χώρα, που δεν έχει διαπιστώσει από πρώτο χέρι πως αναπνέουν και πως ζουν και πως διαστρωματώνονται οι σύγχρονες δυτικές κοινωνίες, που δεν έχει δει από κοντά τα συστήματα υγείας των ξένων χωρών, που νομίζει ότι όλο αυτό το οικοδόμημα της Ευρώπης είναι μια πλάκα, κάτι από το οποίο ο ίδιος δεν έχει καμία εμπειρία και καμία απολύτως αίσθηση του πως λειτουργούν τα πράγματα στο εξωτερικό. Συγνώμη αλλά για μένα, έναν νέο επιστήμονα που εργάζεται στο εξωτερικο για μια δεκαετία τώρα, όλα αυτά που λέει ο κύριος Τσίπρας μου θυμίζουν τον Επαρχιώτη Ξάδερφό μου που προσπαθούσε να με πείσει ότι η Παναχαική είναι μεγαλύτερη ομάδα από τον Παναθηναικό, ότι τα παπούτσια που φόραγε με αερόσολα ήταν καλυτερα ΄και πιο σύγχρονα από τα δικά μου, ότι το παλιό αυτοκίνητο του πατέρα του προέλευσης Ανατολικής Γερμανίας ήταν πιο γρήγορο από τη Φεράρι, και άλλα πολλά τέτοια. Στο πρόσωπο του κυρίου Τσίπρα εγώ προσωπικά βλέπω τον παλιό πρόεδρο του δεκαπενταμελούς που κυριολεκτικά δεν έκανε ποτέ τιποτα από το να μιλάει αόριστα για το τίποτα, όπως επίσης και τον 'εκπρόσωπο της συντονιστικής επιτροπής' στο Πανεπιστήμιο ο οποίος κάπνιζε μαριχουάνα και φώναζε για να ψηφιστεί η συνέχιση της κατάληψης, για έναν ακόμη μήνα, βλέπω τον αποδυτηριάκια που έκαιγε καυσόξυλα σε ένα βαρέλι μπροστά στην πύλη της Σχολής μας για να ζεσταίνεται την ώρα που φύλαγε την πόρτα της κατάληψης. Για μένα, όλοι αυτοί δεν έχουν τίποτα το ευρωπαικό, είναι εκπρόσωπη μιας αμόρφωτης και οπισθοδρομικής γενιάς, από την οποία όσοι έκαναν το άλμα να ζήσουν στο εξωτερικό μετά τις πρώτες σπουδε΄ς στην Ελλάδα, είμαι σίγουρος πως κατάλαβαν ότι μπορεί στην Ελλάδα να ζούμε σε ένα ψυχιατρείο 100 χρόνια πίσω από την εποχή του, αλλά στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχουν άλλοι ρυθμοί κι άλλοι τρόποι ζωής, και σίγουρα ο κύριος Τσίπρας δεν εκφράζει τίποτα το ευρωπαικό, τίποτα το νέο, παρά μας σέρνει στην πιο βαθιά χαράδρα μονότονης αφασίας
Karpathos13
02:26
Ρε παιδια.....ολα αυτα ο Αλέξης,ελληνικά τα ειπε;
Ζαφείρης Κ.
02:15
Ο οργισμένος καταληψίας και αγωνιστικός Πρόεδρας του 15μελούς, καθώς και γόνος μεσοαστικής οικογενείας (αυτό πού το πας;) άντε να το φανταζόντουνα ότι με μια απλή εκπομπούλα που θα του αφιέρωνε η κ. Αννούλα Παναγιωταρέα στην ΕΡΤ, προς 20ετίας και βάλε, όταν δηλαδής αυτός ήντουνα-δεν θα ήντουνα 17 το πολύ χρονώνε, κατευτεία θα τον έβλεπαν στο Αμέρικα (προφανώς μέσω της εδώθε Πρεσβείος) και θα έλεγαν: <<νά ρε guys, ιδού ο νέος Αντρέο Παπανατρέο, αυτόνανε θέλουμε για καινούριο μαχαλόμαγκα να πουλάει "αριστεριλίκι" της πισινής>>. Αστεία-αστεία στα αχνάρια του Παπαντρέο βαδίζει. Εκείνος όμως είχε φόντα μεγάλου ηθοποιού. Ετούτος;
Σ
01:55
O κ. Τσίπρας λέει ότι θέλει αφού έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να βγεί. Όσο για την έμφάνιση δεν νομίζω να τον τιμά- εν δυνάμει πρωθυπουργό οπως λένε- να μην μπορεί να επικοινωνήσει στα Αγγλικά ακόμη και για απλά πράγματα. Τόσα χρόνια στην πολιτική με τι ασχολήθηκε και δεν φρόντισε να μάθει; Κρίμα! Κε Σκουρλέτη απο επικοινωνία παιρνετε μηδέν!
Mighty Boosh
01:43
Sorry, Alexis, αλλά μερικές από τις θέσεις σου δεν βγάζουν καν νόημα. «Κάθε πολίτης που ζει σε μια χώρα-μέλος πρέπει να σέβεται τους συνταγματικούς κανόνες και κάθε κράτος να σέβεται τις πεποιθήσεις των πολιτών». Αν η πεποίθηση του πολίτη είναι να φορέσει ένα θρησκευτικό σύμβολο γιατί αυτό είναι αναχρονιστικό και συντηρητικό, με άλλα λόγια γιατί απαξιώνεις τις επιλογές των πολιτών; Γιατί εμείς πρέπει να επέμβουμε στα εσωτερικά ζητήματα και αποτρέψουμε τις επιλογές μιας δημοκρατικής χώρας όπως είναι η Ισπανία; Πόσο αντιφατικό είναι το «δεν πρέπει να αποδεχθούμε και να αναγνωρίσουμε μια κυβέρνηση των νεοναζί στην Ουκρανία... πρέπει να αποφασίσει μόνος του ο ουκρανικός λαός». Τι νόημα έχει το «Δεν πρέπει να προκρίνουμε ως ΕΕ την αλλαγή συνόρων... αλλά να σεβαστούμε τις θέσεις των λαών...»;
16
15

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου