Pages - Menu

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Διακαναλική Συνέντευξη Τύπου Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στο Ζάππειο


Πέμπτη 3 Μαίου 2012
Φ. Γεννηματά:Σας καλωσορίζουμε στη συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ενόψει ...
των εκλογών της Κυριακής. Θα δώσω αμέσως τον λόγο στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο για την εισαγωγική του τοποθέτηση.
redsq Ευ. Βενιζέλος: Καλησπέρα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας, θα κάνω μια μικρή εισαγωγή αφήνοντας όσο γίνεται περισσότερο χρόνο για τις ερωτήσεις σας.
Βρισκόμαστε σήμερα τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές. Τώρα, αυτές τις μέρες μέχρι τη στιγμή της κάλπης, είναι η ώρα της απόφασης. Πολλοί νομίζουν ότι ο λαός στις εκλογές κρίνει την τύχη των κομμάτων. Η αλήθεια είναι ότι ο λαός κρίνει την τύχη του και την τύχη των παιδιών του. Στις εκλογές δεν κρίνεται η  μοίρα των πολιτικών προσώπων και των πολιτικών σχηματισμών, αλλά η μοίρα της Ελλάδας για την επόμενη εικοσαετία.
Τη χώρα την έριξε σε βαθιά κρίση, σε κατάσταση ταπείνωσης, ο λαϊκισμός και η δημαγωγία και έχουμε κι εμείς το δικό μας μερίδιο ευθύνης. Όταν όμως κάποιοι νομίζουν ότι θα βρουν τη λύση και τη διέξοδο στον ακόμη πιο μεγάλο, τον απόλυτο, το πολλές φορές χυδαίο λαϊκισμό, τότε η κρίση κινδυνεύει να μετατραπεί σε εθνική τραγωδία.
Υπάρχουν δυστυχώς αρκετοί που σε αυτή την προεκλογική περίοδο και σε αυτή την ιστορική περίσταση δεν σέβονται τις μεγάλες θυσίες που έκανε και κάνει ο ελληνικός λαός. Υπάρχουν δυστυχώς πολλοί που παίζουν «εν ου παικτοίς» και μάλιστα με νοθευμένα ζάρια, στις πλάτες του ελληνικού λαού, είτε γιατί έχουν ως στόχο τον κομματικό τους εγωισμό και τη δήθεν αυτοδυναμία, είτε επειδή έχουν μία ταπεινή μικροκομματική επιδίωξη να ενισχύσουν τα ποσοστά τους.
Λένε δυστυχώς ωμά πολιτικά ψέματα. Προτείνουν το απολύτως αδύνατο, οδηγούν την Ελλάδα στην πτώχευση, τους Έλληνες στη φτώχεια, την πατρίδα μας στη δραχμή.
Το οριζόντιο «κόμμα της δραχμής», δυστυχώς υπάρχει και είναι αυτό το «κόμμα» ο πραγματικός μοχλός της διαπλοκής και ο εκφραστής των πιο ακραίων κερδοσκοπικών συμφερόντων, δηλαδή αυτών που έβγαλαν τα ευρώ τους στο εξωτερικό και περιμένουν στη γωνία για να αγοράσουν φτηνά την Ελλάδα της δραχμής. Και αυτό είναι το τραγικό που μπορεί να συμβεί σε βάρος των πιο φτωχών, των πιο αδύναμων, σε βάρος του παραγωγικού ιστού της χώρας, σε βάρος της μεσαίας Τάξης.
Ο κ. Σαμαράς, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση δοξάζεται κρυπτόμενος. Διεκδικεί την ψήφο του ελληνικού λαού χωρίς να έχει μετάσχει σε ένα τηλεοπτικό διάλογο, χωρίς στην πραγματικότητα να δίνει συνεντεύξεις, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, των εκπρόσωπων της κοινής γνώμης, αφού δεν κάνει κανένα διάλογο με αυτή την ίδια την ελληνική κοινωνία.
Λυπάμαι που το λέω, αλλά εξακολουθεί ο κ. Σαμαράς να είναι ο κορυφαίος εκπρόσωπος μιας κυνικής κομματικής αντίληψης και της πολιτικής ανακολουθίας. Ηχούν ακόμη στα αυτιά μου πολλές κοινοβουλευτικές του ομιλίες, θεωρώ όμως κορυφαίο παράδειγμα δυο πράγματα που είπε ο κ. Σαμαράς την ιστορική μέρα της 6ης Μαΐου του 2010 όταν ψηφιζόταν στη Βουλή το πρώτο Μνημόνιο:
-          Τότε είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι «αφού το ΠΑΣΟΚ έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ας αναλάβει το κόστος για να μείνει το άλλο κόμμα εξουσίας αλώβητο ως χώρος υποδοχής της δυσαρέσκειας των πολιτών». Αυτή ήταν η αντίληψή του για την εθνική ευθύνη και την εθνική συνέγερση.
-          Και την ίδια μέρα είπε πως δεν αποδέχεται με τίποτε καμία αναδιάρθρωση καμία μείωση του δημοσίου χρέους! Μπορείτε να συγκρίνετε την τοποθέτησή του της 6ης Μαΐου από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής, με μεταγενέστερες, κυρίως τις σημερινές του τοποθετήσεις.
Υπάρχουν, όμως, και άλλοι στον πολιτικό στίβο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρόεδρο του τον κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας, λυπάμαι πραγματικά που το λέω, αλλά άκουσα και τη σημερινή του συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση, έχει αποχαλινωθεί.
Είναι ένας πολιτικός υβριστής και η συμπεριφορά του δεν έχει καμία σχέση με το ήθος της Αριστεράς, με το ήθος της δημοκρατικής αντιπαράθεσης. Σε προσωπικό επίπεδο δεν αντιδρώ, δεν νομίζω ότι έχει προσωπική διάσταση αυτό που συμβαίνει, υπάρχει όμως ένα πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα βαθύτερα ηθικό. Γιατί αφορά τη σχέση μας με την αλήθεια, τη σχέση μας με το λαό, τη σχέση μας με την ιστορία της πατρίδας.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί με ακαριαίο και αναπόφευκτο τρόπο σε μια Ελλάδα έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έξω από την Ευρωζώνη έξω από το ευρώ, σε κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, σε απώλεια καταθέσεων, σε 2 εκατομμύρια ανέργους τουλάχιστον, σε διάλυση του παραγωγικού ιστού, σε αλυσιδωτό κλείσιμο των επιχειρήσεων, σε διακοπή των εισαγωγών και των εξαγωγών, σε απομόνωση και αλβανοποίηση της Ελλάδας.
Αυτή είναι  κατά τη γνώμη μου η επιτομή του πολιτικού τυχοδιωκτισμού. Επαναλαμβάνω πως πρέπει να υπερβούμε δυο διαδεδομένες παρεξηγήσεις:
-          Πρώτη παρεξήγηση: «Ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται, ένας φτωχός άνθρωπος ένας άνθρωπος που έχασε τη δουλειά ή την επιχείρησή του δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από τη χρεοκοπία της χώρας». Είναι η διαφορά ανάμεσα στον βρεγμένο και τον πνιγμένο, στον χείμαρρο της δημαγωγίας και της ανευθυνότητας. Γιατί αν δεν υπάρχει κράτος, εθνική οικονομία, ανάπτυξη, ανασυγκρότηση κανείς δεν μπορεί να σε βοηθήσει να βγεις από τη δύσκολη θέση, να αποκτήσεις ξανά ελπίδα προοπτική σιγουριά.
-          Δεύτερη παρεξήγηση: «Ό,τι και να γίνει, δεν πρόκειται να μας βγάλουν από το ευρώ, γιατί έχουν ξοδέψει και επενδύσει πολλά χρήματα στην Ελλάδα». Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά: Μπορούν να μας πουν με πολύ κυνικό και ωμό τρόπο: «Ναι, μείνετε στο ευρώ, καλύπτουμε το εξωτερικό χρέος, τα τοκοχρεολύσια, τις δόσεις για να μην επηρεαστεί η Ευρωζώνη, βγάλτε τα πέρα μόνοι στις εσωτερικές πληρωμές, σε μισθούς, συντάξεις, επιχορηγήσεις, επιδόματα. Άρα ό,τι μαζεύετε από τους φόρους μπορείτε να πληρώνετε». Αυτό σημαίνει δημοσιονομική προσαρμογή μέσα σε ημέρες!
Αυτό δεν οδηγεί στον κίνδυνο μικρών περικοπών στις συντάξεις, αλλά σε αδυναμία καταβολής του συντριπτικά μεγαλύτερου τμήματος της σύνταξης και του μισθού.
Υπάρχουν κορυφαία ψέματα που ακούγονται στο δημόσιο λόγο και για τα οποία οφείλω, έχοντας επίγνωση της κατάστασης, να τοποθετηθώ σήμερα κοιτώντας στα μάτια τους Έλληνες πολίτες.
-          Ψέμα πρώτο: «Η χώρα μπορεί να μείνει στην Ευρώπη καταγγέλλοντας τη δανειακή σύμβαση». Μια δανειακή σύμβαση, από την οποία έχουμε να πάρουμε 150 δις ευρώ ακόμη, εάν καταγγελθεί ποιον τρομάζει; Ποιον φέρνει σε δύσκολη θέση; Τον δανειστή που δεν θα δώσει τα χρήματα ή τον δανειζόμενο που έχει ζωτική ανάγκη από αυτά;
Αρνούμενη να πάρει τα λεφτά η Ελλάδα τι κάνει; Αρνείται να στηρίξει τις τράπεζες και τις καταθέσεις, αρνείται να στηρίξει τις επιχειρήσεις, την ανάπτυξη, αρνείται να ρίξει ρευστότητα, δηλαδή χρήμα στην αγορά για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, αρνείται να γυρίσει το δικό της τροχό της προόδου. Σταματούν οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σταματάει η χορήγηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Έλεος.
-          Ψέμα δεύτερο: Το άκουσα και σήμερα, έχει δήθεν δημιουργηθεί –λένε– ένα ειδικό ταμείο στο οποίο η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να καταθέτει πριν από την καταβολή μισθών και συντάξεων τα χρήματα με τα οποία πρέπει να πληρώνει το εξωτερικό της χρέος και ότι αυτό το ταμείο τελεί υπό την διαχείριση των πιστωτών.
Μα, δεν διαβάζουν τι λένε οι νόμοι του κράτους; Έχει δημιουργηθεί για τη δική μας ασφάλεια ένας ειδικός λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδος υπό τη διαχείριση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ώστε να αποφεύγουμε το ατύχημα, να οδηγηθούμε σε πτωχευτικό γεγονός κατά λάθος επειδή δεν θα πληρωθεί μια μικρή δόση του δανείου. Ποιοι βάζουν τα λεφτά στο λογαριασμό αυτό; Οι δανειστές μας, γιατί απ’ αυτούς παίρνουμε για να τροφοδοτούμε το λογαριασμό αυτό.
Η δική μας Ελλάδα απέναντι σε όλα αυτά είναι η Αυτοδύναμη Ελλάδα μέσα σε μια Ευρώπη που βρίσκεται σε κρίση, μια συντηρητική, καταθλιπτική Ευρώπη των ομογάλακτων του κ. Σαμαρά κατά πλειοψηφία, αλλά μέσα σε μια Ευρώπη που αλλάζει με πρώτο οιωνό την εκλογή του François Hollande στη Γαλλία.
Η δική τους Ελλάδα είναι η Ελλάδα της δραχμής, της απομόνωσης, της φτώχειας, της εξαθλίωσης.
Υπάρχουν και κάποιες άλλες δυνάμεις. Με ενδιαφέρουν οι δυνάμεις της Αριστεράς που δηλώνουν φιλοευρωπαϊκές, αλλά φαίνεται ότι πιστεύουν σε μια εικονική και ανύπαρκτη Ευρώπη, στην Ευρώπη των ψευδαισθήσεων και όχι στην πραγματική Ευρώπη των συσχετισμών της διαπραγμάτευσης.
Το δικό μας σχέδιο για την αυτοδύναμη Ελλάδα, το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης οδηγεί στην ασφαλή έξοδο από το μνημόνιο σε τρία χρόνια. Στο νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο αρχίζοντας από την επιστροφή στην ύπαιθρο.
Προτείνουμε ένα ασφαλές, συγκεκριμένο και δεσμευτικό πλαίσιο για τον Ιούνιο. Είπαμε: δεσμευόμαστε, εγγυόμαστε, μπορούμε.
-          Προτείνουμε υπολογισμένα, λέξη–λέξη και ευρώ–ευρώ, μέτρα για να πέσει χρήμα στην αγορά και να κινηθεί ο τροχός της ανάπτυξης.
-          Προτείνουμε Εθνικό Φορολογικό Σύστημα με τέσσερις συγκεκριμένες μειώσεις εκτάκτων φόρων, τελών και ασφαλιστικών εισφορών που μπορούν να γίνουν χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.
-          Προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα κοινωνικής προστασίας και ένα ολόκληρο σχέδιο για τη μορφή του κράτους, της Δημόσιας Διοίκησης, της Δικαιοσύνης.
Αυτή είναι η Αυτοδύναμη Ελλάδα. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;
Υπάρχουν πολιτικές προϋποθέσεις:
Η πρώτη και η κορυφαία είναι η έγκριση και η αποδοχή του ελληνικού λαού. Την Κυριακή ο λαός αποφασίζει, χρειάζεται καθαρή γραμμή, σαφής απόφαση, εντολή, νομιμοποίηση. Οι αοριστίες και οι ασάφειες δεν οδηγούν πουθενά.
Το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί την πρώτη θέση, αλλά αυτό δεν είναι ένας εκλογικός στόχος. Είναι μία πολιτική και εθνική ανάγκη, γιατί μόνον έτσι, όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, μπορούμε να πετύχουμε την εθνική συνέγερση, τη συνεργασία όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της ευθύνης, της αλληλεγγύης, της ανάπτυξης.
Άρα, αυτό που εμείς προτείνουμε δεν είναι ούτε ένα κομματικό πρόγραμμα, ούτε μία κομματική και πολύ περισσότερο μονοκομματική λύση. Είναι ένα πραγματικά εθνικό σχέδιο και μία ουσιαστική εθνική συστράτευση για να βγούμε από την κρίση, να ξανά κατακτήσουμε την περηφάνια και την αξιοπρέπεια του Έθνους.
Σας ευχαριστώ. 
Β. Κεχαγιά (Τα Νέα): Καλησπέρα κ. Πρόεδρε. Σας παρακολουθώ με προσοχή το τελευταίο διάστημα, όμως ομολογώ ότι δυσκολεύομαι να αντιληφθώ πώς το κυβερνητικό σας πρόγραμμα μπορεί να υπερβεί το μνημόνιο. Το λέω αυτό, διότι σας θυμίζω, το ξέρετε και εσείς καλύτερα, ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή αυτή που εξελέγη το 2009 έπραξε ελάχιστα απ’ όσα ευαγγελιζόταν στο κυβερνητικό της πρόγραμμα.
Και επίσης θέλω να επισημάνω ότι σε ένα σημείο του προγράμματος σας λέτε, ότι προσβλέπουμε σε έσοδα 19 δισεκατομμυρίων ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις την ώρα που όλοι γνωρίζουμε, ότι οι πολλαπλές προσπάθειες που έχουν γίνει σ’ αυτόν τουλάχιστον τον τομέα έχουν οι περισσότερες αποτύχει.
redsq Ευ. Βενιζέλος: Παρουσίασα ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης έχοντας ζήσει την εμπειρία μιας πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης και επαναδιαπραγμάτευσης και σύγκρουσης με την Τρόικα σε όλα τα επίπεδα από το υψηλότερο πολιτικό έως το μεσαίο υπηρεσιακό επίπεδο. Ό,τι λέμε το έχουμε μετρήσει ευρώ–ευρώ και λέξη–λέξη.
Όσοι πιστεύουν ότι με το μνημόνιο πέθανε η πολιτική και δεν έχουμε παρά να βάλουμε το δικό μας χρώμα στο εξώφυλλο του μνημονίου κάνουν τεράστιο λάθος. Το μνημόνιο καλύπτει μια στενή λωρίδα θεμάτων. Για παράδειγμα:
-          Δεν λέει τίποτα για την εξωτερική πολιτική, για την αλλαγή στην Ευρώπη, για τον ορυκτό πλούτο, για τα πανεπιστήμια μας, για τα σχολεία μας, δεν λέει τίποτα για το πολιτικό σύστημα, στην πραγματικότητα δεν λέει τίποτα για το πώς φανταζόμαστε το άλλο κράτος, δεν λέει τίποτα για το εθνικό παραγωγικό μοντέλο.
-          Δεν λέει ποιες είναι οι δικές μας εθνικές προτεραιότητες για την ανάπτυξη.
-          Δεν λέει το μνημόνιο πως θα πέσουν τα 50 δισ. ευρώ, που τα έχω προτείνει ευρώ – ευρώ, στην αγορά ως ρευστότητα, ποιες είναι οι επενδύσεις που μπορούν να γίνουν τα επόμενα τρία χρόνια που τις υπολογίσαμε και τις παρουσιάσαμε μία – μία, 55 δισ. ευρώ σε υποδομές με δημόσια έργα συγχρηματοδοτούμενα έργα, παραχωρήσεις και ιδιωτικές επενδύσεις σε ενέργεια, σε ύδατα, σε απορρίμματα, σε απόβλητα, σε οδικές υποδομές.
Άρα, αυτό που προτείνουμε εμείς είναι όχι απλά και μόνον η εφαρμογή, αλλά η θαρραλέα υπέρβαση του μνημονίου, ώστε η υπέρβαση αυτή να είναι τελικά η υπέρβαση της κρίσης και η έξοδος της Ελλάδας από την ταπεινωτική θέση του δανειζόμενου που είναι υπό επιτήρηση. Ώστε η Ελλάδα να ξαναγίνει όχι απλά και μόνο αξιοπρεπής και ασφαλής, αλλά και θεσμικά ισότιμη μέσα στην Ευρώπη. Δεν θωρακίζουμε την Ελλάδα μόνο απέναντι στη δική της κρίση, αλλά και απέναντι στην πανευρωπαϊκή κρίση και την κρίση της παγκόσμιας οικονομίας.
Άρα, το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που εμείς προτείνουμε να απλωθεί σε τρία χρόνια και όχι σε δύο, όπως λέει το μνημόνιο, που εμείς προτείνουμε να τροφοδοτηθεί από ένα ολοκληρωμένο πακέτο ανάπτυξης, είναι η μόνη πλατφόρμα που έχει παρουσιαστεί.
Ποια είναι η άλλη πλατφόρμα; Είναι είτε τα κατά συνθήκη παλαιοκομματικά ψεύδη συντηρητικού χαρακτήρα, όπου όλα είναι ειδυλλιακά («μπορούμε να δώσουμε παροχές, λεφτά υπάρχουν σε εκτέλεση έτους 2012»), είτε η εκδοχή  μιας κάποιας αριστεράς που κατά τη γνώμη μου είναι η αριστερά της ανευθυνότητας με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας για τους πολίτες και ιδίως τους πιο αδύναμους που λέει, «έξω από την Ευρώπη, έξω από το ευρώ». Γιατί όταν σου λέει «θα καταγγείλω τη σύμβαση και θα αρνηθώ να πληρώσω το δημόσιο χρέος» -Ποιο δημόσιο χρέος; Το αναδιαρθρωμένο δημόσιο χρέος-  σε οδηγεί στην καταστροφή.
Σε ποιον μιλάνε για μείωση του δημοσίου χρέους και άρνηση πληρωμής του δημοσίου χρέους; Απευθύνονται στον Υπουργό Οικονομικών, στον μόνο στην ιστορία της ελληνικής οικονομικής ζωής, που μείωσε το χρέος κατά 106 δισ. ευρώ, κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες. Εμείς αρνηθήκαμε να πληρώσουμε το χρέος, εμείς κάναμε την κολοσσιαία αυτή αλλαγή χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, παραδίδοντας την Ελλάδα πιο ασφαλή.
Γιατί μιλάμε τώρα για ρευστότητα, για ανάπτυξη, για επενδύσεις, για προοπτική εξόδου; Γιατί έχουμε αυτή τη νέα βάση, αυτό το νέο πλαίσιο.
Ι. Χασαπόπουλος (Mega): Κύριε Πρόεδρε ήθελα να ρωτήσω να σας ρωτήσω, τις τελευταίες προεκλογικές σας ομιλίες συνεχώς και στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις αυτό που τονίζετε προς όλες τις άλλες δυνάμεις που καταγγέλλετε και σήμερα είναι ότι δεν πρέπει να θεωρείται το ΠΑΣΟΚ δεδομένο για την επόμενη μέρα.
Έχετε κάποιο σχέδιο με ποιους μπορείτε να συνεργαστείτε και ποια είναι η επόμενη μέρα για το ΠΑΣΟΚ; Δηλαδή με ποιους όρους και προϋποθέσεις θα μπορέσετε να συνεργαστείτε; Γιατί όταν λέτε καθαρή εντολή όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, πως μπορεί αυτό να επιτευχθεί;
redsq Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Χασαπόπουλε, έχει εμπεδωθεί η εσφαλμένη και επικίνδυνη κατά τη γνώμη μου αντίληψη ότι βρέξει-χιονίσει το βράδυ της Κυριακής των εκλογών υπάρχει δεδομένη κυβέρνηση με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.
Άρα, το ΠΑΣΟΚ είναι, ούτως ή άλλως, «πρόθυμο και δεδομένο», υπάρχει η συγκεκριμένη κατεύθυνση, αυτή που ονομάζουν η «κατεύθυνση του μνημονίου». Άρα, αφού έχουμε και κυβέρνηση και πολιτική κατεύθυνση μπορούμε οι Έλληνες πολίτες υπό την καθοδήγηση δύο εκδοχών ανευθυνότητας, της δεξιάς και της αριστερής, να διαμαρτυρόμαστε, να πιέζουμε, να προσδοκούμε.
Διότι «εδώ δεν ψηφίζουμε, δεν αποφασίζουμε, δεν παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας, αλλά άλλοι κυβερνούν και άλλοι μπορούν να δημαγωγούν ή να λαϊκίζουν». Δεν είναι έτσι, το ΠΑΣΟΚ έκανε λάθος αναλαμβάνοντας μόνο του το 2010 τη διαχείριση μιας κρίσης η οποία είχε ιστορικά και εθνικά χαρακτηριστικά. Έπρεπε να τους κινητοποιήσουμε όλους.
Προσπαθήσαμε να το κάνουμε αυτό, έστω το Νοέμβριο του 2011. Όσες δυνάμεις μπήκαν δεν φέρθηκαν με συνέπεια. Ο κ. Καρατζαφέρης μπήκε-βγήκε, ο κ. Σαμαράς ήταν μέσα-έξω, συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση, αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση, ποτέ δεν ανέλαβε ευθύνη διότι δεν ήθελε τη φθορά, εξαρχής το είπε, ήθελε να είναι ο υποδοχέας του κομματικού και εκλογικού κέρδους. Αυτός είναι ο κυνισμός της πολιτικής, σε αντίθεση με την υπεύθυνη στάση η οποία βεβαίως υπερβαίνει και την αναλογία των ιστορικών ευθυνών.
Άρα, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ λέει στον ελληνικό λαό: Πρέπει να έχουμε Κυβέρνηση, πρέπει να έχουμε ισχυρή Κυβέρνηση. Για να έχουμε Κυβέρνηση, δεν αρκεί να έχουμε 151 Βουλευτές, πρέπει να έχουμε κύρος, πρέπει να έχουμε νομιμοποίηση, κοινωνική αποδοχή. Δεν πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση σε αντίθεση με την επιθυμία του λαού, αναντιστοιχία εκ γενετής μεταξύ εκλογικού σώματος και Βουλής.
Και το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι ο καταλύτης και ο εγγυητής των εξελίξεων. Και κατά τη γνώμη μου, μόνο αυτό μπορεί να είναι, γιατί είναι στο μέσον του φάσματος, έχει προτείνει μια συγκεκριμένη πλατφόρμα -το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης. Μπορεί παίρνοντας την εντολή, τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης να κοιτάξει αριστερά στις φιλοευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις, να κοιτάξει δεξιά στον συντηρητικό χώρο όπου υπάρχουν υπεύθυνες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις ή δυνάμεις που θα γίνουν εκ των υστέρων μετεκλογικά υπεύθυνες.
Γιατί δυστυχώς υπάρχει η διαφορά μεταξύ προεκλογικού και μετεκλογικού λόγου κι αυτό εμείς δεν το κάνουμε, μιλάμε με ενιαία γλώσσα και πριν και μετά.
Για να σχηματιστεί η συνεργασία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της ευθύνης, της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης.
Φ. Γιωτάκη (Έθνος): Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα. Σας άκουσα πριν να αναφέρεστε στον κ. Τσίπρα και σε αυτά που είπε σήμερα. Τα άκουσα κι εγώ, ο κ. Τσίπρας λοιπόν είπε ότι «έχετε ξεφύγει», όπως λέει και η γνωστή διαφήμιση.
Υποστήριξε συγκεκριμένα -έχω κρατήσει τις σημειώσεις μου- ότι ή έχετε ξεχάσει τι υπογράψατε στο μνημόνιο δύο ή συνεχίζετε να κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό και να λέτε εσείς ψέματα. Σας χαρακτήρισε μάλιστα και πολιτικό απατεώνα, εικάζω ότι δεν αποδέχεστε τον χαρακτηρισμό, έχετε όμως ξεφεύγει;
redsq Ευ. Βενιζέλος: Στην έκφραση του κ. Τσίπρα, που αντιγράφει τη γνωστή διαφήμιση, αν «έχω ξεφύγει», η απάντησή μου είναι… «Τράτζικ»!
Αλλά κατά κυριολεξία, πρόκειται για μία τραγική τοποθέτηση. Δεν πρόκειται να χαρακτηρίσω τις εκφράσεις του, νομίζω ότι αυτό πια ξεπερνά τα όρια της δημοκρατικής δεοντολογίας και του προοδευτικού ήθους. Αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα προσωπικό, παραταξιακό, ας τον κρίνει ο ελληνικός λαός και ας τον κρίνουν και οι οπαδοί του και οι σύντροφοί του.
Το ποιος λέει αλήθεια ή ποιος λέει ψέματα, ποιος οδηγεί τον ελληνικό λαό στην οριστική έξοδο από την κρίση, με ασφάλεια, σεβόμενος θυσίες και αγωνίες και ποιος παίζει πραγματικά «εν ου παικτοίς» στο κεφάλι του Έλληνα και πιο συγκεκριμένα στο κεφάλι του αδύνατου Έλληνα, του νέου Έλληνα, των παιδιών αυτής της πατρίδας, το εξήγησα προηγουμένως.
Η τυχοδιωκτική εκδοχή της Αριστεράς, κατά τη γνώμη μου, δεν εναρμονίζεται με τις ανάγκες της χώρας μας και με τις ανάγκες της κοινωνίας μας. Αντιλαμβάνομαι την έκρηξη οργής, αντιλαμβάνομαι τη διαμαρτυρία, τη δυσαρέσκεια, τη ριζοσπαστική διάθεση, αλλά υπάρχει ένα όριο και το όριο δεν είναι ο σεβασμός σε μας, το όριο είναι ο σεβασμός στον πολίτη που δεν μπορούμε να τον χρησιμοποιούμε ως το γήπεδο των δικών μας κομματικών επιδιώξεων.
Σ. Μουρελάτου (Antenna): Κύριε Πρόεδρε, έχετε προδιαγράψει τι θα επιδιώξετε να κάνετε, αν είσαστε η πρώτη δύναμη. Θα ήθελα όμως να ρωτήσω εάν δεσμεύεστε ότι θα εξαντλήσετε όλα τα περιθώρια που τουλάχιστον θα έχετε στη δική σας ευχέρεια, αν το εκλογικό σώμα την 6η Μαΐου σας κατατάξει ως δεύτερη δύναμη;
Ή μήπως τελικά η απόδοση όλων αυτών των αρνητικών χαρακτηριστικών προς τους εν δυνάμει κυβερνητικούς σας εταίρους, ότι ο κ. Σαμαράς έχει μονίμως μία εμμονή με την πρωθυπουργία, ότι ο κ. Τσίπρας είναι με το ένα πόδι ή και με τα δύο πόδια στη δραχμή, ότι ο κ. Κουβέλης θέλει τα οφέλη του ευρώ δε θέλει τις υποχρεώσεις, ουσιαστικά στρώνουν ένα χαλί ώστε αν το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερη δύναμη να πει ότι εγώ δεν μπορώ να συμπράξω με ένα μέτωπο ανευθυνότητας; 
redsq Ευ. Βενιζέλος: Νομίζω ότι υπάρχει μία μικρή παρεξήγηση. Αυτή η προεκλογική περίοδος είναι εξαιρετικά άνιση από πλευράς χρόνου, πιστεύω ότι μέχρι χθες Πρωτομαγιά διανύσαμε τη μισή προεκλογική περίοδο, η οποία διήρκησε περίπου 30 μέρες. Από σήμερα και μέχρι την Κυριακή, αυτές τις τέσσερις μέρες, έχουμε στην πραγματικότητα την άλλη μισή προεκλογική περίοδο.
Είναι τόσο μεγάλο το ποσοστό των αναποφάσιστων, είναι τόσοι πολλοί οι συμπολίτες μας που περιμένουν με πραγματική προσωπική αγωνία να αποφασίσουν τώρα, να αποφασίσουν πάνω στην κάλπη, που οι συσχετισμοί διαμορφώνονται τη στιγμή που μιλάμε. Άρα, διεκδικούμε αυτό που πρέπει να διεκδικήσουμε, λέμε την αλήθεια με καθαρό τρόπο, ευθύ τρόπο, και ζητούμε από τους πολίτες ακόμη κι όταν έχουν επιφυλάξεις, θέλουν να θέσουν όρους, θέλουν να κρατήσουν αποστάσεις, να το κάνουν, αλλά να στηρίξουν μία ολοκληρωμένη και ασφαλή λύση, τη μόνη που τους προτείνουμε.
Α. Κωβαίος (Το Βήμα): Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας κάνω την εξής ερώτηση και μεταφέρω πιστέψτε με συζητήσεις με συμπολίτες μας, οι οποίοι θα ψηφίσουν την Κυριακή.
Ο τρόπος με τον οποίον έχετε θέσει τα διλήμματα στην προεκλογική περίοδο, ουσιαστικά παραπέμπει στη λογική ή οι πολίτες στρέφονται και ψηφίζουν παραμονή της χώρας το ευρώ ή ψηφίζουν έξοδο της χώρας από το ευρώ. Σε τι διαφέρει αυτό από εκείνο το δίλημμα του παρ΄ ολίγον δημοψηφίσματος το οποίο προκάλεσε τόσα πολλά προβλήματα στη χώρα;
redsq Ευ. Βενιζέλος: Το δημοψήφισμα είχε τεθεί ως ζήτημα πριν από τη μείωση του χρέους, πριν από τη δανειακή σύμβαση και με έναν τρόπο που τελικά θα γινόταν ένας τρόπος αμφισβήτησης της παραμονής της χώρας στο ευρώ.
Εμείς αναφερόμαστε τώρα σε πραγματικές καταστάσεις και πραγματικά ερωτήματα  που εκκινούν από την εξής αφετηρία: Ότι σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης, η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού, πλειονότητα που υπερβαίνει το 75%, είναι υπέρ του ευρώ και υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη. Και αυτό που ζητάμε, είναι να γεφυρωθεί  μια φαινομενική αντίφαση. Μια φαινομενική αντίφαση ανάμεσα στη βούληση, την εκφρασμένη σε πάμπολλες καταγραφές του ελληνικού λαού υπέρ της Ευρώπης  και υπέρ του ευρώ και αυτή την αοριστία, την ασάφεια, την απροθυμία που υπάρχει, στο να δοθεί μια απάντηση καθαρή.
Η απάντηση πρέπει να είναι καθαρή. Και πρέπει να είναι και εσωτερικά εναρμονισμένη. Αυτό λέμε.
Χ. Κούτρας (ΣΚΑΪ): Κύριε Πρόεδρε, έχετε μιλήσει για το 2015, για έξοδο της χώρας από το μνημόνιο το 2015. Δεν έχουμε μάθει επί της ουσίας τι σημαίνει αυτό. Δηλαδή τον Ιούνιο τα μέτρα τα οποία είδαμε χθες, διέρρευσαν από το πρωθυπουργικό Γραφείο, θα είναι διαφορετικά; Θ’ αλλάξει το μίγμα πολιτικής; Θα ελαφρύνει ο κόσμος;
Και το δεύτερο που θέλω να σας ρωτήσω, διευκρινίζοντας μάλιστα: Κάνατε λόγο για το «οριζόντιο κόμμα της δραχμής». Από την τοποθέτησή σας κατάλαβα ότι σε αυτό το οριζόντιο κόμμα της δραχμής εντάσσετε και το ΣΥΡΙΖΑ. Μπορείτε να μας πείτε ποιες άλλες δυνάμεις είναι εκεί;
redsq Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Κούτρα, η πρότασή μου να γίνει η προσαρμογή όχι μέχρι το 2014 αλλά μέχρι το 2015, όχι σε δυο χρόνια όπως λέει το μνημόνιο αλλά σε τρία χρόνια, είναι η πιο συγκεκριμένη και ριζοσπαστική πρόταση που έχει διατυπωθεί σε αυτή  την προεκλογική περίοδο και δεν την έχει σχολιάσει ο κ. Σαμαράς.
Άλλωστε, όπως είπα, ούτε στο debate ήρθε, ούτε σε καμία συνέντευξη με δημοσιογράφους, οι οποίοι κάνουν επιθετικές ερωτήσεις πήγε, με πολλούς δημοσιογράφους, σε μια κοινής λήψης συνέντευξη. Η δε Αριστερά δεν το σχολιάζει καν αυτό.               
Δε μιλάω για  την πέραν της Νέας Δημοκρατίας  συντηρητική  παράταξη, διότι ούτε αυτή τοποθετείται στη συγκεκριμένη πρόταση.
Αυτή η πρόταση που είναι το απόσταγμα της εμπειρίας μου μέσα  από τη διαπραγμάτευση, επιτρέπει να επιτύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους με πιο ήπιο και χαλαρό τρόπο, μ’ έναν τρόπο πολύ πιο φιλικό για τον πολίτη, με λιγότερους κινδύνους για περικοπές και μ’ έναν τρόπο πολύ πιο φιλικό για την ανάπτυξη.
Διότι ταυτόχρονα προτείνω και όλα τ’ άλλα: Τα μέτρα για τη ρευστότητα, το χρήμα στην αγορά που είναι 50 δισ. ευρώ, το πακέτο των έργων υποδομής, τα μέτρα κοινωνικής προστασίας. Αυτά αλλάζουν το ίδιο το ΑΕΠ. Δηλαδή τον παρανομαστή του κλάσματος του ελλείμματος. Γιατί το έλλειμμα μετριέται ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.
Λοιπόν, εμείς διατυπώνουμε μια υπεύθυνη, τεκμηριωμένη πρόταση που κατά τη γνώμη μου μπορεί να γίνει εύκολα δεκτή από την τρόικα, από τους εταίρους μας σε πολιτικό επίπεδο, το έχω διερευνήσει αυτό και οι άλλοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.
Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στη στάση ευθύνης και στη στάση του λαϊκισμού και της δημαγωγίας.
Δεδηλωμένα υπέρ της δραχμής με μια έντιμη παραδοσιακή στάση είναι το ΚΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ τι είναι; Είναι κόμμα του ευρώ και προτείνει να μην πληρώνουμε το δημόσιο χρέος, να οδηγηθούμε σε πτώχευση, να καταγγείλουμε τη σύμβαση, δηλαδή να μην έχουμε συναλλαγές με την Ευρώπη, να μην έχουμε χρηματοδότηση, να μην έχουμε κονδύλια του ΕΣΠΑ, να μην πάρουμε το δάνειο, να μη μπορούμε να εξυπηρετήσουμε το χρέος; Να κάνουμε παύση πληρωμών;
Μα γιατί αγωνιστήκαμε; Γιατί υπέστη θυσίες ο ελληνικός λαός; Ή λέμε το ψέμα ότι: «κοίταξε, αν έχεις φτωχύνει γιατί σου κόπηκε ο μισθός ή έχασες τη δουλειά σου, δεν πειράζει να πτωχεύσει και η χώρα». Μια πτωχευμένη χώρα, μια χώρα η οποία θα γίνει στα καλά καθούμενα τριτοκοσμική μέσα στην Ευρώπη, είναι μια χώρα που δε σε βοηθάει, σε ρίχνει σε μια χαράδρα ιστορική.
Άρα, λοιπόν, πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διχασμένος και στην κορυφή του. Υπάρχουν επίσημα χείλη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κ. Λαφαζάνης, αναφανδόν υπέρ της δραχμής. Και εν πάση περιπτώσει, δεν αρκεί να δηλώνεις κάτι, πρέπει και να το αποδεικνύεις αυτό με τις συγκεκριμένες προτάσεις που διατυπώνεις.
Είναι δυνατό να βγαίνει  ένα κόμμα και να απειλεί τους Έλληνες και να λέει «προσέξτε, αν εφαρμοστούν τα μέτρα η Ελλάδα θα γίνει Νιγηρία, οι μισθοί θα είναι μισθοί Εσθονίας»; Αυτό που έχω πει κατ’ επανάληψη είναι ότι η Ελλάδα έχει επίπεδο μισθών πολύ πάνω από το πορτογαλικό και το ισπανικό και ζητάμε παρ’ όλα αυτά, γιατί έτσι λειτουργεί το σύστημα, από τη Εσθονία, από τη Σλοβακία, από τη Σλοβενία, δάνειο όταν δανείζει το EFSF ή η Ευρωζώνη. Και αυτό  είναι ένα θέμα.
Διότι η Ευρώπη δεν είναι ένα Ταμείο, η Ευρώπη είναι λαοί, είναι εκλογικά Σώματα, είναι εθνικοί προσανατολισμοί, είναι οικονομικοί εθνικισμοί, σκοπιμότητες, αντιπολιτεύσεις, εκλογικοί κύκλοι και σκοπιμότητες σε 27 χώρες. Το τυχαίο και το παράλογο παραμονεύει και  πρέπει να ξεφύγουμε, να το γλιτώσουμε.
Β. Νέδος (Καθημερινή): Κύριε Πρόεδρε, τις τελευταίες ημέρες σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, έχετε αναφερθεί επανειλημμένως για το επικίνδυνο φαινόμενο της ανόδου της Χρυσής Αυγής. Διαπιστωμένα και από τις μετρήσεις και από το κλίμα που υπάρχει στην ατμόσφαιρα, αντιλαμβανόμαστε ότι η άνοδος του κόμματος αυτού έχει προέλθει κυρίως από την αδυναμία του κράτους να προσφέρει ασφάλεια στον κόσμο. Ένα κράτος που αναγκαστικά θα μπει σε τροχιά  απομείωσής του τα επόμενα χρόνια. Πώς μπορεί ν’ απαντήσει σε αυτό το φαινόμενο; Ευχαριστώ.
redsq Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπάρχει τίποτε  πιο επικίνδυνο -αυτό μας έχει διδάξει η ιστορία- από μια κοινωνία σε κρίση, σε απόγνωση, που τελικά κατολισθαίνει σε φασίζουσες συμπεριφορές. Είναι πραγματικά τραγικό νέοι άνθρωποι, με δημοκρατικό φρόνημα, λόγω της απελπισίας, να επιλέγουν ένα φιλοναζιστικό κόμμα. Η Χρυσή Αυγή δεν είναι η Χεζμπολά στο Λίβανο που προσφέρει και πολλές κοινωνικές υπηρεσίες.
Είναι μια ομάδα ανθρώπων που είναι δεδηλωμένοι οπαδοί του ολοκληρωτισμού, είναι οπαδοί της δικτατορίας της 21ης Απριλίου, η παρουσία τους στο Κοινοβούλιο θα ήταν ευθέως προσβλητική για τους δημοκρατικούς θεσμούς και την ιστορία του ελληνικού λαού.
Και πράγματι φταίει το κράτος, φταίμε εμείς, γιατί αφήσαμε κενό στο να προστατεύσουμε το κέντρο της Αθήνας, τον Άγιο Παντελεήμονα ή κοινωνικές ομάδες οι οποίες είναι στην έσχατη φτώχια.
Αλλά, έχω εξηγήσει πώς γίνεται το δίχτυ κοινωνικής προστασίας:
-          τι σημαίνει το νέο πρόγραμμα  «Βοήθεια στο σπίτι»
-          τι σημαίνει το νέο εθνικό δίκτυο άμεσης κοινωνικής παρέμβασης
-          πώς μπορούμε να βοηθήσουμε με συγκεκριμένο τρόπο τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
-          τι σημαίνει ακατάσχετος λογαριασμός 1.500 ευρώ για κάθε άτομο και 2.000 για κάθε ζευγάρι
-          τι σημαίνει να μπορεί ο υπερχρεωμένος επαγγελματίας, αν έχει χρέη μέχρι 25.000 ευρώ να μπει στη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
-          τι σημαίνει ν’ αλλάξουν οι κανόνες του ΤΕΙΡΕΣΙΑ ώστε να μη μπορεί να μπαίνει στη μαύρη λίστα των τραπεζών επειδή σου έσκασε μια ακάλυπτη επιταγή κάποια στιγμή δυσκολίας.
Πρέπει να εναρμονιστούμε με την πραγματικότητα της κρίσης. Έχω εξηγήσει τι σημαίνει να έχεις 400 εκατομμύρια ευρώ για την ανεργία των νέων για προγράμματα κατάρτισης και νεανικής επιχειρηματικότητας και άλλα τόσα για να πάνε οι νέοι στην ύπαιθρο.
Άρα πράγματι υπάρχει αυτό το φαινόμενο που είπατε. Αλλά αυτό πρέπει να απαντηθεί και πρέπει οι αδυναμίες του κράτους στην παροχή κοινωνικής υποστήριξης να διαχωριστούν πλήρως από το προσωπείο του σύγχρονου φασισμού.
Γ. Πιτταράς (Alpha): Κύριε Πρόεδρε, έχετε επαναλάβει τη λέξη «συγνώμη» τις τελευταίες μέρες, όσο κανείς άλλος. Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως αυτό δεν αρκεί. Τώρα λέτε πως τις τέσσερις τελευταίες μέρες κρίνονται όλα, ότι το αποτέλεσμα είναι ανοιχτό και το ΠΑΣΟΚ να έρθει πρώτο Κόμμα.
Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι το παιχνίδι μπορεί να γυρίσει; Γιατί υπάρχει μια πλειοψηφία των ψηφοφόρων σας που μπορεί να πιστεύει το συγνώμη που λέτε, ωστόσο δεν πιστεύει ότι το ακούει από ορισμένα από τα στελέχη σας.
redsq Ευ. Βενιζέλος: Κατ' αρχάς, σας ευχαριστώ που έχετε αναδείξει τη δική μας ειλικρίνεια και το δικό μας συναισθηματικό και ηθικό πρόβλημα. Η λέξη «συγνώμη» είναι μια πολιτική πράξη και αντιστοιχείται με την αλήθεια που διατυπώνουμε προεκλογικά, με όσα λέμε για το πρόγραμμα, για τις δυσκολίες, για τους κινδύνους.
Το συγνώμη που απευθύνεται στον ελληνικό λαό και κυρίως στις νέες γενιές, συνδέεται κυρίως με την έλλειψη προνοητικότητας, με το γεγονός ότι η Ελλάδα έμεινε χωρίς ένα σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο και έπεσε θύμα της φούσκας της δημόσιας και της ιδιωτικής κατανάλωσης με δανεικά, με ένα ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ελλειμματικό κατά 15%. Δηλαδή μια χώρα μη ανταγωνιστική, μια χώρα που δεν παράγει, μια χώρα εξαρτημένη από τις εισαγωγές. Και με ένα κράτος το οποίο σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα των χειρότερων εκδοχών του παλαιοκομματισμού, του πρωθυπουργοκεντρικού μοντέλου λειτουργίας της Κυβέρνησης και του αρχηγικού μοντέλου λειτουργίας των Κομμάτων.
Όλοι οι άλλοι που δεν λένε τίποτε, ούτε καν μία συγνώμη, μια κουβέντα αυτοκριτικής, τι έχουν να πουν στον ελληνικό λαό; Εντάξει, το ΠΑΣΟΚ διατυπώνει την αυτοκριτική του, αναλαμβάνει ευθύνες οι οποίες καλύπτουν όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο, τη λειτουργία όλου του πολιτικού συστήματος.
Μα ο κ. Σαμαράς είναι προϊόν παρθενογένεσης; Δεν έχει να πει τίποτε για το τι έκανε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μέχρι το 2009; Για το 15,8% έλλειμμα; Για τα συντρίμμια; Για την έλλειψη στοιχειώδους διορατικότητας; Ο κ. Καραμανλής που έσπασε τη περιβόητη σιωπή του, δεν είπε τίποτε, ούτε «κιχ» γι' αυτό που παρέδωσε. Γι' αυτό που τον ανάγκασε να φύγει άρον–άρον από το πολιτικό προσκήνιο;
Μιλάμε για το κέντρο της Αθήνας και για την παράνομη μετανάστευση. Πώς άρχισε αυτό το 1990; Το έχουμε σκεφτεί; Μήπως μπορείτε να φέρετε στο μυαλό σας συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα και συγκεκριμένες, τραγικά εσφαλμένες πρωτοβουλίες, που άνοιξαν τα σύνορα στην παράνομη μετανάστευση, σε χιλιάδες παράνομους μετανάστες;
Ποιος εγκατέλειψε το κέντρο της Αθήνας και το γκετοποίησε το 2008; Θα μου πείτε γιατί εμείς δεν αντιδράσαμε νωρίτερα. Θα έπρεπε να αντιδράσουμε νωρίτερα. Αλλά όταν εγκαθιδρυθεί μια κατάσταση είναι πολύ δύσκολο να την αντιμετωπίσεις, υπάρχουν οι κρίσιμες στιγμές.
Λ. Μπεθάνη (NET): Κύριε Πρόεδρε σε όλες τις τελευταίες ομιλίες σας προσέχω ότι ζητάτε τον επαναπατρισμό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, κυρίως αυτών που ψήφισαν το 2009 ΠΑΣΟΚ. Γιατί θεωρείτε ότι θα πρέπει τώρα να ψηφίσουν και πάλι ΠΑΣΟΚ και επειδή σας άκουσα σε πρόσφατη συνέντευξή σας και είπατε ότι την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την επέβαλλε τελικά η ίδια η Γερμανία, επειδή δεν υπήρχε ευρωπαϊκός μηχανισμός για να ελέγχει τα μνημόνια.
Εάν ήταν αυτό γνωστό στην ελληνική πολιτική ηγεσία γιατί δεν απαντήθηκαν οι συνωμοσιολογίες περί μυστικών συμφωνιών, που δηλητηρίασαν σε τελική ανάλυση την πολιτική ζωή;
redsq Ευ. Βενιζέλος: Τώρα κάνετε με έξυπνο τρόπο δυο διαφορετικές ερωτήσεις. Αρχίζω λοιπόν από τη δεύτερη σε σχέση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Με την άνεση του ανθρώπου που ήταν δεδηλωμένα εναντίον της ένταξης της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 2009, αρχές του 2010, σας λέω, ότι υπήρξε συνειδητή ευρωπαϊκή επιλογή –και όταν λέμε ευρωπαϊκή επιλογή εννοούμε πρωτίστως γερμανική επιλογή- να ενταχθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η Ευρωζώνη συνολικά.
Εάν είχε ενταχθεί μόνο η Ελλάδα, ή είχε ενταχθεί η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Αλλά όλη η Ευρωζώνη, οι ισχυρές χώρες, η Γαλλία, φυσικά η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία έχουν αυτοϋπαχθεί στον έλεγχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μόνο στην Ευρώπη, στην Ευρωζώνη η κα Lagarde έρχεται και παρακάθεται ως ισότιμη μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών, των Πρωθυπουργών και των τραπεζιτών. Δεν πάει στην Αμερική, δεν πάει στην Κίνα.
Γιατί έγινε αυτό; Γιατί υπήρξε τεράστια δυσπιστία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα κράτη και ιδίως η Γερμανία κατηγορούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν πρόβλεψε, δεν ανέκοψε το δημοσιονομικό εκτροχιασμό, δεν ειδοποίησε τους λαούς και αυτό έγινε και στην Ελλάδα.
Υπάρχει και ευρωπαϊκή ευθύνη για το κατάντημα του 2009. αυτή είναι η απάντησή μου στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης.
Τώρα πού απευθυνόμαστε; Απευθυνόμαστε στο εθνικό ακροατήριο. Η χώρα είναι σε κρίση, χρειάζεται πολιτική διεύθυνση, συντονισμό, χρειάζεται επιτελείο, χρειάζεται ένας «στρατηγός», με την πολιτική έννοια του όρου, ο οποίος θα διευθύνει τις επιχειρήσεις αυτές για την τελευταία φάση της υπέρβασης της κρίσης.
Πρέπει κάποιος να πάρει την υπόθεση στην πλάτη του, όπως την πήρα τον Ιούνιο του 2009, και να κάνει το τελικό βήμα. Θα επιλέξει ο ελληνικός λαός ποιος είναι αυτός, ποιο κόμμα, ποιο πρόσωπο, ποια πρόσωπα.
Ιδιαιτέρως όμως απευθυνόμαστε στην μεγάλη δεξαμενή των ανθρώπων μας της Παράταξης, αυτών που ψήφισαν το 2009 ΠΑΣΟΚ και απογοητεύτηκαν γιατί υπήρξε μια πολύ μεγάλη αντίφαση. Νομίζαμε ότι θα υπάρχει μια συμβατική κρίση και τελικά βρεθήκαμε μπροστά στην πυρηνική καταστροφή και στο τραγικό δίλημμα «σώζεις το έθνος και τις επόμενες γενιές και πικραίνεις το λαό και την παρούσα γενιά, ή το αντίθετο, θυσιάζεις στις ανάγκες της συγκυρίας και τις πιέσεις το μέλλον του τόπου;». Στο δίλημμα αυτό απαντήσαμε με ένα τρόπο που συνεπάγεται μεγάλο κόστος και μείωση της εκλογικής δύναμης του ΠΑΣΟΚ.
Αυτοί οι άνθρωποι τώρα περιμένουν είναι σε μεγάλο βαθμό αναποφάσιστοι. Μας κρίνουν και τώρα και μέχρι την τελευταία στιγμή και τους λέμε: Αντιλαμβανόμαστε την οργή, την επιφυλακτικότητα, την κριτική, την αυστηρότητα, αλλά ποια είναι η άλλη επιλογή; Ελάτε μαζί να βγάλουμε τη χώρα από αυτή την κατάσταση για τη δική σας ασφάλεια, για τη δική σας προοπτική.
Γ. Μακρυγιάννης (Πρώτο Θέμα): Όπως είπατε κ. Πρόεδρε για την επόμενη μέρα το ζητούμενο είναι να απαντηθούν τα πολιτικά ερωτήματα. Έχουμε τέσσερις μέρες, ακόμη κι αν είναι η μισή προεκλογική περίοδος θαύματα δεν γίνονται, οπότε συζητούμε επί ορισμένων πολύ συγκεκριμένων σεναρίων. Αυτοδυναμία για παράδειγμα δεν υπάρχει όπως σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις.
Θα ήθελα να μου πείτε συγκεκριμένα λοιπόν τι θα κάνετε εσείς την εντολή. Θα πάρετε μια εντολή ως πρώτο κόμμα. Τι θα κάνετε λοιπόν ως πρώτο κόμμα; Πού θα απευθυνθείτε; Θα απευθυνθείτε για συνεργασία στη Νέα Δημοκρατία και στον κ. Κουβέλη όπως αντιλαμβανόμαστε οι περισσότεροι, ή και σε άλλες δυνάμεις;
Εάν είστε δεύτερο κόμμα, θα ήθελα επίσης εδώ μια προσοχή με την εξής έννοια: εάν είστε δεύτερο κόμμα θα κληθείτε να απαντήσετε στην όποια πρόταση ή στη μη πρόταση του κ. Σαμαρά. Θα δεχόσασταν για παράδειγμα να συνεργαστείτε με τον κ. Σαμαρά και να είναι ο κ. Σαμαράς Πρωθυπουργός; Διότι όπως καταλαβαίνω εγώ, υποθέτω δηλαδή ότι τον εκπρόσωπο μιας κυνικής πολιτικής αντίληψης ή τον άνθρωπο που ευθύνεται κατά πολύ για τη λαθρομετανάστευση στο αρχέγονο στάδιο τέλος πάντων αυτού του προβλήματος στη χώρα μας, δεν θα τον θέλετε για Πρωθυπουργό. Θα προτείνετε κάποιο άλλο πολιτικό πρόσωπο; Διότι από ό,τι αντιλαμβάνομαι ούτε τεχνοκράτη θέλετε από κάποιες τελευταίες τοποθετήσεις σας. Αυτό θα ήθελα να ρωτήσω και θα ήθελα μια πιο συγκεκριμένη απάντηση.
redsq Ευ. Βενιζέλος: Συμφωνούμε στο θεμελιώδες. Δεν θα υπάρξει αυτοδύναμη πλειοψηφία στη Βουλή και μονοκομματική Κυβέρνηση. Εμείς είχαμε αυτοδύναμη πλειοψηφία στην προηγούμενη Βουλή και πήγαμε, έστω με καθυστέρηση, σε συνεργασία. Έπρεπε να έχουμε πάει πολύ νωρίτερα.
Άρα, δεν υπάρχει η λύση αυτή, είναι μία φενάκη, είναι ένα λάθος. Ο ελληνικός λαός το απορρίπτει αυτό το λάθος. Ως εκ τούτου, είναι πολύ πιο εύκολο για μας να πετύχουμε το στόχο μας και να είμαστε πρώτο κόμμα, παρά να πετύχει η Νέα Δημοκρατία το στόχο της τον ανέφικτο και να είναι αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Κρατήστε το αυτό, έχει πολύ μεγάλη σημασία.
Από κει και πέρα, η διερευνητική εντολή σημαίνει ότι έχεις την υποχρέωση να μιλήσεις με όλους, να καταλάβεις ποια είναι η τελική μετεκλογική τους στάση, γιατί δυστυχώς βλέπω απόσταση μεταξύ προεκλογικών δηλώσεων και μετεκλογικών αναγκών. Εμείς τουλάχιστον αυτή την αντίφαση την έχουμε αποφύγει, γιατί μιλάμε με καθαρό και ενιαίο τρόπο.
Και από κει και πέρα θέλουμε σε ένα κυβερνητικό σχήμα όλες ανεξαιρέτως τις δυνάμεις που μπορούν να χαρακτηρισθούν φιλοευρωπαϊκές, δυνάμεις ευθύνης αλληλεγγύης και ανάπτυξης. Τώρα, αν διασφαλίσουμε το φιλοευρωπαϊκό και το υπεύθυνο, την αλληλεγγύη και την ανάπτυξη, τη διασφαλίζει η προγραμματική συμφωνία.
Προγραμματική συμφωνία άλλη από το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης θα εκπλαγώ αν προτείνει κάποιος, διότι το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης είναι το ακραίο καλά σχεδιασμένο και μελετημένο σημείο υπέρβασης του μνημονίου με ασφάλεια, ώστε σε τρία χρόνια το αργότερο η Ελλάδα να είναι ξανά μια ισότιμη ευρωπαϊκή χώρα.’
Ε. Σαββοπούλου (Star): Καλημέρα κ. Πρόεδρε. Έχετε δεσμευτεί ότι δε θα μπουν νέοι φόροι και μάλιστα θα υπάρχει και σταδιακή κατάσχεσή τους, ότι δε θα θιγούν οριζόντια χαμηλόμισθοι, δε θα υπάρξουν περικοπές και τα λοιπά.
Φαντάζομαι ότι για όλα αυτά πρέπει να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις και φαντάζομαι ότι μία από αυτές είναι να τηρούνται απαρέγκλιτα οι δημοσιονομικοί στόχοι και η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα σε αυτό το κομμάτι δεν έχουμε φανεί απόλυτα συνεπείς. Και φαντάζομαι επίσης ότι ακόμη μια προϋπόθεση είναι να έχουμε και την έγκριση των εταίρων μας. Μήπως λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο;
redsq Ευ. Βενιζέλος: Ναι, υπάρχουν πάρα πολλοί στην Ελλάδα που λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο και οδηγούν το λαό σε περιπέτειες, αν υποθέσουμε ότι κάποιος πολίτης πείθεται από ανεύθυνους δημαγωγικούς λόγους.
Εμείς όμως ξέρουμε τι λέμε και ξέρουμε πως μπορούμε αυτό να το διαπραγματευθούμε με τους εταίρους μας. Γι΄ αυτό, αυτό που προτείνουμε είναι ένα ολόκληρο σύστημα ενεργειών και προτάσεων, είναι ένα πακέτο. Εμείς λέμε λοιπόν: Ενιαίο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, σταθερό για δέκα χρόνια, ευρύτατης αποδοχής.
Η Νέα Δημοκρατία, δυστυχώς απεχώρησε από το διάλογο για το φορολογικό, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, για να μπορεί να λέει ελεύθερα ότι θέλει.
Στο πλαίσιο αυτό λειτουργούν και πρέπει να λειτουργήσουν πιο εντατικά όλοι οι μηχανισμοί που αφορούν τα έσοδα. Δηλαδή: σύλληψη παραοικονομίας και φοροδιαφυγής, άρση του τραπεζικού απορρήτου, δημοσίευση με λίστες ονομάτων, μέτρα δικαστικής καταστολής, ποινικής καταστολής, καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος, μάχη κατά του λαθρεμπορίου, να εμπεδωθεί η πεποίθηση ότι το νόμιμο συμφέρει, κίνητρα συμμόρφωσης, όπως ακριβώς τα έχουμε οργανώσει. Είναι το σκέλος της φορολογικής διοίκησης.
Στη φορολογική πολιτική λέμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία προϋποθέτουν επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και μικρή βελτίωση του ρυθμού ανάπτυξης, γιατί ταυτόχρονα προτείναμε και πακέτο ανάπτυξης και πακέτο ρευστότητας.
Και μπορεί να επιτευχθεί αυτό το 1% γιατί τα μέτρα που προτείνουμε κοστίζουν όλα μαζί 1% του ΑΕΠ. Τα μέτρα που προτείνουμε για τη ρευστότητα και την ανάπτυξη, φέρνουν 25% του ΑΕΠ τα μέτρα ρευστότητας και 30% του ΑΕΠ τα μέτρα για τις υποδομές, για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης.
Κι εμείς για να είμαστε απολύτως ασφαλείς λέμε:
-          Θα αφαιρέσουμε την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που είναι επιβάρυνση 1% έως 4% στο δηλωμένο συνολικό εισόδημα των φυσικών προσώπων που είναι πολύ μεγάλη επιβάρυνση και αν αφαιρεθεί θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα.
-          Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών 10% για να αναπνεύσει η επιχείρηση και να πάρει εργαζόμενους, να χτυπηθεί η ανεργία.
-          Το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ που επιβλήθηκε για λόγους αδήριτης ανάγκης και το ψήφισε τέσσερις φορές η Νέα Δημοκρατία, η οποία ψεύδεται κρυπτόμενη κι εδώ πίσω από μας, θα ενσωματωθεί στον ενιαίο προοδευτικό φόρο ακινήτων στο εθνικό φορολογικό σύστημα.
-          Στους συντελεστές του ΦΠΑ θα κρατήσουμε χαμηλά τον τουρισμό, ο οποίος κινδυνεύει φέτος να χάσει ένα σημαντικό μέρος της επίδοσής του, λόγω της κακής εντύπωσης που δημιουργείται για τη χώρα.
-          Τα αγροτικά εφόδια, λιπάσματα, μηχανήματα, φυτοφάρμακα θα είναι στον χαμηλό συντελεστή.
-          Την εστίαση που την ανεβάσαμε το Μάιο του 2011 για λόγους ταμειακής ανάγκης πρέπει να την ξαναπάμε το ταχύτερο δυνατό στον παλαιό συντελεστή.
Αυτό είναι το συγκεκριμένο πακέτο, το οποίο είναι πολύ καλύτερο για όλους. Διότι αυτό που λέμε για τα φυσικά πρόσωπα και το έκτακτο τέλος, την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης είναι πολύ καλύτερο από οποιαδήποτε μείωση του συντελεστή στα υψηλά εισοδήματα, αυτό που λέμε για τις ασφαλιστικές εισφορές στις επιχειρήσεις είναι πολύ καλύτερο από οτιδήποτε προτείνουν άλλοι σε σχέση με τον συντελεστή φορολογίας νομικών προσώπων.
Και τα άλλα μέτρα που προτείνουμε είναι εφικτά, γιατί ξέρουμε πως γίνεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα στα θέματα αυτά και τι έχουν πει οι ομάδες της τεχνικής βοήθειας για τη φορολογική διοίκηση και τη φορολογική πολιτική.
Αυτή είναι η διαφορά αντίληψης και η διαφορά πρακτικής, διότι εδώ υπάρχει η διαδεδομένη αίσθηση ότι διαπραγματευόμαστε με τους εταίρους, όταν κάνουμε κόντρες κομματικές μεταξύ μας ή όταν συναντιόμαστε μεταξύ μας στη Βουλή ή στο Μέγαρο Μαξίμου. Όχι, τέτοιου είδους διαπραγμάτευση την έχω δει, είναι διαπραγμάτευση από τα αποδυτήρια.
Διαπραγμάτευση στον αγωνιστικό χώρο από τους εν ενεργεία πολιτικούς, θα μου επιτρέψετε να πω, έκανα ως Αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομικών, με την πανηγυρική έγκριση και αποδοχή του κ. Σαμαρά, που μου έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης ως Αντιπρόεδρο και Υπουργό Οικονομικών. Αυτό που το βάζετε;
Και μετά πανηγυρίζει για τη μείωση του χρέους, έχοντας καταγγείλει το Μάιο του 2010 οποιαδήποτε ιδέα για αναδιάρθρωση του χρέους.
Α. Μόσχοβας (Κέρδος): Κύριε Πρόεδρε, θα επιμείνω λίγο με έναν διαφορετικό τρόπο στην ερώτηση του συναδέλφου.
Έχετε παραδεχθεί ότι πήρατε ως Κυβέρνηση άδικα και επαχθή και οριζόντια μέτρα για τον χαμηλόμισθο και τον συνταξιούχο και λοιπά. Θέλω να μου πείτε συγκεκριμένα πότε και ποια απ΄ αυτά θα τα πάρετε πίσω. Πότε και αν θα πάρετε την αίσθηση που υπάρχει στην κοινή γνώμη ότι δεν πληρώνουν όλοι κι όταν λέμε όλοι εννοούμε όλοι, για να χρησιμοποιήσω μία διαφημιστική ατάκα, όπως κάναμε και πριν.
Κι επειδή νομίζω ένας πολιτικός ηγέτης πρέπει να πάρει θέση για ένα θέμα που αφορά την κοινωνία, θα μου επιτρέψετε μία παρενθετική ερώτηση. Άκουσα σήμερα το πρωί και σχολιάστηκαν ευρύτατα δύο δηλώσεις κορυφαίων στελεχών σας, του κ. Λοβέρδου και του κ. Χρυσοχοΐδη σε σχέση με το θέμα των οροθετικών γυναικών.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι είναι φαρισαίοι όσοι αντέδρασαν στη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών των οροθετικών γυναικών, ο δε κ. Λοβέρδος ζήτησε να ποινικοποιηθεί η επαφή χωρίς προφυλακτικό. Θα ήθελα τη γνώμη σας.
redsq Ευ. Βενιζέλος:   Το γεγονός ότι αλλάζει η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας -και θα γίνει αυτό και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και των άλλων πόλεων- έχει πολύ μεγάλη σημασία. Χρειαζόμαστε ασφάλεια για τον Έλληνα πολίτη, πλήρη ασφάλεια για τον Έλληνα πολίτη και αξιοπρεπή νόμιμη μεταχείριση για τον μη νόμιμο μετανάστη. Αυτός είναι μη νόμιμος, εμείς θα τον οδηγήσουμε εκεί που πρέπει, όπως προβλέπουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες με αξιοπρέπεια και τηρώντας τη δική μας νομιμότητα, αλλά με αποφασιστικό και αποτελεσματικό τρόπο.
Δεν μπορείς να δίνεις προφανώς την εικόνα ενός προσώπου που συλλαμβάνεται ή που πάσχει από AIDS παρά μόνον όταν υπάρχει υπέρτερο αγαθό, το οποίο θίγεται, αγαθό δημόσιας υγείας. Άρα όταν υπάρχει κίνδυνος να έχουν μολυνθεί εκατοντάδες νέοι άνθρωποι, είσαι υποχρεωμένος να τους προτρέψεις να πάνε να κάνουν μια εξέταση.
Άρα μέσα από τη λογική της στάθμισης των αγαθών σέβεσαι τα συνταγματικά και θεμελιώδη δικαιώματα όλων. Γιατί δικαιώματα έχει κι αυτός που μπορεί να έχει μολυνθεί  και δεν το ξέρει, έχει δικαίωμα στην πληροφόρηση και στην προστασία της υγείας.
Τώρα, έχω επαναλάβει πάρα πολλές φορές τη δεσμευτική πρότασή μας για τον Ιούνιο, γιατί αυτό φοβάται ο πολίτης, μήπως μας ψηφίσει το Μάιο και του ρίξουμε τον πέλεκυ τον Ιούνιο. Και λέμε, το σχέδιό μας είναι προσαρμογή σε τρία χρόνια για να χαλαρώσει και να γίνει ήπιο και φιλικό για τον πολίτη το όλο σχήμα, όχι νέοι φόροι, αντιθέτως σταδιακή μείωση με τον τρόπο που ανέφερα, τέσσερις συγκεκριμένες μειώσεις.
Δεν πρόκειται να θιγούν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι. Πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία τυφλές οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων. Για να τις αποφύγουμε πρέπει να κόψουμε δαπάνες που δεν θίγουν εισοδήματα, τις εντοπίζουμε τώρα με μία μεγάλη διεθνή έρευνα που λέγεται «Επισκόπηση δαπανών».
Ο κ. Monti διόρισε σήμερα στην Ιταλία Επίτροπο Περικοπής Δαπανών και εμείς μπορούμε να διορίσουμε στην Ελλάδα μία ανεξάρτητη ευρύτατης αποδοχής προσωπικότητα ως επίτροπο περικοπής δαπανών κατά το ιταλικό πρότυπο που το βρήκα εξαιρετικά χρήσιμο και έξυπνο. Και να προχωρήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές. Μικρότερο κράτος, μικρότερος δημόσιος τομέας, άνοιγμα επαγγελμάτων, ανταγωνιστικότητα.
Όταν προχωράς τις αλλαγές αυτές έχεις πρόσωπο στη διαπραγμάτευση, δηλαδή μπορείς να τους πείσεις ότι αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού και άρα ότι είσαι σε μία δυναμική προσαρμογής. Γιατί αλλάζουν και τα δεδομένα του ΑΕΠ, μπορεί να έχεις καλύτερο ρυθμό ανάπτυξης, στην αρχή να έχεις μικρότερη ύφεση και να μπεις πιο γρήγορα σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Αυτή είναι η πρότασή μας πολύ συγκεκριμένη.
Και είπα και πώς θα γίνει η αποκατάσταση, διότι ο κ. Σαμαράς λέει: «θα αποκαταστήσουμε τις απώλειες των πολύ μικρών συντάξεων». Εκεί υπάρχει μια μείωση του δώρου όπως ξέρετε και τα πολυτεκνικά επιδόματα. Και λέω γιατί να μην αποκαταστήσουμε τα επιδόματα ανεργίας; Γιατί να μην αποκαταστήσουμε την οριζόντια περικοπή όλων των εισοδημάτων μέσω της βαριάς έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης;
Πολλά πρέπει να αποκαταστήσουμε. Για να τα αποκαταστήσουμε όλα αυτά σταδιακά γιατί έχουμε πολλές απώλειες να ανακτήσουμε, πρέπει η χώρα να πάει καλά, πρέπει να εφαρμοστεί το σχέδιο συνολικά, όχι να παίρνω από το ένα χέρι ή  μάλλον να δίνω δήθεν ψίχουλα με το ένα χέρι και να παίρνω πολύ περισσότερα από το άλλο χέρι. Αυτή είναι η παλαιοκομματική προσέγγιση με την οποία εμείς θέλουμε να διαχωρίσουμε τη θέση μας.
Α. Βιτάλης (NET Radio): Ναι, κ. Πρόεδρε, γνωρίζω πολύ καλά, όπως και όλοι ότι το κυρίαρχο θέμα σ’ αυτές τις εκλογές είναι η οικονομία, ωστόσο πιάνομαι από μία φράση που είχατε στην εισαγωγική σας τοποθέτηση, ότι δηλαδή το μνημόνιο επιβάλει μία λωρίδα θεμάτων και αναφέρατε ανάμεσα σ’ αυτά που δεν επιβάλει την εξωτερική πολιτική.
Και αναρωτιέμαι ποια είναι η αντίδρασή σας και το σχέδιο σας, παραδείγματος χάρη στα ελληνοτουρκικά με αφορμή και την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Τουρκίας η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης της Τουρκίας για έναρξη ερευνών και γεωτρήσεων εντός ορίων ελληνική ΑΟΖ, περιλαμβανομένου Καστελορίζου κλπ. και σε σχέση με όλη αυτή τη συμπεριφορά που επιδεικνύει η Τουρκία έναντι της Κύπρου και στο θέμα των γεωτρήσεων και των απειλών για προσάρτηση των κατεχομένων;
Ποιο είναι το δικό σας σχέδιο απέναντι σ’ αυτά τα ζητήματα;
redsq Ευ. Βενιζέλος: Όπως ξέρετε, αμέσως μετά την εκλογή μου στην Προεδρία του ΠΑΣΟΚ, επισκέφτηκα επισήμως την Κύπρο, είχα συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλους τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων συνοδευόμενος από τον κ. Ευθυμίου και από τον κ. Μανιάτη, σκοπίμως από τον κ. Μανιάτη γιατί έχει την αρμοδιότητα της έρευνας στους υδρογονάνθρακες.
Και έκανα πολύ συγκεκριμένες δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου για το πώς αντιλαμβανόμαστε εμείς τα δικαιώματα και τα –αν θέλετε- παρελκόμενα στοιχεία που έχει η Ελλάδα με βάση το Διεθνές Δίκαιο σε σχέση με τις θαλάσσιες ζώνες.
Επαναλαμβάνω ότι η Ελλάδα διατηρεί αλώβητα και διακηρύσσει όλα τα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα, αντιλαμβάνεται προφανώς ως χώρα που σέβεται τη διεθνή νομιμότητα ότι η άσκηση των δικαιωμάτων αυτών μπορεί να γίνει μόνον όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο.
Άρα και η Διακήρυξη της ύπαρξης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και η άσκησή τους διέπεται από το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό αφορά την οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών, γι’ αυτό  και η σύμβαση που είχαμε υπογράψει εν σχεδίω με την Αλβανία αφορούσε γενικά τις θαλάσσιες ζώνες και όχι μόνον την υφαλοκρηπίδα.
Στη Μεσόγειο ως λεκάνη ούτως ή άλλως η έκταση της υφαλοκρηπίδας είναι ίδια με την έκταση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Υπάρχει όμως κάτι σημαντικό, η επίκληση της ΑΟΖ στερεί από την Τουρκική πλευρά ένα βασικό ιστορικό επιχείρημα γεωλογικού χαρακτήρα, ότι δήθεν τα ελληνικά νησιά επικάθονται στην υφαλοκρηπίδα της τουρκικής ηπειρωτικής ακτής. Αυτό το επιχείρημα δεν μπορεί να αντιταχθεί όταν μιλάμε για ΑΟΖ.
Άρα έχει σημασία ότι όλες οι θαλάσσιες ζώνες οριοθετούνται τώρα παραλλήλως και από κοινού σε όλες τις περιπτώσεις, όπως έκανε και η Κύπρος με την Ισραήλ. Η οριοθέτηση θέλει συμφωνία και αν υπάρξει διαφωνία πάνε στο Διεθνές Δικαστήριο. Και ξέρουμε τι λέει η νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου.
Για την Ελλάδα κρίσιμες χώρες δεν είναι μόνον η Τουρκία, είναι και η Αίγυπτος, είναι και η Λιβύη, χώρες που συμπτωματικά πέρασαν μια περίοδο μεγάλης ταραχής. Δεν ήταν εύκολο να προχωρήσουμε τις διαδικασίες αυτές. Αλλά νομίζω ότι το μήνυμά μας προς την Τουρκία είναι πάντα πολύ καθαρό. Καλή γειτονία, ειρήνη, συνεργασία για την ανάπτυξη, σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, διάλογος στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, οριοθέτηση κατά τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
Β. Μούρτης (ΑΠΕ): Κύριε Πρόεδρε σας άκουσα αρκετές φορές να μιλάτε για το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών. Έχετε πει ότι η Νέα Δημοκρατία όπως είναι σήμερα δεν μπορεί να μετέχει σε αυτή την εθνική προσπάθεια που θα ξεκινήσετε όταν πάρετε την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης, άρα ζητάτε αλλαγή της Νέας Δημοκρατίας όπως είναι σήμερα.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ λέτε ότι ο μισός είναι υπέρ της εξόδου από το ευρώ, ο άλλος μισός μάλλον λένε εντάξει, για τον κ. Κουβέλη πρέπει να σταθμίσει το τι θα κάνει, η Νέα Δημοκρατία ο κ. Σαμαράς αποφεύγει τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ όπως ο διάβολος το λιβάνι, ο κ. Κουβέλης λέει επίσης ότι «με το ΠΑΣΟΚ όπως είναι σήμερα δεν μπορούμε να συνεργαστούμε», ζητάει κι εκείνος αλλαγή του ΠΑΣΟΚ, άρα όλοι περιγράφετε και τα μικρότερα Κόμματα το αδιέξοδο την επόμενη μέρα και φέρνετε τις σκέψεις μας πιο κοντά στο ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών γρήγορα. Το βλέπετε αυτό το ενδεχόμενο και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσαμε να πάμε σε επαναληπτικές εκλογές;
redsq Ευ. Βενιζέλος: Θα απαντήσω στην ερώτησή σας αλλά δεν υιοθετώ τη συγκεκριμένη διατύπωση. Προτιμώ να παραπέμψω στις δικές μου διατυπώσεις, αλλά απαντώ στον επίλογο της ερώτησης.
Η επανάληψη των εκλογών επιτείνει την αβεβαιότητα, βλάπτει τη χώρα, βλάπτει την οικονομία, τον πολίτη, βλάπτει τον άνεργο, βλάπτει τη μεσαία τάξη. Με την ιδέα της επανάληψης των εκλογών παίζει κατά τρόπο ο οποίος είναι κατά τη γνώμη μου προκλητικός ο κ. Σαμαράς. Πήγε να παίξει –πιστεύω ότι κατάλαβε ότι αυτό είναι αδιέξοδο- και ο κ. Κουβέλης, δεν είδα να το επαναλαμβάνει τώρα τελευταία.
Από εκεί και πέρα το τι λέει το κάθε Κόμμα το ξέρετε. Εγώ δεν διατυπώνω ένα κομματικό λόγο, μεταφέρω μια εμπειρία που έζησα στο όνομα του έθνους αγωνιζόμενος να σταθούμε όρθιοι για να μπορέσουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα και να αποκαταστήσουμε τις αδικίες.
Οι αδικίες –επανέρχομαι σε μια προηγούμενη ερώτηση- οφείλονται στο γεγονός ότι οι Έλληνες αδικούν τον εαυτό τους στην αρχή πριν τους αδικήσει το κράτος διότι όταν αποκρύπτονται μεγάλα εισοδήματα πληρώνουν τη νύφη αυτοί που δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματα ή έχουν τα μικρά εισοδήματα. Σε ένα φορολογικό δήθεν σύστημα που είναι μια χύμα κατάσταση όπου μόνο 25.000 Έλληνες δηλώνουν 100.000 ευρώ εισόδημα το χρόνο και πάνω, είναι δυστυχώς αναπόφευκτο μέχρι τώρα να αδικούνται τα μικρότερα εισοδήματα ή τα νόμιμα εισοδήματα που δεν μπορούν να κρυφτούν.
Αυτή είναι η κατάσταση. Είναι μια κατάσταση ιστορικά επιβαρημένη. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει γρήγορα, ριζικά, με συστράτευση. Χρειαζόμαστε τη στήριξη και τη δύναμη του πολίτη.
Λοιπόν, η επανάληψη των εκλογών δεν είναι λύση. Λύση είναι να εκφραστεί ο ελληνικός λαός και να δώσει στις 6 του Μάη καθαρή κατεύθυνση, στίγμα, εντολή, νομιμοποίηση. Αλλιώς τι; Θα πάμε να εκβιάσουμε τη βούληση του πολίτη με επανάληψη των εκλογών;
Το θέμα είναι να διαμορφωθεί με τρόπο δημιουργικό και παραγωγικό η βούληση του πολίτη. Η βούληση του ελληνικού λαού να είναι μια βούληση που προστατεύει την προοπτική του έθνους και των παιδιών μας.
Αν αυτή ήταν η τελευταία ερώτηση σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την ευκαιρία που μου δώσατε να απαντήσω στις ερωτήσεις σας ενημερώνοντας τον ελληνικό λαό και εύχομαι το καλύτερο για την πατρίδα μας. redsq

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου