Pages - Menu

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ Αξιώνουν υποταγή για να έρθουν επενδύσεις

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013
http://www2.rizospastis.gr/getImage.do?size=medium&id=384155&format=.jpg 

Με τη συνδρομή των διεθνών ΜΜΕ, απειλούν το λαό να κάτσει φρόνιμα για να κερδοσκοπούν σε βάρος του ..
ντόπιοι και ξένοι όμιλοι
Η προβλήτα της «Cosco» στο ΣΕΜΠΟ είναι αποκαλυπτική των αντεργατικών όρων που θέτει η πλουτοκρατία για να επενδύσει συσσωρευμένα κεφάλαια
Phasma
Περίσσεψαν τις προηγούμενες μέρες οι εκτιμήσεις για ανάκαμψη της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, στο έδαφος των σαρωτικών αντεργατικών αναδιαρθρώσεων που προωθούν συγκυβέρνηση και τρόικα για λογαριασμό των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων. Την ίδια ώρα, όμως, αυξάνεται η ανησυχία των αστικών επιτελείων για τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, που μεγαλώνει τις δυσκολίες στην αστική διαχείριση.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στη «Stuttgarter Zeitung», είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη, όπως καταδεικνύουν «οι εσωπολιτικές διαμάχες στην Ιβηρική χερσόνησο, η ανασφάλεια για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και η ανησυχία στο προοίμιο των εκλογών στην Ιταλία».

Συναφές με το κλίμα ευφορίας που προσπαθούν να καλλιεργήσουν τώρα για την Ελλάδα, με το λαό κυριολεκτικά στο καναβάτσο, είναι και το δημοσίευμα του πρακτορείου «Dow Jones Newswires», σύμφωνα με το οποίο οι ξένοι επενδυτές επιστρέφουν στην Ελλάδα. Οι κλάδοι στους οποίους δείχνουν προτίμηση τα ξένα κεφάλαια είναι το real estate και η Ενέργεια. Σύμφωνα με το πρακτορείο, τους τελευταίους έξι μήνες του 2012 «μπήκαν» στο ελληνικό χρηματιστήριο 109 εκατ. ευρώ και άλλα 27,6 εκατ. ευρώ το Γενάρη.

Το πρακτορείο αναπαράγει την εκτίμηση ότι «οι επενδυτές τώρα πιστεύουν στην ικανότητα της Ελλάδας να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, που είναι όρος των διεθνών πιστωτών για να διατηρηθεί η χρηματοδότηση προς τη χώρα». Με άλλα λόγια, ομολογούν με τον πλέον κυνικό τρόπο ότι η ανάπτυξη μέσω επενδύσεων από το κεφάλαιο έχει για προαπαιτούμενο μεταρρυθμίσεις που εξαθλιώνουν το λαό.
Συνεννοήσεις με την τρόικα

Το πρακτορείο, ωστόσο, δε χάνει ευκαιρία να προειδοποιήσει ότι οι επενδύσεις θα χαθούν, «εάν προκύψουν εκ νέου κοινωνικές ή πολιτικές εντάσεις και εκτροχιάσουν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της τρικομματικής κυβέρνησης». Εκβιάζουν, δηλαδή, το λαό να κάτσει στ' αυγά του για να γίνουν επενδύσεις στα αποκαΐδια των δικαιωμάτων του.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα ξεκίνησαν χτες οι επαφές της συγκυβέρνησης με τα αποκαλούμενα «τεχνικά» κλιμάκια της τρόικας. Τα τελευταία προετοιμάζουν το έδαφος, για λογαριασμό του επίσημου κλιμακίου, το οποίο αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα στις αρχές Μάρτη, στα πλαίσια των 3μηνων αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας.

Στο επίκεντρο των συνεννοήσεων θα βρεθούν η πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού του 2013, αλλά και το «χρηματοδοτικό κενό» ύψους 2,7 δισ. ευρώ που αφορά στη διετία 2015 - 2016 και θα πρέπει να κλείσει έως τον προσεχή Ιούνη, πιθανότατα με τη λήψη νέων μέτρων. Θα εξεταστούν ακόμα η πορεία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και το «καυτό» θέμα των απολύσεων 25.000 δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2013 και συνολικά 150.000 έως το 2015.

Το δημοσιονομικό σκέλος των ελέγχων θα επικεντρωθεί στη μειωμένη πορεία των εσόδων κατά το α' δίμηνο του 2013, που απειλεί τους αντιλαϊκούς στόχους του προϋπολογισμού τους και προμηνύει νέα μέτρα αφαίμαξης του λαού. Τα προβλήματα στην είσπραξη των εσόδων εντοπίζονται και στην άρνηση - αδυναμία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών να πληρώσουν τα χαράτσια για τα ακίνητα.

Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων η συγκυβέρνηση έχει δεσμευτεί, μέσω του μνημονίου, να εισπράξει μέσα στο 2013 2,5 δισ. ευρώ, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, θα ενεργοποιηθεί αυτόματα ρήτρα ισοδύναμων μέτρων (πρόσθετες περικοπές δαπανών και νέες αυξήσεις φόρων).
Ζόρια σε ΗΠΑ και Βρετανία

Ενδεικτική εξάλλου της αστάθειας που συνεχίζει να ταλανίζει την καπιταλιστική οικονομία της ΕΕ είναι η υποβάθμιση των κρατικών βρετανικών ομολόγων κατά μία βαθμίδα, σε Aa1 από Aaa, από τον οίκο αξιολόγησης «Moody's». Σύμφωνα με αυτόν, βασικοί λόγοι της υποβάθμισης είναι η συνεχιζόμενη αδυναμία στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της χώρας, οι προκλήσεις που θέτουν σε κίνδυνο το δημοσιονομικό πρόγραμμα προσαρμογής της κυβέρνησης και το υψηλό και αυξανόμενο χρέος.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, ομολόγησε ότι τα μέτρα της λιτότητας για τις ΗΠΑ δεν είναι σίγουρο ότι θα αποφευχθούν, επαληθεύοντας ότι όποιο κι αν είναι το μείγμα της αστικής διαχείρισης η συνταγή είναι από χέρι ενάντια στο λαό. «Δεν νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που σίγουρα θα αποφύγουμε», δήλωσε ο Ομπάμα, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση στην Ουάσιγκτον με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό.

Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανέβει στα κάγκελα προκειμένου να εκθειάσει την επεκτατική διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση Ομπάμα, στον αντίποδα, όπως λέει, της πολιτικής λιτότητας που προκρίνει η Ευρωζώνη.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου