Pages - Menu

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Επαιξαν κορόνα - γράμματα τις ζωές των ομήρων... Με τραγικό τρόπο ολοκληρώθηκε το θρίλερ στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, στο Ιν Αμένας της Αλγερίας

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013
Σε λουτρό αίματος κατέληξε η σύλληψη, την Τετάρτη, περισσότερων από 40 ξένων, ανάμεσά τους αμερικανοί, βρετανοί, γάλλοι και νορβηγοί πολίτες, και τουλάχιστον 150 αλγερινών ομήρων σε ..εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου στην έρημο της Αλγερίας από ισλαμιστές που ισχυρίστηκαν πως εκδικούνται για την επέμβαση της Γαλλίας στο Μάλι.
Το Αλγέρι αποφάσισε χθες να επέμβει μόνο του και χωρίς να ενημερώσει. Ελικόπτερα βομβάρδισαν κομβόι με το οποίο επιχειρούσαν να διαφύγουν οι ισλαμιστές, σέρνοντας μαζί και αυτούς που αποκαλούσαν «απίστους» - τους μη μουσουλμάνους ομήρους από εννέα διαφορετικές χώρες. Στρατιώτες έκαναν έφοδο κατόπιν στις εγκαταστάσεις. Πηγή των αλγερινών δυνάμεων ασφαλείας μιλούσε χθες το βράδυ για 30 νεκρούς ομήρους (τουλάχιστον οι 7 ξένοι) και 11 ισλαμιστές.
«Δραματική λύση» της κρίσης, μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις με ομήρους των τελευταίων δεκαετιών, είχε προβλέψει νωρίτερα ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για ακόμα περισσότερα άσχημα νέα», προειδοποιούσε ο βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
Πυρ ομαδόν δεχόταν η Αλγερία για την επιχείρηση. Εσωτερικά πυρά αρχίζει να δέχεται όμως και ο γάλλος Πρόεδρος για την επέμβαση που ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη προκειμένου να ανακοπεί η προέλαση των ισλαμιστών στο Μάλι.

Η επίθεση στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου του Ιν Αμένας, κοντά στα σύνορα της Αλγερίας με τη Λιβύη, που εκμεταλλεύονται από κοινού η βρετανική BP, η αλγερινή Sonatrach και η νορβηγική Statoil, ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. Περίπου 20 βαριά οπλισμένοι άνδρες, μέλη της ισλαμικής οργάνωσης Αλ Μουταλιμίν, επιτέθηκαν σε ένα λεωφορείο με εργαζόμενους και απωθήθηκαν από τους φρουρούς.

Αλλά αντί να υποχωρήσουν προς την έρημο εισέβαλαν και κατέλαβαν τις αχανείς εγκαταστάσεις.
Υποστήριξαν πως κρατούσαν όμηρους 41 ξένους, ανάμεσά τους φέρεται να ήταν επτά Αμερικανοί, εννέα Νορβηγοί, τρεις Ιάπωνες και αδιευκρίνιστος αριθμός Βρετανών, Γάλλων, Ιρλανδών, Βέλγων, Αυστριακών και Ρουμάνων. Στον χώρο βρίσκονταν και τουλάχιστον 150 αλγερινοί εργαζόμενοι - κάποιες πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό στους 600 -, σύμφωνα πάντως με έναν ντόπιο που κατάφερε χθες να διαφύγει μαζί με πολλούς ακόμα συμπατριώτες του, οι τρομοκράτες τούς είπαν από την αρχή πως «δεν θα πείραζαν μουσουλμάνους, ενδιαφέρονταν μόνο για τους χριστιανούς και τους απίστους. "Θα τους σκοτώσουμε", είπαν».
Οι ισλαμιστές υποστήριξαν εξαρχής πως έδρασαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Αλγερίας να ανοίξει τον εναέριο χώρο της στα γαλλικά αεροσκάφη που επιχειρούν στο Μάλι, από κοινού πλέον με 1.400 γάλλους στρατιώτες και τους πρώτους 260 άνδρες μιας αφρικανικής δύναμης επέμβασης. Αξίωσαν τον τερματισμό της επιχείρησης στη γειτονική χώρα - αν και αρκετοί ειδικοί εκτιμούν πως η καλά οργανωμένη επιχείρηση ήταν σχεδιασμένη από καιρό.
Νωρίς χθες, κι ενώ το Αλγέρι είχε στείλει Στρατό να περικυκλώσει τις εγκαταστάσεις, επέτρεψαν σε κάποιους ξένους ομήρους να μιλήσουν σε ΜΜΕ. Ενας όμηρος είπε στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό France 24 πως οι κρατούμενοι είχαν υποχρεωθεί να ζωστούν με εκρηκτικά. Δύο άλλοι, ένας Αγγλος και ένας Ιρλανδός, κάλεσαν μέσω του Αλ Τζαζίρα τον αλγερινό Στρατό να απομακρυνθεί ώστε να μη χαθούν ζωές.
Λίγο αργότερα οι ισλαμιστές επεχείρησαν να εγκαταλείψουν τον χώρο, παίρνοντας μαζί τους ξένους ομήρους. Αλγερινά ελικόπτερα βομβάρδισαν το κομβόι. Ακολούθησαν ώρες απόλυτης σύγχυσης, με αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό αυτών που σκοτώθηκαν, αυτών που διέφυγαν, αυτών που απελευθερώθηκαν.
Ενας Αγγλος και ένας Ιρλανδός επιβεβαιώθηκαν από τις χώρες τους ως διασωθέντες, πέραν αυτών όμως επικρατούσε απόλυτο χάος. Αργά χθες, πηγή των αλγερινών δυνάμεων ασφαλείας υποστήριξε πως από την επιχείρηση του αλγερινού Στρατού για την απελευθέρωση των ομήρων σκοτώθηκαν 40 όμηροι, ανάμεσά τους οκτώ Αλγερινοί και τουλάχιστον επτά ξένοι, συμπεριλαμβανομένων δυο Βρετανών, δυο Ιαπώνων και ενός Γάλλου.

Ο ίδιος αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι σκοτώθηκαν 11 ισλαμιστές, δύο Αλγερινοί - μεταξύ τους και ο επικεφαλής της ομάδας, Ταχάρ Μπεν Τσενέμπ -, τρεις Αιγύπτιοι, δύο Τυνήσιοι, δύο Λίβυοι, ένας από το Μάλι και ένας (σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά του) Γάλλος.
Το Αλγέρι βρέθηκε από νωρίς στο στόχαστρο. Αμερικανός αξιωματούχος έλεγε πως η Ουάσιγκτον του είχε προτείνει την αποστολή ομάδων ειδικευμένων σε κρίσεις με ομήρους αλλά η πρόταση απορρίφθηκε. Ο Ντέιβιντ Κάμερον ξεκαθάρισε στον αλγερινό ομόλογό του πως θα ήθελε να είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων.
Ο ιάπωνας Πρωθυπουργός του ζήτησε ορθά κοφτά να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση. «Λέμε πως απέναντι στην τρομοκρατία, χθες, σήμερα και αύριο, δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις, δεν θα υπάρξουν εκβιασμοί, δεν θα υπάρξει υποχώρηση», απάντησε δημοσίως ο υπουργός Επικοινωνιών της Αλγερίας Μοχάμεντ Σαΐντ.
«Αυτό που συμβαίνει στην Αλγερία δικαιολογεί ακόμη περισσότερο την απόφαση που έλαβα στο όνομα της Γαλλίας να επέμβουμε στο Μάλι, σύμφωνα με τη χάρτα του ΟΗΕ», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ. «Στόχος μας είναι να ανακόψουμε μια τρομοκρατική επίθεση και να επιτρέψουμε στους Αφρικανούς να κινητοποιηθούν ώστε να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα του Μάλι». Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πλειοψηφία των Γάλλων τον στηρίζει. Τα πρώτα ρήγματα όμως στην πρόσοψη της γαλλικής ενότητας έχουν ήδη γίνει ορατά.

«Είμαστε μόνοι μας»
Ο Μπρις Ορτφέ, πρώην υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Σαρκοζί, κατηγόρησε τον Φρανσουά Ολάντ ότι αμέλησε να οικοδομήσει μια διεθνή συμμαχία για τη στήριξη της πολεμικής προσπάθειας στο Μάλι. «Αντιμετωπίζουμε έναν εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο και είμαστε μόνοι μας», δήλωσε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Νικολά Σαρκοζί, Αλέν Ζιπέ. «Φοβούμαι πως μπήκαμε σε μια δίνη την οποία πολύ δύσκολα θα μπορέσουμε να χειριστούμε».ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου