Pages - Menu

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Tα πρώτα σύννεφα στην παράταξη Μπουτάρη

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

http://www.makthes.gr/filestore/modules/news/8/4/84144/1h.jpg 

«Μου αρέσει που είμαι δήμαρχος και σκοπεύω να είμαι ξανά υποψήφιος». Τη σαφή αυτή προειδοποίηση απηύθυνε προ ημερών προς αντιδημάρχους και συνεργάτες του ο Γιάννης Μπουτάρης, μόλις ήρθε ...
αντιμέτωπος με γκρίνιες, παράπονα και ενδοπαραταξιακές προστριβές στην πρώτη στροφή της δημαρχιακής θητείας του.
Του Νίκου Ηλιάδη
Όπως σε κάθε δημοτική πλειοψηφία… που σέβεται τον εαυτό της, έτσι και στην «Πρωτοβουλία» άρχισαν ήδη να συσσωρεύονται τα πρώτα σύννεφα με τη συμπλήρωση ενός χρόνου διοίκησης. Προκειμένου να εκτονωθεί, αλλά και να ελεγχθεί η κατάσταση, τις τελευταίες εβδομάδες, ιδιαιτέρως δε τις τελευταίες ημέρες, έγιναν πάμπολλες συσκέψεις αλλά και κατ’ ιδίαν συναντήσεις, στις οποίες πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο ίδιος ο δήμαρχος.
Αιχμή της κριτικής που ασκείται από ολοένα και περισσότερους είναι η έλλειψη πολιτικής διεύθυνσης και κατεύθυνσης της δημοτικής πλειοψηφίας. «Ποιοι και πώς λαμβάνουν τις αποφάσεις;» και «ποιο είναι το πολιτικό στίγμα μας;» είναι τα δύο βασικά ερωτήματα που διατυπώνονται κυρίως από δημοτικούς συμβούλους της «Πρωτοβουλίας» αλλά και από μέλη της ηγετικής ομάδας. Παράλληλα ανιχνεύονται και διαγκωνισμοί μεταξύ των στελεχών της πλειοψηφίας με φόντο και την «επόμενη μέρα».

Η πρώτη συνάντηση

Οι πρώτοι ψίθυροι από τα στελέχη της πλειοψηφίας άρχισαν να ακούγονται στους διαδρόμους του δημαρχιακού μεγάρου αμέσως μετά τους καλοκαιρινούς μήνες. Προς το τέλος του έτους οι γκρίνιες εντάθηκαν και ο απόηχος των σχεδόν καθημερινών επικριτικών σχολίων έφτασε ως το γραφείο του δημάρχου. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ο Γιάννης Μπουτάρης να αποφασίσει τη διοργάνωση δύο κλειστών συζητήσεων με τη συμμετοχή των δημοτικών συμβούλων, χωρίς ωστόσο την παρουσία των αντιδημάρχων. Η πρώτη από τις συναντήσεις έγινε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, η δεύτερη δεν έγινε ποτέ. «Δεν χρειάστηκε να γίνει η δεύτερη συνάντηση, γιατί όσοι συμμετείχαμε στην πρώτη ήμασταν σαφείς και ξεκάθαροι, τα είπαμε όλα», σημειώνει στέλεχος της «Πρωτοβουλίας».

Οι επικρίσεις

Στη συνάντηση εκείνη, στην οποία συμμετείχαν περίπου δεκαπέντε δημοτικοί σύμβουλοι σε σύνολο 29, ετέθησαν όλα πάνω στο τραπέζι. Τα σημαντικότερα εξ αυτών ήταν:
- Η έλλειψη επικοινωνίας και συνεργασίας των αντιδημάρχων με τους δημοτικούς συμβούλους. «Ορισμένοι δεν μας βγαίνουν ούτε στα τηλέφωνα», ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Το ίδιο παράπονο είχε μεταφερθεί στον κ. Μπουτάρη και από πολλούς διαμερισματικούς συμβούλους. «Είχαμε υποσχεθεί να λειτουργήσουμε τα δημοτικά διαμερίσματα ως μικρά δημαρχεία κι εμείς δεν μπορούμε να δούμε ούτε τους αντιδημάρχους», ανέφερε στη «Θ» διαμερισματικός σύμβουλος, εκ των παλαιοτέρων στελεχών της «Πρωτοβουλίας».
- Ο τρόπος λήψης των αποφάσεων. Το ερώτημα που έθεσε στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης η πλειονότητα των συμβούλων ήταν «ποιοι και πώς λαμβάνουν τις αποφάσεις». «Αντί πρώτα να συζητάμε στην ομάδα και μετά να συνέρχονται τα θεσμικά όργανα του δήμου (σ.σ. εκτελεστική, οικονομική επιτροπή, δημοτικό συμβούλιο), με μας συμβαίνει το αντίθετο», είπε ένα από τα πλέον έμπειρα στελέχη της παράταξης. «Πολλά πράγματα τα μαθαίνουμε από τις εφημερίδες», ανέφερε άλλος δημοτικός σύμβουλος.
- Η πολιτική κατεύθυνση. «Είμαστε έναν χρόνο στα πράγματα και ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω πού θέλουμε να πάμε το δήμο», τόνισε ένας εκ των συμβούλων, εξηγώντας ότι «οι πολιτικές που εφαρμόζονται είναι αποσπασματικές, χωρίς να εντάσσονται σε ένα σαφές σχέδιο και κυρίως χωρίς να δίνουν ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα». «Έχω την εντύπωση ότι η έως τώρα πολιτεία μας στο δήμο είναι ένα άθροισμα προσωπικών πολιτικών, κυρίως των αντιδημάρχων», ανέφερε άλλος δημοτικός σύμβουλος.
Ο κ. Μπουτάρης άκουσε με προσοχή τον καταιγισμό των παρατηρήσεων, παραπόνων και επικρίσεων, υποσχόμενος στο τέλος ότι «θα διορθωθούν όλα». Είπε ότι θα μιλήσει με τους αντιδημάρχους και θα τους ζητήσει να έχουν στενότερη συνεργασία μαζί τους, ενώ θα τους στείλει για επισκέψεις στα δημοτικά διαμερίσματα, κάτι που ήδη έχει αρχίσει.

Μπαράζ συσκέψεων

Από την πρώτη εκείνη συνάντηση πριν από τα Χριστούγεννα έως σήμερα κύλησε πολύ -ορμητικό- νερό στο αυλάκι. Ο δήμαρχος άφησε το χρόνο να εκτονώσει κάπως την κατάσταση, αλλά, όταν είδε ότι οι εντάσεις και οι προστριβές, αντί να υποχωρούν, εντείνονται, αποφάσισε να αναλάβει δράση.
Αφορμή αποτέλεσαν τα συνεχή προβλήματα και η δυστοκία στον τομέα των προμηθειών, οι προστριβές με το ελεγκτικό συνέδριο αλλά και οι παραιτήσεις της διοίκησης του Οργανισμού «Θεσσαλονίκη 2012».
Έτσι μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών, στις αρχές Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε μπαράζ συσκέψεων όλων των θεσμικών και μη θεσμικών οργάνων υπό το δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, στις 7 του μήνα σε ευρεία σύσκεψη στο γραφείο του δημάρχου με τη συμμετοχή περίπου 50 υπηρεσιακών παραγόντων και πολιτικών στελεχών, η οποία διήρκεσε περί τις δύο ώρες, συζητήθηκαν οι εμφανείς αδυναμίες των υπηρεσιών που εμπλέκονται στο σύστημα προμηθειών. Μετά το πέρας της σύσκεψης κλήθηκαν εκ νέου στο γραφείο του κ. Μπουτάρη μόνον τα πολιτικά στελέχη (αντιδήμαρχοι, πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου) και στενοί συνεργάτες του.

Ξανά υποψήφιος

Σε αυτή τη νέα, πιο κλειστή συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την καθημερινή λειτουργία της καθοδηγητικής ομάδας του δήμου: από τη συχνότητα σύγκλησης των βασικών θεσμικών οργάνων έως την αποτελεσματικότερη επικοινωνία μεταξύ διοίκησης και δημοτικής ομάδας αλλά και τη συνεργασία της διοίκησης με την παράταξη της «Πρωτοβουλίας». Στη διάρκεια της σύσκεψης αντηλλάγησαν αρκετά παράπονα από όλους προς όλους. Στο τέλος παίρνοντας το λόγο ο κ. Μπουτάρης ξεκαθάρισε προς όλες τις πλευρές ότι «μου αρέσει που είμαι δήμαρχος και σκοπεύω να είμαι ξανά υποψήφιος».
Σύμφωνα με συνεργάτη του «η ξεκάθαρη αυτή δήλωση δεν έγινε τυχαία. Ο δήμαρχος έχει αντιληφθεί ότι μία από τις αιτίες των διαγκωνισμών μεταξύ στελεχών είναι η προσπάθειά τους να διασφαλίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ‘επόμενη μέρα’. Γι’ αυτό και τους ξεκαθάρισε ότι η μέρα αυτή θα καθυστερήσει».
Μέσα στη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου έγιναν και άλλες συσκέψεις. Εκ νέου της Εκτελεστικής Επιτροπής (συμμετέχουν οι αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ο γενικός γραμματέας του δήμου και συνεργάτες του δημάρχου), καθώς και της δημοτικής ομάδας. Σε αυτές ο κ. Μπουτάρης ανέφερε πως «ορισμένα πράγματα δεν λειτουργούν σωστά και πρέπει να αλλάξουν». Υιοθέτησε την τακτική «μαστίγιο και καρότο», αναγνωρίζοντας πως οι αντιδήμαρχοι έχουν πάρα πολλή δουλειά, προειδοποιώντας τους όμως ταυτόχρονα ότι δεν πρέπει να υπερβαίνουν το ρόλο τους. «Μη συμπεριφέρεστε ως μικροί δήμαρχοι», τους είπε, τονίζοντας πως δεν θα διστάσει να πάει σε μικρότερο σχήμα με τρεις, τέσσερις αντιδημάρχους αντί των επτά που είναι σήμερα.

Η τρόικα και το λόμπι του Ανατόλια

Το τωρινό μοντέλο διοίκησης του δήμου πόρρω απέχει από αυτό του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Τότε υπήρχε το πολύ ισχυρό δίδυμο δημάρχου-γενικού γραμματέα, το οποίο πλαισιωνόταν από το γραφείο δημάρχου, που είχε καθοριστικές, ακόμη και εκτελεστικές αρμοδιότητες. Ο Μιχάλης Λεμούσιας ήταν ουσιαστικά πάνω και από τους αντιδημάρχους και όλα περνούσαν από τα χέρια του.
Επί ημερών Γιάννη Μπουτάρη δεν συμβαίνει τίποτε από όλα αυτά. Στην κορυφή της ηγετικής πυραμίδας βρίσκεται βεβαίως ο δήμαρχος, τον οποίο ουδείς αμφισβητεί και οι πάντες επιχειρούν να προσεταιριστούν και να μιλούν εξ ονόματός του. Ο κ. Μπουτάρης αποτελεί ένα αυτοτελές κέντρο εξουσίας, λαμβάνοντας πολλές φορές μόνος του κάποιες από τις αποφάσεις, ενώ εξακολουθεί να παρεμβαίνει επί παντός του επιστητού, αιφνιδιάζοντας ακόμη και στενούς συνεργάτες του. Κάποιοι θεωρούν πως αυτή είναι μία από τις αιτίες για το λεγόμενο «δημιουργικό χάος» που χαρακτηρίζει ορισμένες πτυχές της λειτουργίας του δήμου.
Ο νέος γενικός γραμματέας Θωμάς Ψαρράς δεν έχει το γενικό κουμάντο. Ασχολείται κυρίως με λειτουργικά θέματα συντονίζοντας τις υπηρεσίες του δήμου, δρώντας πολλές φορές πυροσβεστικά, όπου παρατηρούνται δυσλειτουργίες ή καθυστερήσεις, αλλά σπανίως εμπλέκεται σε ζητήματα πολιτικής λειτουργίας και στρατηγικής. Αντιθέτως αποφασιστικό ρόλο έχει ο Αντώνης Καμάρας. Είναι εκ των πλέον έμπιστων συμβούλων του κ. Μπουτάρη, με τον οποίο βρίσκεται πολλές ώρες την ημέρα, ενώ γράφει και αρκετούς από τους λόγους του.
Οι κύριοι Καμάρας και Ψαρράς είναι «οι άνθρωποι του δημάρχου», οι οποίοι δεν συμμετείχαν στην «Πρωτοβουλία», αλλά τον πλαισίωσαν ενεργά μετά τη νίκη στις δημοτικές εκλογές. Στους πλέον έμπιστους συνεργάτες του ανήκει η Δωριλέα Ιωακειμίδου η οποία όμως ήταν εξ αρχής μαζί του και στη δημοτική παράταξη.

Οι παλιοί

Ένα από τα ερωτήματα τα οποία απασχολούσαν εξ αρχής τα στελέχη της πλειοψηφίας ήταν πώς θα διαμορφωθούν οι σχέσεις και οι ισορροπίες μεταξύ των παλιών κορυφαίων στελεχών της «Πρωτοβουλίας» και των νεοφερμένων. Και φυσικά ποια θα είναι η σχέση του κ. Μπουτάρη με τα κόμματα που τον υποστήριξαν και κυρίως με το ΠΑΣΟΚ. Όλα αυτά κατατείνουν στο θεμελιώδες ερώτημα «τελικώς ποιοι λαμβάνουν τις αποφάσεις;».
Στη συνάντηση των Χριστουγέννων ένας εκ των δημοτικών συμβούλων ζήτησε ξεκάθαρα από το δήμαρχο να ενεργοποιήσει την τρόικα (Μπουτάρης, Αβραμόπουλος, Κουράκης). «Ακόμη και μετά τις εκλογές το είχε πει ο Μπουτάρης ότι ‘λειτουργούμε συλλογικά, αλλά ο Πάνος και ο Ανδρέας είναι ένα σκαλοπάτι πάνω από τους άλλους’. Αυτό δεν βλέπω τώρα να ισχύει», τονίζει ο εν λόγω δημοτικός σύμβουλος.
Πάντως την επομένη της πρώτης συνάντησης με τους δημοτικούς συμβούλους, πριν από τα Χριστούγεννα, ο δήμαρχος κάλεσε εσπευσμένα στο γραφείο του τους κυρίους Αβραμόπουλο και Κουράκη, με τους οποίους συζήτησε περί τις δυόμισι ώρες.
Ο κ. Μπουτάρης εξακολουθεί φυσικά να έχει ξεχωριστή σχέση με τους Παναγιώτη Αβραμόπουλο και Ανδρέα Κουράκη, με τους οποίους συνομιλεί καθημερινά. Έπαψαν ωστόσο να έχουν το προνόμιο των αποκλειστικών συνομιλητών του δημάρχου.
Ο δήμαρχος κατεβαίνει συχνά στο γραφείο του κ. Αβραμόπουλου, με τον οποίο συζητά σχεδόν τα πάντα. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ διοίκησης και «Πρωτοβουλίας» αλλά και μεταξύ δημάρχου και ΠΑΣΟΚ, μία σχέση ωστόσο η οποία είναι περίπου ανύπαρκτη.
Η συνεργασία με τον κ. Κουράκη είναι σχεδόν καθημερινή αλλά συνήθως όχι διά ζώσης, καθώς η έδρα του αντιδημάρχου είναι εκτός δημαρχιακού μεγάρου (βρίσκεται στην Αγγελάκη).

Οι νεοφερμένοι

Ο δήμαρχος συνομιλεί καθημερινά και με τον Χασδάι Καπόν, στου οποίου το γραφείο επίσης βρίσκεται συχνά. «Είναι πολύ λογικό», επισημαίνουν συνεργάτες του κ. Μπουτάρη, «αφού το χαρτοφυλάκιο του αντιδημάρχου Οικονομικών είναι από τα σπουδαιότερα και τα θέματα τα οποία διαχειρίζεται από τα πλέον επείγοντα». Ο κ. Καπόν συνδέεται φιλικά και επιχειρηματικά επί τουλάχιστον μία εικοσαετία με τον κ. Μπουτάρη, ωστόσο δεν ήταν από τους πρώτους που ανέβηκαν στο τρένο της «Πρωτοβουλίας». Οι μεταξύ τους σχέσεις είναι πολύ καλές, άλλωστε μαζί πήγαν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Στον ίδιο κύκλο συνομιλητών περιλαμβάνονται και άλλοι τρεις αντιδήμαρχοι, η Καλυψώ Γούλα, η οποία διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον κ. Καπόν, ο Σπύρος Πέγκας και ο Κώστας Ζέρβας. Στους διαδρόμους του δημαρχιακού μεγάρου οι ανωτέρω αποκαλούνται ως το «λόμπι του Ανατόλια», καθώς ορισμένοι εξ αυτών (Μπουτάρης, Καπόν, Καμάρας, Γούλα) είναι απόφοιτοι του αμερικανικού κολεγίου. Στο πρόσφατο ταξίδι του στη Γερμανία ο δήμαρχος συνοδευόταν μεταξύ άλλων από τους κυρίους Καμάρα, Πέγκα και Ζέρβα, ενώ τελευταία στιγμή ματαίωσε τη συμμετοχή του ο κ. Καπόν.

Οι προστριβές

Μεταξύ «παλαιών» και «νέων» ήταν θέμα χρόνου να προκληθούν προστριβές. Οι επικρίσεις ένθεν κακείθεν αφορούν «προσωπικές ατζέντες», «υπέρβαση ρόλων», «ιδιοκτησιακές λογικές», «πολιτικές του φαίνεσθαι και όχι ουσίας» κ.ο.κ. Οι πλέον παρατηρητικοί έχουν διαπιστώσει ότι οι υπαινιγμοί δεν λείπουν ακόμη και κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο καλύπτεται μάλιστα τηλεοπτικά. Τελευταίο επεισόδιο ήταν η παρέμβαση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου στο θέμα της παραχώρησης χώρου στο νέο δημαρχείο για τη λειτουργία τραπεζικού καταστήματος, μετά την οποία ο κ. Καπόν απέσυρε το θέμα. Ο κ. Αβραμόπουλος απεδέχθη επίσης αίτημα της αντιπολίτευσης να μη συζητηθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το θέμα του ισολογισμού, το οποίο είχε εισαγάγει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και το οποίο μεταφέρθηκε τελικώς για σήμερα. Ο κ. Καπόν, ως ο έχων το κομπόδεμα, δέχεται αρκετές επικρίσεις από συναδέλφους του για καθυστερήσεις στις προμήθειες, καθώς και για την εν γένει μη αποτελεσματική λειτουργία της διεύθυνσης Προμηθειών. «Αυτή είναι η δουλειά μου, δεν θεωρώ ότι υπερβαίνω το ρόλο μου», απαντά εκείνος, ενώ όσον αφορά τις προμήθειες σημειώνει πως «συχνά τα αιτήματα που υποβάλλονται είναι τελείως εσφαλμένα, γι’ αυτό δεν μπορούν να υλοποιηθούν».
Πολλά πυρά από συναδέλφους του συγκεντρώνει και ο αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού, καθώς έχει μεγάλο χαρτοφυλάκιο και συνεπώς πολλές δραστηριότητες των υπολοίπων αντιδημαρχιών περνούν εξ ανάγκης από τα δικά του χέρια.
Επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο διευθύνει το δημοτικό συμβούλιο δέχεται ο κ. Αβραμόπουλος. Ορισμένοι αντιδήμαρχοι τον εγκαλούν ως… υπερβολικά αμερόληπτο, με αποτέλεσμα αυτό να αποβαίνει σε βάρος της διοίκησης. Σε μία από τις τελευταίες συνεδριάσεις της Εκτελεστικής κάποιοι ζήτησαν να αλλάξει η διαδικασία στο δημοτικό συμβούλιο, ώστε να τους δίνεται ο λόγος νωρίτερα και όχι μετά τα μεσάνυχτα, όταν δεν υπάρχει πλέον επαρκές τηλεοπτικό κοινό.
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου αντιτείνει πως «η διαδικασία είναι απολύτως ορθή, καθώς πρέπει να ακούγονται όλες οι πτέρυγες, όλες οι παρατάξεις». Όσον αφορά τις εσωτερικές λειτουργίες της πλειοψηφίας, στις τελευταίες συνεδριάσεις της Εκτελεστικής και της δημοτικής ομάδας ο κ. Αβραμόπουλος ζήτησε να υπάρξει συλλογικότερη λειτουργία, να αποφεύγονται οι προσωπικές στρατηγικές και να αποκατασταθεί ένα σταθερό πλαίσιο επικοινωνίας με δημοτικούς, διαμερισματικούς συμβούλους και με την «Πρωτοβουλία».http://www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου