Pages - Menu

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Σε ειδική σύσκεψη χθες το πρωί στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας Ξεκίνησε η διαβούλευση για τους υδάτινους πόρους


Πέμπτη 30 Μαίου 2013 Τοπικά
Υπό κατασκευή το στρατηγικό σχέδιο για τη διαχείριση των νερών
Διαβούλευση επί του Σχεδίου Διαχείρισης Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής....
Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί σε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, παρουσία της Τμηματάρχη της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Στη διαβούλευση πέραν των εκπροσώπων της Γ.Γ. συμμετείχε και η μελετητική ομάδα που έχει αναλάβει την κατάρτιση του σχεδίου διαχείρισης του υδατικού διαμερίσματος δυτικής Μακεδονίας.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις της η τμηματάρχης της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σκοπός της διαβούλευσης είναι να συζητηθούν θέματα που απασχολούν σχετικά με την διαχείριση των υδάτινων πόρων «ώστε να καταστρώσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο για τα νερά το οποίο θα αποτελέσει το κανονιστικό πλαίσιο που θα εφαρμοστεί και μετά από την Έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.

Όπως τόνισε το υδατικό διαμέρισμα της Δυτικής Μακεδονίας στο οποίο εντάσσεται και η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας δεν παρουσιάζει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. «Τοπικά εμφανίζονται κάποια σημειακά προβλήματα όπως στην ακτογραμμή κάποια θέματα υφαλμύρωσης, εισόδου δηλαδή θαλασσινού νερού στον υπόγειο υδροφορέα, το οποίο όμως στήνοντας ένα στρατηγικό σχέδιο απολήξεων υπόγειου νερού, από τους υπόγειους υδροφορείς, μπορούμε να τον διαχειριστούμε» είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ωστόσο πως συνολικά η κατάσταση για την περιοχή είναι καλή.

Ανοίγοντας τη διαβούλευση η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου καλωσόρισε τα στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος στην περιοχή μας σημειώνοντας πως το «νερό είναι ζωή» και για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρξει ορθή διαχείρισή του. «Πρέπει επιτέλους να πάρουμε το νερό στα χέρια μας» είπε χαρακτηριστικά η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας.

Από την πλευρά του ο Πέτρος Κιάφας, Αντιδήμαρχος του Δήμου Δίου - Ολύμπου ζήτησε να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ύδρευση, εστίασε όμως την τοποθέτησή του στα μεγάλα γραφειοκρατικά προβλήματα που εντοπίζονται κυρίως όσον αφορά την άρδευση.

Ο ίδιος ζήτησε από τα στελέχη του Υπουργείου να δοθεί γρήγορα λύση σε πολλά από αυτά και κυρίως σε όσα έχουν να κάνουν με τις γεωτρήσεις για να βοηθηθούν οι αγρότες της περιοχής, ένα ιδιαίτερα ζωτικό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας.

Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου χαιρέτησε την πρωτοβουλία για την διαβούλευση σημειώνοντας ωστόσο πως «η διαχείριση των υδάτων τα τελευταία χρόνια απαξιώθηκε λόγω της χρήσης, αλλά κυρίως λόγω της κατάχρησης του νερού από τους πολίτες».

Τέλος ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Κατερίνης Νίκος Μπουρονίκος χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το ζήτημα της διαβούλευσης γύρω από τους υδάτινους πόρους, σημειώνοντας πως η διαδικασία άργησε κιόλας.

Έκανε μεγάλη αναφορά στη γραφειοκρατία που παρατηρείται στο θέμα των γεωτρήσεων, σπεύδοντας να πει πως «το νερό είναι ένα αγαθό που είναι υπό περιορισμό και γι' αυτό πρέπει να τρέξουμε γρήγορα».

Ο ίδιος καταλήγοντας επικεντρώθηκε σε επιμέρους ζητήματα που αφορούν το Δήμο της Κατερίνης και έχουν να κάνουν με αδειοδοτήσεις για τη λειτουργία δεξαμενών και γεωτρήσεων, καθώς παρατηρείται πως έργα που είχαν γίνει από το 1980, ξαφνικά σήμερα τους ζητούνται αδειοδοτήσεις, με αποτέλεσμα να παρατηρείται πρόβλημα στην άρδευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου