Pages - Menu

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

«Παγωμένα» ξεκίνησε η σύνοδος της G20 στην Αγία Πετρούπολη Θέμα Συρίας στην Ατζέντα


 Παρασκευή 06 Σεπτεμβρίου 2013 Κόσμος

Ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε χθες οι χώρες μέλη της Ομάδας των 20 (G20) να συζητήσουν στη διάρκεια του δείπνου τη συριακή κρίση, αποδεχόμενος κατ' αυτό τον τρόπο να τεθεί επισήμως στην...
ατζέντα το θέμα που ούτως ή άλλως θα κυριαρχούσε στη σύνοδο.
«Κάποιοι συμμετέχοντες μου ζήτησαν να δώσω τον χρόνο και τη δυνατότητα να συζητηθούν και άλλα πολύ επείγοντα θέματα διεθνούς πολιτικής, κυρίως η κατάσταση στη Συρία. Πρότεινα αυτό να γίνει στη διάρκεια του δείπνου», δήλωσε ο οικοδεσπότης της συνόδου Πούτιν, η χώρα του οποίου τάσσεται εναντίον μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, ανοίγοντας τη σύνοδο της G20 στην Αγία Πετρούπολη.

Νωρίτερα, ο ρώσος Πρόεδρος χαιρέτησε δια χειραψίας τον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα. Ο αμερικανός Πρόεδρος έσφιξε το χέρι του Πούτιν. Οι δύο άνδρες χαμογέλασαν μπροστά στις κάμερες και αντάλλαξαν μερικές κουβέντες προτού ο Ομπάμα εισέλθει στο κτίριο.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τάχθηκαν σήμερα κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

«Αν και σεβόμαστε τις πρόσφατες εκκλήσεις για την ανάληψη δράσης (στη Συρία), πρέπει να προχωρήσουμε με τη διαδικασία του ΟΗΕ», δήλωσε ο Ρόμπαϊ μιλώντας στους δημοσιογράφους στην έναρξη της συνόδου της Ομάδας των 20 (G20) στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Μπαρόζο βρισκόταν στο πλευρό του Ρόμπαϊ όταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να παραμείνει άπραγη μετά τη χημική επίθεση της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό, ώστε να αποφευχθεί να υπάρξει ένα «φοβερό προηγούμενο».

Εξάλλου ο Ρόμπαϊ ζήτησε από τον ΟΗΕ να δώσει το συντομότερο δυνατό στη δημοσιότητα την προκαταρκτική έκθεση των επιθεωρητών του που συνέλεξαν στοιχεία από τον τόπο της επίθεσης, ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια σειρά στοιχείων» που δείχνουν ότι την ευθύνη για την επίθεση έχει η συριακή κυβέρνηση.

Συνάντηση για το θέμα είχαν στο περιθώριο της Συνόδου ο Μπαράκ Ομπάμα με τον ιάπωνα Πρωθυπουργό.

Ο αμερικανός Πρόεδρος είπε ότι ο Σίνζο Άμπε συμμερίζεται την άποψή του ότι η χρήση χημικών όπλων στη Συρία είναι μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου, η οποία πρέπει να απαντηθεί.

«Προσβλέπω στη διεξαγωγή μιας εκτεταμένης συζήτησης σχετικά με την κατάσταση στη Συρία» είπε ο Ομπάμα αναφέροντας πως κοινή παραδοχή των δύο ηγετών ήταν πως η χρήση χημικών όπλων στη Συρία «δεν αποτελεί μόνο μια τραγωδία, αλλά και μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου η οποία πρέπει να απαντηθεί».

Ο ιάπωνας Πρωθυπουργός, ο οποίος έχει αποφύγει να μιλήσει δημόσια για τη στάση της Ιαπωνίας όσον αφορά την πίεση που ασκεί ο Ομπάμα για στρατιωτική δράση εναντίον της Δαμασκού, δήλωσε πως θέλει να συζητήσει με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ τρόπους για να βελτιωθεί η κατάσταση στη Συρία.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της κινεζικής αντιπροσωπείας στη Σύνοδο της G20 δήλωσε ότι μια πολιτική λύση είναι «ο μόνος δυνατός δρόμος» για την επίλυση της κρίσης στη Συρία.

Ο εκπρόσωπος της κινεζικής αντιπροσωπείας πρόσθεσε ότι στη διμερή συνάντησή τους την Πέμπτη, ο κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν συζήτησαν για τη συριακή κρίση.

«Η Κίνα είναι αντίθετη σε οποιονδήποτε χρησιμοποιεί χημικά όπλα» υπογράμμισε ο Κινέζος εκπρόσωπος.

Αν και πολλές δυτικές κυβερνήσεις δηλώνουν πεπεισμένες ότι για την επίθεση της 21ης Αυγούστου με χημικά όπλα κοντά στη Δαμασκό ευθύνεται ο συριακός στρατός, ο Κιν υπογράμμισε ότι «τα αποτελέσματα της έρευνας» του ΟΗΕ για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία «θα είναι η βάση για το επόμενο βήμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου