Pages - Menu

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Πάρτι γιατρών με τα φάρμακα εις βάρος του ΕΟΠΥΥ

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013
Αποφασισμένος να δώσει τέλος στη διαφθορά στον χώρο της Υγείας δηλώνει στην «Κ» ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, καθώς, παρά την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής που καταβάλλει η χώρα και τις θυσίες τις...
οποίες καλούνται να κάνουν οι πολίτες, ορισμένοι συνεχίζουν να απομυζούν το Δημόσιο.
Της Πέννυς Μπουλούτζα

Σε ποια χώρα γενικός γιατρός συνταγογραφεί 200 συνταγές την ημέρα, παθολόγος για 33 συνταγές «χρεώνει» τον ασφαλιστικό οργανισμό με 110.000 ευρώ, γιατρός συνταγογραφεί κατά 93% σκευάσματα μιας εταιρείας ή γράφει συνταγές που στη συντριπτική τους πλειονότητα εκτελούνται σε φαρμακείο συγγενικού του προσώπου και ασφαλισμένος φέρεται να λαμβάνει σε ένα μήνα 15 συνταγές με 785 κουτιά φαρμάκων και δαπάνη περίπου 8.500 ευρώ; Στην Ελλάδα της κρίσης!
Οι «υποθέσεις διαφθοράς» στον χώρο της Υγείας, που ήρθαν τις τελευταίες ημέρες σε γνώση του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη και θα προωθηθούν στις αρμόδιες οικονομικές αρχές για περαιτέρω έλεγχο, καταδεικνύουν ότι παρά την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας και τις θυσίες που καλούνται να κάνουν οι πολίτες, κάποιοι συνεχίζουν χωρίς τύψεις να απομυζούν το Δημόσιο. Μεταξύ των πιο κραυγαλέων περιπτώσεων που καταγράφηκαν μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι αυτή γενικού γιατρού της Μακεδονίας, που «έγραψε» 4.388 συνταγές εντός ενός μηνός, αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου 150 με 200 συνταγές την ημέρα. Σε Κέντρο Υγείας της Θράκης δύο γενικοί γιατροί συνταγογράφησαν εντός ενός μήνα 3.200 συνταγές έκαστος. Παθολόγος συνταγογράφησε 33 συνταγές εντός ενός μήνα με συνολική δαπάνη 110.000 ευρώ και μέση αξία συνταγής τα 3.400 ευρώ! Ασφαλισμένος σε διάστημα ενός μήνα έλαβε 15 συνταγές με 785 συνολικό αριθμό κυτίων και δαπάνη περίπου 8.500 ευρώ, ενώ άλλος ασφαλισμένος έλαβε εντός του ίδιου μήνα εννέα συνταγές και 400 κουτιά φαρμάκων.
Δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις με ισχυρές -έως απόλυτεςενδείξεις κατευθυνόμενης συνταγογράφησης και «υπόγειων» σχέσεων γιατρών με εταιρείες: γιατρός συνταγογραφούσε κατά 93% σκευάσματα συγκεκριμένης εταιρείας (ποσοστό που αντιστοιχούσε στο 1% του συνολικού τζίρου της ειδικότητάς του). Παθολόγος στην Αττική συνταγογραφούσε σκευάσματα συγκεκριμένης εταιρείας σε ποσοστό 85% και με μηνιαίο τζίρο 85.000 ευρώ, ενώ παιδίατρος στην Αττική συνταγογραφούσε κατά 70% σκευάσματα μιας πολυεθνικής εταιρείας.
Και συχνά οι συνταγές εκτελούνται σε «επιλεγμένα» φαρμακεία. Οπως στην περίπτωση γιατρού της Αττικής, που το 95% των συνταγών που έγραφε εκτελούνταν σε ένα φαρμακείο, ή γιατρού επίσης της Αττικής, που το 89% των συνταγών που έγραφε, με μηνιαίο κόστος άνω των 50.000 ευρώ, εκτελούνταν σε φαρμακείο στο οποίο συμμετείχε συγγενικό του πρόσωπο... Παρόμοια περιστατικά με εμπλοκή συγγενών φαρμακοποιών εντοπίστηκαν στις Σέρρες και στα Ιωάννινα.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εμφανίζεται αποφασισμένη να κλείσει τη μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να αφήσει ατιμώρητους όσους λυμαίνονται τον Οργανισμό. Στο πλαίσιο αυτό χθες ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, προανήγγειλε αυστηρές κυρώσεις με διακοπή της συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ και ελέγχους των περιουσιακών στοιχείων των γιατρών. Οπως επεσήμανε, όσοι γιατροί εμφανίζονται ανά ειδικότητα ως «πρωταθλητές» στη συνταγογράφηση σε αξία φαρμάκων, εκτός των άλλων κυρώσεων θα παραπέμπονται στις αρμόδιες οικονομικές αρχές για έλεγχο των εισοδημάτων τους. Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από σχετικό αίτημα του κ. Γεωργιάδη έχει ήδη δοθεί εντολή για τον αναδρομικό έλεγχο των δηλώσεων πόθεν έσχες προσώπων που διετέλεσαν διοικητές και υποδιοικητές στο ΕΣΥ από το 2000 έως σήμερα.
Αυστηρό θα είναι το υπουργείο Υγείας και με γιατρούς που δεν συνταγογραφούν με βάση τη δραστική ουσία. Κατά τον υπουργό, ο ΕΟΠΥΥ θα εκδώσει εγκύκλιο με σαφείς οδηγίες στους γιατρούς να μη γράφουν εμπορικές ονομασίες φαρμάκων. Αλλιώς, σημείωσε ο υπουργός, «θα βγαίνουν από το σύστημα», καθώς η επιμονή στη συγκεκριμένη πρακτική «δημιουργεί υπόνοιες για σχέσεις γιατρών με εταιρείες και ανεβάζει τη φαρμακευτική δαπάνη». ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου