Pages - Menu

Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Συνδέουν τον πενταπλό φόνο στην Αγία Νάπα με αυτόν του Γκιόλια

Ο δολοφονημένος δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας.
Αναφορά και στον πενταπλό φόνο στην Αγία Νάπα τον Ιούνιο του 2012 γίνεται σε δημοσιεύματα σε αθηναϊκά έντυπα σε συσχετισμό με την δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια η οποία διαπράχθηκε στις 19 Ιουλίου 2010. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στον...
ιστότοπο του Πρώτου Θέματος, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ, οι δύο περιπτώσεις δολοφονιών έχουν κοινό δολοφονικό παρονομαστή.
Τόσο στο δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος όσο και σε παλαιότερο δημοσίευμα του περιοδικού HOT DOG, με τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια συνδέεται και το όνομα του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου.
Διαβάστε πιο κάτω απόσπασμα από το ρεπορτάζ της εφημερίδας Πρώτο Θέμα με τις αναφορές για διασύνδεση της δολοφονίας του Σωκράτη Γκιόλια με τον πενταπλό φόνο στην Αγία Νάπα. Όπως γράφει μεταξύ άλλων η εφημερίδα:
“Οταν το βράδυ της 23ης Ιουνίου 2012 δύο Ελλαδίτες σκότωναν στην Αγία Νάπα της Κύπρου πέντε εκπαιδευμένους σωματοφύλακες του ντόπιου επιχειρηματία Φάνου Καλοψιδιώτη ουδείς ενδεχομένως στην ελληνική Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία μπορούσε να φανταστεί ότι 20 μήνες αργότερα αυτή η «επαγγελματική» εκτέλεση θα συνδεόταν με τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια. Ωστόσο, ο ένας από τους δύο δράστες του πενταπλού φονικού, ο φυσικός αυτουργός, με παροιμιώδη ψυχραιμία αλλά και μανία τράβηξε 14 φορές μέσα σε 20 δευτερόλεπτα τη σκανδάλη του Glock 17 γαζώνοντας τα θύματά του, τρεις Κύπριους και δύο Ρουμάνους, δίνοντας μάλιστα στον έναν από αυτούς που είχε επιβιώσει τη χαριστική βολή. Από τεχνική άποψη, αφού και στις δύο περιπτώσεις χρησιμοποίησαν πιστόλια Glock 17, αλλά και από πλευράς ταχύτητας, η εν ψυχρώ εκτέλεση προσομοίαζε με τη δολοφονία του 37χρονου δημοσιογράφου που δέχτηκε ακαριαία 16 σφαίρες στο σώμα και χαριστική βολή στο κεφάλι έξω από στο σπίτι του στην Ηλιούπολη.
Ομως, παρά τον κοινό δολοφονικό παρονομαστή, αρχικά οι δύο υποθέσεις δεν συσχετίστηκαν. Η πρώτη αποδόθηκε σε ξεκαθάρισμα επιχειρηματικών λογαριασμών με εντολοδόχους εκτελεστές που διεκπεραίωναν συμβόλαιο θανάτου. Η δεύτερη καταχωρήθηκε στην ένοπλη δράση της «Σέχτας Επαναστατών», η οποία ανέλαβε και την ευθύνη της δολοφονίας – έστω κι αν αρκετά στοιχεία συνέκλιναν στην άποψη ότι η εν λόγω οργάνωση δεν αποτελούσε ερμητική έκφραση του σύγχρονου αντάρτικου πόλης, αλλά κατασκεύασμα όσων «σφραγίζουν» συμβόλαια θανάτου και στη συνέχεια τα βαφτίζουν τρομοκρατικά χτυπήματα.

«Βόμβες» μέσα από τη φυλακή

Επρεπε να συλληφθούν και να καταδικαστούν σε πέντε φορές ισόβια από το Κακουργιοδικείο της Κύπρου για τη σφαγή στη Αγία Νάπα δύο άτομα του εγχώριου αντεξουσιαστικού χώρου, ο 41χρονος Αναστάσιος Τσεχιλίδης και ο 31χρονος Δημήτρης Μαμαλικόπουλος ή «Μαμ», για να αρχίσει να ξετυλίγεται το κοινό νήμα που φαίνεται να συνδέει τις δύο υποθέσεις. Η αφορμή δόθηκε όταν ο Τσεχιλίδης έσπασε υπό το βάρος της ποινής του και άρχισε να «κελαηδάει» εξαπολύοντας βόμβες μεγατόνων μέσα από τις φυλακές κατά του «Μαμ», εμπλέκοντάς τον ως μέλος της «Σέχτας Επαναστατών» στη δολοφονία του δημοσιογράφου. Τις αποκαλύψεις του τις απέδωσε σε ειλικρινείς αλλά και επηρμένες εκμυστηρεύσεις του ίδιου του συγκρατούμενού του την εποχή που οι δυο τους έκαναν παρέα στην Αθήνα. Προχώρησε ακόμα στην παραδοχή ότι η πενταπλή δολοφονία ήταν εκτέλεση συμβολαίου που τους ανέθεσαν άτομα του κυπριακού υποκόσμου, ενώ έδωσε διευθύνσεις με διαμερίσματα-γιάφκες όπου κρύβονται όπλα, κάνοντας μάλιστα λόγο για μία ακόμη δολοφονία στην Κρήτη το 2009, την οποία οι Αρχές είχαν αποδώσει σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανθρώπων της νύχτας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τσεχιλίδης μίλησε ακόμη και για επαφές που είχε ο Μαμαλικόπουλος με τον καταζητούμενο σήμερα Νίκο Μαζιώτη και κάποιο άτομο με το όνομα «Γιώργος», που σήμερα βρίσκεται στην Ιταλία, με τους οποίους λειτουργούσαν μαζί ένα αντεξουσιαστικό στέκι στα Εξάρχεια.
Απέμενε στην Αντιτρομοκρατική να διαπιστώσει αν αυτά που πράγματι είπε ο Μαμαλικόπουλος στον Τσεχιλίδη ήταν όλα αλήθεια, αν περιείχαν υπερβολές ή απλώς επρόκειτο για ένα κατασκευασμένο σενάριο του τελευταίου προκειμένου να αποκτήσει ερείσματα στις «σκληρές φυλακές» -πρώτα της Λάρνακας και μετά της Λευκωσίας.
Αξιωματικός πάντως της εγχώριας Αντιτρομοκρατικής, που έχει ολοκληρωμένη εικόνα για την υπόθεση Μαμαλικόπουλου, δείχνει σκεπτικός ως προς τις εξελίξεις. Από τη μια προφανώς και δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτός να είναι το «γρήγορο πιστόλι» της «Σέχτας Επαναστατών», από την άλλη όμως  δεν έχει -προς το παρόν- κάποιο περαιτέρω στοιχείο που να δένει την υπόθεση. «Οταν τον συλλάβαμε για να τον εκδώσουμε στην Κύπρο για το πενταπλό φονικό, “κουβεντιάσαμε” για ώρες μαζί του. Μας έδωσε την εντύπωση πως πρόκειται για ένα άκρως υπερφίαλο άτομο, εθισμένο στην κοκαΐνη, που πολλές φορές δεν μπορείς να καταλάβεις πότε λέει αλήθεια και πότε ψέματα», τονίζει αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής και προσθέτει: «Επιπλέον, μιλάει πολύ, κάτι που σε συνδυασμό με την εξάρτησή του από τα ναρκωτικά αυτομάτως μειώνει την αξιοπιστία του. Ομως υπάρχουν και πολλές ομοιότητες με όσα του καταλογίζει ο συγκρατούμενός του».
Ωστόσο, όταν κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής μετέβη στην Κύπρο λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία των μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο -καθώς ο τρόπος που διαπράχθηκε η δολοφονία προσομοίαζε με τον ψυχρό, κυνικά αμείλικτο και ταχύτατο στη συχνότητα της πίεσης της σκανδάλης τρόπο δράσης του Μαμαλικόπουλου στην Αγία Νάπα- ο ίδιος κράτησε αρνητική στάση κατά τη συνομιλία μαζί του. Παρά τις προσπάθειες των Ελλήνων αστυνομικών να τον πείσουν να ανοίξει το στόμα του για να ελαφρύνει τη θέση του, δεν είπε το παραμικρό. Στην Αντιτρομοκρατική, πάντως, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Τσεχιλίδης λέει την αλήθεια σε όσα υποστηρίζει ότι του εκμυστηρεύτηκε ο Μαμαλικόπουλος, ο οποίος όμως ενδέχεται να κρατάει άσους στο μανίκι του για μελλοντική χρήση εν όψει έφεσης. Εικάζουν, όμως, ότι παρά τον παροπλισμό του ίδιου υπάρχουν ακόμα άτομα με πρότερο περιφερειακό και δευτερεύοντα ρόλο, τα οποία μπορούν ανά πάσα στιγμή να επαναδραστηριοποιηθούν εκτελώντας συμβόλαια θανάτου με τραγικές συνέπειες.

Ο ρόλος του Αλβανού

Ως εκ τούτου, όσο κι αν το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. θέλει να πιστεύει ότι ουσιαστικά έχει εξαρθρώσει τη σύνθεση της συγκεκριμένης οργάνωσης, δεν μπορεί λόγω αμφιβολιών να το ανακοινώσει επίσημα. Ο φόβος επανεμφάνισής της είναι υπαρκτός δεδομένης της εμπλοκής του 34χρονου Αλβανού Εμίλιο Πάπα που παραδόθηκε στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. πριν από τρεις εβδομάδες. Οπως αναφέρει εξονυχιστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πολίτης» της Κύπρου, ο Πάπα φαίνεται να είναι ο άνθρωπος που εισέπραξε τα χρήματα από τους ηθικούς αυτουργούς και ζήτησε από τον Δημήτρη Μαμαλικόπουλο και τον Τάσο Τσεχιλίδη να πάνε στην Κύπρο και να διαπράξουν το έγκλημα με στόχο τον Κύπριο επιχειρηματία.
Για την ώρα, πάντως, οι αρμόδιες διωκτικές υπηρεσίες τηρούν σιγήν ιχθύος στη λογική ότι η «Σέχτα Επαναστατών» δεν υπάρχει. Εξάλλου ούτε στην επικήρυξη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για τις εν ενεργεία τρομοκρατικές οργανώσεις υπάρχει το όνομά της. Σύμπτωση, αμέλεια ή απλώς και μόνο πεποίθηση των Αρχών ότι η εν λόγω οργάνωση, δεδομένης και της εμπλοκής αλλοδαπών, εκτελεί αποκλειστικά συμβόλαια θανάτου; Μόνο τυχαίο άλλωστε δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι την ημέρα της άγριας δολοφονίας του δημοσιογράφου ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δεν είχε κάνει, ως είθισται, δήλωση καταδίκης της τρομοκρατίας. Οπως μάλιστα φέρεται να εκμυστηρεύτηκε τότε σε στενό συνεργάτη του δολοφονημένου Σωκράτη Γκιόλια παρευρισκόμενος στην κηδεία υφυπουργός: «Δεν μπορεί να κάνει τέτοια δήλωση ο πρωθυπουργός, αφού μπορεί να αποδειχτεί ότι για το θύμα είχε εκδοθεί συμβόλαιο θανάτου».
Υπό το φως, όμως, των συγκεκριμένων αποκαλύψεων και τις διαστελλόμενες υποψίες περί δολοφονικών εντολών από ηθικούς αυτουργούς, πληθαίνουν τα αδυσώπητα ερωτηματικά στα οποία οφείλει πλέον να απαντήσει η Αστυνομία. Εξάλλου, όσο η πολύκροτη υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου παραμένει ανεξιχνίαστη ως προς τις αιτίες και τους δράστες, τόσο η πρόσθεση νέων στοιχείων δημιουργεί νέες πτυχές κατά το ξεδίπλωμά της. Αναπόφευκτα, υπό το πρίσμα καινούριων διαστάσεων και κατευθύνσεων η Αστυνομία ξανανοίγει δειλά-δειλά τον φάκελο της δολοφονίας, που άγνωστο γιατί τον είχε βάλει στην άκρη, καλώντας μάρτυρες για συμπληρωματική κατάθεση. Ωστόσο, ο βραδύς ρυθμός εξέτασης και αξιοποίησης των νέων στοιχείων και οι καθυστερημένες κλήσεις μαρτύρων για «τυπική» κατάθεση εγείρουν υπόνοιες ότι η Αντιτρομοκρατική επιδεικνύει χαλαρή, αν όχι καμία, διάθεση εμβάθυνσης της έρευνας. Παρ’ όλα αυτά, εμπειρότεροι κριτές της αστυνομικής τακτικής σε ευαίσθητες υποθέσεις κάνουν λόγο για επιδέξια και δοκιμασμένη επιτυχώς υποτονική πρακτική εφησυχασμού των υπό έρευνα υπόπτων για ηθική αυτουργία.
Λαμβάνοντας όμως υπόψη τις αρχικές σχετικές απροσεξίες και τις ιδιότυπες παραλείψεις κατά τα πρώτα στάδια των ερευνών που εμφανίστηκαν από μεριά της, η στάση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας κρίνεται από αμερόληπτους παρατηρητές ότι αιωρείται στο μεταίχμιο μεταξύ απροθυμίας και μουδιάσματος. Δεν είναι τυχαίο, τονίζουν, ότι η έρευνα έμεινε στη μέση, δεν σχηματίστηκε ποτέ δικογραφία και η υπόθεση δεν έφτασε ποτέ στον ανακριτή. Πόσο μάλλον όταν η εγκυμονούσα τότε στο δεύτερο παιδί τους σύζυγος του Σωκράτη Γκιόλια, Αδαμαντία, ο μοναδικός άνθρωπος που έζησε από το μπαλκόνι δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο το αιματηρό σκηνικό της στυγερής δολοφονίας, δεν εξετάστηκε, ούτε κατέθεσε ποτέ εδώ και 3,5 χρόνια. Παραμελήθηκε μέσα στη σοκαριστική τραγικότητα και το βαρύτατο πένθος της, παρότι είχε πάραυτα δηλώσει ότι «μπορώ να αναγνωρίσω τους δράστες». Αντί όμως να κληθεί να καταθέσει την επομένη της δολοφονίας, η Αστυνομία προσήλθε σε αυτήν ύστερα από έξι ολόκληρους μήνες κομίζοντάς της προς αναγνώριση ασαφείς και σκοτεινές φωτογραφίες πιθανών υπόπτων από καθημερινά στιγμιότυπα στα Εξάρχεια!
Σύμφωνα με πληροφορίες, στον φάκελο που διαθέτει η Αστυνομία υπάρχει μια απλή μονοσέλιδη κατάθεση στην οποία εμπεριέχονται μερικές κουβέντες που μπόρεσε να εκστομίσει η σύζυγος του δολοφονηθέντος στους αστυνομικούς που έφτασαν στο σημείο αμέσως μετά το σκηνικό. Κανείς έμπειρος αξιωματικός δεν την πλησίασε να της ζητήσει λεπτομέρειες για να μάθει περισσότερα στοιχεία ή να την ωθήσει να ανακαλέσει στη μνήμη της περιστατικά ή συμβάντα που τυχόν συνέβησαν πριν από τη δολοφονία και ενδεχομένως θα μπορούσαν να λύσουν το μυστήριο. Η Αστυνομία την ξανακάλεσε τώρα για συμπληρωματική κατάθεση μαζί με 4-5 δημοσιογράφους, καθώς νέα στοιχεία ερευνώνται και παλιότερα επανεξετάζονται. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής έχει ξανατεθεί η προκήρυξη των εκτελεστών της «Σέχτας Επαναστατών», η οποία μελετάται πλέον ιδωμένη υπό διαφορετικό πρίσμα.
Η συγκεκριμένη οργάνωση είχε στείλει στις 27 Ιουλίου 2010 στην εφημερίδα «Τα Νέα» την προκήρυξη στην οποία εκθέτει το σκεπτικό της εκτέλεσης του Σωκράτη Γκιόλια. Ωστόσο, δύο ημέρες νωρίτερα, την Κυριακή 25 Ιουλίου, η εφημερίδα «Veto», ιδιοκτησίας του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, δημοσίευσε πρωτοσέλιδα τον τίτλο «Κώδικας Da Vinci με το αίμα του Σωκράτη». Στο κείμενο που στηρίζει τον τίτλο περιγράφεται η γκρίζα, σύμφωνα με τον συντάκτη του, πλευρά της ιστορίας του Σωκράτη Γκιόλια, στον οποίο αποδίδει σχέσεις με συμφέροντα και επιχειρηματίες που είναι εντολείς του, καθώς και παράνομες δραστηριότητες με κυκλώματα.
Για όσους δεν πιστεύουν στις συμπτώσεις, τα δύο κείμενα είναι άσχετα μεταξύ τους. Οπως, όμως, παρατηρεί σχετικό ρεπορτάζ του περιοδικού «Hot Doc» του περασμένου Αυγούστου συγκρίνοντας την προκήρυξη με το άρθρο της εφημερίδας: «Το εντυπωσιακό είναι πως η παράθεση των επιχειρημάτων εναντία στον κακό και διαπλεκόμενο Γκιόλια δεν είναι μόνο ταυτόσημη στα δύο κείμενα, αλλά έχει και σχεδόν την ίδια ακολουθία στα ονόματα… Τα δύο πανομοιότυπα κείμενα έχουν όμως διαφορά 3 ημερών, με αυτό της εφημερίδας να προηγείται». Στο ίδιο περιοδικό με τίτλο «Οταν ο Μάκης “στέλνει” προκήρυξη”, ο συντάκτης του υπογραμμίζει: «Κάποιος δηλαδή μπορεί να υποθέσει είτε πως τα μεγάλα πνεύματα (αυτό του Τριανταφυλλόπουλου κι εκείνο της «Σέχτας») συναντήθηκαν, είτε πως οι τρομοκράτες σκότωσαν τον Γκιόλια και εκ των υστέρων δικαιολογήθηκαν γι’ αυτό που έκαναν κλέβοντας την επιχειρηματολογία Τριανταφυλλόπουλου. Εκτός αν ισχύει κάτι πιο περίεργο, που έπρεπε να εντοπίσει και να ερευνήσει η Αστυνομία».
http://ikypros.com/?p=4713

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου