Pages - Menu

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Αν. Σαμαράς: Μικρή ανάπτυξη το 2014

http://www.naftemporiki.gr/fu/p/724828/638/399/0x0000000000811e82/2/samaras-stin-anatropi.jpg 
Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2013 
Ο κ. Σαμαράς, σημείωσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει σταθερότητα και εμπιστοσύνη των Ελλήνων στον τόπο τους αλλά και των ξένων στην Ελλάδα.
Μικρή ανάπτυξη το 2014 για...
πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια εκτιμά ότι θα υπάρξει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν το 2016, ενώ παραδέχθηκε ότι «το 2013 είναι η χειρότερη χρονιά που θα έχει ποτέ του γνωρίσει ο Έλληνας».http://www.naftemporiki.gr/fu/p/724828/638/399/0x0000000000811e82/2/samaras-stin-anatropi.jpgΠιο ειδικά ο κ. Σαμαράς μιλώντας στο Mega είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2016, καθώς τότε κλείνει η τετραετία.
«Πρέπει ο κόσμος να μάθει επιτέλους ότι πρέπει σε μια χώρα με σταθερότητα, να υπακούμε στη λογική της 4ετίας. Εκλογές θα γίνουν σε τέσσερα χρόνια. Αυτοί που δεν συμφωνούν είναι όποιοι δεν θέλουν να είναι η χώρα σε στέρεα πόδια, όταν γίνουν εκλογές. Το καταλαβαίνω».
Προανήγγειλε ότι θα ανοίξει συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στο πλαίσιο των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2016 λέγοντας ότι «δεν έχω κανέναν στο μυαλό μου, δεν έχω κάτσει να σκεφτώ καν κάτι τέτοιο, αυτό το οποίον έχω σίγουρα στο μυαλό μου είναι ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να μην έχει να μας προσφέρει έναν Πρόεδρο Δημοκρατίας για να αποφευχθούν οι εκλογές το 2015. Και πιστεύω ότι θα βρεθεί ο άνθρωπος αυτός, υπάρχουν θαυμάσιοι Έλληνες παντού. Και Ελληνίδες. Θα κοιτάξουμε ανεξαρτήτως παρατάξεων κάποιον ο οποίος να συμπυκνώνει στο όνομά του, στην εικόνα του, ό,τι καλύτερο μπορεί σήμερα να δώσει η Ελλάδα και για μέσα και για έξω. 
Η χώρα δεν είναι στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου
Επίσης ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα δεν είναι στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου  αναφερόμενος στη δολοφονία των δύο νεαρών μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο, αλλά και στη δολοφονία, πριν από ένα περίπου μήνα του Παύλου Φύσσα, ότι οι δολοφόνοι δεν θα μείνουν ατιμώρητοι.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι Έλληνες είναι ενωμένοι κατά της βίας και πως σε καμία περίπτωση η δημοκρατία δεν θα υποκύψει στην εγκληματική βία.

«Η κυβέρνηση θα είναι ανελέητη ενάντια στους πρωταίτιους» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι χρειάζεται αυστηρότητα, αλλά και ενωτική διάθεση.

«Μια αγκαλιά είναι το καλύτερο μνημόσυνο γι΄αυτά τα παλικάρια» είπε ο κ. Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς συνέχισε λέγοντας πως η καταδίκη της βίας είναι λαϊκή εντολή και πως ο λαός έχει πικραθεί από αυτό, επισημαίνοντας πως «ο οποιοσδήποτε δεν δείξει ότι κάνει το παν για να αποτρέψει τέτοια φαινόμενα στο μέλλον θα εισπράξει την καταδίκη του λαού».

Σημείωσε επίσης ότι είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει σταθερότητα και εμπιστοσύνη των Ελλήνων στον τόπο τους αλλά και των ξένων στην Ελλάδα.

«Αυτό που απαιτείται σήμερα στην Ελλάδα, που έχει το πρόβλημα της κρίσης και πρέπει να βγει από την κρίση γρήγορα, είναι να υπάρχει σταθερότητα και πάνω απ' όλα εμπιστοσύνη τόσο των Ελλήνων στον τόπο μας, όσο και των ξένων στην Ελλάδα. Κι αυτό είναι το μεγάλο το ζητούμενο» είπε.

Ο πρωθυπουργός κλήθηκε να τοποθετηθεί απέναντι στη θεωρία των δύο άκρων και επέρριψε ευθύνες για ακραία συμπεριφορά στο ΣΥΡΙΖΑ.

Έκανε αναφορά μεταξύ άλλων για τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που καλούσαν σε ανατροπή της κυβέρνησης, με αφορμή την παρέλαση κατά την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου, αλλά και υπενθυμίζοντας αντίστοιχες δηλώσεις  του επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα κατά την ώρα του αγιασμού όταν ξεκινούσε η σχολική χρονιά.

«Αυτό μπορεί να μην είναι πράξη βίας, αλλά είναι σίγουρα κάτι το απαράδεκτο και πιστεύω ότι είναι αυτή η συμπεριφορά η οποία πρέπει να καταγγελθεί» είπε ο πρωθυπουργός.

«Εύχομαι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να απομονώνει και να καταγγέλλει κάθε ακραία συμπεριφορά. Το να ανέχεσαι ή να δικαιολογείς ακραίες συμπεριφορές οδηγεί στη βία» είπε και πρόσθεσε: «Δεν μπορείς να μην καταγγέλλεις πράξεις όπως στις Σκουριές ή στην Μαρφίν όπως δεν μπορεί να υπάρχουν βουλευτές που καταθέτουν σε δίκες που δεν θα έπρεπε».

Απαντώντας στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί ακροδεξιάς ομάδας στο Μαξίμου είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέχει την κριτική και υπάρχουν κάποια άτομα που ζουν σε μία παράνοια», ενώ κάλυψε πλήρως τον συνεργάτη του κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη.

Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση του κράτους στην αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής. Υποστήριξε ότι είχε υπάρξει η προεργασία και για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα το κράτος κινήθηκε τόσο άμεσα και οργανωμένα.

Για τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής είπε ότι αυτός ο κόσμος δεν έχει σχέση με τις ναζιστικές απόψεις, «δεν υπάρχουν ρίζες ναζί στην Ελλάδα, είναι μία αντίδραση στα δύσκολα που περνάει ο κόσμος. Με το που θα αρχίσει να μειώνεται η ανεργία και να επικρατεί ομαλότητα και σταθερότητα τέτοια φαινόμενα θα εξαφανιστούν». Εκτίμησε ότι μετά τις εξελίξεις η δύναμη της Χρυσής Αυγής θα μειωθεί.

Δεν είμαστε σε πόλεμο με την τρόικα

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην Τρόικα είπε ότι από πέρυσι γίνεται μία πολύ σκληρή διαπραγμάτευση με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Διευκρίνισε πάντως ότι «δεν είμαστε σε πόλεμο αλλά σε διαπραγμάτευση».

Ξεκαθάρισε ότι δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια μέτρα, «δεν έχουν συμφωνηθεί τέτοια μέτρα και δεν αντέχει άλλα μέτρα η ελληνική κοινωνία και οικονομία». Είπε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εκλογών και ότι η απόσταση θα καλυφθεί με την λήψη διαρθρωτικών μέτρων.

Απευθυνόμενος προς την Τρόικα είπε: «Σημασία έχει, ότι είμαστε μια χώρα η οποία ήταν η ασταθής χώρα σε μια σταθερή περιοχή. Σήμερα, είμαστε η σταθερή χώρα σε μια ασταθή περιοχή, έχουμε πίσω μας μια θυσία του ελληνικού λαού απίστευτη. Και να το πω να το ακούσει ο κόσμος, 25% έχουμε χάσει στο εισόδημα, στο ΑΕΠ, την παραγωγή και αν προσθέσετε πληθωρισμό κι αν προσθέστε φόρους, έχει χάσει ο μέσος Έλληνας ένα διαθέσιμο εισόδημα 40%. Επομένως η κάθε τρόικα και ο κάθε ξένος πρέπει να σέβονται -και κατά την άποψή μου δεν ήρθε κανένας να μας πει ότι δεν το σέβεται- αλλά πρέπει να σέβεται αυτές τις θυσίες που ήδη έχουν γίνει».

Όχι νέο μνημόνιο

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν υπάρχει πίεση για νέο μνημόνιο προσθέτοντας ότι «ορισμένοι στην Ευρώπη μιλούν για προέκταση του υπάρχοντος μνημονίου λόγω του ότι μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016 θα συνεχίσει να μας δανείζει το ΔΝΤ».

Ωστόσο είπε ότι  «η υπάρχουσα δανειακή σύμβαση τηρείται απαρέγκλιτα. Δημοσιονομικό κενό δεν θα υπάρξει. Το χρηματοδοτικό κενό είναι δική τους υποχρέωση να το καλύψουν. Το μόνο που μπορεί να υπάρξει και θα είναι κακό για την Ελλάδα είναι να αρχίσει μία συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους γιατί θα προκαλέσει ανησυχία στις αγορές».

Σημείωσε πάντως ότι η Ε.Ε. προβλέπει ότι όλες οι χώρες θα είναι σε επιτήρηση, με την έννοια ότι θα πρέπει να έχουν κάτω από 3% έλλειμμα και με την έννοια ότι όλων ο προϋπολογισμός θα ελέγχεται.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «ασφαλώς, η χώρα θα βγει από το μνημόνιο λέγοντας ωστόσο πως δεν θέλει να κάνει ακριβείς προβλέψεις.

«Εγώ αυτό το οποίο σας λέω είναι ότι η χώρα ήδη με μια μελέτη την οποία κάναμε, προβλέπουμε ότι θα έχουμε πετύχει και το '17, να υπάρχει στη χώρα πρωτογενές πλεόνασμα. Τι σημαίνει πρωτογενές πλεόνασμα; Θα έχεις τα λεφτά προκειμένου να διορθώνεις αδικίες, δηλαδή να βγάζεις λίγο - λίγο τις πληγές που δημιουργήθηκαν από το Μνημόνιο. Αυτός είναι ο ρόλος μου, έτσι αισθάνομαι ότι κάνω τώρα».

Στους δήμους ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι το 2013 είναι η χειρότερη χρονιά που θα έχει ποτέ του γνωρίσει ο Έλληνας, δεν μπορώ να το πω εγώ παραπάνω ωμά, από αυτό που σας λέω. Είχαμε εισόδημα του 2012, ΦΑΠ το τέλος του 2010, το 2011, το 2012 και το 2013, είχαμε ΕΕΤΗΔΕ και ήταν, ο κόσμος πια έφτασε… ». Επίσης δήλωσε αναφορικά με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ότι θα υπάρξουν διορθώσεις και πως σκέπτεται να περάσει ο φόρος στους δήμους.

«Κάτι το οποίο άκουσα το οποίο το βρήκα πάρα πολύ σωστό είναι: μήπως θα μπορούσαμε το φόρο των ακινήτων να τον περάσουμε στους Δήμους με ανταποδοτικότητα...  Είναι κάτι, το οποίο γίνεται σε ξένες χώρες, είναι κάτι το οποίο θα μας έβγαζε από την υποχρέωση εμείς να πληρώνουμε τους Δήμους με τα ελλείμματα τα οποία δημιουργούνται και πολλές φορές είναι ανεξέλεγκτα» είπε.

Στήριξη Στουρνάρα

Πλήρη στήριξη στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα παρείχε ο πρωθυπουργός, κληθείς να σχολιάσει την κριτική των βουλευτών της ΝΔ στο πρόσωπό του.

«Μιλάει ευθέως, δεν κρύβει, ούτε κρύβεται. Και πιστεύω ότι ο Στουρνάρας σε 15 μήνες βοήθησε πάρα πολύ και γυρίσαμε το καράβι. Εγώ πραγματικά θεωρώ ότι έχει βάλει την σφραγίδα του κυρίως γιατί είναι κατασκευαστικά ο τύπος του ανθρώπου που δεν πιστεύει στο πολιτικό κόστος. Τον στηρίζω. Και ο Βενιζέλος τον στηρίζει».

Ο κ. Σαμαράς μίλησε και για την σχέση του με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο υποστηρίζοντας ότι πολιτικά τους χωρίζουν πολλά.

Αυτό το οποίο μας ενώνει, είπε  ο πρωθυπουργός,  είναι αυτή η κοινή ευθύνη για το αύριο.

Για το ζήτημα των υποβρυχίων είπε ότι έγινε και προανακριτική και εξεταστική το '11 και δεν του βρήκαν τίποτα, το ίδιο και για τη λίστα Λαγκάρντ.

«Στοχεύουν όπου βρουν, πιστεύοντας ότι θα αποκομίσουν οφέλη. Και μιλάω ιδιαίτερα για το ΣΥΡΙΖΑ, είμαι καθαρός. Αλλά χτυπάνε όχι τον Βενιζέλο, ή τον Σαμαρά ή τον οποιονδήποτε. Τη σταθερότητα του τόπου χτυπάνε, που εγώ σας τη βάζω από την αρχή της κουβέντας μας ως τη μεγάλη προϋπόθεση προκειμένου να βγει ο κόσμος από το τέλμα και από την κρίση».

Ο κ. Σαμαράς στόχευσε ακόμη μια φορά τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «υποστηρίζει μια Ελλάδα επαγγελματιών του κρατικού συνδικαλισμού, μια Ελλάδα καθημερινών κινητοποιήσεων και καταλήψεων όπου βρει. Υποστηρίζει μια Ελλάδα που οι λέξεις έθνος και πατρίδα είναι απαγορευμένες».

Για την αναφορά του κ. Καμμένου ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εγκληματική οργάνωση είπε ότι «αυτό είναι παραληρηματικός λόγος και δεν έχω τίποτα να σχολιάσω».
http://www.naftemporiki.gr/story/724777

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου