Παρασκευή 11 Μαίου 2011
Οι ημερομηνίες τρέχουν, οι υποχρεώσεις είναι πιεστικές και δυστυχώς η διαδικασία των διερευνητικών εντολών όχι μόνο δεν δείχνει ν' αποδίδει, αλλά διεξάγεται και σε μια πολιτική ατμόσφαιρα φορτισμένη από ανυπόφορη ...
ανοησία, κραυγαλέες ρεβανσιστικές διαθέσεις και προκλητική υποκρισία. Κι επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, εννοώ τα διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, περιλαμβανομένων και των ηγετών τους, που ή βγάζουν (οι περί τον Καμμένο) τα απωθημένα τους εναντίον του Σαμαρά ή προδίδουν την αδυναμία τους (οι περί τον Τσίπρα) ν' ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η εκλογική επιτυχία τους. Ο Γ. Δραγασάκης δεν ανήκει σ' αυτή την κατηγορία. Είναι από τους σοβαρότερους πολιτικούς της Αριστεράς. Γι' αυτό και ξαφνιάστηκα δυσάρεστα ακούγοντάς τον να ρίχνει πρώτος την ιδέα μιας μεταβατικής κυβέρνησης που θα παγώσει (αν μπορεί) τα οικονομικά, για να προλάβει να ψηφίσει την απλή αναλογική. Οσο κι αν προσπαθώ, δεν καταλαβαίνω σε τι θα βοηθήσει τη χώρα ένα εκλογικό σύστημα που, εκτός των άλλων, απορρίπτουν έμπρακτα όλα τα κόμματα και πρωτίστως ο ΣΥΡΙΖΑ.
Και δεν παραδοξολογώ. Σήμερα όλα τα κόμματα, πλην ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, παραμένουν αμετακίνητα στις θέσεις τους και καλούν τους άλλους να συμφωνήσουν μαζί τους. Αλλά για να λειτουργήσει η απλή αναλογική, πρέπει να υπάρχουν κόμματα που να είναι διατεθειμένα να συνεργαστούν με άλλα στον σχηματισμό κυβέρνησης, προβαίνοντας όλα σε αμοιβαίες υποχωρήσεις. Οταν αυτές οι προϋποθέσεις δεν ισχύουν, τότε η απλή αναλογική όχι μόνο δεν λύνει προβλήματα, αλλά δημιουργεί περισσότερα.
Οσο τα κόμματα -και ιδιαίτερα της Αριστεράς- θα διακατέχονται από τη λογική ότι οι θέσεις τους είναι αδιαπραγμάτευτες και θ' αρνούνται τις συγκλίσεις απόψεων για την επίτευξη συμμαχιών και τον σχηματισμό κυβερνήσεων, τόσο το αίτημα για απλή αναλογική όχι μόνο δεν θα ικανοποιείται, αλλά θ' αποτελεί και πρόσχημα για την αποφυγή συζήτησης άμεσων και πιεστικών προβλημάτων, όπως αυτά που αντιμετωπίζουμε.
Και μία απορία: τι θα λέγαμε στους ξένους ότι προσδοκούμε να κερδίσουμε (και να κερδίσουν) από την αλλαγή του εκλογικού μας συστήματος, για να τους πείσουμε να παγώσουν τα οικονομικά και άλλα μέτρα που είναι δρομολογημένα;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου