Δευτέρα 7 Μαίου 2012
Η λανθασμένη επιλογή Σαμαρά να οδηγηθεί σε κάλπες και η αδυναμία του να πείσει για την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Τα λάθη της διακυβέρνησης ...Παπανδρέου οδήγησαν στη μαζική φυγή των ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ
Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν όσους προειδοποιούσαν για το ρίσκο της διεξαγωγής των εκλογών στη μέση της πιο δύσκολης διαδρομής της εφαρμογής του Μνημονίου και με κίνδυνο να δημιουργηθούν μη ακριβείς εντυπώσεις ότι τα μέτρα τα οποία πρόκειται να ληφθούν τον Ιούνιο βάσει και της δανειακής σύμβασης θα ακυρωθούν, εάν καταψηφισθούν οι δυνάμεις που στήριξαν το Μνημόνιο.
Η ΝΔ υπερεκτίμησε τις δυνατότητές της θεωρώντας ότι η ίδια δεν θα πληγεί από τη στήριξη του δεύτερου Μνημονίου και θα μπορούσε να κερδίσει τις πρόωρες εκλογές, κάτι που αποδείχθηκε εντελώς λανθασμένη επιλογή και ιδιαίτερα επικίνδυνη για την ίδια τη χώρα.
Η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς δεν μπόρεσαν να πείσουν τον ελληνικό λαό για την αναγκαιότητα της «στροφής» και της στήριξης του δεύτερου Μνημονίου και κυρίως ότι με την ψήφο στη ΝΔ θα δρομολογηθεί η φάση επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου όπως είχε υποσχεθεί ο κ. Σαμαράς.
Η στροφή του κ. Σαμαρά έδωσε την ευκαιρία να αποσχισθεί ένα κρίσιμο όπως αποδείχθηκε κομμάτι της λαϊκής Δεξιάς, υπό τον κ. Καμμένο, που σε συνδυασμό με τις απώλειες και προς τη Χρυσή Αυγή επέφεραν σημαντικό πλήγμα στην άλλοτε κραταιά παράταξη του κεντροδεξιού χώρου.
Η απρόθυμη συμμετοχή της ΝΔ στην κυβέρνηση Παπαδήμου αποδείχθηκε τελικά μοιραία για τη διαχείριση από τον κ. Σαμαρά της μετα-καραμανλικής ΝΔ, κάτι που εκ των πραγμάτων ανοίγει νέο κύκλο εσωστρέφειας και αναζητήσεων στη ΝΔ.
Στην άλλη πλευρά, το ΠΑΣΟΚ πληρώνει το μεγαλύτερο κόστος για το Μνημόνιο αλλά και τα «σπασμένα» της διακυβέρνησης Παπανδρέου.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρέλαβε το κόμμα από τον Γ. Παπανδρέου στην πιο δύσκολη στιγμή της ιστορίας του και όταν δημοσκοπικά κινούνταν ακόμη και σε μονοψήφιο ποσοστό.
Το πλήγμα
Η αποσυσπείρωση του ΠΑΣΟΚ, οι τριγμοί που προκάλεσε η αλλαγή ηγεσίας, η μαζική φυγή των παραδοσιακών ψηφοφόρων του που επλήγησαν περισσότερο από την πολιτική λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα και κυρίως η ανάληψη της ευθύνης από τον κ. Βενιζέλο για τα όσα έγιναν και όσα θα πρέπει να ακολουθήσουν, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας και η έξοδός της από το ευρώ, κατέστησαν ακόμη πιο ισχυρό και επώδυνο το πλήγμα που δέχθηκε το ΠΑΣΟΚ.
Η αποσυσπείρωση του ΠΑΣΟΚ, οι τριγμοί που προκάλεσε η αλλαγή ηγεσίας, η μαζική φυγή των παραδοσιακών ψηφοφόρων του που επλήγησαν περισσότερο από την πολιτική λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα και κυρίως η ανάληψη της ευθύνης από τον κ. Βενιζέλο για τα όσα έγιναν και όσα θα πρέπει να ακολουθήσουν, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας και η έξοδός της από το ευρώ, κατέστησαν ακόμη πιο ισχυρό και επώδυνο το πλήγμα που δέχθηκε το ΠΑΣΟΚ.
Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, προσδοκώντας ανατροπές οι οποίες όμως δεν στηρίζονται παρά σε εκτιμήσεις επί χάρτου, δεν αποκλείουν την προοπτική νέας προσφυγής στις κάλπες, καθώς σε πρώτη ανάγνωση οι προτάσεις συνεργασίας, που παρουσίασαν με τις δημόσιες δηλώσεις τους οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, δεν βρήκαν ανταπόκριση από τα άλλα κόμματα.
ΕΥΘΡΑΥΣΤΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ
Το μήνυμα σε ΕΕ, ΗΠΑ και η στάση αναμονής των δανειστών
Το μήνυμα σε ΕΕ, ΗΠΑ και η στάση αναμονής των δανειστών
Ισχυρό μήνυμα στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον στέλνει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στις χθεσινές κρίσιμες εκλογές, καθώς η τιμωρία των μεγάλων κομμάτων συνδυάστηκε με τη σαφή καταγραφή της αποφασιστικότητάς του να υποστηρίξει αλλαγή πολιτικής και απαγκίστρωση από την πολιτική λιτότητας.
Τα δύο κόμματα, τα οποία υποστήριζαν μέχρι τώρα την κυβέρνηση Παπαδήμου, υπέστησαν μεν σημαντική πολιτική ήττα, αλλά παρ' όλα αυτά δεν αναδείχθηκε συμπαγές και συνεκτικό μέτωπο με ολοκληρωμένη και συγκροτημένη πρόταση για έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο.
Οι ξένοι δανειστές τηρούν στάση αναμονής, καθώς μετά την καθοριστική αλλαγή στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας και την ανάληψη της εξουσίας από τον σοσιαλιστή Φρ. Ολάντ, δεν επιθυμούν -τουλάχιστον αρχικά- να «ερεθίσουν» την ήδη εύθραυστη ισορροπία που διαμορφώνεται στον ευρωπαϊκό Νότο.
Οι διερευνητικές εντολές στην Αθήνα θα εξελίσσονται παράλληλα με την ανακήρυξη του κ. Ολάντ ως νέου προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και ενώ θα ξεκινά το παιχνίδι ισορροπιών μεταξύ του Βερολίνου και του Παρισιού στην αναζήτηση της χρυσής τομής για την προσθήκη αναπτυξιακής διάστασης στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο, το οποίο υπερασπίζεται ως κορωνίδα της σταθερότητας η γερμανική κυβέρνηση.
Η απειλητική προοπτική της παρουσίας ακραίων δυνάμεων στην ελληνική Βουλή, συμπεριλαμβανομένων και των νεοναζιστών, αλλά και η απουσία σαφούς πλειοψηφίας, η οποία θα μπορούσε να αναλάβει τις τύχες της χώρας, στη μία η στην άλλη κατεύθυνση, προκαλεί κλίμα αγωνίας και ανησυχίας και στον χώρο των «δάνειων» δυνάμεων.
Το αμέσως επόμενο διάστημα, πάντως, η κυβέρνηση που θα συνεχίσει να διαχειρίζεται τις υποθέσεις της χώρας θα πρέπει να κρατήσει σε λειτουργία μια κρατική μηχανή που οι περισσότεροι υπουργοί δεν έχουν επανεκλέγει βουλευτές και αυτό σε μια στιγμή που θα κορυφώνονται οι πιέσεις με μοχλό την εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης.
Νίκος Μελέτης - ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου