Pages - Menu

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

"Ανάδειξη ορειβατικής διαδρομής Ολύμπου, εγκατάσταση συστημάτων προστασίας και εξοικονόμησης ενέργειας" Στην τελική ευθεία για την υλοποίηση του έργου


Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012 Τοπικά
Για την πορεία του έργου «Ανάδειξη ορειβατικής διαδρομής Ολύμπου, εγκατάσταση συστημάτων προστασίας και εξοικονόμησης ενέργειας» ενημερώθηκε η...
Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου στη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποίησε με τον Πρόεδρο του ΕΟΤ, Κωνσταντίνο Ζήκο, την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα.
Το έργο προϋπολογισμού 1,097,851.23 Ευρώ, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία-Θράκη» του υπουργείου Οικονομίας- Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, δημοπρατήθηκε, ανακηρύχθηκε ανάδοχος και αναμένεται η εγκατάστασή του την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, αξίωσε από τον Πρόεδρο του Ε.Ο.Τ., τη στήριξη και την ενίσχυση των δράσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης.

Η Σοφία Μαυρίδου, ανέφερε στον Κωνσταντίνο Ζήκο, ότι κύριος μοχλός ανάπτυξης της Πιερίας είναι η επίτευξη βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης με την υιοθέτηση των αρχών της αειφορίας και της λειτουργικής διασύνδεσης της τουριστικής ανάπτυξης με το περιβάλλον και την πολιτιστική λαογραφική κληρονομιά.

«Πιστεύουμε ότι ο τουρισμός μπορεί να εξελεγχθεί σε μια οικονομικά "ανανεώσιμη πηγή ενέργειας" για την τοπική μας οικονομία», τόνισε χαρακτηριστικά η Σοφία Μαυρίδου.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, με «πρωταγωνιστή» τον Όλυμπο, ως σήμα κατατεθέν για την Πιερία, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Ελλάδα γενικότερα.

Η Σοφία Μαυρίδου, παρουσίασε τις προτάσεις της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας που αφορούν την ανάδειξη του Ολύμπου και ειδικότερα την ένταξή του μέσα στο brand name της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και κατ' επέκταση της Ελλάδας.

Άλλωστε, την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας θα έχει συνάντηση εργασίας στο γραφείο της στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, με εκπροσώπους του ΕΟΤ και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας, με αφορμή τη συμπλήρωση το 2013 των 100 χρόνων από την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο.

Η διεθνής φήμη του ορεινού όγκου και η τεράστια μυθολογική, ιστορική και φυσική του αξία, προσελκύει πλήθος επισκεπτών, που αυξάνονται πλέον με πολύ υψηλούς ρυθμούς ενώ ταυτόχρονα προσφέρει μια τεράστια δυναμική περαιτέρω ανάπτυξης εναλλακτικής τουριστικής δραστηριότητας.

Στο παραπάνω πλαίσιο, η παρέμβαση έρχεται να διασφαλίσει αφενός την προστασία, αφετέρου την αυτονομία των δύο (2) καταφυγίων που αναπτύσσονται στην περιοχή προτείνοντας:

* Την εγκατάσταση ενός αξιόπιστου συγχρόνου συστήματος αντικεραυνικής προστασίας στα κτίρια των 2 καταφυγίων ήτοι: "Σπ. Αγαπητός" (επιφάνειας 380 μ2 + 210 μ2 ) και «Χρ. Κάκαλος» (80 μ2) τα οποία βρίσκονται εκατέρωθεν της κορυφής «Μύτικας και απέχουν μεταξύ τους περίπου μέσω του μονοπατιού» «Κοφτό» 3 χλμ., ενώ μέσω θέσεων Σκάλα 7 χλμ.

* Την εγκατάσταση ενός μικτού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικές πηγές και που θα είναι συνδυασμός αιολικής ενέργειας μέσω ανεμογεννήτριας και ηλιακής ακτινοβολίας μέσω φωτοβολταϊκού συστήματος.

* Την αποκατάσταση μεγάλων ζημιών και τη βελτίωση των υφισταμένων κακών συνθηκών ασφαλούς λειτουργίας βασικών μονοπατιών που οδηγούν στις απώτερες κορυφές του Μύτικα και του Σκολιού.

Μέσω της παρέμβασης καταργείται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της υπάρχουσας πετρελαιογεννήτριας, συμβάλλοντας αποφασιστικά, τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος και στην εξοικονόμηση ενέργειας, όσο και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη χρησιμοποίηση των ήπιων μορφών ενέργειας οι οποίοι συνειδητοποιούν έμπρακτα τα ευεργετικά αποτελέσματα που προκύπτουν από την εφαρμογή τους στην περιοχή παρέμβασης.

Παράλληλα, αποκαθίστανται οι συνθήκες βατότητας και λειτουργίας «κρίσιμων» ορειβατικών διαδρομών και ενισχύεται οι ασφάλεια των ορειβατών- επισκεπτών.

Το συνολικό μήκος της διαδρομής που θα αποκατασταθεί θα είναι 16 χλμ. και ξεκινά από την θέση «Πριόνια» σε υψόμετρο + 1.040 μ. και φθάνει στο καταφύγιο «Σπ. Αγαπητός» με υψόμετρο 2.060 μ. Ακολούθως μέσω δύο διαφορετικών κλάδων φθάνει στο καταφύγιο «Χρ. Κάκαλος».

Πρόκειται για μια σειρά αναγκαίων εργασιών για την αποκατάσταση μεγάλων ζημιών στο οδόστρωμα του μονοπατιού, όπως ευρύτατες σχισμές νεροφαγώματα, προσχώσεις από φερτά πετρώδη υλικά που έχουν αποθέσει τα ορμητικά όμβρια, κατολισθήσεις, καθιζήσεις και σποραδικές καταπτώσεις των προστατευτικών αντιστηρίξεων από τη ξηρολιθιά καθώς και αποκολλήσεις και ρηγματώσεις ξύλινων βαθμίδων και κιγκλιδωμάτων.

Περαιτέρω, απαιτούνται ευρύτατες άρσεις καταπτώσεων, αντιστηρίξεις πρανών, αποκατάσταση και βελτίωση της βατότητας κλπ. επεμβάσεων προς αποφυγήν σοβαρών έως θανατηφόρων δυστυχημάτων και τοποθέτηση ενός άρτιου δικτύου σήμανσης με τις ανάλογες πινακίδες, όπως προβλέπονται από τους ισχύοντες διεθνείς κανονισμούς.

Οι επεμβάσεις αφορούν: αποκατάσταση και βελτίωση μονοπατιων, εγκατάσταση συστήματος αντικεραυνικής προστασίας στα ορειβατικά καταφύγια «Σπ. Αγαπητός» με δύο πτέρυγες και «Χρ. Κάκκαλος» και εγκατάσταση υβριδικού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τα ορειβατικά καταφύγια «Σπ. Αγαπητός» και «Χρ. Κάκαλος», που βρίσκονται πλησίον της κορυφής Μύτικας του όρους Όλυμπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου