Pages - Menu

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Η Ελλάδα στο επίκεντρο του Παγκοσμίου Συνεδρίου Σπόρων

Παρασκευή 07 Ιουνίου 2013
Μετά την άψογη ελληνική διοργάνωση του Παγκόσμιου Συνεδρίου Σπόρων στις 25- 29 Μαΐου στην Αθήνα το ραντεβού ανανεώνεται για τις 26-28 Μαΐου 2014 στο Πεκίνο....
της Κίνας.
Το Παγκόσμιο Συνέδριο Σπόρων του 2013 έσπασε κάθε ρεκόρ συμμετοχών, καθώς συμμετείχαν 1583 άτομα από δεκάδες χώρες. Επί πέντε μέρες, οι επιχειρηματικές επαφές και οι συνεδριάσεις των ειδικών επιτροπών της ISF καθόρισαν σε ένα μεγάλο βαθμό την οικονομική και πολιτική ατζέντα του τομέα της γεωργίας τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο. Επιπλέον, το συνέδριο αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για τους επιχειρηματίες των σπόρων για να συζητήσουν, να μάθουν, να δικτυωθούν και να κάνουν προσφορές.
Κατά την τελετή έναρξης ο κ. Τιμ Τζόνσον, πρόεδρος του ISF υπογράμμισε ότι η Διεθνής Ομοσπονδία Σπόρων (ISF) πιστεύει στα οφέλη του παγκόσμιου κινήματος των σπόρων για τη βελτίωση της επιτυχίας των καλλιεργητών σ’ όλο τον κόσμο. Ο κ. Μαρσέλ Μπρουινς, Γενικός Γραμματέας της ISF τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια οι υπηρεσίες προς τα μέλη της ISF είχαν αυξηθεί, ενώ το συνεδριακό κόστος εγγραφής έχει πέσει.
Ο κύριος στόχος της ISF είναι να διευκολύνει τη διεθνή εμπορία σπόρων.  Και από αυτή την οπτική συζητήθηκαν όλες οι διεθνής εξελίξεις και οι πρωταγωνιστές του τομέα σιτηρών και σπόρων: η Επιτροπή για τα φυτοϋγειονομικά μέτρα, το πρωτόκολλο της Ναγκόγια, ο ΟΟΣΑ, η Διεθνής Συνθήκη σχετικά με τους φυτογενετικούς πόρους για τη διατροφή και τη γεωργία, η Διεθνής Ένωση Δοκιμής σπόρων, η Διεθνής Σύμβαση για την προστασία των φυτών κλπ. Όλα αυτά έχουν δυνητικό αντίκτυπο στη βιομηχανία σπόρων.
Ο Ολλανδός πρέσβης στην Ελλάδα τίμησε τη συνάντηση με τη συμμετοχή του. Το έργο της ISF ως διεθνές πρότυπο για τα φυτοϋγειονομικά μέτρα, ειδικά για τους σπόρους προς σπορά, ήταν ένα σημαντικό θέμα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της φυτοϋγειονομικής επιτροπής.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η ISF εξέδωσε δύο έγγραφα θέσης: η «θέση της ISF για τη σχετικά χαμηλή παρουσία σπόρων» και οι «απόψεις της ISF για έμμεσες εξετάσεις της υγείας των σπόρων». Επίσης, ο Γάλλος, Jean-Christophe Gouache της Limagrain, εξελέγη ως ο νέος δεύτερος αντιπρόεδρος της ISF.
Όπως συνηθίζεται, η αίθουσα συναλλαγών ήταν γεμάτη με δράση, υπογραμμίζοντας τη σημασία του Παγκόσμιου Συνεδρίου Σπόρων για το διεθνές εμπόριο.
Κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου όπου έκλεισε το Συνέδριο, ο Έλληνας Υπουργός Γεωργίας, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης μίλησε στο κοινό για τη σημασία της υψηλής ποιότητας σπόρων και τις δυνατότητες επενδύσεων στην Ελλάδα. Το συνέδριο έδειξε ότι η ελληνική βιομηχανία σπόρων και οι αγρότες έχουν εμπειρία στον πολλαπλασιασμό των σπόρων και μπορούν να εξασφαλίσουν υψηλής ποιότητας παραγωγή σε συνδυασμό με υψηλή απόδοση. Επιπλέον, η Ελλάδα, από τη γεωγραφική της θέση είναι ένα εξαιρετικά κομβικό σημείο για τη διαχείριση επιχειρήσεων στη Νότια Ευρώπη.
Σημείωση: Η ISF είναι μια μη κερδοσκοπική και μη πολιτική οργάνωση της οποίας τα μέλη είναι κυρίως εθνικές ενώσεις σπόρων και εταιρειών σπόρων. Μέσω των μελών της σε περίπου 80 αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες χώρες σ’ όλες τις ηπείρους, η ISF αντιπροσωπεύει 7500  εταιρείες που εμπλέκονται στην αναπαραγωγή φυτών και την εμπορία σπόρων σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 96% του διεθνούς εμπορίου σπόρων πραγματοποιείται από τις χώρες μέλη της ISF. 
ΠΗΓΗ:Agronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου