Pages - Menu

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

ΟΧΙ στο σχέδιο «Αθηνά»

Τετάρτη 06 Φεβρουαρίου 2013
Πολλές είναι οι αντιδράσεις για το σχέδιο «Αθηνά», δηλαδή το σχέδιο συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Θυμίζουμε...
ΟΧΙ στο σχέδιο «Αθηνά»
Πολλές είναι οι αντιδράσεις για το σχέδιο «Αθηνά», δηλαδή το σχέδιο συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το σχέδιο, που είναι υπό «διαβούλευση» προβλέπεται μείωση των τμημάτων από 480 σε 386. Συνολικά 94 «απορροφώνται» και από αυτά πάνω από 50 μετακινούνται σε άλλη πόλη. Από αυτή τη διαδικασία προκύπτουν μια σειρά προβλήματα, ενώ - και πάλι - το λογαριασμό θα τον πληρώσει η λαϊκή οικογένεια.
Οι εμπνευστές του σχεδίου δηλώνουν ότι θέλουν χτυπήσουν τις «παθογένειες» της μεγάλης διασποράς τμημάτων, όμως είναι οι ίδιοι που δημιούργησαν αυτές τις παθογένειες, υλοποιώντας την πολιτική «κάθε χωριό και ΤΕΙ, κάθε πόλη και πανεπιστήμιο». Στην πραγματικότητα, με το σχέδιο «Αθηνά» θέλουν να διαμορφώσουν το νέο χάρτη για ιδρύματα - επιχειρήσεις, που επιβάλλονται με το νόμο πλαίσιο. Επιδιώκουν, με λίγα λόγια, να διαμορφώσουν το «χάρτη» του Πανεπιστημίου ΑΕ, να κατασκευάσουν τμήματα που εξυπηρετούν τις απαιτήσεις του κεφαλαίου και της «αγοράς».
Πέρα, όμως, από τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό υπάρχουν και τα άμεσα προβλήματα. Οπως αναφέραμε, το λογαριασμό θα τον πληρώσει η λαϊκή οικογένεια, αφού οι γενικόλογες υποσχέσεις του υπουργείου για επιδότηση των σπουδαστών και των φοιτητών που θα μετακινηθούν σε άλλη πόλη δεν εξασφαλίζουν τίποτα. Το «συμμάζεμα» που, υποτίθεται πως, γίνεται, θα έχει ως αποτέλεσμα πολλοί σπουδαστές ν' αναγκαστούν να σταματήσουν τις σπουδές τους. Ιδιαίτερα, δε, στα ΤΕΙ - όπου μεγάλο μέρος των σπουδαστών δεν ολοκληρώνει τις σπουδές του, λόγω οικονομικών προβλημάτων - πρόκειται για τη χαριστική βολή.
Επιπλέον, εκτός από το κόστος της μετακίνησης τα «λουκέτα» και οι συγχωνεύσεις τμημάτων οδηγούν σε αλλαγή αντικειμένου, στη μέση των σπουδών, πολλούς φοιτητές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης (ΤΜΟΔ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο συγχωνεύεται με το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΤΔΕ) της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του ίδιου πανεπιστημίου! Πρόκειται για συγχώνευση ενός τμήματος πολυτεχνικού (πενταετούς φοίτησης) και ενός τμήματος τετραετούς φοίτησης), με διαφορετικά προγράμματα σπουδών.
Οι φοιτητές και οι σπουδαστές που αντιδρούν δεν υπερασπίζονται τα προβλήματα που δημιούργησε η πολιτική των τελευταίων κυβερνήσεων, αναγκάζοντάς τους να σπουδάζουν για πτυχία χωρίς αξία και χωρίς επαγγελματική κατοχύρωση. Αντιδρούν συνολικά ενάντια στα ιδρύματα - επιχειρήσεις που φτιάχνουν βήμα βήμα, με το νόμο πλαίσιο και τώρα με το σχέδιο «Αθηνά». Είναι φανερό πως η μια αναδιάρθρωση είναι συνέχεια της άλλης. Φοιτητές, σπουδαστές, πανεπιστημιακοί και εργαζόμενοι στα ιδρύματα μπορούν και πρέπει να σηκώσουν ένα κίνημα αντίστασης ενάντια στις αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευσης, απαιτώντας, μεταξύ άλλων, να μην πεταχτεί κανείς σπουδαστής εκτός σπουδών, να τελειώσουν όλοι απρόσκοπτα τις σπουδές τους. Σε μια περίοδο που τσακίζονται τα δικαιώματα και το μέλλον τους μπορούν και πρέπει ν' απαντήσουν με μαζικό αγώνα, διεκδικώντας να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες για μόρφωση και δουλειά. Προϋπόθεση για αυτά είναι η ριζική εναντίωση στο νόμο πλαίσιο και το σχέδιο «Αθηνά».

Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ
Ριζοσπάστης - ‎‎

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου