Pages - Menu

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Ανάκαμψη από το 2014 βλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος Δύσκολη χρονιά και το 2013

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013
Την εκτίμηση ότι ο κίνδυνος της κατάρρευσης αποφεύχθηκε διατύπωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μιλώντας στην 80ή Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων.
Ο κ. Προβόπουλος πρόσθεσε ότι η...
ύφεση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για τη μη εφαρμογή των συμφωνηθέντων και σημείωσε ότι το 2013 θα είναι μια ακόμη δύσκολη χρονιά εξαιτίας της συνεχιζόμενης ύφεσης και της υψηλής ανεργίας. Προέβλεψε πάντως ότι από το 2014 θα αρχίσουν να καταγράφονται θετικοί ρυθμοί μεταβολής του ΑΕΠ.
Ο κ. Προβόπουλος σημείωσε πως πριν από ένα χρόνο, πολλοί αναλυτές προεξοφλούσαν, σχεδόν ως αναπόφευκτη, τη χρεοκοπία και την έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, ωστόσο σήμερα το ενδεχόμενο αυτό έχει πλέον απομακρυνθεί και η οικονομία μπορεί να προσβλέπει σε βαθμιαία έξοδο από την κρίση.
Ο ίδιος απέδωσε τη μεταστροφή του κλίματος στην «θετική απάντηση του ελληνικού λαού όσον αφορά το ιστορικό διακύβευμα της παραμονής στο ευρώ», στην πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, στην αντιμετώπιση των δίδυμων ελλειμμάτων, του δημοσιονομικού και του εξωτερικού, στη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, στη συνέχιση της χρηματοδοτικής στήριξης που παρέχουν οι επίσημοι δανειστές και στα βήματα προόδου που πραγματοποιούνται στην ΕΕ και στη ζώνη του ευρώ στο πεδίο της συμπλήρωσης του θεσμικού οικοδομήματος.
Όπως τόνισε στο δημοσιονομικό τομέα, η συρρίκνωση των ελλειμμάτων ήταν εντυπωσιακή. Από το 2009 μέχρι το 2012 τόσο το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης όσο και το αντίστοιχο πρωτογενές ως ποσοστά του ΑΕΠ μειώθηκαν κατά 9 μονάδες. Η δε υποχώρηση του διαρθρωτικού ελλείμματος ήταν ακόμη πιο μεγάλη και ανήλθε στις 15 εκατοστιαίες μονάδες.
Στον εξωτερικό τομέα, ο κ. Προβόπουλος σημείωσε πως το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που το 2008 είχε προσεγγίσει το 15% του ΑΕΠ, το 2012 περιορίστηκε στο 2,9% με αποτέλεσμα στο διάστημα 2010 - 2012 η Ελλάδα να ανακτήσει περισσότερο από το 75% της ανταγωνιστικότητας κόστους που είχε απολέσει την περίοδο 2001 - 2009.
«Δεν έχουν εξαλειφθεί οι κίνδυνοι»
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται ακόμη σε βαθιά κρίση και οι κίνδυνοι εκτροχιασμού δεν έχουν εξαλειφθεί. Όπως σημείωσε το 2012 το ΑΕΠ υποχώρησε για πέμπτο κατά σειρά έτος, με αποτέλεσμα η σωρευτική μείωση στην πενταετία 2008 - 2012 να ανέλθει στο 20,1%. Εκτίμησε δε πως το ποσοστό αυτό θα επιβαρυνθεί περαιτέρω το 2013, καθώς θα συνεχιστεί η ύφεση, αν και με ηπιότερο ρυθμό.
Ο ίδιος σημείωσε πως η ύφεση προκάλεσε αισθητή πτώση της απασχόλησης και ώθησε το ποσοστό ανεργίας σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, 24,5% περίπου κατά μέσο όρο το 2012, ενώ προβλέπεται περαιτέρω άνοδος το 2013.
Η ΤτΕ προβλέπει για το 2013 ύφεση της οικονομίας της τάξεως του 4,5% και διόγκωση της ανεργίας.
Δύσκολη χρονιά και το 2013
Ο ίδιος είπε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το 2013 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης και της υψηλής ανεργίας. Ωστόσο, εκτίμησε ότι στη διάρκεια του 2014 θα αρχίσουν να καταγράφονται θετικοί ρυθμοί μεταβολής του ΑΕΠ, λόγω της τόνωσης της ρευστότητας και της εμπιστοσύνης που αναμένονται ως αποτέλεσμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της επιστροφής καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα.
Επίσης, θετικό ρόλο θα παίξουν η περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κόστους, η οποία το 2013 θα έχει υπερκαλύψει το σύνολο των απωλειών της περιόδου 2001-2009, λόγω της επιτάχυνσης των αποκρατικοποιήσεων, η πρόοδος στην απελευθέρωση των αγορών, η επανεκκίνηση σημαντικών έργων υποδομών, όπως οι αυτοκινητόδρομοι, η υλοποίηση ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων με στήριξη από πόρους του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αλλά και η προγραμματισμένη αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Υπογράμμισε δε πως με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η συνολική χρηματοδότηση από τα Διαρθρωτικά Ταμεία για την Ελλάδα την περίοδο 2014 - 2020 φθάνει τα 18,3 δισ. ευρώ.
Ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των φορολογουμένων, λέγοντας πως η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος θα πρέπει να τεθεί ως κεντρική επιδίωξη με την διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, ώστε να δημιουργηθούν περιθώρια για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη φορολογουμένων, η οποία έχει αυξηθεί υπέρμετρα τα τελευταία χρόνια.
Ο κ. Προβόπουλος στάθηκε και στην ανάγκη αναμόρφωσης του τραπεζικού συστήματος και κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών, ενώ τόνισε πως παρά την μεγάλη αβεβαιότητα το πρώτο εξάμηνο του 2012 που δημιούργησε σοβαρούς κινδύνους για το  τραπεζικό σύστημα, οι ενέργειες της Πολιτείας και της Τράπεζας της Ελλάδος εξασφάλισαν ότι το τραπεζικό σύστημα στάθηκε όρθιο και κανένας καταθέτης δεν έχασε έστω και ένα ευρώ από τις αποταμιεύσεις του.

...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου