Pages - Menu

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

H χούντα του Πινοσέτ βασάνιζε τα θύματα της υπό τους ήχους του Χούλιο Ιγκλέσιας Στις προτιμήσεις τους και το «Μy sweet lord» του Τζορτζ Χάρισον των Beatles

http://asset.tovima.gr/vimawebstatic//2B264C9731DCC1CF766A4914A36DF548.jpg 
Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013
Το ρόλο της μουσικής κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων των κρατουμένων του καθεστώτος του Χιλιανού δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ μελετάει μια νέα έρευνα του...
πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στη Βρετανία. Οι υπηρεσίες ασφαλείας του χουντικού καθεστώτος είχαν ανακαλύψει το τέλειο μέσο βασανισμού των κρατουμένων ώστε να τους αποσπούν κάθε ομολογία και πληροφορία που χρειαζόταν: επέβαλαν στους κρατούμενους να ακούν επί ημέρες και όλο το 24ωρο τραγούδια δημοφιλών καλλιτεχνών στη διαπασών, κάτι που σύμφωνα με τους επιστήμονες προκαλεί ανεπανόρθωτη σωματική και ψυχολογική βλάβη. 

«Το σύστημα του Πινοσέτ χρησιμοποίησε τη μουσική για να καταβάλλει τους πολιτικούς κρατούμενους. Οι κρατούμενοι εξαναγκάζονταν να ακούν συγκεκριμένα τραγούδια στη διαπασών και ασταμάτητα με συνέπεια να έχουν ψυχολογικές αλλά και σωματικές βλάβες», ανέφερε η δρ. Κάτια Τσόρνικ, του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ που βάσισε την έρευνά της σε μαρτυρίες κρατουμένων. Αγαπημένο τραγούδι των βασανιστών του Πινοσέτ ήταν το «My Sweet Lord» του κιθαρίστα των Beatles, Τζορτζ Χάρισον, το σάουντρακ από την ταινία «Κουρδιστό Πορτοκάλι» του Στάνλεϊ Κούμπρικ, καθώς και κομμάτια του ισπανού τροβαδούρου Χούλιο Ιγκλέσιας.

Υπάρχουν ωστόσο και οι περιπτώσεις εκείνες των τραγουδιών που χρησιμοποιούνταν αντίστροφα, για την ανόρθωση του ηθικού των φυλακισμένων. Έτσι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες παλαιών πολιτικών κρατουμένων του καθεστώτος Πινοσέτ, οι βασανισθέντες άκουγαν κρυφά μουσική σε ένα μικρό κασετοφωνάκι, και συγκεκριμένα τη μπαλάντα «Without You» του Χάρι Νίλσον και το τραγούδι «Morning Has Broken» του ελληνοκύπριου μουσικού Κατ Στίβενς (που πλέον ονομάζεται  Γιουσούφ Ισλάμ).

«Η μουσική ένωνε τους φυλακισμένους γιατί ήταν ένας τρόπος να αντέξουν τα βασανιστήρια», ανέφερε η δρ. Τσόρνικ, καταλήγοντας πως «η μουσική τους επέτρεπε να έχουν ταυτότητα. Πολλοί κρατούμενοι επισήμως δεν υπήρχαν καθώς εξαφανίζονταν χωρίς να αφήσουν πίσω τους κάποιο ίχνος και η μουσική ήταν ένας τρόπος να θυμούνται ποιοι ήταν και ποιες ήταν οι πεποιθήσεις τους».

Η Χιλή το 2011 υπολόγισε πως πάνω από 40.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν κατά την χούντα του Πινοσέτ που διήρκεσε από το 1973 έως το 1990. 
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου