Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013
Το εντυπωσιακό ποσοστό του 57,5% που εξασφάλισε ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αποτελεί ισχυρή εντολή και ταυτόχρονα βαριά ευθύνη. Η οικονομική κρίση, το ...
φυσικό αέριο και το κυπριακό, αποτελούν πλέον θέματα που καλείται να διαχειριστεί με άσκηση πολιτικής εφαρμόζοντας τις προτάσεις που ο ίδιος κατέθεσε στη προεκλογική περίοδο.Το εντυπωσιακό ποσοστό του 57,5% που εξασφάλισε ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αποτελεί ισχυρή εντολή και ταυτόχρονα βαριά ευθύνη. Η οικονομική κρίση, το ...
Ο αντίπαλος του Σταύρος Μαλάς κατάφερε κάτω από ιδιαιτέρως δύσκολες συνθήκες να εξασφαλίσει το 42,5% των ψηφοφόρων, ικανοποιώντας το ΑΚΕΛ που εισέπραξε το κόστος της πενταετούς διακυβέρνησης Χριστόφια.
Πρώτη κίνηση
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Νίκος Αναστασιάδης έσπευσε να δημοσιοποιήσει την πρόθεση του να υποβάλλει αίτηση για ένταξη της Κύπρου στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» (PfP), εφαρμόζοντας ψήφισμα της Βουλής το οποίο υποστήριξαν όλα τα κόμματα πλην του ΑΚΕΛ. Η κίνηση αυτή θα διευκολύνει τις σχέσεις Ε.Ε – ΝΑΤΟ. Ο Δημήτρης Χριστόφιας είχε αρνηθεί να υποβάλλει αίτηση θεωρώντας τον PfP ως ΝΑΤΟϊκό οργανισμό στον οποίο η Κύπρος δεν έχει θέση.
Δείγμα γραφής
Κατά την χθεσινή τελετή ανακήρυξης του, ως 7ου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψει την ανάπτυξη λογικών ρεβανσισμού και θα πολιτευθεί ως πρόεδρος όλων των Κυπρίων. Αντέδρασε έντονα και με αυστηρότητα, όταν το πλήθος γιουχάισε τους αντιπάλους του στις εκλογές, αλλά και όταν ακούστηκαν αποδοκιμασίες για τους τουρκοκύπριους. Το στάδιο «Ελευθερία – Τάσσος Παπαδόπουλος» όπου έγινε η τελετή ανακήρυξης του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας πλημμύρισε από υποστηρικτές του κ. Αναστασιάδη με κύριο χαρακτηριστικό το πλήθος των ελληνικών σημαιών. (Η ελληνική σημαία είναι επίσημη σημαία της ελληνοκυπριακής κοινότητας). Χαρακτηριστική ήταν και η προσφώνηση «ελληνίδες, έλληνες» του κ. Αναστασιάδη προς τους υποστηρικτές του.
Κυβέρνηση
Μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα ο νέος πρόεδρος της Κύπρου θα πρέπει να παρουσιάσει το υπουργικό σχήμα, το οποίο γίνεται προσπάθεια να ικανοποιεί την δέσμευση του για κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας». Σύμφωνα με πληροφορίες στη νέα κυβέρνηση εκτός από τα στελέχη των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ που τον υποστήριξαν θα κληθούν να λάβουν μέρος και στελέχη του ΕΥΡΩ.ΚΟ, αλλά και προσωπικότητες του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου. Σίγουρη θεωρείται η τοποθέτηση του Ιωάννη Κασουλίδη στο υπουργείο εξωτερικών, ενώ τις μεγαλύτερες πιθανότητες για την θέση του υπουργού οικονομικών συγκεντρώνει ο κ. Μιχάλης Σαρρής. Ο ευρωβουλευτής Ιωάννης Κασουλίδης διετέλεσε υπουργός εξωτερικών και στη κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη, ενώ ο Μιχάλης Σαρρής, ήταν υπουργός οικονομικών στη κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου. Για τα υπόλοιπα υπουργεία όλα είναι ανοικτά καθώς θα γίνουν διαβουλεύσεις με τις ηγεσίες των κομμάτων.
Αρχή με Eurogroup
Το βάφτισμα του πυρός για τη νέα κυβέρνηση και τον νέο υπουργό οικονομικών θα είναι η συνεδρία του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα, όπου θα συζητηθεί το θέμα του κυπριακού μνημονίου. Στόχος είναι να υπάρξουν τροποποιήσεις στο προσχέδιο της δανειακής σύμβαση που συμφωνήθηκε από τη κυβέρνηση Χριστόφια με την τρόικα, ώστε να αποφευχθούν οι ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών και να αποτραπεί «υποθήκευση» των μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο. Πολλά θα εξαρτηθούν από την βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, που σχετίζεται άμεσα με τις ανάγκες κεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ακόμα το ακριβές ποσόν στο οποίο έχει καταλήξει ο διαγνωστικός χρηματοοικονομικός οίκος Pimco δεν έχει καθοριστεί. Ο κ. Αναστασιάδης έχει αφήσει να νοηθεί ότι μέχρι την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, θα μπορέσει να καλύψει τις άμεσες ανάγκες του κράτους με βραχυπρόθεσμο δάνειο το οποίο θα εξασφαλίσει από πηγή την οποία δεν αποκάλυψε.
Κομματικός χάρτης
Το εκλογικό αποτέλεσμα θα ακολουθήσουν διεργασίες στα κόμματα. Στον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ), η παραίτηση του Νίκου Αναστασιάδη από την ηγεσία θα οδηγήσει σε εκλογή νέας ηγεσίας με πιθανότερο ενδεχόμενο τα ηνία του κόμματος να αναληφθούν από τον αναπληρωτή πρόεδρο Αβέρωφ Νεοφύτου. Σε σχέση με τα υπόλοιπα στελέχη που θα σχηματίσουν την ηγετική πυραμίδα, πολλά θα εξαρτηθούν από τα πρόσωπα που θα υπουργοποιηθούν. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου δεν μπορεί να είναι και βουλευτές.
Στο Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗ.ΚΟ) η νίκη του Νίκου Αναστασιάδη, διασώζει τον πρόεδρο του κόμματος Μάριο Κάρογιαν ο οποίος δέχθηκε έντονη κριτική για την επιλογή στήριξης του νέου προέδρου. Στο πρώτο γύρο των εκλογών μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ επέλεξε την υποψηφιότητα του Γ. Λιλλήκα. Στο δεύτερο γύρο πολλοί εξ αυτών ψήφισαν τον Νίκο Αναστασιάδη ακολουθώντας τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του ΔΗΚΟ.
Στο ΑΚΕΛ τα πράγματα είναι πιο καθαρά, αφού δεν αναμένονται ιδιαίτερες αναταράξεις, λόγω του ικανοποιητικού ποσοστού που κέρδισε ο Σταύρος Μαλάς. Αυτό που αναμένεται να γίνει είναι η αξιολόγηση της πενταετίας Δημήτρη Χριστόφια, η οποία θεωρείται ως τουλάχιστον μη επιτυχής.
Απέτυχαν
Ως χαμένοι του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών θα μπορούσαν να θεωρηθούν το σοσιαλιστικό κόμμα ΕΔΕΚ και ο κ. Γ. Λιλλήκας, που είχαν δώσει «γραμμή» για λευκό. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι ελάχιστοί ψηφοφόροι τους συμμορφώθηκαν με την «γραμμή» αφού υπήρξε ελάχιστη αύξηση του «λευκού» όπως και της αποχής. Ο κ. Λιλλήκας ήλπιζε ότι θα μπορούσε να κεφαλαιοποιήσει το 25% που είχε λάβει στον πρώτο γύρο των εκλογών με στόχο την δημιουργία νέου πολιτικού σχήματος. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - Του Μανώλη Καλατζή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου