Χωρίς να υποστηρίζεται από την τρέχουσα ειδησεογραφία, το αντίθετο μάλιστα, η αγορά προσπαθεί να πείσει ότι «έχει πλάτη» και ότι κάθε αξιοπρόσεκτη υποχώρηση είναι ευκαιρία....
τοποθετήσεων πριν την κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα(!). Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί, καθώς η εν εξελίξει ανοδική κίνηση ακουμπάει περισσότερο σε προσδοκίες και καθόλου σε γεγονότα. Από την άλλη, η καταγραφή νέων υψηλών, έστω και με βραχύβια διαλείμματα διόρθωσης, εντείνει τον εκνευρισμό όσων παραμένουν με σημαντική ρευστότητα και εκτός αγοράς και περιμένουν τη σαφώς μεγαλύτερη διόρθωση που δεν έρχεται.
Στις 1.283,70 μονάδες έκλεισε ο γενικός δείκτης στη συνεδρίαση της Τετάρτης και με τις συναλλαγές πάνω από τα 127 εκατ. ευρώ, έπειτα από εντολές αγορών που βγήκαν από ισχυρά χαρτοφυλάκια κατά το πέρας των συναλλαγών. Σύμφωνα με χρηματιστές, η στήριξη εντοπίζεται στις 1.230 μονάδες κι αυτό που χρειάζεται προκειμένου να δικαιολογηθεί μία νέα αντίδραση είναι η αφομοίωση των παρόντων επιπέδων, μετά την κούρσα των πρώτων συνεδριάσεων της χρονιάς που οδήγησε τον γενικό δείκτη 11,5% πιο ψηλά σε σχέση με τις τελευταίες συνεδριάσεις του 2013.
Ισχυρά κέρδη για τον Μυτιληναίο, στα 6,22 ευρώ, πάνω από 5,5% ενισχύθηκε η Jumbo, η οποία μπορεί να μη δίνει μέρισμα, αλλά θα δώσει δωρεάν μετοχές στους μετόχους της, στα 3,56 ευρώ ενισχύθηκε η Ελλάκτωρ και στα 8,95 ευρώ η Motor Oil, μετά από ευνοϊκή έκθεση της UBS. Κέρδη σχεδόν κατά 3% για Alpha και Πειραιώς και κατά 3,5% για την Εθνική. Η JPMorgan είναι overweight για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες όμως αναμένουν το νομοσχέδιο για την επιστροφή τους στον ιδιωτικό τομέα και το stress test. Παρά το αρχικό μάζεμα, στο κλείσιμο ΟΠΑΠ και ΔΕΗ έκαναν τη διαφορά με άνοδο 3,30% και 2,80% αντίστοιχα.
ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Το ράλι του ελληνικού Χρηματιστηρίου είναι ισχυρό, αλλά λόγω της έλλειψης ευκαιριών σε άλλες αγορές της Ευρώπης η HSBC διατηρεί το «overweight» για τις ελληνικές μετοχές. Η HSBC επισημαίνει πως η ανάπτυξη φαίνεται να σταθεροποιείται, με τον PMI του Δεκεμβρίου να διαμορφώνεται στο 49,6. Το ΑΕΠ υποχώρησε το Q3 κατά 3%, έναντι πτώσης 3,7% το Q2 και 5,5% το Q1. Την ίδια ώρα το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 0,6% το 2014, με σημαντική επιτάχυνση τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, σημειώνει πως τα δίδυμα ελλείμματα έχουν πραγματοποιήσει εντυπωσιακή αντιστροφή.
Συνολικά η εγχώρια μακροοικονομική θέση είναι ευνοϊκή για τις ελληνικές μετοχές, υπογραμμίζει η τράπεζα στην έκθεσή της. Η ΗSBC εκτιμά πως με βάση τους πολλαπλασιαστές κέρδους οι ελληνικές μετοχές δεν είναι φθηνές.
Η αποτίμηση των μετοχών είναι σχετικά υψηλή και με βάση τον πολλαπλασιαστή της λογιστικής αξίας, ο οποίος υπολογίζεται στο 1,6 για το 2014 έναντι 1,3 για τις υπόλοιπες αναπτυσσόμενες. Ωστόσο, αν η Ελλάδα συγκριθεί με τις αγορές της κεντρικής Ευρώπης, ο κλάδος των τραπεζών είναι φθηνότερος σε σχέση με την Πολωνία και την Τσεχία. Σε αύξηση της τιμής-στόχου για την Coca-Cola HBC σε 19,50 στερλίνες από 17,00 στερλίνες προηγουμένως, προχώρησε με έκθεσή της στις 15/1 η Citigroup, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση «neutral».
ΤΑ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ
Το δ' τρίμηνο του 2013 θα είναι το χειρότερο που έχουν εμφανίσει εδώ και χρόνια οι ευρωπαϊκές εταιρείες διύλισης, σύμφωνα με έκθεση της UBS, που εκτιμά πως το 2014 θα είναι ακόμη μία δύσκολη χρονιά για τον κλάδο. Η UBS προβλέπει πως τα Ελ. Πετρέλαια θα ανακοινώσουν καθαρές ζημιές ύψους 17 εκατ. ευρώ για το δ' τρίμηνο του 2013, έναντι κερδών 1 εκατ. ευρώ το γ' τρίμηνο και κερδών 23 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Η τιμή-στόχος που δίνει η UBS είναι τα 7,75 ευρώ, με σύσταση «neutral». Για τη Motor Oil η UBS προβλέπει ότι θα ανακοινώσει τις πρώτες τριμηνιαίες ζημιές από το δ' τρίμηνο του 2009, αναμένοντας συγκεκριμένα ζημιές (σε προσαρμοσμένη βάση) ύψους 1 εκατ. ευρώ το δ' τρίμηνο του 2013, έναντι κερδών 4 εκατ. το δ' τρίμηνο του 2012 και 31 εκατ. ευρώ το γ' τρίμηνο του 2013. Η UBS δίνει τιμή-στόχο 9,00 ευρώ με σύσταση «buy».
Η PRICEWATERHOUSECOOPERS
Την εκτίμηση ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξηθούν σημαντικά και θα φτάσουν το 40% το 2014, δηλαδή θα αυξηθούν περίπου κατά 20 δισ. ευρώ μέσα στη διάρκεια του έτους έκανε η PriceWaterhouseCoopers. Σύμφωνα με τον οίκο οι ελληνικές τράπεζες είναι σε θέση να απορροφήσουν έως και 9 δισ. ευρώ επιπρόσθετων επισφαλειών-ζημιών.
ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
Ξεκινώντας την περαιτέρω αναφορά για τη χθεσινή συνεδρίαση στο ΧΑ, αξίζει να σημειωθεί η σχετική αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων) που αναρριχήθηκε στα 127,7 εκατ. από τα οποία τα 17,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΙΤΚ, ΕΥΠΡΟΔ, ΟΠΑΠ, ΦΦΓΚΡΠ, ΕΕΕ). Σε 12 τίτλους το 75% του συνολικού τζίρου και πιο συγκεκριμένα σε Πειραιώς, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Τιτάνα, Εθνική, ΔΕΗ, ΑΛΦΑΤΠ, ΕΤΕΤΠ, ΕΧΑΕ, ΠΕΙΡΤΠ, Alpha Bank, Folli Follie Group.
Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, αν μπορεί να υποστηριχθεί ότι «υπακούει» σε αυτήν η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η επιβεβαίωση της στήριξης των 411 μονάδων αφήνει περιθώρια συγκρατημένης αισιοδοξίας για περαιτέρω αναρρίχηση προς τις 438 μονάδες. Επίπεδο αντίστοιχο για τον γενικό δείκτη, οι 1.335 - 1.350 μονάδες.
Για τους πιο συντηρητικά σκεπτόμενους, ας περιμένουν κλεισίματα υψηλότερα των 425 μονάδων για τον FTSE25 και υψηλότερα των 1.290 μονάδων για τον γενικό δείκτη.
Ρεπορτάζ: Στ. Κ. Χαρίτος
sxaritos@reporter.gr
Κέρδος online
16/1/2014 6:47
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου