Pages - Menu

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

ΗΠΑ: Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει περάσει στην επίθεση, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgwIIBt9XaJjVx9iggiokeZAhFY-2qBhxpLc5qu4tRAG0iqgM5F7yUsfIi2GkpVscW0dgJhE99bF6N3HymDYpQDR6htDV5HNRAMJuPqWT09g8Wzb7QNqwasxrkk4KNuQ7wLyMG6_gXy4n0F/s1600/0_n+-+%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF.jpg 
Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013
«Την ώρα που το δράμα της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης επιστρέφει στη χώρα από όπου ξεκίνησε, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, περνά στην επίθεση, σε Ελλάδα και...
εξωτερικό, στην προσπάθειά του να ενισχύσει τη θέση του», αναφέρει δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Μπλούμπεργκ, σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες.
Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι αφού κατέστειλε το «εθνικιστικό κόμμα» που συνδέεται με μια δολοφονία και είπε στην Ευρώπη ότι οι δημοσιονομικές περικοπές ξεπερνούν τους στόχους που είχαν τεθεί, ο κ. Σαμαράς επιδιώκει νέα βοήθεια για την Ελλάδα, πέραν των 240 δισ. που έχουν ήδη διατεθεί.
Η σημερινή συνάντηση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, αναφέρεται στην ανταπόκριση, θα σηματοδοτήσει με ποιον τρόπο θα συνδράμει η Ευρώπη για τη στήριξη του Έλληνα πρωθυπουργού.
Όπως επισημαίνεται, ο κ. Σαμαράς προσανατολίζεται προς ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης, την ώρα που η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή εξαρτάται από πέντε έδρες, ενώ η χώρα διανύει τον έκτο χρόνο ύφεσης, που εκτίναξε την ανεργία στο 28%.
Στο δημοσίευμα φιλοξενείται δήλωση του Γιάννη Εμμανουηλίδη, διευθυντή σπουδών στο European Policy Centre, στις Βρυξέλλες, ο οποίος υποστήριξε ότι «ο Σαμαράς βρίσκεται υπό συνεχή πίεση στην Ελλάδα εξαιτίας του υψηλού ποσοστού απελπισίας και οργής των πολιτών. Χρειάζεται τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να δείξει στους Έλληνες ότι είναι σκληρός διαπραγματευτής. Στο σημερινό περιβάλλον καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν θα αισθάνονταν ισχυρή και ήσυχη».
Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται ότι «μετά τη διάθεση 496 δισ. ευρώ σε πέντε κράτη, οι ηγέτες της Ευρωζώνης συνεχίζουν ακόμη να ασχολούνται με τη χώρα από την οποία ξεκίνησε η απειλή διάλυσης του κοινού νομίσματος». Ενώ η Ελλάδα επιδιώκει νέα χρηματοδότηση, μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, το 2014, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία αρχίζουν να απεξαρτώνται από τα προγράμματα διάσωσης, σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Τέλος, αναφέρεται ότι τα πλεονεκτήματα που διαθέτει ο κ. Σαμαράς έναντι των προκατόχων του στην Πρωθυπουργία της χώρας είναι ότι αναμένεται φέτος πρωτογενές πλεόνασμα, με αφαίρεση των επιτοκίων, ένα έτος νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, ενώ προβλέπονται θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, το 2014, για πρώτη φορά μετά το 2007. Η δημοσιονομική θέση της Ελλάδας είναι σημαντική, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών είχαν δεσμευθεί πέρυσι τον Νοέμβριο για τη λήψη νέων μέτρων και βοήθειας, εάν η χώρα πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα, όπως επισημαίνεται, προσθέτοντας ότι η αντιπαράθεση θα πραγματοποιηθεί την περίοδο των ευρωεκλογών και όταν η Ελλάδα θα διαθέτει την Προεδρία της ΕΕ. Και οι δύο περιπτώσεις αυξάνουν το πολιτικό διακύβευμα για τον κ. Σαμαρά, το κόμμα του οποίου κονταροχτυπιέται με τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου