Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013
*Γράφει ο Βασίλης Σαμπράκος
Σύσταση της πρώτης Εθνικής ομάδας με ποδοσφαιριστές κάτω των 15 ετών.
Άκουγα τον Λεωνίδα Βόκολο να μου αναλύει, σε μια συζήτηση στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6 το ...
σχέδιο που μπαίνει σε εφαρμογή υπό την καθοδήγηση του Φερνάντο Σάντος και τον συντονισμό του ίδιου για τη σύσταση της πρώτης Εθνικής ομάδας με ποδοσφαιριστές κάτω των 15 ετών, και σκεφτόμουν πόσο ταλαιπωρημένοι είμαστε, όσοι παρατηρούμε επαγγελματικά τη ζωή και την εξέλιξη του ελληνικού ποδοσφαίρου, που φτάνουμε, σαν στερημένοι, να πανηγυρίζουμε επειδή επιτέλους η Ελλάδα αποφασίζει να κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να βάλει προδιαγραφές λειτουργίας του εθνικού της ποδοσφαίρου.
Κ-15, η πρώτη Εθνική Ομαδα ηλίκιας κάτω των 15 ετών.
Τι θα συμβεί, επιτέλους, στην Ελλάδα τον ερχόμενο μήνα; Συγκεντρώνονται 44 παιδιά από όλη τη χώρα, τα κατά τεκμήριο πιο ταλαντούχα της ηλικίας τους, τα οποία θα στελεχώσουν την πρώτη Εθνική ομάδα ηλικίας κάτω των 15 ετών, την Κ-15, την οποία ποτέ δεν είχαμε. Έπειτα και από το τελευταίο φιλτράρισμα θα προκύψουν 22 ποδοσφαιριστές που θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό αυτής της ομάδας, η οποία θα εκπαιδεύεται με τις προδιαγραφές που βάζει ο Σάντος, ώστε να μεγαλώσουν σωστά και να εξελιχθούν μέσα από τις εθνικές ομάδες, μέχρι να γίνουν άντρες, δηλαδή να τροφοδοτήσουν την Εθνική ομάδα των Ανδρών.
Ένα συντονισμένο σχέδιο ανίχνευσης ταλέντου.
Είναι η πρώτη φορά στη ζωή του ελληνικού ποδοσφαίρου που η Ομοσπονδία αποφασίζει, με σχέδιο, να επενδύσει στην ελίτ μιας γενιάς, η οποία έχει προκύψει μέσα από ένα συντονισμένο σχέδιο ανίχνευσης ταλέντου, το οποίο έχει υποστηριχθεί από ενωσιακούς και περιφερειάρχες προπονητές. Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα κάνει αυτό που έκαναν χρόνια πριν η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Γερμανία, ένα σωρό άλλες χώρες που σήμερα έχουν φτάσει σε πολύ επόμενα βήματα μιας προσπάθειας να αποκτήσουν ή να βελτιώσουν την εθνική ποδοσφαιρική ταυτότητά τους, που εμείς ποτέ δεν αποκτήσαμε.
Επένδυση στα νιάτα.
Κάλλιο αργά παρά ποτέ, δεν λένε στον τόπο μας; Κάπως έτσι είναι. Και μάλιστα υπάρχει και μια πολύ ευνοϊκή συγκυρία για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η ΕΠΟ επιχειρεί αυτή τη βουτιά στον βυθό του εθνικού ποδοσφαίρου σε μια περίοδο που λόγω της οικονομικής κρίσης γίνεται μόδα η επένδυση στα νιάτα και προβληματίζονται όλοι οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου πάνω στο ζήτημα της δημιουργίας και της εξέλιξης των υποδομών, των ακαδημιών.
Τον Αύγουστο ο Σάντος κόβει την κορδέλα.
Φυσικά θα χρειαστεί χρόνο όλο αυτό για να φέρει τους πρώτους καρπούς στο φως. Είναι όμως μεγάλη νίκη το ότι επιτέλους αρχίζει να αλλάζει η ελληνική αντίληψη για το άθλημα. Γίνεται η αρχή. Τον Αύγουστο ο Σάντος κόβει την κορδέλα. Οχι, δεν είναι έτοιμο το έργο για να ξεναγηθούμε σε αυτό και να θαυμάσουμε τα πρώτα εκθέματά του. Αυτό πιθανότατα θα συμβεί ύστερα από χρόνια, όταν κάπου στην Πορτογαλία, στη φάρμα του στη Λισσαβώνα, ο Σάντος θα διαβάζει στο iPad της εποχής εκείνης τα καμώματα των σημερινών πιτσιρικάδων, που τότε θα είναι Νέοι, Ελπίδες ή και Ανδρες, και θα μπορεί να σχηματίζει στο πρόσωπό του το χαμόγελο του καυχήματος ότι βοήθησε τους Ελληνες να φτιάξουν επιτέλους εθνικό ποδόσφαιρο.
*Του Βασίλη Σαμπράκου από την SDAY
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου