Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012
Να ψηφίσει η Βουλή την Κυριακή το νέο πρόγραμμα με τα μέτρα και να αναλάβουν οι αρχηγοί των κομμάτων της κυβέρνησης «ισχυρές πολιτικές δεσμεύσεις» για την εφαρμογή του είναι το τελεσίγραφο που.. έστειλε χθες η ευρωζώνη στην Ελλάδα, προκειμένου να εγκρίνει το νέο πακέτο βοήθειας.
Λίγο αργότερα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αποκάλυψε ότι ζητήθηκαν «έγγραφες, ρητές και ανεπιφύλακτες δεσμεύσεις» εκ μέρους των πολιτικών αρχηγών.
Στο πενθήμερο της αγωνίας που θα ακολουθήσει ώς την ερχόμενη Τετάρτη πρέπει να προσδιοριστούν οι πηγές από τις οποίες θα προέλθουν τα 325 εκατ. ευρώ που «αφαιρέθηκαν» από την εξοικονόμηση των επικουρικών συντάξεων μετά την παρέμβαση Σαμαρά.
Αν ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις αυτές, θα συνέλθει ξανά το Eurogroup για να λάβει την πολυπόθητη απόφαση την Τετάρτη. Εν τω μεταξύ, θα διεξαχθεί και νέα μελέτη για το χρέος, προκειμένου να προσδιοριστεί αν αυτό είναι βιώσιμο.
Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Ολι Ρεν έκαναν σαφές, όπως προηγουμένως και οι υπουργοί Οικονομικών, ότι δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχθούν άλλο την τακτική να μην εφαρμόζει η Ελλάδα τις αποφάσεις για τις οποίες δεσμεύεται. «Δεν θα υπάρξει δόση αν δεν υπάρξει εφαρμογή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ.
«Οι στιγμές είναι κρίσιμες για τη χώρα και απαιτούν υπευθυνότητα - και μόνο υπευθυνότητα - από όλους», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής.
Ερωτηθείς από «ΤΑ ΝΕΑ» για ποιον λόγο συνεδρίασε χθες η ευρωζώνη, σύμβουλος του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απάντησε μάλλον ενοχλημένος «ρωτήστε τον Γιούνκερ», επιβεβαιώνοντας με τα λόγια αυτά την κυρίαρχη χθες στις Βρυξέλλες αίσθηση ότι η Γερμανία δεν επιθυμούσε την Υπουργική Σύνοδο. Ο κ. Γιούνκερ ρωτήθηκε πράγματι στη συνέντευξη Τύπου και είπε ότι αν δεν είχε συγκληθεί το Eurogroup δεν θα υπήρχε το σχέδιο για την εξεύρεση των 325 δισ. ευρώ, που παρουσίασε ήδη η Ελλάδα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο βασικός λόγος για τον οποίο τελικώς συνεδρίασε χθες το Eurogroup στις Βρυξέλλες ήταν για να αντιληφθούν οι πολιτικοί αρχηγοί της Ελλάδας το μέγεθος της ενόχλησης που έχει προκαλέσει η ακατανόητη σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες συμπεριφορά τους. Στους κόλπους της ευρωζώνης κυριαρχεί η εντύπωση ότι ενώ τα πολιτικά κόμματα της χώρας γνώριζαν εδώ και εβδομάδες, αν όχι μήνες, τις απαιτήσεις της τρόικας,τελικά στο παρά πέντε ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος αναγκάστηκε να διαπραγματευτεί ακόμη και με τα χαμηλόβαθμα στελέχη της τρόικας, κάτι που έπρεπε από καιρό να είχαν κάνει οι υπουργοί της κυβέρνησής του.ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου