Pages - Menu

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Ένα extreme εγχείρημα και μία ταινία για τα 100 χρόνια από την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Μία ριψοκίνδυνη κατάβαση από την κορυφή του Ολύμπου επιχείρησε πριν από λίγες μέρες ο πιο ακραίος χιονοδρόμος του πλανήτη Ντάβο Κάρνικαρ (Davo Karnicar). Ο Σλοβενός αθλητής βρέθηκε για πρώτη φορά στο βουνό των 12 θεών, επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδρομή που είχε επιχειρηθεί πριν από οχτώ δεκαετίες...
(20 Μαρτίου 1931), όταν οι ορειβάτες Κ. Νάτσης, Ηρ. Ιωαννίδης και G. Dorier πραγματοποίησαν την πρώτη χειμερινή ανάβαση και κατάβαση με σκι από την κορυφή Σκάλα (2.866 μέτρα).
Ο 50χρονος αλπινιστής και χιονοδρόμος, έχοντας στο ενεργητικό του χιλιάδες αναβάσεις και καταβάσεις από τις ψηλότερες κορυφές του κόσμου, κάτω από ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες, αναρριχήθηκε έως τον χιονισμένο Μύτικα και «γλίστρησε» στις παγωμένες χαράδρες του Ολύμπου, περνώντας από την κορυφή του Αγίου Αντωνίου (2817 μέτρα). Η προσπάθειά του είχε έναν απώτερο σκοπό: να αναδείξει και να διαδώσει ανά τον κόσμο τις ανέγγιχτες φυσικές ομορφιές του Ολύμπου αλλά και μία σχετικά νέα δραστηριότητα στην Ελλάδα, το ορειβατικό σκι, ως ένα μέσο ψυχαγωγίας και προστασίας της φύσης.

Ενόψει της συμπλήρωσης, τον Αύγουστο του 2013, των 100 χρόνων από την πρώτη καταγεγραμμένη ανάβαση στον Μύτικα (2918 μέτρα), από τον κυνηγό και υλοτόμο του Λιτοχώρου Χρήστο Κάκκαλο και τους Ελβετούς ορειβάτες Frederic Boissonnas και Daniel Baud Bovy, ο Σλοβένος χιονοδρόμος, κλήθηκε από Έλληνες ορειβάτες, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ), να αξιολογήσει τις συνθήκες του βουνού (κλίμα, μορφολογία, προσανατολισμός και κλίση πλαγιών, ποιότητα και ποσότητα χιονοκάλυψης, αντικειμενικοί κίνδυνοι, κ.λπ.), προκειμένου να αποτελέσει το κέντρο του ελεύθερου ορειβατικού σκι για όλο τον κόσμο, ως την πιο ολοκληρωμένη και οικονομικά προσιτή χειμερινή δραστηριότητα στη χώρα μας.

Για το σκοπό αυτό, το τριήμερο εγχείρημα του κορυφαίου Σλοβένου χιονοδρόμου, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, κινηματογραφήθηκε από μέλη της ΕΟΟΑ για τη δημιουργία ταινίας που θα προβάλει τον Όλυμπο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ταινιών Βουνού της Γκρενόμπλ (Γαλλία), τον Οκτώβριο του 2012.

«Τα ελληνικά βουνά προσφέρονται για το ορειβατικό σκι, αλλά αυτό δεν είναι γνωστό στους ξένους χιονοδρόμους» δήλωσε ο εκπαιδευτής χιονοδρομίας και ορειβατικού σκι Γιώργος Κλαουδάτος, εξηγώντας ότι οι αναβάσεις και καταβάσεις με ορειβατικά σκι μπορούν να πραγματοποιούνται μέχρι το Μάιο και να συνδυαστούν εύκολα με άλλες δραστηριότητες.

Τα τελευταία 30 χρόνια παρουσιάζονται, περιοδικά, προτάσεις κατασκευής χιονοδρομικού κέντρου στον Όλυμπο, οι οποίες, ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς του χώρου, θα έβλαπταν την περιβαλλοντική ισορροπία του βουνού.

«Το ορειβατικό σκι αποτελεί μία δραστηριότητα που δεν αφήνει κανένα ίχνος στο ορεινό περιβάλλον επειδή ακριβώς δεν απαιτούνται κατασκευαστικές παρεμβάσεις για τη δημιουργία πολυδάπανων χιονοδρομικών κέντρων» υποστηρίζει ο Μιχάλης Στύλλας, ορειβάτης, μέλος της πρώτης ελληνικής αποστολής στο Έβερεστ και διαχειριστής του καταφύγιου «Χρήστος Κάκαλος» στον Όλυμπο.

Για το ορειβατικό σκι δεν απαιτείται κανενός είδους εγκατάσταση πέρα από τα ειδικά χιονοπέδιλα, που επιτρέπουν το περπάτημα στην ανάβαση και το σκι στην κατάβαση, από πλαγιές (μη οργανωμένες πίστες - off piste) της αρεσκείας και ικανότητας του καθένα.

Βέβαια, για να αρχίσει κάποιος να απολαμβάνει καταβάσεις σε «ελεύθερες» πίστες πρέπει προηγουμένως να μάθει τα μυστικά της χιονοδρομίας στις πολυάριθμες οργανωμένες σχολές χιονοδρομίας. Για τους φίλους της χιονοσανίδας (snowboard), η τεχνολογία έχει φτάσει σε αντίστοιχο επίπεδο με τη δημιουργία χιονοσανίδων που χωρίζονται στα δύο (split boards) και δέχονται ειδικές προσθήκες στο κάτω τμήμα τους, πραγματοποιώντας αντίστοιχες αναβάσεις και καταβάσεις με αυτές των σκιέρ.
«Ο Όλυμπος, ένα από τα καλύτερα κέντρα ορειβατικού σκι στον κόσμο»

Ο Σλοβένος extreme σκιέρ βρέθηκε προ εκπλήξεων στον Όλυμπο μιας και, όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ, δεν περίμενε να αντικρίσει μια τόσο δραματική μεταβολή στη μορφολογία του τοπίου, το οποίο εναλλάσσεται δραματικά μεταξύ του ομαλού ανάγλυφου στο νοτιοδυτικό τμήμα και των απότομων ορθοπλαγιών στο βορειανατολικό τμήμα.

«Υποτίμησα τόσο τη διάρκεια της ανάβασης, όσο και το εξαιρετικά απότομο πεδίο, ιδεατό για ακραίες καταβάσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Μετά την ολοκλήρωση του τριήμερου εγχειρήματός του η άποψή του ήταν ξεκάθαρη: «Μην καταστρέψετε το βουνό-έμβλημα της χώρας σας. Ο Όλυμπος όχι μόνο δεν χρειάζεται χιονοδρομικό κέντρο αλλά περισσότερη προσπάθεια ανάδειξης του ως ένα από τα καλύτερα κέντρα ορειβατικού σκι στην Ευρώπη, αλλά και τον κόσμο ολόκληρο».

Ο Ντάβο Κάρνικαρ είναι ο πρώτος άνθρωπος που εδραιώθηκε στο παγκόσμιο ορειβατικό και χιονοδρομικό στερέωμα τον Οκτώβριο του 2000, όταν πραγματοποίησε την πρώτη ολοκληρωμένη και συνεχόμενη κατάβαση με σκι από το ψηλότερο σημείο της γης, την κορυφή του Έβερεστ, με υψόμετρο 8848 μέτρα. Από το 1980, όταν ξεκίνησε τον αλπινισμό και την αναρρίχηση, μέχρι και σήμερα, έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 1400 αναρριχητικές διαδρομές, αναβάσεις και καταβάσεις με σκι στις Άλπεις, στις Άνδεις και τα Ιμαλάϊα.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται ο άθλος των extreme καταβάσεων με σκι από τις εφτά υψηλότερες κορυφές της κάθε ηπείρου (7 Summits), ένα ρεκόρ που διατηρεί μέχρι και σήμερα. Οι πιο σημαντικές αναρριχήσεις του περιλαμβάνουν μοναχικές αναβάσεις (χωρίς σχοινοσύντροφο).

Το πάθος του και την αγάπη για το βουνό, την ορειβασία και χιονοδρομία, θέλει να μεταδώσει στους μικρούς αθλητές του Νεπάλ, όπου στην περιοχή Khumbu, ίδρυσε το 2001, την πρώτη σχολή για μικρά παιδιά, με στόχο τη διάδοση του σκι στην περιοχή των sherpas, οι οποίοι τον τελευταίο αιώνα έχουν συμβάλλει σε πολύ μεγάλο ποσοστό στην επιτυχή πραγματοποίηση της πλειοψηφίας των ορειβατικών αποστολών στα Ιμαλάια.ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου