Pages - Menu

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Ρίχνουν φως στους καταθέτες της Ελβετίας - Φορολόγηση: Προ συμφωνίας Ελλάδα - Ελβετία για τις καταθέσεις Ελλήνων πολιτών ύψους 20 δισ. ευρώ

Δευτέρα 03 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΔΟΕ και Δικαιοσύνη στα ίχνη όσων δήλωσαν μικρά εισοδήματα αλλά έχουν μεγάλες καταθέσεις.
Επί θύραις βρίσκεται η συμφωνία ...
Ελλάδας - Ελβετίας για τη φορολόγηση καταθέσεων Ελλήνων πολιτών στις ελβετικές τράπεζες, που προέρχονται από κεφάλαια που δεν έχουν φορολογηθεί ή δεν είναι νόμιμη η απόκτησή τους.
Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, συναντήθηκε χθες με τον επικεφαλής της Ενωσης Ελβετικών Τραπεζών, P. Odier, και σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Ελβετό ομόλογό του, Μ. Ambuhl, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο της συμφωνίας και να υπογραφεί άμεσα. Ο στόχος της κυβέρνησης από τη συγκεκριμένη συμφωνία είναι διττός. Αφενός εκτιμά ότι μπορεί να εισπράξει άμεσα ποσό της τάξης άνω των 5 δισ. ευρώ (2,5% του ΑΕΠ), αφετέρου θεωρεί ότι θα δοθεί το μήνυμα ότι από τα μέτρα δεν μένουν έξω οι έχοντες.
«Με τη φορολόγηση των 20 δισ. ακόμα και με 25% (που είναι ο χαμηλότερος συντελεστής του σεναρίου) το ελληνικό Δημόσιο εξασφαλίζει άμεσα έσοδα ύψους 5 δισ. ευρώ, που υπερκαλύπτουν τη «μαύρη τρύπα» των εσόδων» ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης.
Σύμφωνα με την ελβετική χρηματοοικονομική εταιρεία Helvea, οι Ελληνες έχουν μεταφέρει περίπου 20 δισ. ευρώ στην Ελβετία, εκ των οποίων το 99% δεν έχει δηλωθεί στις ελληνικές φορολογικές αρχές. Ωστόσο δεν είναι δυνατή η διάκριση από τις ελβετικές τράπεζες των κεφαλαίων που έχουν φορολογηθεί ή όχι, αλλά όλοι θα αντιμετωπιστούν ενιαία.
Στο σύνολο των Ελλήνων καταθετών των ελβετικών τραπεζών θα δοθούν δύο εναλλακτικές δυνατότητες, κατά το πρότυπο των αντίστοιχων συμφωνιών με άλλες χώρες, όπως η Γερμανία. Η πρώτη θα δίνει την ευχέρεια να διατηρήσουν την ανωνυμία τους και να καταβάλουν έναν φόρο που θα επιβληθεί επί του συνόλου του κατατεθειμένου κεφαλαίου, που μπορεί να κυμαίνεται από 25% μέχρι 35%, ο οποίος θα εισπραχθεί από τις ελβετικές αρχές και θα αποδοθεί στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται πως για τους Γερμανούς καταθέτες της Ελβετίας ο φόρος ήταν 41%. Η δεύτερη διέξοδος είναι ο έλεγχος της προέλευσης των χρημάτων, με τον κίνδυνο αν αποδειχθεί ότι προέρχονται από φοροδιαφυγή να φορολογηθούν με 45% (ανώτατος συντελεστής φόρου) συν τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις και να διωχθούν ποινικά με βάση τις αυστηρές διατάξεις για παράνομη κίνηση κεφαλαίων ή ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Εξυπακούεται ότι όσοι δικαιολογούν φορολογικώς τα κεφάλαια που έχουν στις ελβετικές τράπεζες, δηλαδή μπορούν να αποδείξουν ότι προέρχονται από φορολογημένα κεφάλαια, δεν έχουν κανένα λόγο ανησυχίας.
Εφόσον ισχύει η εκτίμηση της ελβετικής εταιρείας ότι το ύψος των καταθέσεων των Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες που δεν έχουν δηλωθεί στην εφορία είναι 20 δισ. ευρώ, με τη φορολόγησή τους ακόμα και με 25% (που είναι ο χαμηλότερος συντελεστής του σεναρίου) το ελληνικό Δημόσιο εξασφαλίζει άμεσα έσοδα ύψους 5 δισ. ευρώ, που υπερκαλύπτουν τη «μαύρη τρύπα» των εσόδων, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι τα αναμενόμενα έσοδα φτάνουν και ξεπερνούν το 40% του ύψους των περικοπών της διετίας 2013-2014.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το Δεκέμβριο του 2009, όταν άρχισε η μείωση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, οι απώλειες μέχρι και τον περασμένο Ιούλιο έφτασαν σε 83,6 δισ. ευρώ. Ενα μέρος από αυτές κάλυψε καταναλωτικές και φορολογικές ανάγκες των πολιτών, λόγω μείωσης εισοδημάτων, ενώ ένα μέρος έφυγε σε τράπεζες του εξωτερικού, φυσικά όχι μόνο σε ελβετικές τράπεζες.
Τα κεφάλαια που έφυγαν δεν σημαίνει πως είχαν αποκτηθεί παράνομα και ζητούσαν καταφύγιο, αλλά η κύρια αιτία ήταν η αβεβαιότητα για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα ή όχι. Οι επαφές με την Ελβετία ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια, μετά την ολοκλήρωση αντίστοιχων συμφωνιών που υπέγραψε η Ελβετία με τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Αυστρία.
Ψάχνει το ΣΔΟΕ εντός και εκτός Ελλάδος τούς μεγαλοκαταθέτες
Κλοιό ελέγχων γύρω από όσους φυγάδευσαν κεφάλαια στο εξωτερικό ή έχουν στις ελληνικές τράπεζες καταθέσεις που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους στήνουν το ΣΔΟΕ και η Δικαιοσύνη. Ειδικότερα, έλεγχοι σε όσους φυγάδευσαν κεφάλαια στο εξωτερικό, αλλά και σε όσους έχουν υψηλές καταθέσεις ακόμα και σε ελληνικές τράπεζες οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που δηλώνουν, βρίσκονται σε εξέλιξη από το ΣΔΟΕ. Οι υποθέσεις που ελέγχονται κατά προτεραιότητα είναι καταθέσεις πάνω από 3.000.000 ευρώ.
Οι συγκεκριμένοι καταθέτες θα κληθούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των κεφαλαίων που εντοπίστηκαν στους λογαριασμούς τους και αν τα ποσά των καταθέσεων δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα και έσοδα που έχουν προκύψει από πώληση περιουσιακών στοιχείων και έχουν δηλώσει τους τόκους, δεν υπάρχει πρόβλημα. Στις περιπτώσεις όμως που δεν θα μπορέσουν να δικαιολογηθούν τα εισοδήματα, τότε θα τους επιβληθούν πρόστιμα και φόρος μέχρι 45%, ενώ παράλληλα θα τους ασκηθούν ποινικές διώξεις για ξέπλυμα χρήματος, εφόσον στοιχειοθετούνται κατηγορίες.
Ακόμη το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών συγκεκριμένων ατόμων.
Στη λίστα του ΣΔΟΕ είναι γιατροί, δικηγόροι και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μικρά κέρδη, αλλά που οι ιδιοκτήτες τους εντοπίστηκαν να έχουν καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ. Ακόμη, τον έλεγχο για φοροδιαφυγή όσων δήλωναν ελάχιστα εισοδήματα στην εφορία αλλά έβγαζαν εκατομμύρια στο εξωτερικό, από την ημέρα που ξέσπασε η κρίση, έχει διατάξει ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Ν. Τσάγγας.
Η εισαγγελική παραγγελία προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Ι. Σακελάκο, που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει στόχους τους φορολογούμενους που δήλωσαν στην εφορία πενιχρά εισοδήματα το 2010, αλλά ταυτόχρονα είχαν μεγάλες καταθέσεις στο εξωτερικό, όπως προέκυψε από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ανάσα στα έσοδα
Η ευόδωση της προσπάθειας για τη φορολόγηση των καταθέσεων στην Ελβετία θα αποτελέσει ισχυρή τονωτική ένεση για τα δημόσια ταμεία, τα οποία παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση εσόδων. Στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου, η υστέρηση έφτασε στο ποσό των 2 δισ. ευρώ και οφείλεται βασικά στην παράταση των προθεσμιών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αλλά και στο γεγονός ότι ένας στους πέντε φορολογούμενους αδυνατεί να πληρώσει τα εκκαθαριστικά σημειώματα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - pkak@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου