Pages - Menu

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Ντέρμπι διαρκείας με έπαθλο 120 δισ. ευρώ - Αγώνας Νοτίων και Βορείων με τη Γερμανία να «χάνει» σε δύο γήπεδα -Η Γερμανία ενδίδει στο αναπτυξιακό πακέτο, αλλά προβάλλει αντιστάσεις στα άμεσα «πυροσβεστικά» μέτρα για τα σπρεντ που ζητούν Ιταλία και Ισπανία

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012
Η 19η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ από τότε που ξέσπασε η κρίση, φαίνεται να δικαιώνει εκείνους που κρατούν χαμηλά τον πήχη, αλλά και να κρατάει την παράδοση που θέλει κάθε φορά να παίζεται ένα ...μικρό δράμα ολονύκτιων διαπραγματεύσεων.
Τουλάχιστον η Ευρώπη δεν χάνει το κέφι της για ποδόσφαιρο. Οταν το ρολόι στις Βρυξέλλες έδειξε εννέα παρά τέταρτο, οι εντεταλμένοι δημοσιογράφοι έκλεισαν τα μπλοκάκια τους και στήθηκαν στις τηλεοράσεις για να δουν τον αγώνα της Γερμανίας με την Ιταλία. Δεν είναι γνωστό εάν στην αίθουσα όπου συνεδρίαζαν οι «27» υπήρχαν τηλεοράσεις και αν αυτές ήταν αναμμένες.
Τα δύο γκολ του Μάριο Μπαλοτέλι, πάντως, έφτιαξαν κλίμα.
ΤΟ ΜΑΡΚΑΡΙΣΜΑ. Ο Μάριο Μόντι έδωσε τον δικό του αγώνα απειλώντας τη γερμανική πλευρά ότι δεν επρόκειτο να βάλει την υπογραφή του στο Σύμφωνο Ανάπτυξης των 120 δισ. ευρώ εάν δεν ενεργοποιηθεί ο EFSF για την αγορά ιταλικών ομολόγων ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού της Ιταλίας. Αυτό το στενό μαρκάρισμα στην Ανγκελα Μέρκελ - και όχι η δεινή ήττα στο Euro όπως υπέθεσαν κάποιοι δημοσιογράφοι - ήταν και ο λόγος για τον οποίο ματαίωσε τελικά την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου. «Η συζήτηση για το Σύμφωνο Ανάπτυξης συνεχίζεται υπό μία ευρεία έννοια», εξήγησε εκπρόσωπός της.
Το Σύμφωνο Ανάπτυξης είναι το καλύτερο διαπραγματευτικό χαρτί που έχουν οι Νότιοι στο μπρα ντε φερ με τους Βόρειους. Τελικά, φαίνεται ότι η γερμανίδα Καγκελάριος κατέγραψε ήττα σε δύο γήπεδα. Η Ρώμη συνασπίστηκε με τη Μαδρίτη για να μπλοκάρουν το Σύμφωνο Ανάπτυξης προκειμένου να επιτύχουν καλύτερη συμφωνία στο φλέγον θέμα του κόστους δανεισμού των δύο χωρών. Στη δική του συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ δήλωσε ότι τα 120 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε άμεσα μέτρα για την αναθέρμανση της οικονομίας, ενώ μεγάλο μέρος του πακέτου θα διοχετευθεί προς τις αδύναμες οικονομίες.
Ο Βαν Ρόμπαϊ δεν επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία για το Σύμφωνο Ανάπτυξης μπλοκαρίστηκε από τον ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Μόντι και τον ισπανό ομόλογό του Μαριάνο Ραχόι. Εκανε γνωστό, πάντως, ότι δύο ήταν οι χώρες που πίεσαν περισσότερο για βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Ο πρόεδρος της ΕΕ δεν κατονόμασε τις δύο χώρες, αλλά για τους «παροικούντες» τη Σύνοδο οι δύο «ύποπτοι» είναι η Γερμανία και η Ιταλία.
Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί το κόστος δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας απασχόλησαν μεγάλο μέρος της χθεσινής συζήτησης. Για τον Μάριο Μόντι, είναι αδύνατον να επιστρέψει στη Ρώμη χωρίς μια συμφωνία, ενώ ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι απειλεί ότι θα τραβήξει την πρίζα από την κυβέρνησή του τεχνοκράτη Πρωθυπουργού. Ισως είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο η γερμανική αδιαλλαξία έχει αρχίσει να εμφανίζει ένα μικρό ρήγμα.

ΤΟ «ΜΠΛΟΚΟ». Εως σήμερα, η συμμαχία της οποίας ηγείται η Γερμανία αρνείται να αναλάβει δράση ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας, με το επιχείρημα ότι τέτοιες κινήσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα είναι αντιπαραγωγικές. Φαίνεται όμως ότι το φάσμα της κατάρρευσης υποχρεώνει τους ευρωπαίους ηγέτες να εξετάσουν ποιο εργαλείο από αυτά που έχει στη διάθεσή της η ευρωζώνη θα ήταν κατάλληλο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του κόστους δανεισμού. Ο απλούστερος τρόπος θα ήταν να ενεργοποιηθεί ο EFSF για την απευθείας αγορά ομολόγων. Οταν όμως η ΕΚΤ έκανε μια ανάλογη προσπάθεια το περασμένο καλοκαίρι, κατέληξε να βγάζει από τα ταμεία της 14 δισ. ευρώ την εβδομάδα.
Η εναλλακτική λύση θα ήταν να αγοραστούν ομόλογα απευθείας στην πρωτογενή αγορά. Αλλά και εδώ υπάρχει ένα αγκάθι: οι χώρες που θα έκαναν χρήση του μηχανισμού, όπως η Ιταλία, θα αναγκάζονταν θα δεχθούν επιτήρηση από τις ευρωπαϊκές Αρχές ανάλογη με αυτή στην οποία έχει υποχρεωθεί η Ελλάδα. Στο γήπεδο της Συνόδου, ο αγώνας των σκληρών διαπραγματεύσεων συνεχίστηκε έως τα ξημερώματα.ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου