Pages - Menu

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Δυσαρεστημένοι 6 στους 10 Θεσσαλονικείς από τις υπηρεσίες υγείας

http://www.makthes.gr/filestore/modules/news/1/0/105288/1h.jpg 
Πέμπτη 06 Ιουνίου 2013
Δυσαρεστημένοι από τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας δηλώνουν 6 στους 10 Θεσσαλονικείς. Ταυτόχρονα παραδέχονται ότι έχουν μειώσει σημαντικά τις ...
επισκέψεις τους σε όλες τις δομές, κυρίως στα ιδιωτικά ιατρεία αλλά και στα νοσοκομεία της πόλης, εξαιτίας του αυξημένου κόστους των εξετάσεων, το οποίο καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους.
Η οικονομική δυσχέρεια των πολιτών καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι ακόμη και όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας δεν επισκέπτονται το γιατρό, είτε γιατί είναι άνεργοι και ανασφάλιστοι είτε επειδή έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό συμμετοχής σε εξετάσεις και φάρμακα, αν είναι ασφαλισμένοι.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έρευνα με θέμα «Η γνώμη των Θεσσαλονικέων σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας», την οποία πραγματοποίησε η εταιρεία «To the point» για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) από 19 έως 24 Απριλίου. Συμμετείχαν 1.004 άτομα από όλο το νομό Θεσσαλονίκης (άνδρες 45% και γυναίκες 55%), ηλικίας από 18 ετών και άνω, ενώ η μέθοδος δειγματοληψίας ήταν απλή και τυχαία μέσω του αρχείου τηλεφωνικών καταλόγων του ΟΤΕ.
Ειδικότερα το 59,9% των ερωτηθέντων δηλώνει δυσαρεστημένο από την ιατρική περίθαλψη στην περιοχή του, το 24,4% ικανοποιημένο και το 12,3% ούτε το ένα ούτε το άλλο. Μεγάλη είναι η μείωση που καταγράφεται και στην επισκεψιμότητα των Θεσσαλονικέων στις δομές υγείας της πόλης. Τεράστια είναι η πτώση των επισκέψεων στα ιδιωτικά ιατρεία, καθώς από το 50,8% των Θεσσαλονικέων που πήγαιναν σε αυτά σύμφωνα με την έρευνα που είχε διενεργηθεί τον Απρίλιο του 2012 τώρα πηγαίνει μόνον το 32,7%. Επίσης, ενώ πέρυσι τον Απρίλιο το 42,3% των Θεσσαλονικέων δήλωνε ότι επισκεπτόταν κυρίως τα νοσοκομεία, τώρα το ποσοστό αυτό κατρακύλησε στο 22,6%. Αξιοσημείωτη είναι και η αύξηση του ποσοστού των πολιτών που δεν επισκέπτονται πλέον τον ιδιωτικό γιατρό (από 3,2% που ήταν το 2012 έφτασε το 26,1% το 2013).
«Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι η κοινωνία δεν ικανοποιείται από την παροχή υγείας με το μοντέλο όπως είναι δομημένο σήμερα στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και όσοι έχουν σοβαρό πρόβλημα υγείας κόβουν τις επισκέψεις στο γιατρό ή στο νοσοκομείο εξαιτίας της οικονομικής δυσχέρειας. Πέρυσι το ποσοστό των ανθρώπων αυτών ήταν 43,3% και φέτος μειώθηκε στο 37,2%», εξήγησε κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του ΙΣΘ Δημήτρης Τσάμης.
Παράλληλα ανέφερε ότι πολλοί ασφαλισμένοι αποφεύγουν να πάνε στο γιατρό, διότι πλέον καλούνται να πληρώσουν συμμετοχή για την επίσκεψη και τις εξετάσεις, ακόμη και στο δημόσιο νοσοκομείο, ενώ ανησυχία τούς προκαλεί το γεγονός ότι πιθανόν θα χρειαστούν και κάποια φαρμακευτική αγωγή, την οποία επίσης θα κληθούν να πληρώσουν από την τσέπη τους.

ΚΑΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ
Σύμφωνα με την έρευνα μειωμένο είναι και το ποσοστό όσων κάνουν check up σε σταθερή βάση (από 10,5% έπεσε στο 8,5%). Όσο για το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών, το 41,5% των ερωτηθέντων απαντά ότι έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, το 24% ότι έχει μείνει το ίδιο, το 23,7% ότι έχει ελαττωθεί, ενώ το 10,8% δεν απάντησε.
«Η αύξηση του κόστους για την επίσκεψη και τις εξετάσεις στα νοσοκομεία έχει επιφέρει μία μείωση της επισκεψιμότητας σε αυτά. Επιπλέον πολλοί άνεργοι έχουν μείνει ανασφάλιστοι, γεγονός που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την πρόσβασή τους σε δομές υγείας. Πιστεύω ότι αυτό μακροπρόθεσμα θα έχει αντίκτυπο σε δείκτες υγείας της χώρας μας, όπως ο μέσος όρος ζωής και η αύξηση της εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων λόγω κακής πρόληψης», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΙΣΘ Νικόλαος Νίτσας.
Αναφερόμενος στα ιδιωτικά ιατρεία που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση και την ανεργία, επισήμανε πως, παρότι οι αμοιβές των γιατρών έχουν μειωθεί, η συμμετοχή των ασθενών σε ιατρικές πράξεις και παρακλινικές εξετάσεις αυξάνεται, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην μπορούν να πληρώσουν από την τσέπη τους.

ΕΡΕΥΝΑ Στρέφονται στον ΕΟΠΥΥ
Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι Θεσσαλονικείς επιλέγουν πλέον τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, αφού έχει αυξηθεί η επισκεψιμότητα σε αυτές από 38,5% το 2012 στο 65,9% το 2013. Ωστόσο το ποσοστό των πολιτών που έχει θετική γνώμη για τον ΕΟΠΥΥ μειώθηκε από 54,7% το 2012 σε 47,4% το 2013, ενώ τριπλασιάστηκε το ποσοστό της αρνητικής γνώμης, καθώς από 5,1% το 2012 έφτασε στο 16% το 2013.
«Αιτία είναι η έλλειψη γιατρών και η απουσία προσλήψεων. Επίσης ακυρώνονται ραντεβού, καθώς οι γιατροί πρέπει να συμμετέχουν στις επιτροπές των ΚΕΠΑ, ενώ οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατροί είναι πολύ λίγοι», είπε ο κ. Νίτσας.
ΜΑΚΕΟΔΝΙΑ/Της Νικολέττας Μπούκα/nikolettabouka@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου